Το 90% των λιμανιών της Ελλάδας είναι… προβληματικά



Υποτίθεται ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αλλά κάποια περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια θυμίζουν… αφρικανική χώρα.

Το 90% των λιμανιών της Ελλάδας είναι προβληματικά, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης, ο οποίος επέκρινε Οργανισμούς Λιμένων για την υποχρεωτική επιβολή μη ανταποδοτικών τελών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σακέλλης υπογράμμισε τα κάτωθι: «Σε ότι αφορά στις λιμενικές υπηρεσίες επισημαίνουμε την ανυπαρξία έργων και την αδυναμία των λιμενικών ταμείων στην εκτέλεση έργων συντήρησης και βελτιώσεων των λιμενικών μας υπηρεσιών.

Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των λιμενικών τελών, ώστε να εξασφαλίζεται η διάθεση τους σε έργα που να αφορούν στη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών, προς όφελος των πλοίων μας και των επιβατών.  

Σε διαφορετική περίπτωση προτείνουμε να μην εισπράττονται, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Άλλο σοβαρό θέμα είναι οι αιφνιδιαστικές, χωρίς κανένα διάλογο και διαβούλευση, αποφάσεις των Οργανισμών Λιμένων για την επιβολή μη ανταποδοτικών τελών ή τη χρέωση διπλών τελών για την ίδια υπηρεσία.

Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με το κόστος παροχής διαφόρων λιμενικών υπηρεσιών και κυρίως της περισυλλογής υγρών και στερεών αποβλήτων.

Ο ΣΕΕΝ έχει ενημερώσει τον νέο Γενικό Γραμματέα Λιμένων και έχουμε ζητήσει την παρέμβασή του για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης των εταιρειών μας, αλλά και την κατάργηση τελών τα οποία κακώς επεβλήθησαν, όπως αυτό του ISPS στην Ηγουμενίτσα.

Σε ότι αφορά τον ΟΛΠ, επισημαίνουμε τη διατήρηση των ίδιων τελών για τρίτη συνεχή χρονιά.

Επίσης, το γεγονός ότι, με παρέμβαση του ΥΝΑ, μετά από διαμαρτυρίες μας αποφύγαμε, τουλάχιστον προς το παρόν, τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση για 25 χρόνια της αποκομιδής στερεών αποβλήτων σε έναν πάροχο.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και με τα υγρά απόβλητα, οι ποσότητες των οποίων όμως και το κόστος περισυλλογής είναι σημαντικά μικρότερο.

Το 90% των λιμανιών μας είναι προβληματικά και τα αναγκαία έργα χρονοβόρα και υψηλού κόστους. Για μία ακόμα φορά τονίζουμε την ανάγκη λήψης μέτρων.

Τα λιμάνια μας θα είναι ο κυριότερος ανασχετικός παράγοντας των μελλοντικών εξελίξεων στην εξυπηρέτηση των νησιών».
Το 90% των λιμανιών της Ελλάδας είναι… προβληματικά  Το 90% των λιμανιών της Ελλάδας είναι… προβληματικά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.