Έφυγε από τη ζωή ο Σ. Κυριαζάτης, μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία


Έφυγε από τη ζωή ο Σ. Κυριαζάτης, μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία 




Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήρης Κυριαζάτης, μια αγωνιστική μορφή της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Πρώην πρόεδρος της "Ομόνοιας" ( 1992-1996), άνθρωπος καλλιεργημένος, με λογοτεχνικές περγαμηνές, υπερασπίστηκε με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας. 
Στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος φυλακίστηκε (1987 ως ηγέτης μυστικής οργάνωσης), αλλά το φρόνημά του δεν κάμφθηκε. 
Έμεινε όρθιος στα ιδανικά του, τα οποία υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του, εκπληρώνοντας στο ακέραιο το ηθικό του χρέος. 
Η σεμνότητά του υποδειγματική. Αρνήθηκε να παραλάβει τιμητική πλακέτα από την "Ομόνοια", γιατί προτεραιότητά του ήταν η προβολή των ιδεών και όχι των προσώπων. 
Άνθρωπος νηφάλιος και σοβαρός, λειτούργησε πάντοτε ενωτικά, δίνοντας έτσι το στίγμα μιας ελπιδοφόρας προοπτικής μέσα από τη δύναμη της κοινής συμπόρευσης. 
Βαθιά θρησκευόμενος, έχτισε το παρεκκλησι των Αγίων Θεοδώρων. 
Σε ανθρώπινο επίπεδο πληγώθηκε, χωρίς να λυγίσει, τόσο από το χτύπημα της ασθένειας, όσο και από την απώλεια της συζύγου του. 
Σε μήνυμά της η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα ανέφερε πως "με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον αείμνηστο Σωτήρη Κυριαζάτη, πρώην Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, η καρδιά του και η σκέψη του ήταν αφοσιωμένες στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και στην οργανωτική της ενίσχυση. Γνήσιο τέκνο του Οικουμενικού Ελληνισμού, συνδύαζε την πρακτική δράση με φιλοσοφική προσέγγιση και διορατική ανάλυση. Στο ταξίδι του στις αιώνιες μονές, τον συνοδεύει ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη όλων όσων των γνωρίσαμε". 
Τάφηκε στο χωριό του Λαζάτες, όπου τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε στο ναό της Αγίας Παρασκευής ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος. 
Στον επικήδειο λόγο του αναφέρθηκε στις διώξεις επί κομμουνισμού του μακαριστού, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του μετά την πτώση του καθεστώτος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, καθώς και στις αρετές του, που είναι μια παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. 
Ο πρώην πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "η ζωή σου θα μπορούσε να ήταν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Τις δυσκολίες και τις πίκρες, ήξερες να τις δαμάζεις με δικό σου μοναδικό τρόπο, όχι μόνο δε σε κατέβαλαν αλλά τις αντιμετώπιζες όπως ο Σωκράτης της αρχαιότητας, ως διδακτικές ευκαιρίες ζωής". 
Στην εξόδιο τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,ο Πρόεδρος της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" Βασίλης Κάγιος, ο δήμαρχος Δρόπολης Λ. Χρήστου, ο Περιφερειάρχης ΗπείρουΑ. Καχριμάνης, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κα Α. Φασούλη, καθώς και πολλά στελέχη και πρώην στελέχη της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ". 

Έφυγε από τη ζωή ο Σ. Κυριαζάτης, μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία  Έφυγε από τη ζωή ο Σ. Κυριαζάτης, μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.