Άρθρο του Χρήστου Ζήγου για τον Κυνηγετικό Τουρισμό στην Ήπειρο

Άρθρο του Χρήστου Ζήγου για τον Κυνηγετικό Τουρισμό στην Ήπειρο


Εισαγωγή στην ιστορία του κυνηγιού

1) Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να περπατάει στη γη, η πρώτη του δραστηριότητα ήταν το κυνήγι για να εξασφαλίσει την τροφή του , παρότι τα μέσα που διέθετε ήταν πρωτόγονα όπως πέτρες , ξύλα και λοιπά αυτοσχέδια μέσα όπως παγίδες κτλ . Κατάφερνε να εξασφαλίσει την τροφή του χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία της φύσης και να εξαφανίζει τα είδη που κυνηγούσε .

2) Και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το κυνήγι σε υψηλή προτεραιότητα στη ζωή τους και για αυτό είχαν ως προστάτιδα του κυνηγιού και των κυνηγών την θεά Άρτεμις , σώζονται πολλά γραπτά των αρχαίων συγγραφέων και φιλοσόφων σχετικά με το κυνήγι .

3) Και στην νεώτερη σύγχρονη ιστορία όλοι οι αυτοκράτορες , οι βασιλείς και οι αξιωματούχοι το είχαν ως το υπ’αριθμ. ένα χόμπι –σπορ –συνήθεια .Δημιουργούσαν απαγορευμένες μεγάλες εκτάσεις ως κυνηγότοπους μόνο για αυτούς .Δεν επέτρεπαν το κυνήγι στον απλό λαό . Επίσης το κυνήγι το χρησιμοποιούσαν και ως τόπο συνάντησης και διαβούλευσης με τους υψηλούς προσκεκλημένους τους .

Το κυνήγι σήμερα

Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα το κυνήγι είναι ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι-σπόρ , σε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού. Είναι ελεγχόμενο και διέπετε από αυστηρούς κανόνες και νόμους .Το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο της Ευρώπης σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να βελτιωθεί προς το ηπιότερο σύμφωνα με τις προτάσεις της κυνηγετικής Συνομοσπονδίας .

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Θεσπρωτία .Έχουμε την τύχη η ευλογημένη φύση της Ηπείρου να διαθέτει την μορφολογία και το κλίμα ώστε να ζουν τα περισσότερα είδη κυνηγιού στο φυσικό τους περιβάλλον με την πιο πλούσια χλωριδα και πανίδα .Εκτός από χόμπι ή σπορ το κυνήγι είναι και μια οικονομική δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνετε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού .Επίσης οι κυνηγοί είναι ευαισθητοποιημένοι οικολογικά και προστατεύουν το περιβάλλον και την ισορροπία της φύσης .

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής :

Τα περισσότερα βουνά της Ηπείρου πριν τρεις –τέσσερις δεκαετίες υπερβόσκουνταν από χιλιάδες γιδοπρόβατα , γελάδια και ιπποειδή , αυτοί οι βοσκότοποι συντηρούσαν τα κοπάδια ελευθέρας βοσκής και δεν προλάβαιναν να αναπτυχθούν δέντρα και θάμνοι .

Σταδιακά με τον σταβλισμό των ζώων σε αυτά τα βουνά έχουν αναπτυχθεί αυτοφυή δασικά δέντρα και θάμνοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες δασωμένες εκτάσεις .
 
Σε αυτές τις εκτάσεις ευνοείτε η ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε υπερπληθυσμό από πουλιά και από άγρια ζώα και από θηράματα .


Πολλοί πχ αγρότες τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται για τις ζημιές που τους προκαλούν τα αγριογούρουνα στα χωράφια και στους κήπους και τα κοτσύφια και τα άλλα πουλιά στον ελαιόκαρπο κτλ .

Οι κυνηγοί ως τουρίστες

Η Ήπειρος έχει πολύ πλούσιους κυνηγότοπους με πολλά θηράματα , αγριογούρουνα , λαγούς , μπεκάτσες , πέρδικα , ορτύκια , κοτσύφια κτλ. Για αυτό και την προτιμούν πολλοί κυνηγοί από όλη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια και από το εξωτερικό , που έρχονται κατά ομάδες και πολλές φορές και με τις οικογένειες τους .Παράλληλα με το κυνήγι κάνουν και τουρισμό με πολυήμερες διακοπές από μια εβδομάδα έως και μήνες και ξαναέρχονται δυο και τρεις φορές .

Όλοι αυτοί οι κυνηγοί –τουρίστες ενισχύουν την τοπική οικονομία από Σεπτέμβριο έως Μάρτη που τους έχουμε ανάγκη να αφήσουν τα χρήματα τους . Διαμένουν σε ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα, με το φαγοπότι , την ψυχαγωγία , τα καύσιμα , τα ψώνια τους και τα εισιτήρια τους .Στα καταστήματα με είδη κυνηγιού , pet-shop , και κτηνιάτρους , κάθε κυνηγός ξοδεύει για μια εβδομάδα στην Ήπειρο πολλά χρήματα . Οι Έλληνες κυνηγοί από Αθήνα , Θεσσαλονίκη κτλ . από 500 ως 800 ευρώ , οι ξένοι από Ιταλία από 1.000 ως 1.500 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο την εβδομάδα .

Εμείς οι επαγγελματίες του τουρισμού και της γαστρονομίας , προτείνουμε να γίνετε πιο οργανωμένα αυτή η δραστηριότητα σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και την κυνηγετική ομοσπονδία να τους παρέχουμε ενημέρωση –πληροφόρηση για τους κυνηγότοπους , τα θηράματα . Να τυπώσουμε ένα έντυπο με τις περιοχές που επιτρέπετε το κάθε θήραμα σε 3 γλώσσες , ελληνικά , ιταλικά , αγγλικά .Πολλοί από τους ξένους κυνηγούς –τουρίστες χρειάζονται έναν συνοδό –οδηγό κατά προτίμηση να μιλά την γλώσσα τους και τον πληρώνουν πολύ καλά . Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ να ενθαρρυνθούν κάποιοι ιδιοκτήτες που διαθέτουν κατάλληλες εκτάσεις να δημιουργήσουν οργανωμένα θηραματοτροφεία .Και σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς Συλλόγους της Ιταλίας για κοινές εκδηλώσεις όπως η κουζίνα του κυνηγού και διάφορα εδέσματα με κυνήγι .

Καθώς επίσης και από κοινού υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ προς όφελος των κυνηγών του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας .

Οι περισσότεροι από αυτούς επισκέπτονται και τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής μας και φεύγουν ευχαριστημένοι και διαφημίζουν την Ήπειρο στην πατρίδα τους .

Ευχαριστώ
Με τιμή
ΖΗΓΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΣ  
Επαγγελματίας στον τουρισμό και την γαστρονομία OLYMPIC HOLIDAY ZIGOS
Γραμματέας της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ »
Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης « ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ » 
Άρθρο του Χρήστου Ζήγου για τον Κυνηγετικό Τουρισμό στην Ήπειρο Άρθρο του Χρήστου Ζήγου για τον Κυνηγετικό Τουρισμό στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.