Δεν έχουνε ψωμί; Ας φάνε... κυκλοφοριακή αγωγή!



Σε μια μακροσκελή απάντηση η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, επιχειρεί να απαντήσει τόσο στις καταγγγελίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την δαπάνη των τεσσάρων και πλέον χιλιάδων ευρώ για την αγορά βιβλίων που ουδείς εζήτησε, αλλά και για την… μη σίτιση πενήντα περίπου οικονομικά αδύναμων μαθητών που ζητήθηκε… αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος!

Στην απάντησή της λοιπόν, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, αυτοδιαψεύδεται ενώ ταυτόχρονα διαψεύδει το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών!

Αυτοδιαψεύδεται, καθώς στη μια παράγραφο δηλώνει πως

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών είναι γνωστά στη Σχολική Επιτροπή και δεν αφορούν μόνο στη σίτιση, αλλά στην γενικότερη οικονομική αδυναμία τους. Για το λόγο αυτό διακριτικά παρέχουμε σε παιδιά βοήθεια και θα εξακολουθούμε να παράσχουμε»,

ενώ στην ακριβώς επόμενη παραδέχεται πως

«Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πρόταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών… συζητήθηκε η ανάληψη οικονομικής στήριξης του προγράμματος σίτισης των μαθητών…. και αναζητείται σε συνεργασία με την Δ/νση Πρόνοιας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο τρόπος καταγραφής και πληρωμής της σίτισης των δικαιούμενων μαθητών».

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε: 
Είναι γνωστά τα προβλήματα και παρέχεται σίτιση στους 50 αυτούς μαθητές «διακριτικά» (τόσο διακριτικά που ούτε οι δάσκαλοι δεν το γνωρίζουν) ή της έγινε γνωστό μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και αναζητείται ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης;

Και μάλιστα, όπως προκύπτει από την απάντησή της, οι μαθητές αυτοί θα παραμείνουν νηστικοί τουλάχιστον μέχρι το νέο έτος, καθώς για να βρεθούν τα χρήματα της σίτισης, θα ζητηθεί από τους μαθητές των σχολείων να κατασκευάσουν χειροτεχνίες που θα πουληθούν σε Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για να διατεθούν τα κέρδη στη σίτιση των μαθητών!

Προφανώς η κα Πρόεδρος θεωρεί πως η πείνα… μπορεί να περιμένει για μετά τα Φώτα!

Είναι απορίας άξιο, πως ενώ η Πρόεδρος εδώ και μια βδομάδα αναζητεί λύση, δε σκέφτηκε να αναφέρει στο Δήμαρχο το πρόβλημα, ο οποίος μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα, οπότε και δημοσιεύθηκε το σχετικό μας άρθρο, δήλωνε στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα, ότι δεν του είχε γνωστοποιηθεί το πρόβλημα από κανέναν και ότι το άκουγε πρώτη φορά από το συντάκτη μας! Εκτός αν η Πρόεδρος εννοεί ότι ο Δήμαρχος ψεύδεται!

Τέλος, η Πρόεδρος στην απάντησή της ανακαλύπτει ότι είναι «λαϊκισμός» εκ μέρους των ΜΜΕ η ενασχόληση με το θέμα, τόσο των βιβλίων που ουδείς ζήτησε, όσο και της σίτισης που ζητήθηκε αλλά δεν… ευρέθη ακόμα η λύση!

«Λαϊκισμός είναι η κατ' επίφαση λαϊκότητα, δηλαδή αυτό που δείχνει λαϊκό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι». (ορισμός Παπακωνσταντίνου Κ., Πολιτική και Δίκαιο Β' Λυκείου,σελ.91, 2008)

Τέτοιο ακριβώς είναι το επιχείρημα της Προέδρου, «να δώσουμε την δέουσα βαρύτητα στην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής συμπεριφοράς δαπανώντας το ποσό των 4.028,00€… θα βοηθήσουμε πραγματικά στην εκπαίδευση των μαθητών μας»!

Ας κρατήσει λοιπόν τους χαρακτηρισμούς για τον εαυτό της και ας κάνουμε απλά μαθηματικά!

Από την Αρχή της Σχολικής Χρονιάς έως και σήμερα έχουν περάσει 45 σχολικές ημέρες! 
45 σχολικές ημέρες, 50 μαθητές είναι νηστικοί!

