Η Ταϊβάν στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα στον εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα



Ο Εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κ. Sherman Kuo, εξέφρασε τις προσδοκίες του στη δεξίωση για την Εθνική Εορτή της Ταϊβάν στις 9 Οκτωβρίου 2018.

«Γεια σας! Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας!

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην αποψινή βραδιά για τον εορτασμό της 107ης Εθνικής Εορτής της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν). Απόψε, επιτρέψτε μου πρώτα να παρουσιάσω ορισμένες σημαντικές νέες εξελίξεις αναφορικά με την Ταϊβάν.

Στις 12 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας που προτρέπει τον τερματισμό του στρατιωτικού εκφοβισμού από το Πεκίνο, υπογραμμίζοντας τις αντιφατικές πολιτικές εξελίξεις στην Ταϊβάν και την Κίνα, με μία πολυκομματική δημοκρατία από τη μία πλευρά και με ένα ολοένα αυταρχικό καθεστώς από την άλλη. Εκφράζει, επίσης, την υποστήριξή του για τη διεθνή συμμετοχή της Ταϊβάν και για μια διμερή επενδυτική συμφωνία μεταξύ Ταϊβάν και ΕΕ.

Τον Ιανουάριο η αμερικανική Βουλή ψήφισε την Ταξιδιωτική Πράξη για την Ταϊβάν η οποία επιτρέπει σε Αμερικανούς αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα να ταξιδεύουν στην Ταϊβάν ώστε να συναντηθούν με Ταϊβανέζους ομολόγους τους, και σε υψηλόβαθμους Ταϊβανέζους αξιωματούχους να εισέρχονται στις ΗΠΑ για να συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο νόμος υπεγράφη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Μαρτίου 2018. Ενέκρινε, επίσης, ένα ψήφισμα το οποίο επαινεί την Ταϊβάν ως μια χώρα που συνεισφέρει υποδειγματικά στην παγκόσμια υγεία και καλεί τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να αναπτύξει μια στρατηγική για την Ταϊβάν έτσι ώστε να ανακτήσει το καθεστώς παρατηρητή στον ΠΟΥ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν την αναγνώριση εκ μέρους αυτών των χωρών της ελευθερίας και της δημοκρατίας της Ταϊβάν. Είμαι βέβαιος ότι χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις όπως η Ελλάδα θα εγκρίνουν επίσης την Ταϊβάν ως έναν καλό εταίρο στη διεθνή κοινότητα.

Τώρα εστιάζοντας στην Ελλάδα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις Ελλήνων βουλευτών, εκπροσώπων εμπορικών επιμελητηρίων, δημάρχων και αξιωματούχων στην Ταϊβάν. Επίσης, όλο και περισσότεροι Ταϊβανέζοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι επιχειρήσεων επισκέπτονται την Ελλάδα και ολοένα και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές κερδίζουν υποτροφίες για σπουδές στην Ταϊβάν. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος ανέβασε μια παράσταση στο Εθνικό Θέατρο της Ταϊβάν τον περασμένο Νοέμβριο. Από την άλλη, αυξάνεται όλο και περισσότερο η συμμετοχή της Ταϊβάν σε ελληνικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, όπως το Σπάρταθλον, το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών, το Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων AnimaSyros και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας. Επιπλέον, υπάρχει συνεχής ανταλλαγή τεχνολογίας, μέσων και πολιτισμού.

Όσον αφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, υπάρχουν δύο συναρπαστικά νέα φέτος. Πρώτα απ’ όλα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Εμπορικών και Πολιτιστικών Σχέσεων Ελλάδας – Ταϊβάν με σκοπό την εξυπηρέτηση ελληνικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ταϊβάν. Ευχόμαστε στον Σύνδεσμο να σημειώσει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των μελών του και της επιρροής του.

Δεύτερον, η Yang Ming Marine Transport Corporation της Ταϊβάν δημιούργησε ένα νέο περιφερειακό κέντρο στον Πειραιά με την ονομασία «Yang Ming Mediterranean Company» στις 2 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με τα κεντρικά της, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία και επομένως η επένδυση της εταιρίας στην Ελλάδα έχει σκοπό να διαμορφώσει ένα πιο ολοκληρωμένο και εντατικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας, ενσωματώνοντας επιχειρήσεις στις γύρω περιοχές. Προς ενημέρωσή σας, οι δύο ναυτιλιακές εταιρίες της Ταϊβάν, η Yang Ming και η Evergreen Marine Corp., αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του όγκου (TEU) εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

Το εμπόριο μεταξύ Ταϊβάν και Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 43 εκατ. αμερικανικά δολάρια, σημειώνοντας μια αύξηση 260%. Μεταξύ αυτών των εξαγόμενων προϊόντων, η εξαγωγή ελαιόλαδου αυξήθηκε στην Ταϊβάν κατά 40%. Οι εξαγωγές της Ταϊβάν προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 92 εκατ. αμερικανικά δολάρια σημειώνοντας μια αύξηση 17%.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο, και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο μετά από οχτώ «πολύ δύσκολα» χρόνια, πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στον τομέα του διμερούς εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ταϊβάν.

Το πρόγραμμα βιομηχανικής καινοτομίας πέντε-συν-δύο της κυβέρνησης της Ταϊβάν δημιουργεί μια πληθώρα συνεργατικών δυνατοτήτων για την Ταϊβάν και τις χώρες της ΕΕ, ιδίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας και του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Διακρίνοντας την επιχειρηματική τους προοπτική, αρκετοί σημαντικοί διεθνείς παίκτες στον τομέα της υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Orsted και CIP της Δανίας, WPD της Γερμανίας και GeoSea του Βελγίου, έχουν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην Ταϊβάν. Ελπίζω να υπάρξουν και συμμετέχοντες από την Ελλάδα στο μέλλον.

Με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίων επωφελών επιχειρηματικών ευκαιριών, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να καλέσω την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει μια τέτοια Διμερή Επενδυτική Συμφωνία και να προτρέψω την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ελπίζουμε, με την υποστήριξη και τη βοήθειά σας, η Ταϊβάν να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία εδώ και στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Η Ταϊβάν στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα στον εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα Η Ταϊβάν στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα στον εμπορικό και ναυτιλιακό τομέα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.