Εργασία τις ημέρες του Πάσχα

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Εργασία τις ημέρες του Πάσχα



Έναν οδηγό δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα εργαστούν τις ημέρες του Πάσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, τόσο για τις αμοιβές που δικαιούνται, όσο και για τα ωράρια εργασίες, τις ημέρες ανάπαυσης που δικαιούνται, αλλά και τις ΣΣΕ και τους κανονισμούς εργασίας, που προσδιορίζουν τους όρους εργασίας.

Η Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4-5-2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5-5-2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6-5-2024) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνταιαν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τα παραπάνω για τις από το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7-5-2024), ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις (Β΄1406/2024,

 Β΄1836/2024) η Πρωτομαγιά.

Επισημαίνονται τα εξής:
Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακή αργία, τις αργίες της περιόδου του Πάσχα, το χρόνο εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές (ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών) περιέχονται κωδικοποιημένες στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 80/2022, Α΄222)

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία.

Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην Αστυνομία.

Η παράνομη απασχόληση προσωπικού κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ σοβαρών παραβάσεων με υψηλότατο πρόστιμο και περαιτέρω ποινική ευθύνη του εργοδότη.
Read More »
Εργασία τις ημέρες του Πάσχα Εργασία τις ημέρες του Πάσχα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Σύλληψη 35χρονου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Σύλληψη 35χρονου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Τις μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας, προέβησαν στη σύλληψη ενός 35χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος κατείχε ταξιδιωτικό έγγραφο, στερούμενο σφραγίδας εισόδου σε έδαφος SCHENGEN, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό. Επιπλέον, σε έλεγχο στη βάση δεδομένων SIS RECAST (Schengen Information System), υπήρχαν εις βάρος του καταχωρήσεις με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Read More »
Σύλληψη 35χρονου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Σύλληψη 35χρονου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

ΕΟΦ: Προσοχή σε παράνομο σκεύασμα για τους πόνους στις αρθρώσεις που διακινείται στο διαδίκτυο

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
ΕΟΦ: Προσοχή σε παράνομο σκεύασμα για τους πόνους στις αρθρώσεις που διακινείται στο διαδίκτυο



Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για ένα σκεύασμα, το οποίο διακινείται παρανόμως μέσω διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, διαφημίζεται ότι ανακουφίζει και αντιμετωπίζει τους πόνους των αρθρώσεων, ωστόσο δεν είναι εγκεκριμένο από τις αρχές και η εταιρεία που το πουλάει είναι άγνωστη.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού

«Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος ‘OSTYHEALTH’, τo οποίo διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως φάρμακο για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, για αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις κλπ.

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

To ‘Ostyhealth’, διαφημίζεται και διακινείται στη χώρα μας διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, όπως: https://gr.ostyhealth.site, https://24.bihari.shop, www.ypyp-fit.gr κ.α., καθώς και σε διάφορα profile χρηστών στην πλατφόρμα www.facebook.com, όπως η σελίδα profile “Announcemnets and Tests” παρανόμως, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του ή τη διακίνησή του στην ελληνική αγορά είναι άγνωστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους τo σκεύασμα ‘Ostyhealth’, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ».

Read More »
ΕΟΦ: Προσοχή σε παράνομο σκεύασμα για τους πόνους στις αρθρώσεις που διακινείται στο διαδίκτυο ΕΟΦ: Προσοχή σε παράνομο σκεύασμα για τους πόνους στις αρθρώσεις που διακινείται στο διαδίκτυο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας - Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας - Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση


Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος ψηφίστηκε με το νόμο 5090/2024 και επιφέρει μια σειρά αλλαγών στην εφαρμογή της Δικαιοσύνης. Ο νέος Κώδικας, περιλαμβάνει επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, δηλαδή αυστηροποίηση των ποινών για μικρό-εγκλήματα της καθημερινότητας, αλλά και βαριές ποινές για αδικήματα, όπως είναι ο εμπρησμός δάσους ή η πρόκληση τροχαίου από παραβίαση κόκκινου σηματοδότη. Αυτό σημαίνει την έκτιση μέρους των ποινών σε φυλακή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης από το βήμα της Βουλής χθες, έδωσε το στίγμα των αλλαγών που φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε ο υπουργός είναι η ποινή για ανθρωποκτονία και ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια στην περίπτωση που υπάρχουν θάνατοι , σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση και έχουμε θανάτους, οι διατάξεις που έχουμε ψηφίσει λένε ότι οι ποινές αυτές υποχρεωτικά οδηγούνε στη φυλακή, διότι δεν επιτρέπεται χορήγηση αναστολής, δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής και η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Δηλαδή φυλακή», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε ότι:

«Μετά από αρκετά χρόνια, που το βλέμμα ήταν στραμμένο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκληματούντων, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων, προς τα δικαιώματα που έχουν και τα θύματα και προς την μεριά της κοινωνίας η οποία θέλει να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον διότι το ποινικό της σύστημα θα δημιουργεί τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός».

Ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, διπλασιάζονται οι ποινές σε περίπτωση που το αδίκημα τελείται ενώπιον ανηλίκου, ενώ διευρύνεται η έννοια της οικογένειας ως προς τα μέλη της και εντάσσονται, μεταξύ των άλλων, οι μόνιμοι σύντροφοι και τα παιδιά τους.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης (τραυματισμούς από χειροδικία, αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα) προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και σε περίπτωση που ο τραυματισμός γίνεται ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας η ποινή αυξάνεται τουλάχιστον στα 3 έτη.

Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος ελαφρά σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και αν η βλάβη είναι βαριά και η ζωή του θύματος τίθεται σε κίνδυνο, η ποινή αυξάνεται κατά ένα έτος.

