Συζήτηση με το Θεσπρωτό Χειρουργό Ορθοπεδικό Σωτήριο Λέλε για την Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Συζήτηση με το Θεσπρωτό Χειρουργό Ορθοπεδικό Σωτήριο Λέλε για την Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος



H Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος αποτελεί ένα θέμα που ακούγεται όλο και συχνότερα. Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Χειρουργό Ορθοπεδικό, Σωτήριο Λέλε, και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ο Γιατρός μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και ποια τα κυριότερα οφέλη της για τον ασθενή.

Τι γνωρίζουμε για την εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος;
Η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση, ειδικά σχεδιασμένη βάσει του προβλήματος και των αναγκών του κάθε ασθενούς. Η διαφορά της μεθόδου αυτής σε σχέση με την κλασική μέθοδο είναι ότι σέβεται την ιδιαίτερη ανατομία και μορφολογία του γόνατος του κάθε ασθενή. Ο στόχος είναι να παρασκευασθούν ειδικά εργαλεία – οδηγοί που μας βοηθούν στο χειρουργείο προσφέροντας εξαιρετική ακρίβεια στις οστεοτομίες μηρού και κνήμης. Αυτό γίνεται με την βοήθεια μιας τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας του μέρους που πάσχει, καθώς και την χρήση ειδικού λογισμικού.

Γιατί να υποβληθεί κανείς σε εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος;
Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω μερικά μόνο από τα οφέλη που αποκομίζει ο ασθενής:
1. Ταχύτερη κινητοποίηση, ταχύτερη αποκατάσταση και επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.
2. Γίνεται πολύ μικρότερη τομή που σημαίνει μικρή καταστροφή των ιστών και των μαλακών μορίων.
3. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
4. Μείωση του χρόνου χειρουργείου στα 45 λεπτά.
5. Λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτατη επούλωση των ιστών.
6. Ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση.

Γιατρέ, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη Σύγχρονη εξατομικευμένη πρόταση για την διενέργεια αρθροπλαστικής γόνατος;
Στην Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος οι οδηγοί, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τον κάθε ασθενή σύμφωνα με την μοναδική του ανατομία, τοποθετούνται επάνω στον μηρό και στην κνήμη. Κατά την διάρκεια της επέμβασης εκτός από του εξατομικευμένους οδηγούς, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για να γίνει η σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων και δεν χρειάζονται εργαλεία που τοποθετούνται μέσα στον αυλό των οστών. Έτσι, λοιπόν, επιτυγχάνεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας του χειρουργείου, λιγότερο επεμβατική διαδικασία με πολύ μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τι να περιμένει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;
Εξατομικεύεται η χειρουργική επέμβαση, τα εμφυτεύματα προσαρμόζονται στην μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς και όχι το αντίθετο. Μετά από την εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να κινείται χωρίς δυσκολία. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες που αφορούν στην επιστροφή π.χ. σε αθλητικές δραστηριότητες θα συζητηθούν μεταξύ του ειδικού και του ασθενούς.

Πόσο σημαντική είναι η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;
Η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής επηρεάζει την επιβίωσή της στο χρόνο, καθώς και τη λειτουργία της. Επιπλέον, μελέτες έχουν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της σωστής εξατομικευμένης τοποθέτησης των προθέσεων του γόνατος, στη μετεγχειρητική ικανοποίηση του ασθενούς.
Σε γενικές γραμμές, η ολική αρθροπλαστική γόνατος βοηθά σχεδόν αμέσως τον ασθενή να απαλλαγεί από τον πόνο και να αποκτήσει ξανά τη χαμένη κινητικότητά του. Τα αποτελέσματα της χρονικής διάρκειας ζωής της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την τεχνική, το υλικό και την καθημερινότητα του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του έμπειρου χειρουργού ορθοπεδικού είναι καθοριστικής σημασίας!
Συζήτηση με το Θεσπρωτό Χειρουργό Ορθοπεδικό Σωτήριο Λέλε για την Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Συζήτηση με το Θεσπρωτό Χειρουργό Ορθοπεδικό Σωτήριο Λέλε για την Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.