Λησμονήθηκαν τα δύο πρώτα θύματα των "Τσάμηδων" στη Θεσπρωτία, ο Χρ. Πιτούλης και ο Χρ. Τσώνης

Λησμονήθηκαν τα δύο πρώτα θύματα των "Τσάμηδων" στη Θεσπρωτία, ο Χρ. Πιτούλης και ο Χρ. Τσώνης


Τα δύο πρώτα θύματα των "Τσάμηδων" και των Ιταλών ήταν το Νοέμβριο του 1940 ο Χρήστος Πιτούλης και ο Χρήστος Τσώνης. 
Ποιος, όμως, τους θυμάται ή τους τιμά, εκτός των συγγεννών τους; 
Πέρασαν από έκτακτο ιταλικό στρατοδικείο και "καταδικάστηκαν" αδίκως σε θάνατο και εκτελέστηκαν. 
Ο Χρήστος Πιτούλης και ο Χρήστος Τσώνης εκτελέστηκαν την 8η Νοεμβρίου 1940 από τους Ιταλούς, μετά από προδοσία και απαίτηση των "Τσάμηδων"στην παραλία, στη θέση, που λεγόταν «Μόλιζα», δίπλα από το σημερινό ξενοδοχείο «ΑΚΤΑΙΟΝ».
Στις 7-11-40 έσπασε η γραμμή άμυνας στον Παραπόταμο και οι Ιταλοί κατέλαβαν την Ηγουμενίτσα. 
Οι "Τσάμηδες" τους υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, γιατί τους είχαν υποσχεθεί ότι η Μεγάλη Αλβανία θα συμπεριελάμβανε και την Θεσπρωτία. 
Ο Χρήστος Πιτούλης είχε πάει στην Πέστιανη, καθώς ήξερε ότι ήταν από του πρώτους στόχους, γιατί ήταν σοβαρός παράγοντας της Ηγουμενίτσας και κυρίως γιατί είχε συμμετάσχει σε σύγκρουση κοντά στο Ράγιο, στις 29 Οκτωβρίου 1940, Ιταλικής ομάδας ανιχνευτών και ελληνικής ομάδας απόκρουσης, όπου σκοτώθηκε ένας Ιταλός αξιωματικός και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. 
 Με υπόδειξη και προδοσία των "Τσάμηδων" συλλαμβάνεται μαζί με τους Βασίλη Πιτούλη, Χρήστο Τσώνη, Ευάγγελο Λιονταρίδη, Σταύρο Σακαρέλη, Χρήστο Γεωργούλη και οδηγήθηκαν στον Ασίζ Τσάμη υπεύθυνο της διοίκησης των "Τσάμηδων. 
Ζήτησαν να εκτελεστούν οι κρατούμενοι. 
Παρά την αρχική άρνηση των Ιταλών, τελικά συγκροτήθηκε πρόχειρο Ιταλικό δικαστήριο. 
Κατήγοροι ήταν ο Ασίζ Τσάμης και ο Μαζάρ Ντίνο. Με ψήφους 3-2 αποφασίστηκε η εκτέλεση του Χρήστου Πιτούλη και του Χρήστου Τσώνη, την οποία υπέγραψαν ο Νασίζ Τσάμης και ο Νουρί Ντίνο. 
Η κατηγορία ήταν ότι είχαν λάβει μέρος στη μάχη έναντι των Ιταλών. 
Ο Χρήστος Πιτούλης φερόταν ως αρχηγός των ελευθεροσκοπευτών και ότι ήταν ηθικός αυτουργός για το θάνατο του Ιταλού αξιωματικού, μια και αυτός είχε ειδοποιήσει, καθώς είχε εντοπίσει τους Ιταλούς ο βοσκός του Βασίλειος Βαρβάρας, την αστυνομία. 
Και ως φυσικός αυτουργός κατηγορήθηκε ο Χρήστος Τσώνης. 
Επιπλέον στο Χρήστο Πιτούλη αποδόθηκε η ψεύτικη κατηγορία ότι, δήθεν, παλαιότερα, είχε συμμετάσχει στο φόνο του Ιταλού στρατηγού Τελίνι, μέλους της Επιτροπής χάραξης των Ελληνοαλβανικών συνόρων.
Λησμονήθηκαν τα δύο πρώτα θύματα των "Τσάμηδων" στη Θεσπρωτία, ο Χρ. Πιτούλης και ο Χρ. Τσώνης Λησμονήθηκαν τα δύο πρώτα θύματα των "Τσάμηδων" στη Θεσπρωτία, ο Χρ. Πιτούλης και ο Χρ. Τσώνης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.