Τοποθέτηση Θ. Δημητρίου για το τμήμα "Μετάφρασης και Διερμηνείας" στο Δημ. Συμβούλιο

Τοποθέτηση Θ. Δημητρίου  για το τμήμα "Μετάφρασης και Διερμηνείας" στο Δημ. Συμβούλιο


Η τοποθέτηση του Θωμά Δημητρίου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε μοναδικό θέμα συζήτησης, την αναστολή λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ» της Ηγουμενίτσας 

Η υπουργός παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε στις 7/11/2019 ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναστείλει την έναρξη λειτουργίας των 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν με το Ν. 4559/2018. Στα τμήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει έδρα την Ηγουμενίτσα. Αφήνονται έτσι η Ηγουμενίτσα και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μόνες αυτές σε όλη την Ήπειρο, εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η νέα ρύθμιση ακολουθεί την προηγούμενη με την οποία κατάργησε τα διετή προγράμματα Σπουδών Πανεπιστημίου, που προέβλεπε και το διετές τμήμα Ιχθυοκομίας Ηγουμενίτσας. 

Η λειτουργία του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος, ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε στο παρελθόν ποικιλοτρόπως από τοπικούς φορείς και διατυπώθηκε στα ψηφίσματα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας. Η απόφαση της ίδρυσης που περιλαμβάνει ο νόμος 4559/2018 ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης των φορέων της Ηγουμενίτσας , της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας , του ΤΕ.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν ομόφωνη απόφαση των οργάνων διοίκησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα το νέο τμήμα; Όχι, γιατί το νέο τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» δεν αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη αυτού της «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί ήδη στην Ηγουμενίτσα και τούτο διότι τα χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημιακού τμήματος είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του τμήματος του ΤΕΙ. 

Ως νέο, το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» όπως και τα υπόλοιπα 36 νέα τμήματα, ήταν ανέφικτο να λειτουργήσει άμεσα, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία τους και όσον αφορά στο δικό μας τμήμα έπρεπε να προηγηθούν τα εξής. 

α) Να ορισθούν τα 8 μέλη ΔΕΠ ( 4 υπάρχοντα+ 4 νέα που οφείλει να ορίσει το Πανεπιστήμιο) 

β) Να οργανωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών που θα προσδιορίσει και τις γλώσσες που θα διδάσκονται 

γ) Να γίνει η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του τμήματος. 

Γίνεται φανερό ότι το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας έχει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει και όπως και για τα υπόλοιπα 36, πολιτικοί λόγοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την αναστολή- κατάργηση της έναρξης λειτουργίας τους. Και αυτοί οι πολιτικοί λόγοι συμπυκνώνονται στον εξής ένα: Να κατευθυνθούν χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείων στην Ιδιωτική εκπαίδευση και κυρίως στα Ιδιωτικά Κολέγια. 

Για τους παραπάνω λόγους, ως Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει ομόφωνα να απορρίψουμε την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που αναστέλλει ,καταργεί στην ουσία, την έναρξη λειτουργίας των 37 νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η λειτουργία όλων, τη χρονική στιγμή που ορίζει ο νόμος 4559/2018. 

Προτείνω την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης - κινητοποίησης όλων των φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας , για να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τις μορφές διαμαρτυρίας και αντίδρασης προς την Κυβέρνηση να μην καταθέσει ή εφόσον την καταθέσει, να ακυρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για τα 37 νέα Πανεπιστημιακά τμήματα, για να λειτουργήσει και στην Ηγουμενίτσα το νέο τμήμα, για να μη μείνει η πόλη και η Θεσπρωτία έξω από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από 25 συνεχή χρόνια. 

Ηγουμενίτσα 11/11/2019
Τοποθέτηση Θ. Δημητρίου για το τμήμα "Μετάφρασης και Διερμηνείας" στο Δημ. Συμβούλιο Τοποθέτηση Θ. Δημητρίου  για το τμήμα "Μετάφρασης και Διερμηνείας" στο Δημ. Συμβούλιο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.