Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «Οι Σουλιώτισσες» Χρώμα παράδοσης από τις Σουλιώτισσες



Το δικό του άρωμα σκορπά ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «Οι Σουλιώτισσες», δίνοντας ταυτόχρονα χρώμα στην Παραμυθιά. Το βραδάκι, που τις επισκεφτήκαμε, τις… πιάσαμε εν ώρα δουλειάς. Με τους πλάστες στα χέρια και βουτηγμένες στο αλεύρι, άνοιγαν φύλλο, έτσι ακριβώς όπως έκαναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους, ετοιμάζοντας τις πεντανόστιμες πίτες τους για την επόμενη μέρα.
Το κατάστημα, που διατηρούν, διαθέτει γλυκά του κουταλιού όλων των φρούτων της περιοχής, μπισκότα, κουλούρια, σιροπιαστά παραδοσιακά, τραχανάδες, αλλά κυρίως πίτες. Οι κάθε λογής πίτες ήταν αυτές που τις έκαναν ξακουστές, αλλά και αυτές που αποτέλεσαν την αφετηρία τους.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός λειτουργεί από το 2008 και μέλη του είναι δέκα γυναίκες από τα γύρω χωριά του Σουλίου. «Όλες οι γυναίκες είναι Σουλιώτισσες. Από εκεί, άλλωστε, πήραμε και το όνομά μας. Δεν είναι τυχαίο. Ταυτόχρονα, όλες είμαστε αγρότισσες. Ξέρουμε ότι ο τόπος μας είναι πολύ μικρός και φτωχός, αλλά εμάς μας κάνει περήφανες το γεγονός ότι είμαστε από εδώ», μας λέει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του συνεταιρισμού.


Η ανάγκη να κρατηθεί και να στηριχτεί η παράδοση, αλλά και να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές, ήταν αυτή που τις ώθησε, ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία του συνεταιρισμού. «Δεν θέλαμε να χαθεί η παράδοσή μας. Θέλαμε και οι νέες γενιές, που δεν ξέρουν πολλά πράγματα απ’ αυτά που εμείς ζήσαμε, να μάθουν για τις παραδόσεις μας. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος δημιουργίας του. Παράλληλα, θέλαμε να βοηθήσουμε και τις οικογένειές μας με ένα επιπλέον εισόδημα. Όμως, και πριν από εδώ, ασχολούμασταν με τα χωράφια μας, με τις ελιές, με ό,τι έχει η καθεμιά από εμάς», τονίζει η Ελ. Παπαδοπούλου.


Οι γυναίκες του συνεταιρισμού είναι πολύ ικανοποιημένες, γιατί έχουν την αποδοχή του κόσμου: «Σκεφτείτε ότι εμείς εδώ είμαστε ένας πολύ μικρός τόπος και όλες οι γυναίκες στα σπίτια τους φτιάχνουν όλα αυτά που έχουμε εμείς εδώ. Παρ’ όλα αυτά, μας στηρίζουν. Όσοι δοκιμάζουν τα προϊόντα μας λένε τα καλύτερα και εμείς τα πιστεύουμε, γιατί αλλιώς θεωρώ ότι δεν θα ήμασταν εδώ», σημειώνει η Ελ. Παπαδοπούλου.
Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «Οι Σουλιώτισσες» Χρώμα παράδοσης από τις Σουλιώτισσες Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «Οι Σουλιώτισσες» Χρώμα παράδοσης από τις Σουλιώτισσες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.