Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς

Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς 


Η ιστορία δεν σβήνει, ούτε λησμονιέται και οι συνέπειες της Κατοχής δεν ξεχνιούνται, ήταν το μήνυμα από τη λιτή, αλλά συγκινητική εκδήλωση για τους 12 εκτελεσθέντες της Μίχλας ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου, που πραγματοποιηθηκε το πρωί τη Κυριακής!

Στο τρισάγιο στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο δήμαρχος Σουλίου Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η αντιεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος Σταυρούλα Μπραίμη, ο προεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σουλίου Κώστας Παππάς, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Φώτης Δημητρίου και εκπρόσωποι της κοινότητας και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Σε δήλωση του, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, σημείωσε: “Δεν ξεχνούμε τους 12 συμπατριώτες μας που έχασαν την ζωή τους στις 23 Αυγούστου του 1944, κατά την επίθεση των Γερμανών εναντίων ανταρτών στην Μίχλα. Χρέος μας να τους τιμούμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την επώδυνη άλλα διδακτική ιστορική μνήμη. Αθάνατοι”

Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.

Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο καλλιμάρμαρο μνημείο, που έστησε το 1984 από την Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:

Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.
Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.