Φονικός σεισμός στην Αλβανία - Πέντε νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες

Φονικός σεισμός στην Αλβανία - Πέντε νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες


Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (05:00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 200. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν, οπότε δυστυχώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί.

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών στην Αλβανία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο πρώτος ήταν 6,4R και σημειώθηκε στις 04.58 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στις αλβανικές ακτές και ειδικότερα στο Δυρράχιο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Έπειτα από 10 λεπτά ακολούθησε σεισμός 5,3R με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα και εστιακό βάθος επίσης στα 10 χλμ.

Ενδιάμεσα καταγράφηκε και δόνηση 5,1R περίπου στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει χτυπήσει την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια.

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.