Αν υπάρξει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος ή επέλθει σοβαρή ψυχική βλάβη, τότε στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Την ίδια στιγμή, εφόσον μέλος της οικογένειας προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Το αδίκημα της εξύβρισης επεκτείνεται και στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας.

Παραβίαση κόκκινου

Αυστηρές είναι οι ποινές για τους οδηγούς που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη ή κάνουν κόντρες στις παραλιακές λεωφόρους ή κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ή σούζες με τις μοτοσικλέτες ή μπαίνουν σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), προκαλώντας ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα ή βαριά σωματική βλάβη ή απώλεια ζωής.

Αυτοί οι οδηγοί διατρέχουν κίνδυνο να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, ενώ αντιμετωπίζουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ή έχει σωματική ή πνευματική εξάντληση, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή είναι με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο, ή κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή οδηγεί Ι.Χ. αυτοκίνητο πάνω από το όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. (αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό, κατά τουλάχιστον 30 χλμ.) και αν σε κατοικημένη περιοχή τρέχει πάνω από το όριο κατά 40 χλμ. ή οδηγεί αυτοκίνητο στη ΛΕΑ ή παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, τιμωρείται με:

Φυλάκιση έως 3 έτη αν προκαλέσει ζημιές σε άλλο όχημα ή ξένη περιουσία (πέσει πάνω σε κατάστημα, περίπτερο κ.λπ.)
Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
Κάθειρξη έως 10 έτη αν προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν επέλθει θάνατος, ενώ αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
Read More »
Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας - Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας - Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Όχημα εξετράπη και έπεσε σε απότομη πλαγιά στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Όχημα εξετράπη και έπεσε σε απότομη πλαγιά στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε προ ολίγου στο 49ο χλμ της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας σε περιοχή της Πάργας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΙΧΕ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και ακολούθησε η πτώση του σε απότομη πλαγιά .
Στο σημείο έσπευσε πυροσβεστική δύναμη από την Πάργα αποτελούμενη από τρία οχήματα και εφτά πυροσβέστες με επικεφαλής τον Διοικητή της Π.Υ. Πάργας όπου αρχικά αφού σταθεροποίησε το αμάξι, απεγκλώβισε τον συνοδηγό με την χρήση διασωστικής σειράς.

Ακολούθως, με φορείο τον ανέβασε στο δρόμο όπου τον παρέλαβε τραυματισμένο το ΕΚΑΒ για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μεταφορά του στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο οδηγός του οχήματος κατάφερε και βγήκε μόνος του από το αυτοκίνητο.

Στο σημείο επίσης βρέθηκε και όχημα της αστυνομίας.
Read More »
Όχημα εξετράπη και έπεσε σε απότομη πλαγιά στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας Όχημα εξετράπη και έπεσε σε απότομη πλαγιά στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Μeteo: Ο φετινός Απρίλιος ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών - Οι τρεις περιοχές όπου θύμιζε καλοκαίρι

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Μeteo: Ο φετινός Απρίλιος ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών - Οι τρεις περιοχές όπου θύμιζε καλοκαίρι

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Απρίλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ρεκόρ θερμοκρασιών τον Απρίλιο σύμφωνα με το meteo

Ο φετινός Απρίλιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Απρίλιος από το 2010 στη Θεσσαλία, στην Πελ/νησο και τα Νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης).

Στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3.0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 
Στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο καθώς και στα Νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, +2.0 με +2.4 °C.


Στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε τον 10ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 5 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου - Δωδεκάνησα είχαμε επίσης τον 10ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (με λίγο μικρότερες τιμές από αυτές της Βόρειας Ελλάδας).

Ο χάρτης του meteo δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Απρίλιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

Για την Κρήτη ήταν ο 2ος πιο θερμός Απρίλιος μετά το 2016, και για τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα ήταν ο 2ος πιο θερμός Απρίλιος μετά το 2018. Τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα σημειώθηκαν πολύ υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 8-10 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το τελευταίο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Απριλίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην Κρήτη στις 22-23 Απριλίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (36.6°C στα Φαλάσαρνα Χανίων στις 23 Απριλίου 2024).

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Απριλίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας



Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,9 °C, με 23 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 22 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες) και ακολουθούν το Λαύριο με 27 ημέρες, και η Τήνος, η Ξάνθη και τα Τρίκαλα με 25 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς



Read More »
Μeteo: Ο φετινός Απρίλιος ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών - Οι τρεις περιοχές όπου θύμιζε καλοκαίρι Μeteo: Ο φετινός Απρίλιος ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών - Οι τρεις περιοχές όπου θύμιζε καλοκαίρι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Ενώση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας : Ερώτηση στον Υπουργό για τις αποσπάσεις των Αστυνομικών

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Ενώση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας : Ερώτηση στον Υπουργό για τις αποσπάσεις των Αστυνομικών



Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από αγώνα της ΠΟΑΣΥ, είχε ψηφιστεί το άρθρο 37 του Ν. 5079/2023, βάζοντας τέλος στην απαράδεκτη διαμονή των αποσπασμένων Αστυνομικών σε φθηνά ξενοδοχεία και με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Λίγους μήνες αργότερα ( Μ. Δευτέρα ) κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία για ΜΕΙΩΣΗ του κόστους διαμονής των αποσπασμένων Αστυνομικών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη σε 30 ευρώ.

