Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων



Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.


Η τηλεφωνική γραμμή είναι η αρχή της ριζικής αλλαγής του τρόπου που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και γενικότερα ένας πολίτης, να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, εναντίον ανηλίκων.


Ειδικότερα:
Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα.


Η αποστολή της είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.


Η βασική της προσφορά είναι η άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.


Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων για τη βία και την παραβατικότητα, όσο και την ενθάρρυνση τους, ώστε να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια, μέσα από μία ευκολόχρηστη φόρμα.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως είχαμε δεσμευτεί, από σήμερα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών μια νέα τηλεφωνική γραμμή. Το 10201.Είναι μια γραμμή που θα λειτουργεί κάθε μέρα, 24 ώρες, πανελλαδικά. Εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς.

Καλώ τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και όλους τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το 10201. Να επικοινωνούν με την Αστυνομία. Να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας και παραβατικότητας με θύμα ανήλικους. Μέλημα μας είναι να προστατεύουμε κάθε παιδί, ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει ευάλωτο και μόνο».
Read More »
Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων



To Επιμελητήριο Ιωαννίνων επισκέφθηκε ο Πρέσβης των Φιλιππίνων στην Ελλάδα κ.Giovanni Palec και είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο κ.Ευθύμιο Χρυσοστόμου με τον Γ.Γ κ. Βασίλη Βασιλείου καθώς και με τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Δασκαλόπουλο.

Η επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα όπως οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες των Φιλιππίνων θα μπορέσουν να έρθουν για να εργαστούν στα Ιωάννινα.

Οι πολίτες από τις Φιλιππίνες μπορεί να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη για τις επιχειρήσεις στα Ιωάννινα, ειδικά σε τομείς όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση, η τουριστική βιομηχανία, οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας καθώς και η εστίαση και ο πρωτογενής τομέας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσεων, πρακτικών και πόρων, οδηγώντας σε αμοιβαία οφέλη και ανάπτυξη. Επίσης συζητήθηκαν και είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι διαδικασίες για τη μετανάστευση και την εργασία των πολιτών των Φιλιππίνων στην περιοχή, με σεβασμό προς τους νόμους και τις ανθρώπινες συνθήκες.
Read More »
Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων Επίσκεψη του Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους



Το ποσό των 11,77 εκατ. ευρώ πρόκειται να χορηγηθεί για την κάλυψη των μετακινήσεων με μειωμένο κόμιστρο Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς και πολύτεκνων οικογενειών στα ΚΤΕΛ, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και της Υφυπουργού, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση τα ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) πρόκειται να αποζημιωθούν για τη μεταφορά με μειωμένο εισιτήριο στα αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, α) των Ατόμων με Αναπηρίες και β) των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, για το έτος 2024.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους 11,7 εκατ. στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024

 ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Read More »
ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ  ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος



Συνελήφθη χθες (29-04-2024) το βράδυ επί της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας αλλοδαπός, διότι κατείχε και επέδειξε κατά τον αστυνομικό έλεγχο άδεια κυκλοφορίας τού οχήματος που οδηγούσε, καταφανώς πλαστή, η οποία κατασχέθηκε.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Read More »
Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος Σύλληψη οδηγού με πλαστή άδεια κυκλοφορίας οχήματος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας


Την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της ΕΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός θεωρεί απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων στον συγκεκριμένο τομέα σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αλλαγών που έχει προτείνει η χώρα μας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας της ΕΕ να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός.

Όπως είπε, η Ελλάδα συμφωνεί με τις προτάσεις της Επιτροπής για αύξηση της διαφάνειας και ενημέρωσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως το παρατηρητήριο τιμών, βελτίωση των διατάξεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) περί ανταγωνιστικότητας και διασφάλιση τομεακών προτύπων βιωσιμότητας από αγρότες και συνεταιρισμούς.

«Να δράσουμε άμεσα»
Ο υπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καταδεικνύει ότι «σε ποσοστό άνω του 40% οι υφιστάμενοι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν εφαρμόζονται και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά, με κίνητρα για τον πρωτογενή τομέα».

«Ωστόσο», σημείωσε, «το πιο σημαντικό στοιχείο για την εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής δύναμης των γεωργών είναι η ενίσχυση της συνεργασίας τους με την πλήρη αξιοποίηση των Οργανώσεων Παραγωγών και των συνεταιρισμών και πρέπει να δουλέψουμε γι' αυτό τόσο σε ενωσιακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, τόνισε ότι βασικός στόχος είναι οι όποιες αποφάσεις μας να διευκολύνουν και όχι να υπονομεύουν την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στην Ένωση. Σκόπιμο είναι τα αποτελέσματα του διαλόγου να βασίζονται σε ολιστική προσέγγιση, θέτοντας ως επίκεντρο τους αγρότες και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σωρευτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του γεωργικού τομέα στην Ένωση.

Με «όπλο» την ΚΑΠ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία, τα οποία θα στηρίξουν το μέλλον της γεωργίας: 
 Προσήλωση στον βασικό στόχο της ΚΑΠ. Ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων για επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και εξασφάλιση εγγυημένου και επαρκούς εισοδήματος για τους γεωργούς. Αυτό προϋποθέτει ενισχυμένο προϋπολογισμό για την ΚΑΠ.
Ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ.

Ειδικότερα: 
Αύξηση του γεωργικού αποθεματικού.
Σύσταση Ειδικού Ταμείου για την κάλυψη της απώλειας γεωργικού εισοδήματος από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως είχε προτείνει ο Επίτροπος.
Διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, εφόσον η χώρα το επιθυμεί.
Προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων με δίκαιο τρόπο και χωρίς αποκλεισμό κανενός τομέα, τύπου γεωργίας ή μεγέθους αγροτικής επιχείρησης. Αυτό, μεταξύ άλλων, απαιτεί σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Ισορροπία των προτεραιοτήτων της Ένωσης για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Δεν μπορεί να λειτουργεί το ένα εις βάρος του άλλου. 'Αλλωστε, η εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Εναρμόνιση της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης με τους στόχους μας για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα. Τονίζω την ανάγκη για αμοιβαιότητα των εισαγόμενων προϊόντων με τα υψηλά πρότυπα της Ένωσης. Επίσης, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο των εμπορικών συναλλαγών στον γεωργικό τομέα (οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο).
Πλήρης αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα με ευρεία διάχυση της γνώσης και με κατάλληλη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της υπαίθρου για πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.
Συνδυασμός και αλληλεξάρτηση των πρωτοβουλιών για το μέλλον της γεωργίας με εκείνες του μακρόπνοου οράματος για τις αγροτικές περιοχές. Η επίλυση δημογραφικών προβλημάτων, ανανέωσης γενεών (νέοι αγρότες) και παροχής βασικών και ψηφιακών υπηρεσιών στην ύπαιθρο, μέσω του συνδυασμού δράσεων της ΚΑΠ και της πολιτικής συνοχής, θα έχει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της γεωργίας στην Ένωση.

Πεποίθηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι η γεωργία πρέπει να παραμείνει βασικός στρατηγικός τομέας της Ένωσης, καθώς συνδέεται με το παρόν και το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο υπουργός.
 
Οι αλλαγές που προωθούνται
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην τρέχουσα ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι πρέπει, πρώτον, οι κλιματικές κρίσεις να αντιμετωπίζονται συλλογικά και, δεύτερον, να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.

Και υπογράμμισε:«Επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στην πρόταση να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, εφόσον η χώρα το επιθυμεί.
Προτείνουμε να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
Για παράδειγμα, προτείνουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ οικολογικών προγραμμάτων (Πυλώνας Ι) και γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων (Πυλώνας ΙΙ), όποτε χρειάζεται. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων, χωρίς να επηρεάζονται οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου.
Επίσης, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι ειδικά τα οικολογικά σχήματα πρέπει να απλοποιηθούν, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους.
Επιδιώκουμε την επαναφορά του κανόνα Ν+3. Αυτό μπορεί να αποβεί κρίσιμο στοιχείο για την ολοκλήρωση επενδύσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Τέλος, στηρίζουμε να υπάρχει δυνατότητα για τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και των αντίστοιχων δεικτών του στρατηγικού σχεδίου με βάση την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων. Πρέπει να δίνονται περιθώρια στρατηγικών ελιγμών στο κράτος-μέλος για κάλυψη πραγματικών αναγκών και για αποφυγή απώλειας πολύτιμων πόρων». 
Κλείνοντας, σημείωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η ταχεία έγκριση των απαραίτητων τροποποιήσεων των στρατηγικών σχεδίων για άμεση εφαρμογή των νέων ευελιξιών από τις εθνικές διοικήσεις. «Σε κάθε περίπτωση, η τακτική μας συνεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου πρέπει να συνεχιστεί, καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση που δόθηκε και από τους αρχηγούς των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» προσέθεσε.
Read More »
Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας Αυγενάκης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας: Τα 7 μέτρα που πρότεινε για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024

Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη


Read More »
Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών κατά τη χθεσινή νύχτα στην Ήπειρο

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών κατά τη χθεσινή νύχτα στην Ήπειρο



Στο πλαίσιο συνεχών ελέγχων από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και την προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας (29-30/04) συνολικά 4 άτομα σε ισάριθμες διαφορετικές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς, που συνελήφθησαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν «βραχάκια» ηρωίνης, βάρους 6,25 και 1,29 γραμμαρίων, αντίστοιχα.

Επίσης, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, που κατείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικέ ς αρχές.
Read More »
Έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών κατά τη χθεσινή νύχτα στην Ήπειρο Έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών κατά τη χθεσινή νύχτα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας : Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας : Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά



ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ 2024

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, 138 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τον Μάη του 1886. Τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολλών. Του αγώνα για εργασία με δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για την δωρεάν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, όπως στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός παίρνει τη μορφή του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την εργοδοτική ασυδοσία. Ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν σκόπιμα το Κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με καταστροφικά αποτελέσματα. Ενάντια στις πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό, και αφήνουν πλήρως απροστάτευτους από τα funds εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενάντια στις πολιτικές που στηρίζουν και επιχορηγούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και οδηγούν στην δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ενάντια στη διάβρωση των θεσμών και του κράτους δικαίου από τις πολιτικές συγκάλυψης της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως με το έγκλημα των Τεμπών, που ένα χρόνο μετά οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες και πολιτικές που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας στο θάνατο.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι/ες, συνταξιούχοι διαδηλώνουν με τα συνδικάτα για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες.

Την Μ. Τετάρτη 1η Μάη όλες και όλοι συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων στις 10 30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας : Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας : Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5
Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΟΠΥ


Read More »
Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Η διαχείριση των αδέσποτων αντικείμενο της συνάντησης Θανάση Ντάνη με την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Η διαχείριση των αδέσποτων αντικείμενο της συνάντησης Θανάση Ντάνη με την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς


Η διαχείριση των αδέσποτων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθη Δημοπούλου.

Σε σχετική δήλωση ο Δήμαρχος Σουλίου ανέφερε:

“Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και περιστράφηκε γύρω από το επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους. Η Ειδική Γραμματέας ανέπτυξε τη φιλοσοφία του Υπουργείου και φάνηκε ιδιαίτερα υποστηρικτική απέναντι στους προβληματισμούς και τα θέματα που της εξέθεσα για το Δήμο μας.
Η κ. Δημοπούλου με τη σημαντική εμπειρία που διαθέτει από την ενασχόλησή με την προστασία των ζώων συντροφιάς, προσφέρθηκε να σταθεί έμπρακτη αρωγός στην προσπάθεια διαχείρισης του σημαντικού αυτού ζητήματος και την ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’αυτό.
Θα υπάρξουν και νέες επαφές, πάντα σε συνδυασμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου”
Read More »
Η διαχείριση των αδέσποτων αντικείμενο της συνάντησης Θανάση Ντάνη με την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς Η διαχείριση των αδέσποτων αντικείμενο της συνάντησης Θανάση Ντάνη με την Ειδική Γραμματέα για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Άγουρα Κεράσια | Η παράσταση του Μανούσου Μανουσάκη με τον Κωνσταντίνο Καζάκο και την Τανια Τρύπη στο Θέατρο Καρκαμίσι

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Άγουρα Κεράσια | Η παράσταση του Μανούσου Μανουσάκη με τον Κωνσταντίνο Καζάκο και την Τανια Τρύπη στο Θέατρο Καρκαμίσι




Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Μάϊου

Στάθης και Φανή ζουν την φαινομενικά ήσυχη σχέση τους σε κάποια γωνιά της ελληνικής επαρχίας. Εκείνος γιατρός και πολλά υποσχόμενο κομματικό στέλεχος, εκείνη manager development σε πρόωρη απόσυρση, προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και στην 15χρονη κόρη τους, Μαρία.

