Με «λουκέτο» απειλούνται μικρές ενορίες της Θεσπρωτία


Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι ο μαρασμός στους ακριτικούς οικισμούς, οι ναοί και τα εξωκλήσια της Θεσπρωτίας, αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και απειλούνται με… λουκέτο.

Υπάρχουν ενορίες που λειτουργούν μια φορά το μήνα και σ’ αυτές προσέρχονται λιγότεροι από 5 πιστοί. Το παγκάρι άδειο και με τα 3-4 ευρώ που συγκεντρώνονται είναι αδύνατο να καλυφθούν τα έξοδα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εφημέριοι των ενοριών αυτών οι οποίοι πασχίζουν να εξασφαλίσουν ακόμα και 40 ευρώ το δίμηνο για να καλύψουν τα έξοδα ηλεκτροδότησης των εκκλησιών.

Χρωστάνε στη Μητρόπολη!

Την ίδια στιγμή, πολλές πλέον από τις ενορίες της Θεσπρωτίας, αδυνατούν να καταβάλουν την προβλεπόμενη στη Μητρόπολη εισφορά (περίπου 20% των εσόδων). Και αυτό γιατί εισφορά αυτή υπολογίζεται λογιστικά, με μαθηματικό τύπο, που οδηγεί σε ποσά εσόδων για τις ενορίες διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια από τα πραγματικά έσοδα.

Έτσι ενορία που έχει πραγματικά στο παγκάρι της λιγότερα από 10 ευρώ το μήνα και περιμένει Πάσχα, Χριστούγεννα και Δεκαπενταύγουστο κάτι παραπάνω, θεωρείται ότι έχει έσοδα 700 ευρώ και καλείται να καταβάλλει περί τα 150 ευρώ στη Μητρόπολη.

Οι ιερείς, αλλά και τα εκκλησιαστικά συμβούλια, αδυνατούν πλέον να καταβάλουν αυτές τις – υπέρογκες για τα ακριτικά χωριά της Θεσπρωτίας – εισφορές και σημειώνουν πως θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες της ενορίας και στη συνέχεια – αν προκύπτει υπόλοιπο – να πληρώνονται οι εισφορές στη Μητρόπολη. Δεν είναι λίγοι οι Ιερείς που ήδη έχουν προσφύγει στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, ζητώντας μείωση ή ακόμα και απαλλαγή από τις εισφορές και παράλληλα συνδρομή της μητρόπολης για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Ακόμα και «πλούσιες» ενορίες που τα παλαιότερα χρόνια είχαν αποθεματικό, τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αντλώντας απ’ αυτό… μέχρι ο «κουμπαράς» να αδειάσει!

Βέβαια, οι εκκλησίες δεν είναι επιχειρήσεις και δεν είναι δυνατό να βάλουν «λουκέτο» λόγω έλλειψης εσόδων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί τη γενναία αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. 
Β.Γκ.


Με «λουκέτο» απειλούνται μικρές ενορίες της Θεσπρωτία Με «λουκέτο» απειλούνται μικρές ενορίες της Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.