Βανδαλισμοί στην Αρχαία Απολλωνία

Βανδαλισμοί στην Αρχαία Απολλωνία


Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι βανδαλισμοί που προκάλεσαν άγνωστοι σε μνημεία της Αρχαίας Απολλωνίας, που βρίσκεται κοντά στο Φίερι της Αλβανίας.

Η Αρχαία Απολλωνία είναι ενταγμένη στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τους βανδαλισμούς στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, άνθρωποι του πολιτισμού και η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου.

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι ανεπανόρθωτες και περιλαμβάνουν σπασίματα σε κίονες.


Η πόλη της Απολλωνίας σύμφωνα με τον Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον». Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 π. Χ. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.
Βανδαλισμοί στην Αρχαία Απολλωνία Βανδαλισμοί στην Αρχαία Απολλωνία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.