Και ρωτάμε τον κ. Υπουργό:

Για να μείνουν αυτοί οι συνάδελφοι ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ με 30 ευρώ την ΗΜΕΡΑ; Γιατί εξαθλιώνετε τον Έλληνα Αστυνομικό; Όταν ο Αστυνομικός δεν προστατεύεται, πώς θα προστατεύει τον πολίτη; 1000 ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ Αστυνομικοί θα αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Και ρωτάμε τον Πρωθυπουργό:

Που είναι οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις για τον Έλληνα και την Ελληνίδα Αστυνομικό;

Ενώ η Χώρα είναι σε ανάπτυξη, η Αστυνομία μένει στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ;

Οι 2500 χιλιάδες Αστυνομικοί αποδεσμεύτηκαν και ενισχύουν τις μάχιμες Υπηρεσίες όπως είχατε ανακοινώσει;

Η απαξίωση που βιώνει ο Έλληνας Αστυνομικός από την ίδια Πολιτική Ηγεσία είναι πρωτοφανής!!!

Α Π Ο Γ Ο Η Τ Ε Υ Σ Η
Θ Λ Ι Ψ Η
Ο Δ Υ Ν Η

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΑΚΟΣ Βασίλειος
6951785587

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ Ηλίας
6948664724





Read More »
Ενώση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας : Ερώτηση στον Υπουργό για τις αποσπάσεις των Αστυνομικών Ενώση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας : Ερώτηση στον Υπουργό για τις αποσπάσεις των Αστυνομικών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες στην ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες στην ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας

Εν όψει της έγκρισης των νέων ειδικοτήτων για το νέο έτος κατάρτισης (2024-2025), η ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας, όπως κάθε χρόνο, αναρτά σχετική φόρμα μέσω της οποίας καλούνται οι κατέχοντες Απολυτήριο Λυκείου, να συμμετέχουν στην επιλογή των νέων ειδικοτήτων στην ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας.
Για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επισκεφτούν τον σύνδεσμο https://forms.gle/XuKiXX76hS8tUSTo8
Η τελική πρόταση της μονάδας μας, για τις νέες προς έγκριση και λειτουργία ειδικότητες, προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, θα λάβει υπόψη τις επιλογές της παραπάνω φόρμας.
Η Φόρμα θα δέχεται απαντήσεις έως και την Δευτέρα 13-05-2024.


Read More »
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες στην ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας Εκδήλωση ενδιαφέροντος για νέες ειδικότητες στην ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για επικίνδυνα προϊόντα μελιού για την ενίσχυση της… λίμπιντο που διακινούνται μέσω διαδικτύου

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Προειδοποίηση του ΕΟΦ για επικίνδυνα προϊόντα μελιού για την ενίσχυση της… λίμπιντο που διακινούνται μέσω διαδικτύου


Περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που δεν προβλέπονται

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Ολλανδίας και μέσω του συστήματος διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC), κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων ανιχνεύτηκαν σε προϊόντα μελιού οι δραστικές φαρμακευτικές ουσίες sildenafil, tadalafil και flibanserin, που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.

Διακινούνται δε με φαρμακευτικούς ισχυρισμούς για ενίσχυση της λίμπιντο. Τα προϊόντα αυτά που παρουσιάζονται σαν τρόφιμα, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που δεν προβλέπονται.

Αυτά τα προϊόντα που ενδέχεται να προωθούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου είναι:
VIP Vital Honey caviar
Original Gouttes D'armour
Black Horse extra Vital honey
Black Horse Vital Honey (1)
DoseVital Vital Honey for her
Miel Soudan original, VitaferL
Erkexin ultimate bex booster
La Luz Honey For Her
La LUZ Honey For Him
Power52 Royal Jelly for Him
ETUMAX Royal Honey VIP
SUWEN dogal butik urunler
Seltat Epemedyumlu macun bitkisel Karisim
THEMRA Epimedymlu Macum
Etumax
Miel Soudan, Jaguar Power
Royal Honey VIP
Black Horse Vital Honey (2)

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Read More »
Προειδοποίηση του ΕΟΦ για επικίνδυνα προϊόντα μελιού για την ενίσχυση της… λίμπιντο που διακινούνται μέσω διαδικτύου Προειδοποίηση του ΕΟΦ για επικίνδυνα προϊόντα μελιού για την ενίσχυση της… λίμπιντο που διακινούνται μέσω διαδικτύου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στο κέντρο των Ιωαννίνων! Ένας στο νοσοκομείο και 4 στο Τμήμα!

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στο κέντρο των Ιωαννίνων! Ένας στο νοσοκομείο και 4 στο Τμήμα!


Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης όταν στο κέντρο των Ιωαννίνων έναντι του Δικαστικού Μεγάρου επικράτησε αναστάτωση από καβγά.

Τέσσερις ανήλικοι για λόγους που διερευνώνται ήρθαν σε αντιπαράθεση με ένα νεαρό επίσης άτομο και ακολούθησε μεταξύ τους συμπλοκή.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε και διακόμισε έναν από τους εμπλεκόμενους στο νοσοκομείο Χατζηκώστα με ελαφρά τραύματα.

Τέσσερα άτομα προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα.
Read More »
Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στο κέντρο των Ιωαννίνων! Ένας στο νοσοκομείο και 4 στο Τμήμα! Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στο κέντρο των Ιωαννίνων! Ένας στο νοσοκομείο και 4 στο Τμήμα! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Πυροσβεστική: Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 1η Μαΐου - Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Πυροσβεστική: Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 1η Μαΐου - Οι οδηγίες για τους πολίτες



Στέλνοντας το μήνυμα «Ενημερωνόμαστε, Προετοιμαζόμαστε, Προστατεύουμε το δάσος», η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους προκειμένου να αποφευχθούν οι πυρκαγιές, να προστατευθούν οι πολίτες, οι περιουσίες αυτών και τα δάση.

Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους:

Ο «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», ισχύει από την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 .

Είναι υποχρέωση όλων μας, να συντηρούμε καθαρούς αυτούς τους χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112

Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.

Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

- το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

- την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

- το είδος της βλάστησης που καίγεται

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
Ακολουθούμε τις οδηγίες Προστασίας:


Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων, δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, με μια απλή αντλία, που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σωλήνα νερού.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.

Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.

Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.

Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους, ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.

Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του, για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.

Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας:

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο, εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.

Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.

Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.

Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.

Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.

Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.

Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο, αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Read More »
Πυροσβεστική: Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 1η Μαΐου - Οι οδηγίες για τους πολίτες Πυροσβεστική: Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 1η Μαΐου - Οι οδηγίες για τους πολίτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

ΔΔΕ Θεσπρωτίας:Eνημερωτική δράση για την μεταμόσχευση μυελού των οστών και την εθελοντική αιμοδοσία

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
ΔΔΕ Θεσπρωτίας:Eνημερωτική δράση για την μεταμόσχευση μυελού των οστών και την εθελοντική αιμοδοσία

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και του Ιατρικού συλλόγου Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση στους μαθητές των λυκείων του νομού για την μεταμόσχευση μυελού των οστών και την εθελοντική αιμοδοσία στα πλαίσια της αγωγής υγείας, από τον Ιατρό Αιματολόγο του ΓΝΦ κύριο Χρήστο Μέμμο και τους συνεργάτες του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Διευθυντές των Λυκείων για την άψογη συνεργασία, τον Ιατρό του ΓΝΦ κο Μέμμο Χρήστο και τους συνεργάτες του για την πολύτιμη ενημέρωση καθώς και τον Διοικητή του νοσοκομείου Φιλιατών κύριο Χρήστο Τσουρά για την διάθεση του προσωπικού του νοσοκομείου στην υλοποίηση της ενημέρωσης.

                                                                                                              
Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε Θεσπρωτίας
Βασίλειος Μητσιώνης       

                                                                                                                Πρόεδρος του Ιατρικού 
                                                                                                              Συλλόγου Θεσπρωτίας
                                                                                                                 Πέτρος Οικονομίδης     
                                                                                  
Read More »
ΔΔΕ Θεσπρωτίας:Eνημερωτική δράση για την μεταμόσχευση μυελού των οστών και την εθελοντική αιμοδοσία ΔΔΕ Θεσπρωτίας:Eνημερωτική δράση για την μεταμόσχευση μυελού των οστών και την εθελοντική αιμοδοσία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων


Η Περιφέρεια Ηπείρου, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του Φορέα Υλοποίησης του Έργου και συγκεκριμένα:

-Να απασχολεί και να διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειμένου να διασφαλισθεί η αρτιότητα υλοποίησης του Έργου.

-Να κοινοποιεί στον Κύριο του Έργου τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Έργου, τις οποίες αποστέλλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου.

-Να τηρεί ως Δικαιούχος τους όρους χρηματοδότησης της απόφασης ένταξης πράξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4314/2014 και την Υπουργική Απόφαση Συστήματος Διαχείρισης 2014 - 2020.

-Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων.

-Να διενεργεί τους διαγωνισμούς, την αξιολόγηση των προσφορών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του.

-Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα και να τα παραλαμβάνει βάσει των σχετικών συμβάσεων.

-Να παρακολουθεί τις χρηματοροές του Έργου.

-Να υποστηρίζει τον Κύριο του Έργου στην πραγματοποίηση των πληρωμών του έργου.

-Να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του Έργου, σε συνεργασία με τον Κύριο του Έργου.
Read More »
Ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Η συνδρομή της Περιφέρειας για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024

 Η συνδρομή της Περιφέρειας για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO


Η Περιφέρεια Ηπείρου με την Προγραμματική Σύμβαση (με συμβαλλόμενα μέρη το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Ζαγορίου) για το Ζαγόρι, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Να υλοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας πληροφόρησης για το πολιτιστικό τοπίο Ζαγορίου.

Να υλοποιήσει και να χρηματοδοτήσει τις εργασίες επισκευής του δικτύου παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών Ζαγορίου και τοποθέτησης σήμανσης.

Να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει - σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου και το ΥΠΠΟ- δράσεις προβολής και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το πολιτιστικό τοπίο Ζαγορίου.

Να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει το σχεδιασμό στρατηγικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου.

Να συντονίζει και να εποπτεύει το σύνολο των επιμέρους δράσεων που προβλέπονται στην παρούσα Σύμβαση.

Να διαθέσει προσωπικό για την υποστήριξη των εργασιών της Προγραμματικής Σύμβασης.
Read More »
Η συνδρομή της Περιφέρειας για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO  Η συνδρομή της Περιφέρειας για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ


Με αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής για δύο νέα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2,7 εκ. ευρώ προχωρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Επιτροπή στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης 30 Απριλίου 2024 ανέδειξε:

Τον οριστικό ανάδοχο του έργου: «Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου – Ανακατασκευή διωρύγων ΒΔ1, Δ25 και Δ34», προϋπολογισμού € 2.196.899,69. Οριστικός Ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ».

Τον προσωρινό ανάδοχο του έργου: «Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», προϋπολογισμού 546.840,00 €: Ανάδοχος: «ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. GEOGENESIS A.E,

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δημοπρατήσεις νέων έργων:

Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων:

«Βελτίωση τμήματος 19ης επαρχιακής οδού «Σκοτωμένου» - Γραικικό – Κουκούλια Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Π.Ε. Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 175.000,00 €.

Άμεση αποκατάσταση φθορών στην 5η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων (Βλαχόστρατα), προϋπολογισμού 185.000 ευρώ.
Read More »
ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την εργατική Πρωτομαγιά

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την εργατική Πρωτομαγιά



Ημέρα που τιμούμε τους αγώνες και τα οράματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων διαχρονικά σε ολόκληρο τον κόσμο, για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και αξιοπρέπεια. Ημέρα που γιορτάζουμε με έργα τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.

