Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας

 Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας 
Η Λιόψη και το σαράι κατά τη δεκαετία του 1930


 
Πηγαίνοντας προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βλέπει κανείς την εγκαταλελειμμένη Λιόψη Φιλιατών, πάνω από το Ασπροκκλήσι. 
Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, που ήταν μικτό ως προς τον πληθυσμό του, κατοικούσαν και μουσουλμάνοι και χριστιανοί (παρότι μερικοί θέλουν να το παρουσιάσουν ως αμιγώς μουσουλμανικό) ξεχωρίζουν τα ερείπια της οχυρωμένης κατοικίας των Ντιναίων. 
Κατεστραμμένα από το χρόνο τμήματα οχυρωματικού περιβόλου, καμαροσκέπαστοι ημιυπόγειοι χώροι, οντάδες, πύργοι, είναι μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν την τωρινή εικόνα του. 
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα μηχανικό του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αλεξάνδρα Κούμπουλη, η συμμετρία και η οργάνωση της όψης παραπέμπουν σε πρότυπα των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής και ξεπερνούν τα δεδομένα του αγροτικού χώρου. 
Η καταγωγή των Ντιναίων ήταν από τη Λιόψη Θεσπρωτίας και ήταν εξισλαμισμένοι Θεσπρωτοί (Μουσουλμανοτσάμηδες). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ντίνο, είχε προξενήσει τρομερά δεινά στην περιοχή. 
Στην Κατοχή σε συνεργασία με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για λεηλασίες, καταστροφές, βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες στη Θεσπρωτία. 


 
Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας  Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.