Πίσω, όμως, απ’ την ειδυλλιακή ησυχία, ένα τέρας καραδοκεί. Η Μαρία φέρεται αψυχολόγητα, λείπει απ’ το σπίτι τις πιο απίθανες ώρες, καπνίζει γυμνή χόρτο με τους συμμαθητές της στις τουαλέτες του σχολείου. Βίντεο με την ίδια σε άσεμνες πόζες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ο πατέρας της
καταφέρνει να κουκουλώσει τον όποιο αντίκτυπο. Η Μαρία όμως δεν το βάζει κάτω. Επιμένει. Για κάποιο δικό της λόγο μοιάζει να θέλει να γίνουν γνωστά
όσα κάνει, ώσπου ένα βράδυ…

Το τέρας αρχίζει να ξεπροβάλει. Κι όσο σκοτεινό είναι, άλλο τόσο αμείλικτο φως εκπέμπει. Ένα φώς τόσο αποκαλυπτικό, όσο και οι ζωγραφιές της μικρής
που συνθέτουν το φριχτό παρασκήνιο.

Ο βραβευμένος με 4 κρατικά βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού Μιχαήλ Άνθης, συνθέτει ένα σοκαριστικό θρίλερ ενδοοικογενειακής βίας, για να μας πει πως…«καμιά φορά η σιωπή κάνει τον πιο επικίνδυνο θόρυβο».

Συντελεστές:
Κείμενο: Μιχαήλ Άνθης
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Μουσική: Γιάννης Μακρίδης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελεάννα Πλέσσα, Μάγια Πολιτάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζαννέτου


Παίζουν:
Τάνια Τρύπη
Κωνσταντίνος Καζάκος
Στο τσέλο ο Σταύρος Παργινός
Ακούγεται ως Μαρία η Τζένη Καζάκου

Σημείωμα σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη

Διαβάζοντας το έργο του Μιχαήλ Άνθη θέλησα αμέσως να βρω την ευκαιρία να το σκηνοθετήσω. Και μου δόθηκε από τον παραγωγό Γιάννη Μακρίδη.
Ξέρετε, ο Γιάννης Μακρίδης είναι ίσως ο μοναδικός παραγωγός που συνθέτει και την μουσική των έργων που παράγει.
Η διανομή του έργου με γέμισε χαρά. Δύο αγαπημένοι μου συνεργάτες, η Τάνια Τρύπη και ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ιδανικοί για να ερμηνεύσουν τους πολυσχιδείς και ακραίους ρόλους.
Τι να γράψω; Τι μπορεί να περιλαμβάνει, τι μπορεί να περιγράφει, τι μπορεί να αναλύει ένα σημείωμα σκηνοθέτη για ένα τόσο καταλυτικό θέμα όπως
αυτό που πραγματεύεται το έργο του Μιχαήλ Άνθη.
Ένα έργο που το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις, το «βλέπεις» και το «ξαναβλέπεις» ανακαλύπτοντας κάθε φορά νέες παραμέτρους, καινούργιο βάθος στους χαρακτήρες, καινούργιες πτυχές στην ακραία εξέλιξη.
Ένα έργο τριών πρωταγωνιστών που οι δύο διασχίζουν ένα καταραμένο ταξίδι ζωής, χωρίς διέξοδο, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αλλά κυρίως χωρίς ελαφρυντικά.
Ναι δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για κανέναν από τους δύο. Μόνο η τρίτη ηρωίδα έχει ελαφρυντικά διότι είναι το πάσχων πρόσωπο, διότι δεν πυροδοτεί τα γεγονότα, όπως οι πρώτοι, αλλά υφίσταται τις συνέπειές τους.
Η Τάνια Τρύπη και ο Κωνσταντίνος Καζάκος είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, θύματα όμως που δεν τους πρέπει καμία συγχώρεση διότι και οι δύο είναι εγκλωβισμένοι σε ένα υπερβολικό «εγώ» πότε παθητικά – πότε ενεργητικά – κινούμενοι σε δύο παράλληλα σύμπαντα που εξοστρακίζουν το τρίτο μέλος όσο και εάν προσχηματικά θέλουν να αποτελεί το κέντρο της ύπαρξής τους.
Εδώ σταματάω, οτιδήποτε άλλο θα μείωνε το έργο διότι είναι αυτάρκες και αυτοεπεξηγούμενο..

Σημεία προπώλησης
1. viva.gr
2. Φωτογραφείο Μπρέστα
3. Καφέ Ametron
Τιμή εισιτηρίου 13 ευρώ

Read More »
Άγουρα Κεράσια | Η παράσταση του Μανούσου Μανουσάκη με τον Κωνσταντίνο Καζάκο και την Τανια Τρύπη στο Θέατρο Καρκαμίσι Άγουρα Κεράσια | Η παράσταση του Μανούσου Μανουσάκη με τον Κωνσταντίνο Καζάκο και την Τανια Τρύπη στο Θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Σύλληψη για παράνομη κατοχή 50 αρχαίων νομισμάτων

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Σύλληψη για παράνομη κατοχή 50 αρχαίων νομισμάτων


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Καστοριά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (50) αρχαία νομίσματα, που, όπως προέκυψε ύστερα από εξέτασή τους από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στην οποία παραδόθηκαν, ανάγονται στους αρχαίους ελληνικούς (κλασικούς και ελληνιστικούς) και ρωμαϊκούς χρόνους.

Η σχηματισθείσα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς.
Read More »
Σύλληψη για παράνομη κατοχή 50 αρχαίων νομισμάτων Σύλληψη για παράνομη κατοχή 50 αρχαίων νομισμάτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται σταφίδες - Περιέχουν αλλεργιογόνο ουσία

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται σταφίδες - Περιέχουν αλλεργιογόνο ουσία


 
Σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΣΤΑΦΙΔΑ – FARMERS UNION MEDITERRANEAN DELICACIES 200 gr» (Ημερομηνία Λήξεως: 12/2024 και αριθμό παρτίδας, L 2308»), προχώρησε ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε διάφορα είδη Τροφίμων». Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ Α.Ε».

Το προϊόν εξετάστηκε από το Α’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές διότι στη συσκευασία του δεν αναγράφεται η θειώδης ουσία SO2, η οποία είναι αλλεργιογόνος, ενώ θα έπρεπε να τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί την επίμαχη παρτίδα του ανωτέρω προϊόντος και έχουν αλλεργία στην εν λόγω ουσία να μην το καταναλώσουν.


Read More »
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται σταφίδες - Περιέχουν αλλεργιογόνο ουσία ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται σταφίδες - Περιέχουν αλλεργιογόνο ουσία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Έρχεται ο 11ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου Θυσίας Σουλιωτών

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Έρχεται ο 11ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου Θυσίας Σουλιωτών


Ο Δήμος Σουλίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων των “Εορτών Σουλίου 2024” την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Μαΐου 2024 διοργανώνει τον: «11ο Ορεινό αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών» (απόστασης 10 χλμ. και θετικής υψομετρικής ανάβασης 550 μ.).

Ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες :
Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 απο ώρα 07:30 στο χώρο της εκκίνησης.
Όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα πρέπει να προσέλθουν στην γραμματεία προκειμένου να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής και τον αισθητήρα χρονομέτρησης.
Στο χώρο της εκκίνησης θα υπάρχει λεωφορείο στο οποίο μπορείτε να αφήσετε τα πράγματά σας και να τα παραλάβετε στον τερματισμό.
Σταθμοί τροφοδοσίας θα υπάρχουν στην είσοδο του μονοπατιού στην θέση Σκάλα Τζαβέλαινας (νερό) και στο τέλος του μονοπατιού (νερό, ισοτονικό)
Στον τερματισμό όλοι τερματίσαντες θα παραλάβουν Αναμνηστικό μετάλλειο, μπλουζάκι, νερό, χυμό, σάντουιτς και μπανάνα

Βραβεία:
Γενική κατάταξη : Οι τρείς(3) πρώτοι άνδρες και τρείς (3) πρώτες γυναίκες
Κατηγορία 50+: Ο πρώτος άνδρας και η πρώτη γυναίκα.
Read More »
Έρχεται ο 11ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου Θυσίας Σουλιωτών Έρχεται ο 11ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου Θυσίας Σουλιωτών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Κάλαντα του Λαζάρου για τη “Φλόγα”

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Κάλαντα του Λαζάρου για τη “Φλόγα”



Παρασκευή πριν τις πασχαλινές διακοπές και οι μικροί μαθητές του 3ου Δημοτικού έλαβαν δράση. Μαζί με τις δασκάλες και τους δασκάλους τους ξεκίνησαν για μια μικρή εξόρμηση στη γειτονιά μας όπου και τραγούδησαν σε διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες τα δημοφιλή κάλαντα του Λαζάρου.

Ευχαριστούμε όλους τους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες που αγκάλιασαν για μία ακόμη φορά τη φιλανθρωπική δράση του σχολείου και συνεισέφεραν στην συγκέντρωση ενός ποσού που καταβλήθηκε στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.

Καλό Πάσχα σε όλους!



Read More »
Κάλαντα του Λαζάρου για τη “Φλόγα” Κάλαντα του Λαζάρου για τη “Φλόγα” Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Κατατέθηκε η τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Κατατέθηκε η τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα



Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που βάζει πλαφόν στις τραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες για ποσά έως 10 ευρώ και τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Σύμφωνα με τη διάταξη:

Το άθροισμα των προμηθειών τραπεζών, παρόχων και εκδοτών καρτών για ηλεκτρονικές συναλλαγές έως 10 ευρώ, δεν μπορεί να ξεπερνά το 1%. Οι μειώσεις στα όρια ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής διάταξης.

Ειδικότερα:Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει 0,50% της αξίας της συναλλαγής.Η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο εφαρμόζεται για:
-Παντοπωλεία και «mini markets».
-Πρακτορεία τύπου και περίπτερα.
-Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες.
-Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία.
-Αρτοποιεία.
-Ταξί.
-Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών. Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων. Στεγνοκαθαριστήρια.
-Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων.
-Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων. Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων.
-Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα.
-Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων, και καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών).

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όσοι επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τις οποίες έχουν καταθέσει ψηφιακά, θα μπορέσουν να το πράξουν άμεσα, προκειμένου να πάνε με το αυτοκίνητο για Πάσχα στην επαρχία.

Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων από την 1η Μαΐου 2024 να κάνουν άρση ακινησίας των οχημάτων και να τα επανακυκλοφορήσουν στους δρόμους αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα.

Έτσι εάν κάποιος «ξαναβγάλει στους δρόμους» το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).

Read More »
Κατατέθηκε η τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα Κατατέθηκε η τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Ερωτήματα προς το Δήμο Φιλιατών και τη Μητρόπολη για την απαγόρευση-ακύρωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής .

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Ερωτήματα προς το Δήμο Φιλιατών και τη Μητρόπολη για την απαγόρευση-ακύρωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής .


Έχουν περάσει αρκετές μέρες από την ακύρωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής Φιλιατών και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ως Φιλιαταίοι πολίτες αισθανθήκαμε άβολα γνωρίζοντας ότι ο δήμος αποδέχτηκε την ακύρωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής του - που θα πραγματοποιούνταν στο χώρο του Αγίου Δημητρίου - από τη Μητρόπολη Παραμυθίας. Μια συναυλία που θα γίνονταν στον ίδιο χώρο ,από τους ίδιους φορείς για την οποία μάλιστα είχαν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις και είχαν εκδοθεί οι σχετικές αφίσες και προσκλήσεις.

Η ακύρωση προέκυψε με ανακοίνωση (που δεν τη γνωρίζουμε) της Μητρόπολης; Με ένα τηλεφώνημα στο Δήμο(;) Με άλλου είδους εξωθεσμική παρέμβαση(;) Αναρωτιόμαστε...

