Μνημείο προς τιμήν των Υδραίων ναυτών της Επανάστασης στα Σύβοτα (+ΦΩΤΟ)

Μνημείο προς τιμήν των Υδραίων ναυτών της Επανάστασης στα Σύβοτα (+ΦΩΤΟ)


Ο Δήμος Ύδρας μαζί με το Δήμο Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τίμησαν τη μνήμη των 51 Υδραίων Ναυτικών και άλλων Ελλήνων που σφαγιάστηκαν στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, με την τοποθέτηση Μνημείου στα Σύβοτα, τη μετονομασία της πλατείας σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας.  

Το μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, οι οποίοι, το 1820, ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. 



Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν στις 17 Απριλίου του 1821 στην εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, στην τρίτομη Ιστορία της Ύδρας του Αντωνίου Λιγνού, όσο και από τα αρχεία της Κοινότητας της Ύδρας προκύπτει ότι όντως σφαγιάστηκαν 51 Υδραίοι ναύτες στην περιοχή. 
Δεν ήταν όμως όλοι οι ναύτες που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό στόλο αλλά αυτοί που είχαν επιστρατευτεί εκτάκτως, από τον Ιούνιο του 1820, για την καταστολή της ανταρσίας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Διασώζονται μάλιστα και αναγράφονται στο μνημείο τα ονόματα και των 51 Υδραίων ναυτών που εκτελέστηκαν.

Στα εγκαίνια του μνημείου βρέθηκε και ο βουλευτής του νομού Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης ο οποίος δήλωσε:
"Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα σας σήμερα εδώ στα Σύβοτα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ώστε να τιμήσουμε μαζί τη μνήμη των Υδραίων Ναυτικών που σφαγιάστηκαν στην περιοχή μας από τους Οθωμανούς. Η εκτέλεσή τους, που πραγματοποιήθηκε ως μέτρο εκφοβισμού, όχι μόνο δεν λύγισε το φρόνημα των εξεγερμένων Ελλήνων, αλλά δυνάμωσε και διέδωσε ακόμα περισσότερο τη φλόγα της Επανάστασης.
Οι Οθωμανοί πανικοβλήθηκαν μπροστά στον κίνδυνο κατάληψης των πλοίων τους από τους Υδραίους ναύτες, και όχι άδικα. Η Ύδρα, αυτό το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού και οι άνθρωποί του, είχαν ήδη δείξει την ατσάλινη θέλησή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα πρωταγωνίστησαν προσφέροντας τα μέγιστα με το στόλο τους, την οικονομική τους δύναμη, αλλά και με το αίμα των ίδιων των Υδραίων που θυσιάστηκαν στον αγώνα.
Η Ύδρα, όπως οι Σπέτσες, τα Ψαρά, το Σούλι και το Μεσολόγγι, απέδειξαν περίτρανα πως μπροστά στην Ελευθερία καμία θυσία δεν είναι μάταιη, και πως κανένας αγώνας δεν είναι προδιαγεγραμμένος, όταν μάχεσαι με όλο σου το είναι ενάντια στο δόγμα της υποταγής στους κάθε λογής κυρίαρχους, όσο δυνατοί κι αν είναι αυτοί.
Εμείς έχουμε την ιστορική ευθύνη να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, να διδασκόμαστε από αυτήν, και να φροντίζουμε ώστε να την μαθαίνουν και οι επόμενες γενιές.
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, χαιρετίζω την απόφαση τοποθέτησης αυτού του Μνημείου στα Σύβοτα, τη μετονομασία της πλατείας, σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών», και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας.
Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη που φιλοτέχνησε το μνημείο όπως και τον Σταμάτη Αργυρό για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε."


Μνημείο προς τιμήν των Υδραίων ναυτών της Επανάστασης στα Σύβοτα (+ΦΩΤΟ) Μνημείο προς τιμήν των Υδραίων ναυτών της Επανάστασης στα Σύβοτα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.