Μετά από μια μακρά περίοδο υποαπασχόλησης, υψηλής ανεργίας, απλήρωτων υπερωριών και χαμηλών μισθών, και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην μέγγενη της ακρίβειας και της αβεβαιότητας.

Οι εργαζόμενοι της Θεσπρωτίας όπως και ολης της Ελλάδας, ζουν σε μια οικονομία που δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με κρατικές παρεμβάσεις που αμβλύνουν την ζούγκλα των εργασιακών δικαιωμάτων, ενω ταυτόχρονα η ακρίβεια τοσο στην ενέργεια οσο και στα προϊόντα, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που χτυπάει στα θεμέλια την εργατική τάξη και όχι μόνο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το Κίνημα που ταυτίστηκε με τους αγώνες και τα οράματα των εργαζομένων και ως κυβερνητικός φορέας υλοποίησε τα δίκαια αιτήματα τους για αμοιβές και δικαιώματα, για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους που πριν 40 χρόνια ήταν ανύπαρκτο στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα καταφέρει και πάλι μέσα από το συνολικό πρόγραμμά του σε Ελλάδα και Ευρωβουλή για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας να κάνει την μεγάλη Αλλαγή και πάλι δυνατή.

Θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, για δίκαιες αμοιβές, για την προοπτική στη νέα γενιά.
Read More »
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την εργατική Πρωτομαγιά Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την εργατική Πρωτομαγιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Πρωτομαγιά: Πώς λειτουργούν οι τράπεζες – Κατεβάζουν ρολά – «Παγώνουν» οι συναλλαγές για 6 μέρες

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Πρωτομαγιά: Πώς λειτουργούν οι τράπεζες – Κατεβάζουν ρολά – «Παγώνουν» οι συναλλαγές για 6 μέρες


Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024, με αποτέλεσμα περιορισμένη εξυπηρέτηση να προσφέρουν τα καταστήματα των τραπεζών σήμερα, Πρωτομαγιά, στους πολίτες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η ημέρα αυτή δεν συμπίπτει με αργία εντός της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15102 Απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ Β’ 1406/4.3.2024).

Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Κατά την εν λόγω ημερομηνία τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1.Πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2.Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3.Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4.Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, τις ίδιες ημέρες, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες την ημέρα της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή τη Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 30 Απριλίου ή τη Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 1η Μαΐου 2024, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 2α Μαΐου 2024.

Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων (π.χ. μισθοδοσίας), να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Αναστάτωση στις τραπεζικές συναλλαγές έρχεται από τη Μεγάλη Παρασκευή και για έξι ημέρες.

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.
Read More »
Πρωτομαγιά: Πώς λειτουργούν οι τράπεζες – Κατεβάζουν ρολά – «Παγώνουν» οι συναλλαγές για 6 μέρες Πρωτομαγιά: Πώς λειτουργούν οι τράπεζες – Κατεβάζουν ρολά – «Παγώνουν» οι συναλλαγές για 6 μέρες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Ευχές για Καλό Πάσχα από το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Ευχές για Καλό Πάσχα από το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας



Read More »
Ευχές για Καλό Πάσχα από το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Ευχές για Καλό Πάσχα από το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Φορολοταρία Μαρτίου: Δείτε εάν κερδίσατε έως και 50.000

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Φορολοταρία Μαρτίου: Δείτε εάν κερδίσατε έως και 50.000



Πραγματοποιήθηκε σήμερα (30.4.2024) η φορολοταρία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η κλήρωση της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε για τις συναλλαγές που έγιναν τον Μάρτιο του 2024. Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά.

Δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς εδώ.

Δείτε του τυχερούς λαχνούς εδώ.

Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι είναι τα εξής:
1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ
5 τυχεροί κερδίζουν από 20.000 ευρώ ο καθένας
50 τυχεροί κερδίζουν από 5.000 ευρώ ο καθένας
500 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.
Read More »
Φορολοταρία Μαρτίου: Δείτε εάν κερδίσατε έως και 50.000 Φορολοταρία Μαρτίου: Δείτε εάν κερδίσατε έως και 50.000 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Παρατείνονται οι προθεσμίες για πληρωμή φόρων και δόσεων

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Παρατείνονται οι προθεσμίες για πληρωμή φόρων και δόσεων



Λόγω έκτακτων εργασιών στις υποδομές της ΓΓΠΣΨΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρατείνονται με αποφάσεις του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως και την 2α Μαΐου 2024.

Α. Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας& Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και την 2/5/2024, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες λήγουν στις 30/04/2024. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/ διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Β. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ:
– παρατείνονται μέχρι και την 2/5/2024:
οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30.4.2024, όπως δηλώσεις ΦΠΑ (ΈΝΤΥΠΟ Φ2), παρακρατούμενοι φόροι, δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, τέλη και λοιποί έμμεσοι φόροι κ.λπ.,

οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογιών κεφαλαίου (φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια, μεταβιβάσεις ακινήτων και στοιχείων ακινήτων Ε9), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2024 και την 1/5/2024.

– Για υποβολές δηλώσεων ΦΠΑ που έγιναν μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος (ώρα 15:30) η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή του φόρου παρατείνεται μέχρι 31/5/2024. Η ίδια ημερομηνία (31/5/2024 ) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

Σκοπός της παράτασης είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και καταβολής των φόρων.
Read More »
Παρατείνονται οι προθεσμίες για πληρωμή φόρων και δόσεων Παρατείνονται οι προθεσμίες για πληρωμή φόρων και δόσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Ανακοινώνονται αποφάσεις για τα φάρμακα μετά το Πάσχα - Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Ανακοινώνονται αποφάσεις για τα φάρμακα μετά το Πάσχα - Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές



Αλλαγές στα φάρμακα αναμένεται να γνωστοποιήσει μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη ο υπουργός Υγείας έχει σχεδιάσει σειρά αλλαγών ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να μην υποχρεώνονται στο τέλος του χρόνου οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Ένα πρόβλημα που προς ώρας δεν έχει λυθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα στρεβλό σύστημα στην αγορά φαρμάκου και να υπάρχει ο κίνδυνος νέες θεραπείες να μην εισάγονται στη χώρα μας λόγω των υπερβολικών επιβαρύνσεων.

Μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, η δαπάνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει υπέρβαση περίπου κατά 10%.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως εκτιμά ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει τη φετινή φαρμακευτική δαπάνη, ελέγχοντας και τις έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων που γίνονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας αλλά είναι απαραίτητα για ασθενείς, και τα οποία εισάγονται από άλλες χώρες συνήθως σε τριπλάσιες τιμές, σε σύγκριση με το αν τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνταν στη χώρα μας.

 Ένα πρόβλημα που αυξάνει τη δαπάνη.

Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα περιορίσει τον αριθμό των φαρμάκων που έρχονται μέσω ΙΦΕΤ, καθώς όπως έχει πει, ενώ στην προηγούμενη θητεία του οι έκτακτες εισαγωγές άγγιζαν τα 25 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν φθάσει τα 250 εκατ.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από την εκκαθάριση που έκανε ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ. Πρόκειται για πολίτες που διέθεταν ΑΜΚΑ αλλά ήταν επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα αναμένεται να εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως.

Έρχεται κατανομή 300 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ η φαρμακευτική αγορά αναμένει να θεσμοθετήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης την κατανομή των πρόσθετων 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης για τα φάρμακα. Πρόκειται για ένα ποσό που θα μοιραστεί σε τρεις κατευθύνσεις: στα νοσοκομειακά φάρμακα, στα φάρμακα που διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ και σε αυτά της λιανικής.

Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι από τα 300 εκατ. ευρώ τα 120 εκατ. να κατευθυνθούν στα νοσοκομειακά φάρμακα που έχουν υποχρεωτικές επιστροφές που φθάνουν και το 70%. Από αυτά τα 120 εκατ. ευρώ, τα 80 εκατ. θα δοθούν για τα καινοτόμα φάρμακα και τα 40 εκατ. για τα φθηνά νοσοκομειακά.

Επίσης 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να προωθηθούν προς τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ και 80 εκατ. σε αυτά που πωλούνται στη λιανική (φαρμακεία).
Read More »
Ανακοινώνονται αποφάσεις για τα φάρμακα μετά το Πάσχα - Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές Ανακοινώνονται αποφάσεις για τα φάρμακα μετά το Πάσχα - Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Ποια έργα φτιάχνει στην Ήπειρο το Ταμείο Ανάκαμψης

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Ποια έργα φτιάχνει στην Ήπειρο το Ταμείο Ανάκαμψης



Έργα κυρίως στον τομέα των οδικών υποδομών και του πολιτισμού χρηματοδοτεί στην Ήπειρο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένας μίνι απολογισμός έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας, μετά από σχετικό ερώτημα που είχε καταθέσει η παράταξη «Ήπειρος Όλον». Ο επικεφαλής της παράταξης Στέφανος Ζούμπας στην εισήγησή του υποστήριξε ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών της Ηπείρου και έκανε ειδική μνεία στις δύο απεντάξεις μεγάλων παρεμβάσεων όπως είναι αυτή του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και των έργων μεταφοράς νερού από τις Πηγές του Αγίου Γεωργίου.

Το δεύτερο ήταν έργο που είχε εντάξει το Υπουργείο Υποδομών με σκοπό να λυθούν τα προβλήματα υδροδότησης στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Λευκάδα, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Ζούμπας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπολείπονται κατά πολύ, όχι μόνο των αναγκών της Ηπείρου, αλλά και των πόρων που της αναλογούν.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας ανέφερε ότι αξιοποιήθηκαν όλες οι προσκλήσεις που είχαν δημοσιευθεί και τόνισε ότι τα περισσότερα έργα είναι ήδη στην φάση της υλοποίησης αφού θα πρέπει να έχουν αποπερατωθεί ως το τέλος του 2025.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτελούνται έργα οδικής ασφάλειας με συνολικό προϋπολογισμό τα 24 εκατομμύρια.

Πρόκειται για τα ακόλουθα:
Κόμβος Λούτσας με 2,3 εκατομμύρια ο οποίος ήδη ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία.
Κόμβος Λαψίστας με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων
Δρόμος Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας. Το έργο έχει συνολικό προυπολογισμό 23,4 εκατομμύρια. Από αυτά τα εννέα εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κόμβος Επισκοπικού, στην Εθνική Ιωαννίνων- Άρτας με προυπολογισμό 6,8 εκατομμύρια.
Κόμβος Βαλανιδοράχης με προϋπολογισμό 3,4 εκατομμύρια.

Τα έργα αυτά είναι σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης τα αποχετευτικά της Αρίστης και του Μικρού Παπίγκου με προυπολογισμό 2,5 εκατομμύρια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση και την εκτέλεση των έργων αναστήλωσης στο Τζαμί Καλούτσιανης με δύο εκατομμύρια ευρώ, το Κάστρο της Κιάφας με 1,8 εκατομμύρια και τα έργα στο Ιμαρέτ Άρτας με 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται ο ποδηλατόδρομος της Πρέβεζας –Ιόνια Διαδρομή- με 3,6 εκατομμύρια. Για τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο θα χρησιμοποιηθεί και η πεζογέφυρα που κατασκευάζεται στην Αμμουδιά.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ποια έργα φτιάχνει στην Ήπειρο το Ταμείο Ανάκαμψης Ποια έργα φτιάχνει στην Ήπειρο το Ταμείο Ανάκαμψης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές για 7.600 επιχειρήσεις

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές για 7.600 επιχειρήσεις



Την παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS σε 7.600 επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι εν λόγω επιχειρήσει διαθέτουν συστήματα, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ) και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση, είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS.

Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos. Στην ιστοσελίδα αυτή μπορούν να δουν τους συνδυασμούς ταμειακού συστήματος και τερματικού POS, που διασυνδέονται με επιτυχία, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του κατάλληλου και με ετοιμότητα διασύνδεσης ταμειακού συστήματος με το Μέσο Πληρωμής, που διαθέτουν, ή αντιστρόφως, ανάλογα με την επιλογή τους.
Read More »
Παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές για 7.600 επιχειρήσεις Παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές για 7.600 επιχειρήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Συγκέντρωση 1η Μάη 10.30 πμ, Ηγουμενίτσα Πλατεία Δημαρχείου

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Συγκέντρωση 1η Μάη 10.30 πμ, Ηγουμενίτσα Πλατεία Δημαρχείο



Σάλπισμα ταξικής μάχης ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης
Για το δυνάμωμα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού αγώνα
Απεργούμε Διαδηλωνουμε. Συγκέντρωση 1η Μάη 10.30 πμ πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσα

K.Ο Θεσπρωτίας Μ - Λ ΚΚΕ
Read More »
Συγκέντρωση 1η Μάη 10.30 πμ, Ηγουμενίτσα Πλατεία Δημαρχείου Συγκέντρωση 1η Μάη 10.30 πμ, Ηγουμενίτσα Πλατεία Δημαρχείου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Αιρετοί σ’ αναμμένα κάρβουνα!

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024
Αιρετοί σ’ αναμμένα κάρβουνα!



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται αρκετά αιρετοί στο Δήμο Ηγουμενίτσας αναμένοντας τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης για πιθανή έκπτωση από τα καθήκοντά τους.

Αφορμή για τους μπελάδες που ανέκυψαν μετά από καταγγελίες που έγιναν τον Φεβρουάριο είναι οι οφειλές που έχουν προς τον Δήμο ή τα νομικά του πρόσωπα.

Κάποιοι υπήρξαν αμελείς καθώς δεν τις ρύθμισαν μέσα στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία περιθώρια.

Ο έλεγχος για άλλες περιπτώσεις έχει ήδη ολοκληρωθεί και για άλλες συνεχίζεται.. Οπότε η έκδοση αποφάσεων, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι θέμα χρόνου.

Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους και το πιθανότερο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα χάσουν και τις θέσεις τους!

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Αιρετοί σ’ αναμμένα κάρβουνα! Αιρετοί σ’ αναμμένα κάρβουνα! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Rating: 5

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων



Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.


Η τηλεφωνική γραμμή είναι η αρχή της ριζικής αλλαγής του τρόπου που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και γενικότερα ένας πολίτης, να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, εναντίον ανηλίκων.


Ειδικότερα:
Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα.


Η αποστολή της είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.


Η βασική της προσφορά είναι η άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.


Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων για τη βία και την παραβατικότητα, όσο και την ενθάρρυνση τους, ώστε να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια, μέσα από μία ευκολόχρηστη φόρμα.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως είχαμε δεσμευτεί, από σήμερα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών μια νέα τηλεφωνική γραμμή. Το 10201.Είναι μια γραμμή που θα λειτουργεί κάθε μέρα, 24 ώρες, πανελλαδικά. Εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς.

Καλώ τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και όλους τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το 10201. Να επικοινωνούν με την Αστυνομία. Να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας και παραβατικότητας με θύμα ανήλικους. Μέλημα μας είναι να προστατεύουμε κάθε παιδί, ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει ευάλωτο και μόνο».
Read More »
Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων



To Επιμελητήριο Ιωαννίνων επισκέφθηκε ο Πρέσβης των Φιλιππίνων στην Ελλάδα κ.Giovanni Palec και είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο κ.Ευθύμιο Χρυσοστόμου με τον Γ.Γ κ. Βασίλη Βασιλείου καθώς και με τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Δασκαλόπουλο.

Η επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα όπως οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες των Φιλιππίνων θα μπορέσουν να έρθουν για να εργαστούν στα Ιωάννινα.

Οι πολίτες από τις Φιλιππίνες μπορεί να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη για τις επιχειρήσεις στα Ιωάννινα, ειδικά σε τομείς όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση, η τουριστική βιομηχανία, οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας καθώς και η εστίαση και ο πρωτογενής τομέας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσεων, πρακτικών και πόρων, οδηγώντας σε αμοιβαία οφέλη και ανάπτυξη. Επίσης συζητήθηκαν και είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι διαδικασίες για τη μετανάστευση και την εργασία των πολιτών των Φιλιππίνων στην περιοχή, με σεβασμό προς τους νόμους και τις ανθρώπινες συνθήκες.
Read More »
Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους



Το ποσό των 11,77 εκατ. ευρώ πρόκειται να χορηγηθεί για την κάλυψη των μετακινήσεων με μειωμένο κόμιστρο Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς και πολύτεκνων οικογενειών στα ΚΤΕΛ, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και της Υφυπουργού, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση τα ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) πρόκειται να αποζημιωθούν για τη μεταφορά με μειωμένο εισιτήριο στα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, α) των Ατόμων με Αναπηρίες και β) των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, για το έτος 2024.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους 11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024

 ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Read More »
ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ  ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος



Συνελήφθη χθες (29-04-2024) το βράδυ επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας αλλοδαπός, διότι κατείχε και επέδειξε κατά τον αστυνομικό έλεγχο άδεια κυκλοφορίας τού οχήματος που οδηγούσε, καταφανώς πλαστή, η οποία κατασχέθηκε.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Read More »
Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας


Την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της ΕΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός θεωρεί απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων στον συγκεκριμένο τομέα σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αλλαγών που έχει προτείνει η χώρα μας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας της ΕΕ να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός.