Ως αιτία της ακύρωσης «κυκλοφορεί» «η παραβίαση ιερών κανόνων». Και ο Δήμος όλων …των Φιλιαταίων αποδέχεται το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Και το πιο σημαντικό δεν προχώρησε στην πραγματοποίηση της συναυλίας σε άλλο χώρο , εκδήλωση που και το περιεχόμενό της συνείδε με τι κλίμα των ημερών και που η πολιτιστική «ανομβρία» την καθιστούσε αναγκαία.

Εξηγήσεις για τις προχειρότητες; αβλεψίες; για το άδειασμα της Φιλαρμονικής και συνολικά όλων των πολιτών του Δήμου που περίμεναν με μεγάλη χαρά αυτό το πολιτισμικό γεγονός δεν έχουν δοθεί ως σήμερα. Για μια ακόμη φορά η διαφάνεια στις καλένδες. Ποιος-οι τελικά κάνουν κουμάντο στο Δήμο;

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 η Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών βραβεύεται με το 1ο Βραβείο Μουσικού Διαγωνισμού στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Together in concert» με μια εκπληκτική ερμηνεία κλασσικών πασχαλινών ύμνων υπό τη διδασκαλία του αρχιμουσικού κ. Κώστα Δελή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Επίσης αντίστοιχη συναυλία αυτής που προγραμματίζονταν είχε δοθεί το 2018 στον ίδιο ναό με το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια κατάνυξη και είχε αποσπάσει θετικότατα θετικότατα σχόλια από εκκλησιαστικούς και μη παράγοντες αλλά και όλους όσους την είχαν παρακολουθήσει. Παραβιάστηκαν τότε ιεροί κανόνες;

Ο καινούργιος Μητροπολίτης Παραμυθίας Γηρομερίου και Πάργας νέος στην ηλικία , παρά το ότι είχε διατελέσει Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής δεν έπρεπε να τοποθετηθεί και να μιλήσει στους νέους και τις νέες της φιλαρμονικής για την ακύρωση; Γιατί τέτοια απαξίωση σε αυτούς τους μουσικούς που θα είναι παρόντες για να δώσουν μια άλλη μουσική κατανυκτική διάσταση στη Μεγάλα Εβδομάδα;

Και τους Φιλιαταίους που αναζητούν πολιτισμικές ανάσες στον ακριτικό τόπο τους έλαβε κανείς υπ’ όψιν ;

Τέλος και αυτή η αφωνία (πέραν της ανακοίνωσης της Φιλαρμονικής Φιλιατών) από το σύνολο των πολιτιστικών φορέων του τόπου που σφυρίζουν αδιάφορα για το γεγονός και κάνουν πως «δεν είδαν, ή δεν ξέρουν». Τοπική κοινότητα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Θεατρικές Ομάδες κ.λπ. σιώπησαν σε ένα γεγονός που πλήττει ευθέως το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Αλλά τώρα ποιος τα…. «βάζει με την εκκλησία» εδώ ο Δήμος τα… «δίπλωσε».

Ας ελπίσουμε ότι η Ανάσταση θα πάει κόντρα στο σκοταδι-σμό.

Μέρες που είναι καλά να περνάμε αλλά να μη το βάζουμε και κάτω….

Φιλιάτες 29/04 2024
Μακρίδης Γιάννης Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Read More »
Ερωτήματα προς το Δήμο Φιλιατών και τη Μητρόπολη για την απαγόρευση-ακύρωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής . Ερωτήματα προς το Δήμο Φιλιατών και τη Μητρόπολη για την απαγόρευση-ακύρωση της συναυλίας της Φιλαρμονικής . Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Αγοράζοντας και βάφοντας πασχαλινά αυγά - Τα 7 tips του ΕΦΕΤ

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Αγοράζοντας και βάφοντας πασχαλινά αυγά - Τα 7 tips του ΕΦΕΤ


Τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών του Πάσχα, είτε βαμμένα σε παραδοσιακό κόκκινο ή άλλα χρώματα προορισμένα για «τσούγκρισμα», είτε ενσωματωμένα σε πιάτα ή σε γλυκά, όπως το τσουρέκι και η γαλατόπιτα. Ας δούμε 7 συμβουλές που δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για να αγοράζουμε και να καταναλώνουμε τα πασχαλινά αυγά με ασφάλεια και να προστατευτούμε από μολύνσεις όπως η σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.

1. Για να κάνουμε την επιλογή μας σε αυγά, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, το βάρος και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

2. Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

3. Για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.

4. Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, ωμά στο ψυγείο.

5. Μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους θα πρέπει να έχουμε αποθηκεύσει τα αυγά στο ψυγείο και να τα έχουμε καταναλώσει εντός μιας εβδομάδας.

6. Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες.

7. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.
Read More »
Αγοράζοντας και βάφοντας πασχαλινά αυγά - Τα 7 tips του ΕΦΕΤ Αγοράζοντας και βάφοντας πασχαλινά αυγά - Τα 7 tips του ΕΦΕΤ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης !

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης !





Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Γης, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, με μια ειδική εκπαιδευτική δράση στην καρδιά του Γεωπάρκου, στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου που δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μαθητές δυο σχολείων είχαν την ευκαιρία, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και από ειδικούς στις περιβαλλοντικές επιστήμες να γνωρίσουν τα μυστικά του.

Έτσι, την πρώτη ημέρα, στις 22 Απριλίου, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων- Καπλάνειο πραγματοποίησαν τη διαδρομή χωριό Βίκος- πηγές Βοϊδομάτη, και την δεύτερη ημέρα, στις 24 Απριλίου, μαθητές του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου Βόλου, «Άγιος Ιωσήφ», περπάτησαν κατά μήκος του φαραγγιού του Βοϊδομάτη από τη γέφυρα της Κλειδωνιάς προς τη Μονή Αγίων Αναργύρων.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών διαδρομών οι μαθητές επισκέφθηκαν συνολικά δύο φαράγγια (Βίκος και Βοϊδομάτης), καθώς και τέσσερις θέσεις εξέχουσας γεωλογικής σημασίας (Γεώτοποι) (Πηγή Αγκαστρωμένη, πηγή Αράπης, βραχοσκεπή Μποϊλα, αναβαθμίδες Βοϊδομάτη), εξερευνώντας όχι μόνο την πλούσια γεωποικιλότητα της περιοχής, αλλά και τη βιοποικιλότητα και ευρύτερα το φυσικό περιβάλλον, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τη σημασία και την αναγκαιότητα της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες.

