Ερώτηση Κάτση και 38 βουλευτών για την προστασία της Ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στην διεθνή αγορά


 
Ερώτηση 39 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, κατατέθηκε προς τους κ.κ. Υπουργούς, Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών. Θέμα της ερώτησης ήταν η προστασία της Ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στην διεθνή αγορά.
Η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Προς τους
• κύριο Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, 
• κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 
• κύριο Υφυπουργό Εξωτερικών

Θέμα:
« Προστασία της Ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στην διεθνή αγορά»

Ένα από τα βασικά εθνικά, παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα είναι η φέτα, η οποία ως γνωστόν παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. 
 
Η δε φέτα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) παράγεται από 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα και απαιτούνται τέσσερα κιλά γάλα για ένα κιλό τυρί. 
 
Μετά από πολύχρονους αγώνες στην ΕΕ κατοχυρώθηκε ως Ελληνικό (Π.Ο.Π) προϊόν τις 25-10-2005 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 
 
Η παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα ανέρχεται σήμερα στους 500.000 τόνους τον χρόνο. 
 
Η Ελληνική παραγωγή πλησιάζει τους 96 χιλ. τόνους εκ των οποίων οι 44 χιλ. τόνοι εξάγονται. 
 
Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, Ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, που φέρουν παρανόμως την ένδειξη «φέτα» και παράγονται κυρίως από αγελαδινό γάλα. 
 
Η φέτα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών τυριών, τα οποία κατά 85% παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. 
 
Η κτηνοτροφία της χώρας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αιγο-προβατοτροφία από αρχαιοτάτων χρόνων. 
 
Τα παραδοσιακά μας τυριά (Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε) οφείλουν την υψηλή διατροφική τους αξία και ποιότητα στο αιγοπρόβειο γάλα και στην βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, κυρίως αυτής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι η Ήπειρος. 
 
Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τη φέτα, η απουσία διεπαγγελματικής του προϊόντος, οι συμφωνίες της Ε.Ε με τρίτες χώρες και η ανεξέλεγκτη χρήση λευκών τυριών, ως φέτα, στις τουριστικές μας περιοχές, έχουν αφήσει εντελώς απροστάτευτη την αυθεντική ελληνική φέτα (Π.Ο.Π) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική και διεθνή αγορά. 
 
Ο κίνδυνος για τα παραδοσιακά μας τυροκομεία και τις Ελληνικές εταιρείες παραγωγής ΠΟΠ φέτας είναι υπαρκτός και υποθηκεύει το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας. 
 
Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αυθαίρετη χρήση του ονόματος «ΦΕΤΑ» από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, Ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, καθώς και στην παράνομη χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων που παραπλανούν τον καταναλωτή (βλέπε φωτογραφίες). 
 
Η δε χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή φέτας μειώνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους πραγματικούς παραγωγούς φέτας. 
 
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της Ελληνικής (ΠΟΠ) φέτας στην διεθνή αγορά, μέσω των Ελληνικών φορέων εξωστρέφειας, των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα και των ελεγκτικών μηχανσμών στις μονάδες εστίασης τουριστικών περιοχών;
Ερώτηση Κάτση και 38 βουλευτών για την προστασία της Ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στην διεθνή αγορά Ερώτηση Κάτση και 38 βουλευτών για την προστασία της Ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στην διεθνή αγορά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2016 Rating: 5
Blog Pop-ups

Σελίδες