Όπως είπε, η Ελλάδα συμφωνεί με τις προτάσεις της Επιτροπής για αύξηση της διαφάνειας και ενημέρωσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως το παρατηρητήριο τιμών, βελτίωση των διατάξεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) περί ανταγωνιστικότητας και διασφάλιση τομεακών προτύπων βιωσιμότητας από αγρότες και συνεταιρισμούς.

«Να δράσουμε άμεσα»
Ο υπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καταδεικνύει ότι «σε ποσοστό άνω του 40% οι υφιστάμενοι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν εφαρμόζονται και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά, με κίνητρα για τον πρωτογενή τομέα».

«Ωστόσο», σημείωσε, «το πιο σημαντικό στοιχείο για την εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής δύναμης των γεωργών είναι η ενίσχυση της συνεργασίας τους με την πλήρη αξιοποίηση των Οργανώσεων Παραγωγών και των συνεταιρισμών και πρέπει να δουλέψουμε γι' αυτό τόσο σε ενωσιακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, τόνισε ότι βασικός στόχος είναι οι όποιες αποφάσεις μας να διευκολύνουν και όχι να υπονομεύουν την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στην Ένωση. Σκόπιμο είναι τα αποτελέσματα του διαλόγου να βασίζονται σε ολιστική προσέγγιση, θέτοντας ως επίκεντρο τους αγρότες και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σωρευτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του γεωργικού τομέα στην Ένωση.

Με «όπλο» την ΚΑΠ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία, τα οποία θα στηρίξουν το μέλλον της γεωργίας: 
 Προσήλωση στον βασικό στόχο της ΚΑΠ. Ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων για επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και εξασφάλιση εγγυημένου και επαρκούς εισοδήματος για τους γεωργούς. Αυτό προϋποθέτει ενισχυμένο προϋπολογισμό για την ΚΑΠ.
Ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ.

Ειδικότερα: 
Αύξηση του γεωργικού αποθεματικού.
Σύσταση Ειδικού Ταμείου για την κάλυψη της απώλειας γεωργικού εισοδήματος από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως είχε προτείνει ο Επίτροπος.
Διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, εφόσον η χώρα το επιθυμεί.
Προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων με δίκαιο τρόπο και χωρίς αποκλεισμό κανενός τομέα, τύπου γεωργίας ή μεγέθους αγροτικής επιχείρησης. Αυτό, μεταξύ άλλων, απαιτεί σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Ισορροπία των προτεραιοτήτων της Ένωσης για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Δεν μπορεί να λειτουργεί το ένα εις βάρος του άλλου. 'Αλλωστε, η εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Εναρμόνιση της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης με τους στόχους μας για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα. Τονίζω την ανάγκη για αμοιβαιότητα των εισαγόμενων προϊόντων με τα υψηλά πρότυπα της Ένωσης. Επίσης, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο των εμπορικών συναλλαγών στον γεωργικό τομέα (οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο).
Πλήρης αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα με ευρεία διάχυση της γνώσης και με κατάλληλη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της υπαίθρου για πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.
Συνδυασμός και αλληλεξάρτηση των πρωτοβουλιών για το μέλλον της γεωργίας με εκείνες του μακρόπνοου οράματος για τις αγροτικές περιοχές. Η επίλυση δημογραφικών προβλημάτων, ανανέωσης γενεών (νέοι αγρότες) και παροχής βασικών και ψηφιακών υπηρεσιών στην ύπαιθρο, μέσω του συνδυασμού δράσεων της ΚΑΠ και της πολιτικής συνοχής, θα έχει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της γεωργίας στην Ένωση.

Πεποίθηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι η γεωργία πρέπει να παραμείνει βασικός στρατηγικός τομέας της Ένωσης, καθώς συνδέεται με το παρόν και το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο υπουργός.
 
Οι αλλαγές που προωθούνται
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην τρέχουσα ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι πρέπει, πρώτον, οι κλιματικές κρίσεις να αντιμετωπίζονται συλλογικά και, δεύτερον, να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.

Και υπογράμμισε:«Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στην πρόταση να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, εφόσον η χώρα το επιθυμεί.
Προτείνουμε να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
Για παράδειγμα, προτείνουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ οικολογικών προγραμμάτων (Πυλώνας Ι) και γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων (Πυλώνας ΙΙ), όποτε χρειάζεται. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων, χωρίς να επηρεάζονται οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου.
Επίσης, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι ειδικά τα οικολογικά σχήματα πρέπει να απλοποιηθούν, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους.
Επιδιώκουμε την επαναφορά του κανόνα Ν+3. Αυτό μπορεί να αποβεί κρίσιμο στοιχείο για την ολοκλήρωση επενδύσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Τέλος, στηρίζουμε να υπάρχει δυνατότητα για τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και των αντίστοιχων δεικτών του στρατηγικού σχεδίου με βάση την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων. Πρέπει να δίνονται περιθώρια στρατηγικών ελιγμών στο κράτος-μέλος για κάλυψη πραγματικών αναγκών και για αποφυγή απώλειας πολύτιμων πόρων». 
Κλείνοντας, σημείωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η ταχεία έγκριση των απαραίτητων τροποποιήσεων των στρατηγικών σχεδίων για άμεση εφαρμογή των νέων ευελιξιών από τις εθνικές διοικήσεις. «Σε κάθε περίπτωση, η τακτική μας συνεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου πρέπει να συνεχιστεί, καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση που δόθηκε και από τους αρχηγούς των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» προσέθεσε.
Read More »
Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024

Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη


Read More »
Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.