https://picasion.com/

Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!

Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!
%25CE%2592%25CE%2599%25CE%2592%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591
(Όταν οι δωρεές πιάνουν τόπο. Κυριολεκτικά όμως...)

Πριν λίγες εβδομάδες βούηξε ο τόπος μετά την ενέργεια του Δήμου Φιλιατών να πετάξει σε παράνομη χωματερή, εκατοντάδες βιβλία, τα οποία βρισκότανε επί 12 ολόκληρα χρόνια πεταμένα σε μιαν αποθήκη.
Για το θέμα έγινε μεγάλο σούσουρο, δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο facebook και το ακριτικό μας Φιλιάτι ήρθε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά με άσχημο τρόπο.
Ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις, ελήφθη η παρακάτω απόφαση, ΟΜΟΦΩΝΑ μάλιστα, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λαέρτη Ρέγκα.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει απερίφραστα, το ατυχές περιστατικό της απόρριψης λογοτεχνικών βιβλίων που βρισκόταν σε αποθήκη εγκαταλειμμένου κτιρίου και όχι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η δημοτική αρχή, ζητά συγγνώμη, από τους δωρητές, για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, την επίσπευση των ενεργειών για την Ηλεκτρονική Καταγραφή των βιβλίων και τη σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του αναγκαίου, για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσωπικού. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για κάθε παραπέρα ενέργεια".
                                                .........................................................
Μετά την κατακραυγή γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, κι αφού ελήφθη μιαν απόφαση που έδινε κάποια ελπίδα, ότι η δημοτική αρχή θα συνετισθεί και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης -αφού πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. η οποία δεσμεύει το Δήμαρχο- άρχισαν αρκετοί συμπατριώτες να θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα και να αρχίσουνε οι αποστολές βιβλίων προς το Δήμο για να τοποθετηθούν στη Δημοτική βιβλιοθήκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποστολή της εγκυκλοπαίδειας National Geographic από Φιλιαταίους της Αθήνας. Την είδηση αντλήσαμε στις 2 Νοεμβρίου από συμπατριώτισσα, η οποία έκανε την παρακάτω δημοσίευση"
                                                      .................................................
E5

"60 δερματοδεμένοι τόμοι με τεύχη του καταπληκτικού περιοδικού National Geographic, ταξιδεύουν σήμερα για τη βιβλιοθήκη του Δήμου Φιλιατών, με την ελπίδα σύντομα από τα ράφια της να ταξιδέψουν τους συμπολίτες μας μέσα από τις σελίδες του!! Ευχαριστούμε την οικογένεια Ναρδή για την προσφορά της προς τη βιβλιοθήκη μας και το Λάζαρο Λέντζαρη για τη μεταφορά!! Ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες προσφορές και να γεμίσει βιβλία η βιβλιοθήκη του Δήμου μας"!!
                                              ...........................................................

Φαίνεται όμως πως η δημοτική αρχή Φιλιατών δεν έβαλε μυαλό από την προηγούμενη περίπτωση -την οποία τη χαρακτήρισαν μεμονωμένη και ατυχή- και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με αδιαφορία -αν όχι εχθρότητα- το βιβλίο και την όποια προοπτική λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Πριν λίγες ημέρες, βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Φιλιατών για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την επικείμενη έλευση μεταναστών. Αυτό που αντικρίσαμε δε θέλαμε να το πιστέψουμε...!
E1
(Έτοιμα για "ηλεκτρονική καταγραφή"...)

E3

Η εγκυκλοπαίδεια που είχε φτάσει πριν δέκα μέρες ως δωρεά, αντί να βρίσκεται στη δημοτική βιβλιοθήκη, βρισκότανε πεταμένη στο ισόγειο του Δημαρχείου, εκτεθειμένη, ακριβώς δίπλα από τις τουαλέτες και την αποθήκη που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες, δίπλα από σκουπίδια, καφέδες και τασάκια. Χωρίς καμία προφύλαξη, πεταμένες στο δάπεδο όπου οποιοσδήποτε μπορούσε να αφαιρέσει ή να καταστρέψει! Βελτιώθηκε βέβαια η δημοτική αρχή κι αντί να τα πετάξει στη χωματερή, τα άφησε στο ισόγειο του Δημαρχείου. Κάτι είναι κι αυτό, αλλά δεν είναι αυτή η θέση τους...! 

Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση μας προκάλεσε επίσης το εξής περιστατικό. Κάποιος πολίτης, ο οποίος είχε έρθει για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη έλευση μεταναστών, επειδή "θα αλλοιώσουνε τον πολιτισμό μας", μας πλησίασε, άνοιξε έναν τόμο και μας είπε: "Τι φωτογραφίζεις από αυτά; Δε βλέπεις ότι είναι στα αγγλικά; Τι να τα κάνουμε;"

E4
Φαίνεται πως η εχθρότητα της δημοτικής αρχής προς το βιβλίο και ό,τι αυτό συνεπάγεται έχει επηρρεάσει και ορισμένους από τους πολίτες. 
Η πλειονότητα όμως των Φιλιαταίων, είτε διαμένουν στο Φιλιάτι, είτε είναι μετανάστες, επιθυμούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και της μόρφωσης των νέων στην ακριτική μας περιοχή και συνεχίζουν να στέλνουν βιβλία για την ΑΜΕΣΗ λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης. 
Κι αυτό θα γίνει! Είτε το επιθυμούνε οι αμόρφωτοι "άρχοντες" των Φιλιατών, είτε όχι!
Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...! Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: