Τα σκήπτρα της ανεργίας κρατά η Ήπειρος



ΣΟΚ στην αγορά εργασίας από την ανακοίνωση των στοιχείων της «Εργάνης» για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα οποία μέσα σ’ ένα μήνα χάθηκαν σχεδόν 83.000 θέσεις, αριθμός ρεκόρ 15ετίας!

Όσο και εάν η Κυβέρνηση επιχειρεί με… αλχημείες να εμφανίσει μια ιδανική εικόνα, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Δυστυχώς, η ανεργία στην Ελλάδα «βούλιαξε» την οικονομία! Οι θέσεις που περιστασιακά δημιουργούνται, είναι πρακτικά αδύνατον να δώσουν ώθηση στον τομέα της απασχόλησης, γιατί κυρίως έχουν ημερομηνία λήξης (γι’ αυτό εξάλλου αυξάνονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες). Βέβαια, και από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία τους (σχεδόν τα 2/3) είναι μερικής απασχόλησης! Οι περισσότεροι εργοδότες πλέον στρέφονται στα 4ωρα και σε εργαζόμενους μικρότερης ηλικίας, για να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Οκτώβριο το ποσοστό της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, έφτασε στο 61,68%!
Στην Ήπειρο
Η εικόνα στην Ήπειρο συνήθως είναι πάντα λίγο χειρότερη απ’ ότι πανελλαδικά, αφού… σταθερά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας βγάζουν την περιοχή μας «πρωταθλήτρια» στην ανεργία. Όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», τον Οκτώβριο στην Ήπειρο χάθηκαν 822 θέσεις εργασίας. Μάλιστα οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες σε Πρέβεζα (-1.171 θέσεις) και Θεσπρωτία (-482 θέσεις), τις δυο παραλιακές περιοχές, που δεν κατάφεραν να κρατήσουν το καλοκαιρινό τους θετικό ισοζύγιο, που τώρα αυτό παρατηρήθηκε σε Γιάννενα και Άρτα. Αυτό αποδεικνύει ότι με την λήξη της θερινής σεζόν, κόπηκαν… μαχαίρι 1.653 θέσεις από δυο Περιφερειακές Ενότητες, οδηγώντας αυτούς τους ανθρώπους στη λίστα ανέργων του ΟΑΕΔ!
Αποτυχημένη πολιτική
Το αρνητικό λοιπόν κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, δυστυχώς, δεν αναμένεται ν’ αλλάξει σύντομα. Κι αυτό γιατί σταθερά ακολουθείται μια αποτυχημένη πολιτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Με ημίμετρα και προγράμματα «ασπιρίνη», που εξαγγέλλονται κατά καιρούς από τον ΟΑΕΔ, τα οποία δεν δίνουν καμία προοπτική ούτε στις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στους εργαζόμενους, θα ανακυκλώνεται αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας (όταν εκπνέουν οι επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ, θα χάνονται και οι θέσεις εργασίας). Τα περί ανάπτυξης, που κατά καιρούς ακούμε από τους κυβερνώντες, με τέτοιες τακτικές, δεν μπορούν μετουσιωθούν σε πράξεις.
Έμειναν στα λόγια!
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έκανε σχεδόν τίποτα απ’ όσα προεκλογικά διακήρυττε για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγους μήνες πριν ν’ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, έκανε λόγο για δέσμη πολιτικών και αναπτυξιακών εργαλείων που θα κινητοποιούσε άμεσα, διαπιστώνοντας τότε ότι η μαζική ανεργία τροφοδοτεί τη μαζική φτώχεια και από κοινού συνιστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας! 

Επίσης μιλούσε για δήθεν μέτρα αποκατάστασης του τραπεζικού δανεισμού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες, τα οποία θα έδιναν ισχυρή ώθηση στην ενεργό ζήτηση και την παραγωγή και θα συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, δίνοντας ανάσα και προοπτική στα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών. 

Τι απ’ όλα αυτά έγιναν μέχρι σήμερα; Η απάντηση έρχεται από την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας, τα λουκέτα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και το γεγονός ότι δεν ρισκάρει πλέον κανείς – ακόμη και εάν έχει την δυνατότητα – να επενδύσει στην Ελλάδα, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής, αλλά και του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος.


 
Τα σκήπτρα της ανεργίας κρατά η Ήπειρος  Τα σκήπτρα της ανεργίας κρατά η Ήπειρος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.