Τη Δευτέρα θα είναι +1, ήτοι 46! 
Και κάθε μέρα που περνάει θα προστίθεται ακόμα μία!

Ολόκληρη η απάντηση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής:

Επί των σε βάρος μου δημοσιευμάτων περί δήθεν σπατάλης χρημάτων σε αγορά βιβλίων κυκλοφοριακής αγωγής, θέλω επιγραμματικά να αναφέρω τα εξής:

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας και τη Διεύθυνση Τροχαίας Ηγουμενίτσας αποφασίσαμε να δώσουμε την δέουσα βαρύτητα στην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής συμπεριφοράς δαπανώντας το ποσό των 4.028,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Κρίθηκε σημαντικό από την Σχολική Επιτροπή να υλοποιήσουμε τη δράση αυτή, καθότι με την προμήθεια βιβλίων κυκλοφοριακής αγωγής, τα οποία θα παραμείνουν στους μαθητές, την δωρεάν υλοποίηση έξι θεατρικών παραστάσεων και μιας εκδήλωσης κυκλοφοριακής αγωγής στην πλατεία της πόλης μας, θα βοηθήσουμε πραγματικά στην εκπαίδευση των μαθητών μας.

Να σημειωθεί δε ότι πολλές Σχολικές Επιτροπές σε δήμους της χώρας μας συμμετέχουν το διάστημα αυτό σε ανάλογες δράσεις με τίμημα που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερδιπλάσιο του ποσού που εμείς εγκρίναμε. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι από το έτος 2014, οπότε και ξεκίνησε η θητεία αυτού του Δ.Σ., καλύπτονται στο σύνολο τους τα αιτήματα των σχολικών μονάδων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών είναι γνωστά στη Σχολική Επιτροπή και δεν αφορούν μόνο στη σίτιση, αλλά στην γενικότερη οικονομική αδυναμία τους. Για το λόγο αυτό διακριτικά παρέχουμε σε παιδιά βοήθεια και θα εξακολουθούμε να παράσχουμε. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πρόταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, που είναι ταυτόχρονα και μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, συζητήθηκε η ανάληψη οικονομικής στήριξης του προγράμματος σίτισης των μαθητών, πρόταση η οποία ασφαλώς και έγινε δεκτή και αναζητείται σε συνεργασία με την Δ/νση Πρόνοιας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο τρόπος καταγραφής και πληρωμής της σίτισης των δικαιούμενων μαθητών, καθότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις δεν επιτρέπεται τέτοια δαπάνη από μέρους της Σχολικής Επιτροπής.

Αν αυτά είναι τα νομοθετικά παράλογα του συστήματος, δεν θεωρώ ότι είναι τόσο θεσμικά, όσο και πραγματικά δίκαιο, να γίνομαι αποδέκτης αρνητικής κριτικής των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών.

Ήδη μάλιστα, έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί στην ανοιχτή συνάντηση των φορέων για τον προγραμματισμό των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, να διοργανωθεί μπαζάρ με κατασκευές από μαθητές των σχολείων μας και να διατεθούν τα κέρδη για τη σίτιση των μαθητών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πετυχαίνουμε τόσο την συμμετοχή των μαθητών, όσο και την εκπαίδευσή τους για παροχή βοήθειας στους οικονομικά αδυνάτους, διδάσκοντας στα παιδιά μας την ανθρωπιά.

Πίστευα ότι ο λαϊκισμός έχει τα όριά του, ωστόσο με τέτοιου είδους δημοσιεύματα, χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη της Σχολικής Επιτροπής, μετά λύπης μου διαψεύδομαι. Εκτός εάν η άποψη ορισμένων είναι να μην αναλαμβάνουμε καμία δράση και να μένουμε αμέτοχοι σε θέματα που αφορούν στους μαθητές, με την οποία δεν συντάσσομαι και θα εξακολουθήσω ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής να διεκδικώ και να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες σε όλα τα ζητήματα του σχολικού βίου των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπή 
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας


 
Δεν έχουνε ψωμί; Ας φάνε... κυκλοφοριακή αγωγή! Δεν έχουνε ψωμί; Ας φάνε... κυκλοφοριακή αγωγή! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 12, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.