Ευρωπαϊκά κονδύλια 4.769.570 ευρώ στην Ελλάδα για διανομή οπωροκηπευτικών και γάλακτος σε μαθητές

Ευρωπαϊκά κονδύλια 4.769.570 ευρώ στην Ελλάδα για διανομή οπωροκηπευτικών και γάλακτος σε μαθητές


Κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 4.769.570 ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα για τη σχολική χρονιά 2020-2021 για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.

Από αυτά τα 3.218.885 ευρώ αφορούν φρούτα και λαχανικά και το υπόλοιπα 1.550.685 ευρώ γάλα.

Ο συνολικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 145 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη διανομή οπωροκηπευτικών, και 105 εκατ. ευρώ για τη διανομή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μαθητές σχολικής ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της φετινής σχολικής χρονιάς, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει ως συνέπεια όλα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προωθήσουν τα εν λόγω προϊόντα σε νοσοκομεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τράπεζες τροφίμων και σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας την τρέχουσα σχολική περίοδο 2019/2020 στο πρόγραμμα συμμετέχουν 149.210 μαθητές 828 δημοτικών σχολείων, ενώ τη σχολική χρονιά 2018-2019 το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 138.135 μαθητές 757 δημοτικών σχολείων των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας και Κρήτης.

Καθόλη την περασμένη σχολική χρονιά, στην Ευρώπη έλαβαν μέρος περισσότερα από 155.000 σχολεία, στα οποία διανεμήθηκαν περισσότερα από 71 εκατομμύρια κιλά φρούτων και λαχανικών και 167 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος, υποστηριζόμενα από 192 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Στο σημερινό πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γνωρίζουν και να κατανοούν από πού προέρχεται το φαγητό μας. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα θρεπτικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παράγουν οι αγρότες μας» δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, και συμπλήρωσε: «Χάρη στο σχολικό πρόγραμμα της Ε.Ε. οι μαθητές μπορούν να μάθουν για τη διατροφή και τη γεωργία υιοθετώντας παράλληλα και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους λαμβάνει υπόψη ότι τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν σε όλη την Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κοιτάζουμε μπροστά, να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον και να στέλνουμε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ζωή θα συνεχιστεί, όταν συλλογικά αλλάξουμε αυτή τη "σελίδα"».

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση και η διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε μικρή ηλικία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην ΕΕ δεν είναι σύμφωνη με τις διεθνείς ή εθνικές διατροφικές συστάσεις.

Το πρόγραμμα αποτελεί δράση της ΕΕ με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να διαμορφώσουν σε νεαρό στάδιο σωστές διατροφικές συνήθειες.

Μέρος του προγράμματος αποτελούν και τα συνοδευτικά εκπαιδευτικά μέτρα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τους στόχους αυτού υποστηρίζοντας τις διανομές των προϊόντων.

Συγκεκριμένα αφορούν εκπαιδευτικές δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τον ρόλο του προγράμματος και να συνδέσουν τα παιδιά με τη γεωργία, καθώς και να τα διδάξουν σχετικά με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Στο πλαίσιο υλοποίησής τους καλύπτονται θέματα όπως η βιολογική γεωργία, η βιώσιμη παραγωγή προϊόντων, μέθοδοι αποφυγής σπατάλης τροφίμων κ.λπ.
Ευρωπαϊκά κονδύλια 4.769.570 ευρώ στην Ελλάδα για διανομή οπωροκηπευτικών και γάλακτος σε μαθητές Ευρωπαϊκά κονδύλια 4.769.570 ευρώ στην Ελλάδα για διανομή οπωροκηπευτικών και γάλακτος σε μαθητές Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες