Πρόστιμο 2.000€ στον Δήμο Ηγουμενίτσας από την Περιφέρεια

Πρόστιμο 2.000€ στον Δήμο Ηγουμενίτσας από την Περιφέρεια


Με ένα πρόστιμο που καλείται πλέον να πληρώσει έκλεισε το 2019 για τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Το πρόστιμο έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά στην πλημμελή λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Μπορεί το ποσό να μην είναι μεγάλο για τα δεδομένα ενός δήμου, καθώς ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ, ωστόσο είναι ενδεικτικό για την πολύ δουλειά που απαιτείται ακόμη στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Η ιστορία του συγκεκριμένου ΣΜΑ πάντως δεν είναι καινούρια. Η πλημμελής λειτουργία φαίνεται ότι είναι… σταθερή αξία για την περιοχή της Πλαταριάς και τον Δήμο Ηγουμενίτσας!

Όλα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο περίπου όταν η Περιφέρεια Ηπείρου έγινε αποδέκτης καταγγελίας για απόθεση απορριμμάτων στον οικισμό Πολυνέρι της Πλαταριάς.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε ότι υπήρχε τοποθετημένο κοντέινερ από το οποίο ξεχείλιζαν τα σκουπίδια, δεν πραγματοποιούνταν εργασίες μεταφοράς, δεν υπήρχε καμία περίφραξη του χώρου ενώ σε μία απόσταση εκατό μέτρων υπήρχαν διάσπαρτα σκουπίδια.

Η έκθεση διαβιβάστηκε στο Δήμο Ηγουμενίτσας ο οποίος με την σειρά του απευθύνθηκε στην εταιρία που είχε αναθέσει την διαχείριση ζητώντας να προβαίνει σε πιο τακτική μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Τον περασμένο Ιούλιο ακολούθησε νέα αυτοψία από κλιμάκιο της Περιφέρειας, το οποίο διαπίστωσε ότι το κοντέινερ είχε απομακρυνθεί, στη θέση του υπήρχε ένας σωρός από οικιακά απορρίμματα, υπήρχαν διάσπαρτα απόβλητα, απουσίαζε η περίφραξη και ανάμεσα στον σκουπιδότοπο έβοσκαν ζώα!

Έτσι επιβλήθηκε το πρόστιμο των δύο χιλιάδων ευρώ!

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι οργανωμένος ΣΜΑ αλλά προσωρινός και κυρίως για ανακυκλώσιμα υλικά που δεν ενοχλούν περιβαλλοντικά, δεν μολύνουν και δεν προσβάλλουν το υπερβάλλον! Υποστήριζε ακόμη ότι η λειτουργία του χώρου τηρεί τις προδιαγραφές για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων Σταθμού Μεταφόρτωση και τα απορρίμματα παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ζήτησε και πήρε όλο τον φάκελο, μελέτησε διεξοδικά τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι πρόκειται για μη αδειοδοτημένο ΣΜΑ και απέρριψε τις προσφυγές του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος πλέον καλείται να πληρώσει το πρόστιμο.

Το γεγονός αυτό και κυρίως η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Δήμος Ηγουμενίτσας δείχνει ότι ακόμη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυριαρχούν λογικές προχειρότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων κάτι που δεν συνάδει με τις αυξημένες ευθύνες των Δήμων για το ίδιο θέμα…
Πρόστιμο 2.000€ στον Δήμο Ηγουμενίτσας από την Περιφέρεια Πρόστιμο 2.000€ στον Δήμο Ηγουμενίτσας από την Περιφέρεια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.