thespro.gr

Ειδήσεις από τη Θεσπρωτία, την Ηγουμενίτσα, το Φιλιάτι, την Παραμυθιά Υπεύθυνος: Αναστασίου Α. Ευάγγελος Τηλ. 6937784937 Email: info@892.gr

Αρχείο

Image and video hosting by TinyPic

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ


20 Μαρτίου 2017

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ - ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ

Την τρέχουσα επικαιρότητα απασχολεί πλην άλλων και η κινητικότητα που καταγράφεται σε κυβερνητικό επίπεδο, για την λεγόμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το ισχύον σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Η δημοσιοποιηθείσα κυβερνητική πρόθεση για την κατ αρχή μείωση της θητείας των αυτοδιοικητικών οργάνων, την χρονική αποδέσμευση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, την καθιέρωση απλής αναλογικής και τις τροποποιήσεις για θέματα οικονομικού, διοικητικού και θεσμικού περιεχομένου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αυτοδιοικητικούς και όχι μόνο, κύκλους.

Άσχετα όμως από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ως προς το περιεχόμενο της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης, η πραγματικότητα επιτάσσει μια ουσιαστική και αποτελεσματική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμικού πλαισίου.

Η κινητικότητα επομένως που καταγράφεται ως προς την τροποποίηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για μια συνολική νομοθετική παρέμβαση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις

Αποτελεί γενικότερη γνώση ότι μετά την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και μέχρι την σύγχρονη εποχή, μηχανισμοί πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου επιμένουν να κρατούν τη κοινωνία μας σε κατάσταση αποδιοργάνωσης και υποτέλειας.

Ισχυροί και αποτελεσματικοί τρόποι άμυνας της δημοκρατίας και υποστήριξης του πολίτη απέναντι στην όποια αυθαιρεσία της εξουσίας, πρακτικά δεν υφίστανται και ο λαός παραμένει παθητικός θεατής των γεγονότων και των καταστάσεων.

Η Αυτοδιοίκηση που είναι ο εγγύτερος προς τον πολίτη πολιτειακός θεσμός, παραμένει ανήμπορη ακόμα και για την εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεών του απέναντι των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι η καθαριότητα, η ποιότητα ζωής, η απορρόφηση κονδυλίων συντήρησης υποδομών κλπ.

Και αυτό όταν σε άλλες αναπτυγμένες χώρες η Αυτοδιοίκηση αποτελεί κυρίαρχο στρατηγικό παράγοντα και συντελεστή ανάπτυξης.

Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει δυναμικά στην οργάνωση του κράτους, ενισχύοντας τις περιφερειακές λειτουργίες και ενδυναμώνοντας την δημοκρατία.

Η διαρκής υποτιμητική για την χώρα μας σύγκριση, αναπόφευκτα επιφέρει αντίδραση στη συνείδηση των Ελλήνων και εξωτερικεύει την γενικότερη απαίτηση για πραγματική αποκέντρωση στη διοίκηση και για αυτοδιαχείριση των τοπικών κοινωνιών, με όραμα την δημιουργικότητα, την εργατικότητα, το ήθος και την συνέπεια, που πρέπει να λειτουργούν σαν κριτήρια ανάδειξης, απόδοσης και καταξίωσης.

Αποτελεί γενικότερη πεποίθηση, ότι η θεσμική ανασυγκρότηση της κοινωνίας, συνδέεται με την δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, που θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει την περιφέρεια από την στασιμότητα και να αναβαθμίσει ουσιαστικά την ζωή των πολιτών.

Αυτή η προοπτική άλλωστε επιτάσσεται και από την συμμετοχή μας στη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η πληροφόρηση και η ηλεκτρονική διαχείριση, οι σύγχρονοι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί χρειάζονται δημοκρατικό και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, σύμφωνα με τις αρχές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Αλληλεγγύης και της Αποτελεσματικότητας.

Η σύγχρονη κοινωνία βιώνει μια εποχή, που επιτάσσει να μετουσιώνεται σε πράξη το όραμα για μια πραγματική αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση.

Ο τόπος διαθέτει μοναδικής αξίας ανθρώπινο δυναμικό και ενδοχώρα ανεκτίμητου πλούτου.

Επιβάλλεται να καταστεί συνείδηση οτι η ανάδειξη και αξιοποίηση τους δεν θα συντελεστεί ποτέ, αν εναπόκεινται στις πρωτοβουλίες των κεντρικών εξουσιών.

Αυτό το έργο αποτελεί υπόθεση των δημιουργικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, που οφείλουν να κινητοποιηθούν για μια Αυτοδιοίκηση με ανοιχτούς ορίζοντες.

Η κεντρική εξουσία επιβάλλεται να περιοριστεί στις δικές της αποκλειστικές αρμοδιότητες.

Η ανάδειξη ενός σύγχρονου θεσμού Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών, μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα της επιχειρούμενης αναθεώρησης του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Αρκεί να μη αφεθεί να χαθεί και αυτή η ευκαιρία στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που συνήθως εξυπηρετούνται χωρίς όραμα και χωρίς προοπτική.


 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *