Μπατσαρώ, η απόλυτη Ηπειρώτικη χορτόπιτα

Μπατσαρώ, η απόλυτη Ηπειρώτικη χορτόπιτα 


Μπορεί η Θεσπρωτία να μην φημίζεται ως γαστρονομικός προορισμός, αξίζει όμως να γνωρίσετε την κουζίνα της, που συνδυάζει αγνές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς και κορυφαία τεχνογνωσία, με πολλές επιρροές από την Ιταλία. Τα έμπειρα χέρια των νοικοκυρών και των μαγείρων της περιοχής συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους και μας καλούν σε ένα γευστικό ταξίδι αυθεντικών γεύσεων. 

Η Θεσπρωτία, όπως και η Ήπειρος γενικότερα φημίζεται για τις πίτες της. Με 178 διαφορετικές πίτες επίσημα καταγεγραμμένες στο ηπειρώτικο εδεσματολόγιο, η επιλογή είναι δύσκολη ανάμεσα στη μοναδική τσαμαντιώτικη ζεματόπιτα, την κριγιασόπιτα, τη ρυζόπιτα ή την κοτόπιτα. 

Εκτός από τις πίτες, οι επισκέπτες της Θεσπρωτίας θα πρέπει να δοκιμάσουν τα ξακουστά ρόδια Παλαιοχωρίου Φιλιατών, γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, τα ντόπια γαλακτοκομικά, τα κρέατα από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Παραμυθιάς, τα φρέσκα οπωρολαχανικά, τα αυγά, το ζυμωτό ψωμί, το τοπικό κρασί και το τσίπουρο. 

Δείτε παρακάτω τη συνταγή μιας από τις πιο χαρακτηριστικές ηπειρώτικες πίτες, που είναι εύκολη στην παρασκευή και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους ή την οικογένειά σας. Τακτοποιήστε την κουζίνα σας, συγκεντρώστε τα υλικά σας και πριν αρχίσετε την εκτέλεση της συνταγής, κάντε μια επίσκεψη στο διαδικτυακό καζίνο της net bet, όπου μπορείτε να ποντάρετε σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει, από το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το κινητό σας. 

Στη Θεσπρωτία, λοιπόν, φτιάχνουν μια πεντανόστιμη χορτόπιτα με διάφορα χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, πράσα και βλήτα. Έχει τυρί και στη γέμιση και στη ζύμη, που είναι φτιαγμένη από καλαμποκάλευρο. Λέγεται μπατσαρώ, θυμίζει κάπως γαλλική τάρτα και είναι απλά τέλεια. 

Υλικά 

Για τη ζύμη: 
5 φλιτζάνια τσαγιού καλαμποκάλευρο 
100 γραμμάρια τυρί 
Αλάτι 
1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο 

Για τη γέμιση: 
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 μάτσο άνηθο 
1 μάτσο μαϊντανό 
½ κιλό σέσκουλα 
½ κιλό λάπαθα 
½ κιλό σπανάκι
150 γραμμάρια βλίτα 
2 πράσα 
½ φλιτζάνι τσαγιού ωμό ρύζι 
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 
200 γραμμάρια τυρί 

Για τo ψήσιμο: 
60 γραμμάρια. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κύβους 

Εκτέλεση 

Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τα αρωματικά. Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα χόρτα. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν καλά. Μόλις μαραθούν τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το ρύζι, το θρυμματισμένο τυρί και αφήνουμε το ταψί στην άκρη, προς το παρόν. 

Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο της συνταγής, ίσως ήλθε η ώρα να ετοιμάσετε έναν καφέ και να κάνετε μια μικρή παύση, δοκιμάζοντας την τύχη σας στο live stoixima της Netbet, που προτείνει μια μεγάλη σειρά αθλητικών διοργανώσεων, σε ασφαλές περιβάλλον και με μεγάλες αποδόσεις, κάτι που γνωρίζουν καλά οι παίκτες στοιχήματος στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, μια πρέζα αλάτι, λίγο βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι, και τρίβουμε μέσα το τυρί της ζύμης. Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε περιμετρικά με το χυλό. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας πάνω από τη γέμιση κουταλιά-κουταλιά τον χυλό της ζύμης. 

Τελειώνοντας, πάνω από κάθε κουταλιά ζύμης, προσθέτουμε από ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι. 

Ψήνουμε την χορτόπιτά μας σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 220 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Καλή απόλαυση! 
Μπατσαρώ, η απόλυτη Ηπειρώτικη χορτόπιτα Μπατσαρώ, η απόλυτη Ηπειρώτικη χορτόπιτα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 20, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.