Η "Παγκόσμια Ημέρα Γης", ή «Διεθνής Ημέρα Μητέρας Γης» επικεντρώνεται στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και στη μείωση των κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη μας και καθιερώθηκε από την UNESCO το 1960 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Φέτος, λόγω της επετείου των 20 ετών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η εορτή έλαβε χώρα και στα 213 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, ενισχύει τη δέσμευσή του στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μιας βιώσιμης διαχείρισης.

Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν στελέχη του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/ Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, του Εργαστηρίου Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) και του Οικομουσείου Ζαγορίου.
Read More »
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης ! Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης ! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

«Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
«Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα


Στον πάγο μπαίνουν τα σχέδια για την γεώτρηση των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε με απόφαση της τους περιβαλλοντικούς όρους για την πρώτη μετά από δεκαετίες ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Έτσι έδινε το πράσινο φως, μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια από τότε που παραχωρήθηκε η το block «Ιωάννινα» να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη γεώτρηση.

Όμως οι δικαστικές προσφυγές που ακολούθησαν, η γραφειοκρατία αλλά και οι κυβερνητικές παλινωδίες συνολικότερα για τις έρευνες υδρογονανθράκων οδηγούν σε πάγωμα την όλη διαδικασία.

Βάση του χρονοδιάγραμματος η Energean επρόκειτο να εκκινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας της γεώτρησης, για την οποία έχουν ταχθεί υπέρ όλοι οι τοπικοί φορείς, η περιφέρεια και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Και πράγματι ξεκίνησε την αναζήτηση λιμανιού, γεωτρύπανου την αδειοδοτική διαδικασία για το εργοτάξιο κλπ.

Μόλις τον Φεβρουάριο του 2024 ομάδα κατοίκων και άλλων συλλογικών φορέων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το ΣτΕ αποφάσισε να εκδικάσει την υπόθεση τον Οκτώβριο του 2024… Δηλαδή 8 μήνες μετά την προσφυγή και μία επένδυση της τάξης των 35 με 40 εκατ. ευρώ μόνο στη φάση της πρώτης γεώτρησης βρίσκεται στον αέρα…

Ο χρόνος εκδίκασης της προσφυγής και της έκδοσης της απόφασης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής αγοράς που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα.

Την άνοιξη του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση για την επίσπευση του ερευνητικού προγράμματος στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους καθώς και του χερσαίου στα «Ιωάννινα».

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έτρεξε σε συνεργασία με τις πετρελαϊκές ταχύτατα τις σεισμικές έρευνες.

Όμως, η νέα δικαστική προσφυγή στο χερσαίο μπλοκ στα Ιωάννινα, προβληματίζει. Και κυρίως προβληματίζει ο χρόνος της έκδοσης των αποφάσεων αλλά και η διάρκεια της υπομονής των επενδυτών, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς.

Πηγή  epiruspost,gr
Read More »
«Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα «Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Νέα επιτυχία του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας - Κατασχέθηκαν 210 κιλά κάνναβης

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Νέα επιτυχία του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας - Κατασχέθηκαν 210 κιλά κάνναβης

 
Μια ακόμα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που επρόκειτο να εισαχθεί στη χώρα μας, ξετρύπωσε τη νύχτα η ομάδα K9 και στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, μετά από ένδειξη του αστυνομικού σκύλου Βλάντ.
Φορτηγό με βουλγάρικες πινακίδες, που αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας από την Ιταλία, ανάμεσα στα... καρότσια supermarket που μετέφερε, είχε και σχεδόν 210 κιλά υδροπονικής κάνναβης.
Ο 60χρονος, Έλληνας οδηγός του φορτηγού συνελήφθη ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων πιθανών συνεργών του, στη διακίνηση των ναρκωτικών, είναι σε εξέλιξη.
Είναι η τρίτη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που απέτρεψε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, να εισαχθεί στη χώρα μας, σε διάστημα ενός μήνα.
Read More »
Νέα επιτυχία του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας - Κατασχέθηκαν 210 κιλά κάνναβης Νέα επιτυχία του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας - Κατασχέθηκαν 210 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Επιστολική ψήφος: Πάνω από 200.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Επιστολική ψήφος: Πάνω από 200.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα



Έληξε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες. Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

Επιστολική ψήφος: Χρήσιμα στοιχεία για τους εκλογείς

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε θα τον λάβω;
Ο φάκελος αποστέλλεται στους εκλογείς από το υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.
Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).
Ο φάκελος περιλαμβάνει:
φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου,
ψηφοδέλτιο,
φάκελο ψηφοφορίας,
έντυπο οδηγιών,
κατάλογο υποψηφίων,
αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.
Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Πώς είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;
Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.
Στην πρώτη σελίδα εμφανίζονται όλα τα κόμματα, συνδυασμοί και συνασπισμοί κομμάτων που είναι υποψήφια και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει. Σε αυτήν τη σελίδα υπάρχει και η διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».
Στη δεύτερη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42. Ο εκλογέας επιλέγει από 0 έως 4 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος ή συνδυασμού προτίμησής του, σημειώνοντας ευδιάκριτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο της επιλογής του, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων. Στο τέλος ο εκλογέας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4.
Στην περίπτωση που ο εκλογέας κάνει λάθος επιλογή ή το ψηφοδέλτιο υποστεί φθορά, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ένα μόνο νέο ψηφοδέλτιο από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσει εκ νέου και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς ψηφίζω;
Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.
Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα τη βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.
Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση του κέντρου διαλογής επιστολικής ψήφου.

Υπάρχει κόστος στις διαδικασίες παραλαβής και αποστολής των φακέλων;
Όχι. Η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα γίνεται δωρεάν, αφού το κόστος αποστολής του φακέλου επιστολικής καλύπτεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολική ψήφου από τον εκλογέα έχει προπληρωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ψηφίσω και στείλω τον φάκελο;
Ο εκλογέας ενημερώνεται με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email, εφόσον το έχει δηλώσει, για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου.
Ο φάκελος πρέπει να παραληφθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαφορετικά επιστρέφεται στον αποστολέα.
Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών.

Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι;
Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Ο χώρος μπορεί να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο που μισθώνεται για τον σκοπό αυτόν (π.χ. εκθεσιακός χώρος).
Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;
Ο φάκελος ψηφοφορίας μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα εκ νέου αποστολής φακέλου, καθώς ο κάθε φάκελος είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου.

Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω με επιστολική ψήφο;
Αν ο εκλογέας έχει κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη στους εκλογικούς καταλόγους και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει σε περίπτωση που προσπαθήσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με φυσική παρουσία. Αν όμως ο φάκελος της επιστολικής ψήφου δεν φτάσει εγκαίρως, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα έχει ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα επιτρέψει στον εκλογέα να ψηφίσει με φυσική παρουσία από τις 11:00 το πρωί και μετά.

Αν άλλαξα γνώμη και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλαδή έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών). Σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα έχει ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα επιτρέψει στον εκλογέα να ψηφίσει με φυσική παρουσία από τις 11:00 το πρωί και μετά.

Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;
Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα στην επιστολική ψήφο;
Η ψήφος είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό της υπεύθυνης δήλωσης από τον κλειστό φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη ψηφοφορίας.
Η έγχαρτη αίτηση-υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιο. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό του εκλογέα.
Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Read More »
Επιστολική ψήφος: Πάνω από 200.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα Επιστολική ψήφος: Πάνω από 200.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Και επίσημα άρση των κυκλοφοριακών μέτρων στη σήραγγα Μαλακασίου

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Και επίσημα άρση των κυκλοφοριακών μέτρων στη σήραγγα Μαλακασίου



Με μία λιτή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μόνο στα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας η Εγνατία ΑΕ έκανε γνωστή την άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακασίου Α’.

«Αίρονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά» ενημερώνει με την συγκεκριμένη ανάρτηση που έγινε αργά το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι και κείνη την ώρα στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας δεν είχε γίνει 
καμία ανακοίνωση της άρσης των κυκλοφοριακών μέτρων που ήδη έχει γίνει από το πρωί.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Και επίσημα άρση των κυκλοφοριακών μέτρων στη σήραγγα Μαλακασίου Και επίσημα άρση των κυκλοφοριακών μέτρων στη σήραγγα Μαλακασίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα κοινωνικά επιδόματα ύψους 187 εκατ. ευρώ

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα κοινωνικά επιδόματα ύψους 187 εκατ. ευρώ



Σήμερα, Μ.Τρίτη, 30 Απριλίου, θα καταβληθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ύψους 187.188.594 ευρώ, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Όπως κάνει γνωστό το υπουργείο, θα καταβληθούν τα εξής επιδόματα:

• Επίδομα Στέγασης: δικαιούχοι: 239.583 - 29.191.037 ευρώ
• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: δικαιούχοι 187.324- 41.666.583 ευρώ
• Αναπηρικά επιδόματα: δικαιούχοι 186.706 - 86.811.091 ευρώ
• Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: δικαιούχοι 629- 180.178 ευρώ
• Επίδομα Ομογενών: δικαιούχοι 5.594 - 196.856 ευρώ
• Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: δικαιούχοι 14.783 - 5.553.195 ευρώ
• Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: δικαιούχοι 18.619 - 8.045.427 ευρώ
• Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: δικαιούχοι 12.106 - 3.132.980 ευρώ
• Έξοδα Κηδείας: δικαιούχοι 135- 107.245 ευρώ
• Επίδομα Γέννησης: δικαιούχοι 10.119- 11.165.950 ευρώ
• Επίδομα Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών: δικαιούχοι 14 - 5.700 ευρώ
• Κόκκινα Δάνεια: δικαιούχοι 2.528 - 242.748 ευρώ
• Ευάλωτοι Οφειλέτες: δικαιούχοι 151 - 31.719 ευρώ
• Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: δικαιούχοι 11 - 11.000 ευρώ
• Επίδομα Αναδοχής: δικαιούχοι 581 - 284.068 ευρώ
• Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού: δικαιούχοι 754 - 556.338 ευρώ
• Πρόγραμμα “ ΓΕΦΥΡΑ”: δικαιούχοι 15 - 6.479 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων: 679.652
Σύνολο καταβολών: 187.188.594

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και να ενημερωθούν για το τι δικαιούνται.
Read More »
ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα κοινωνικά επιδόματα ύψους 187 εκατ. ευρώ ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα κοινωνικά επιδόματα ύψους 187 εκατ. ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Με τι καιρό θα φτάσουμε έως την Κυριακή του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Με τι καιρό θα φτάσουμε έως την Κυριακή του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση



Αίθριος σήμερα ο καιρός στα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και το νότιο τμήμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ συννεφιά και τοπικές βροχές αναμένονται στην υπόλοιπη χώρα.

Όσον αφορά τις επόμενες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έως και το Πάσχα, θα φτάσουμε, όπως φαίνεται, με αέρα, σκόνη και βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η πρόγνωση ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ


Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στη Θράκη. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι στην κεντρική Μακεδονία από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά τμήματα βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια με λίγες τοπικές βροχές στην Εύβοια. Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6, τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς και στην ανατολική Πελοπόννησο έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη και πιθανόν στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα και το νότιο τμήμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα βόρεια πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα ορεινά.

Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Μεγάλη Τετάρτη

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες έως και τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές. Το βράδυ αναμένεται αύξηση των νεφώσεων στα δυτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 και στα νησιά τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Μεγάλη Πέμπτη

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως και τις απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανόν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Πρόγνωση για Μεγάλη Παρασκευή

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 6 και βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Πρόγνωση για Μεγάλο Σάββατο

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το απόγευμα αναμένεται βελτίωση στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Πρόγνωση για Κυριακή του Πάσχα

Για την Κυριακή του Πάσχα οι προγνώσεις είναι ελαφρώς πρόωρες. Οι περισσότεροι βλέπουν ελαφρώς άστατο καιρό, αλλά η εικόνα θα είναι καλύτερη σε σχέση με το Μεγάλο Σάββατο.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Read More »
Με τι καιρό θα φτάσουμε έως την Κυριακή του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση Με τι καιρό θα φτάσουμε έως την Κυριακή του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Γεφυρώνοντας τον Αχέροντα στην Αμμουδιά!

