• Επικαιρότητα

  Η «Πολιτιστική Διαδρομή» αποκαλύφθηκε - Το πιο καινοτόμο και φιλόδοξο εγχείρημα

   
  Το πιο καινοτόμο και αρκετά φιλόδοξο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ήπειρο έκανε επίσημη πρεμιέρα. Πρόκειται για την Πολιτιστική Διαδρομή που δικτυώνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους κι αυτούς με τα μνημεία της φύσης, το περιβάλλον, τα τοπικά προιόντα και την οικονομία της περιοχής. Είναι το νέο πολιτιστικό προιόν που βάζει η Ήπειρος στον τουριστικό χάρτη και απευθύνεται σε όλους εκείνους που αναζητούν εμπειρίες σε έναν προορισμό με πολλές επιλογές. Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια… Ήταν μια ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά και θα αποδώσει τα μέγιστα μέσα από συνεργασίες και συνέργειες.

  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και ήδη έργα αναστήλωσης και ανάδειξης πραγματοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων.

  Παράλληλα αναπτύσσονται έργα υποδομών που θα επιτρέψουν ευκολότερη πρόσβαση στους χώρους αυτούς.

  Η διαδρομή συμπληρώνεται από σημαντικούς οικοτόπους, όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου, πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και τοπική γαστρονομία.

  Στο σημείο αυτό θα απαιτηθεί η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την μεγαλύτερη επιτυχία του εγχειρήματος. Τα προιόντα θα πρέπει να πιστοποιηθούν και παράλληλα να βρεθούν οι τρόποι διάθεσης στους τουρίστες.

  Το μισό εγχείρημα έχει επιτευχθεί.. Απομένει ο δρόμος για το άλλο μισό.

  Στην πανηγυρική παρουσίαση της διαδρομής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τόνισε ότι η Ήπειρος είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που προσεγγίζει ολιστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  «Η καινοτομία του προγράμματος και το μεγάλο μας στοίχημα είναι η σύνδεση των μνημείων με την τοπική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι υπόλοιπες δράσεις που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, όσο και οι συνέργειες με άλλα προγράμματα» τόνισε ο κ. Καχριμάνης συμπληρώνοντας ότι την διαδρομή που έχει ξεκινήσει «την υπηρετούμε πιστά και με σχέδιο».

  Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

  «Η Ήπειρος μπορεί να υποστηρίξει μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα μέσα από την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και με τη συμμετοχή των πολιτών. Μια πολιτιστική ταυτότητα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», υπογράμμισε η κ. Τζούφη.

  Η κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου ο οποίος παρουσίασε την πολιτιστική διαδρομή από την στιγμή που γεννήθηκε ως ιδέα μέχρι και σήμερα.

  «Δημιουργούμε τον πυρήνα ενός νέου τουριστικού προϊόντος, αξιοποιούμε τα μνημεία επαναπροτείνοντάς τα ως προορισμό με νέα, μοντέρνο τρόπο. Η Πολιτιστική Διαδρομή έγινε συλλογικός στόχος για πολλούς φορείς και τους πολίτες της Ηπείρου. Όλοι μαζί την στηρίξαμε… Είναι μια γιορτή συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

  Το Πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» είναι μια πρότυπη ολιστική πρόταση ανάπτυξης, που έχει επίκεντρο τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και αντικείμενο την προστασία και ανάδειξή τους, καθώς και τη σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία και κυρίως τον αγροδιατροφικό τομέα. Η Διαδρομή, περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χλμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  loading...

  Post Top Ad

  http://picasion.com/
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic

  Post Bottom Ad