Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας - Όχι στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας - Όχι στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων


Η Δημοτική Αρχή του δήμου Ηγουμενίτσας , στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε,) την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 , επιχείρησε να δώσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Συβότων και Πλαταριάς χωρίς να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου. 

Η απόφαση αυτή φέρει την υπογραφή των κυβερνήσεων της σημερινής και των προηγούμενων που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, απαγόρευσαν για αρκετά χρόνια τις προσλήψεις στο δημόσιο, ώστε να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματίες αναλαμβάνοντας τομείς που μέχρι πρότινος ανήκαν στο δημόσιο. 

Η απόφαση αυτή φέρει την υπογραφή τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, αφού από το 2011 που έγινε ο Καλλικρατικός Δήμος Ηγουμενίτσας , μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί - μετατάξεις πάνω από 100 άτομα όλων των ειδικοτήτων κι έχουν προσληφθεί μετά από αγώνες μόλις 21. 

Οι ελλείψεις προσωπικού μαζί με το νομοθετικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε προς όφελος των επιχειρηματιών φέρνουν σαν ώριμο φρούτο τα ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκινώντας από την αποκομιδή και τον ηλεκτροφωτισμό, καθώς εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κερδών. 

Κανένα κέρδος όμως δεν προκύπτει για τα λαϊκά στρώματα τα οποία πλήρωναν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα, διπλές φορές, υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να είχαν δωρεάν όπως η καθαριότητα, ακριβώς εξαιτίας του χαρακτήρα τους. 

Αντίθετα, και από την εισήγηση της ΟΕ φαίνεται ότι για να εξασφαλιστεί το κέρδος του ιδιώτη, ο Δήμος προτίθεται να πληρώσει για τις 2 δημοτικές ενότητες το πόσο του 1.050.000 ευρώ για τρία χρόνια όσα δηλαδή θα πλήρωνε για να προσλάβει 30 εργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 

Αν και ο διαγωνισμός βγήκε άγονος , γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε. Η δημοτική αρχή έδειξε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν δεν βρει τρόπο να δώσει τα κέρδη που επιθυμούν οι επιχειρηματίες. 

Είναι καθαρά πολιτική απόφαση η παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες που καμία σχέση δεν έχει με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στα λαϊκά στρώματα ή την καθαριότητα της πόλης . 

Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι μονόδρομος – Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες 

Σε μια πόλη εκατοντάδων ανέργων, μονόδρομος είναι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά σε όλες τις υπηρεσίες που στενάζουν από τις ελλείψεις. 

Λύση είναι η κατάργηση κάθε ανταποδοτικής δράσης στους δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε τα λαϊκά στρώματα να έχουν ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες. 

Διεκδικούμε : 

Ø Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών. 

Ø Άμεσα την ολοκλήρωση του ΣΜΑ για εξοικονόμηση πόρων 

Ø Σχεδιασμένη αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με βάση τις ειδικές συνθήκες κάθε χωριού. 

Ø Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν. 

Ø Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κλπ) 

Ø Καμία ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του Δήμου. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που ρημάζουν το λαϊκό εισόδημα. 

Ø Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει η Τοπική Διοίκηση στους δημότες της. 





Για το Δ.Σ. 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 



ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΕΡΙΚΕΤΗ
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας - Όχι στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας - Όχι στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.