Τρίτη, Απριλίου 30, 2024
Γεφυρώνοντας τον Αχέροντα στην Αμμουδιά!



Ολοκληρώνεται σταδιακά η μεταλλική πεζογέφυρα που κατασκευάζει η Περιφέρεια Ηπείρου στον ποταμό Αχέροντα και ενώνει την Αμμουδιά με τη Βαλανιδορράχη.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στις 705 .000 ευρώ

Η ειδική αυτή γέφυρα θα εξυπηρετεί πεζούς και ποδηλάτες, συνδέοντας τις δύο όχθες του ποταμού, την παραποτάμια δημοτική οδό του οικισμού της Αμμουδιάς με το τοπικό οδικό δίκτυο που οδηγεί στον οικισμό της Βαλανιδορράχης και στην εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας προς Πρέβεζα.

Το μήκος της είναι 36 μέτρα και το πλάτος της 3,5 ενώ το ύψος ανέρχεται σε 5 μέτρα, προκειμένου να μη παρεμποδίζεται η διέλευση των τουριστικών σκαφών ξενάγησης. Επίσης στις υποδομές της περιλαμβάνονται ράμπα ποδηλατοδρόμου και κλίμακες ανόδου-καθόδου πεζών.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Γεφυρώνοντας τον Αχέροντα στην Αμμουδιά! Γεφυρώνοντας τον Αχέροντα στην Αμμουδιά! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Πιστοποιητικό PERS έλαβε από τον ESPO η Ηγουμενίτσα 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024
Πιστοποιητικό PERS έλαβε από τον ESPO η Ηγουμενίτσα 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024




Μετά από αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιδόσεων

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ήταν μεταξύ των έντεκα λιμένων που έλαβαν από τον ESPO πιστοποιητικό περιβαλλοντική διαχείρισης PERS.

Ο ESPO συνεχάρη το λιμάνι της Algeciras (Ισπανία), το λιμάνι της Βαρκελώνης (Ισπανία), το λιμάνι της Klaipeda (Λιθουανία), τα λιμάνια της Κάτω Σαξωνίας (Γερμανία), τα λιμάνια της Τενερίφης (Ισπανία), το λιμάνι της Σεβίλλης (Ισπανία), το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (Ελλάδα), το λιμάνι του Waterford (Ιρλανδία), το λιμάνι του Dover (Ηνωμένο Βασίλειο), το λιμάνι του Pori (Φινλανδία) και το λιμάνι του Vigo (Ισπανία) για την πιστοποίησή τους μέσω του προτύπου περιβαλλοντικής διαχείρισης EcoPort (PERS).

Η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας του ESPO, ο Zeno D'Agostino, Πρόεδρος του ESPO, και η Anaëlle Boudry, Συντονίστρια του EcoPorts, παρέδωσαν τα πιστοποιητικά PERS στους εκπροσώπους των λιμένων κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου ESPO στο Παρίσι.

Η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας του ESPO, σχολίασε: «Για άλλη μια φορά, βλέπουμε ότι η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών σας επιδόσεων δεν είναι κάτι μόνο για ένα είδος λιμένων, αλλά ότι τα μικρά, μεγάλα, βόρεια, νότια, ανατολικά, δυτικά λιμάνια στην Ευρώπη πηγαίνουν όλο και περισσότερο για περιβαλλοντική πιστοποίηση».

Η Anaëlle Boudry, Ανώτερη Σύμβουλος Πολιτικής του ESPO και Συντονίστρια EcoPorts, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα λιμάνια με πιστοποίηση PERS για το επίτευγμά τους. Η επαναπιστοποίηση απαιτεί από τον λιμένα να επιδείξει βελτιωμένη περιβαλλοντική διαχείριση. Ορισμένοι λαμβάνουν ήδη το πιστοποιητικό για έκτη φορά. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα λιμάνια του Waterford, της Κλαϊπέντα και της Τενερίφης λαμβάνουν πιστοποίηση PERS για πρώτη φορά. Πολλά από τα λιμάνια με πιστοποίηση PERS σήμερα είναι μακροχρόνια μέλη του δικτύου EcoPorts και έχουν καταστήσει τη βιωσιμότητα βασικό μέρος της αποστολής τους. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλα αυτά τα λιμάνια στις συνεχείς προσπάθειές τους για άριστη περιβαλλοντική διαχείριση».

Το PERS (Port Environmental Review System) είναι το μόνο περιβαλλοντικό πρότυπο ειδικά για το λιμάνι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις στην αναγνώριση και τη συμμετοχή του, με 90 λιμάνια από 27 χώρες να υπολογίζονται επί του παρόντος ως μέρος του δικτύου EcoPorts και 33 λιμάνια να κατέχουν πιστοποίηση PERS. Η συμμόρφωση με το πρότυπο PERS της EcoPort αξιολογείται ανεξάρτητα από την LRQA Nederland B.V. και το πιστοποιητικό έχει ισχύ δύο ετών. Το PERS της EcoPort αναθεωρείται μετά την περίοδο των 2 ετών για να διασφαλιστεί ότι το λιμάνι συνεχίζει να πληροί τις απαιτήσεις.
Read More »
Πιστοποιητικό PERS έλαβε από τον ESPO η Ηγουμενίτσα 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 Πιστοποιητικό PERS έλαβε από τον ESPO η Ηγουμενίτσα 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024 Rating: 5

Ο Ε65 δίνει προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα - Κίνδυνος απομόνωσης της Πάτρας

Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024
Ο Ε65 δίνει προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα - Κίνδυνος απομόνωσης της Πάτρας



Ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, βαθύς γνώστης του θέματος, εκτιμά ότι ο Ε65 απειλεί την Πάτρα με απομόνωση, ως κόμβο μεταφορών, δίνοντας σαφές προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα. Ελλείψει σιδηροδρομικής σύνδεσης μέχρι το λιμάνι, η πόλη κινδυνεύει με περιθωριοποίηση. Όλα προϋποθέτουν μια δημιουργική ανησυχία εκ μέρους των πολιτικών στελεχών της περιοχής, που ως τώρα δεν υπάρχει…

Ο Ε65 αναπτύσσεται και αργά ή γρήγορα ολοκληρώνεται. Ενα ακόμα μεγαλοπρεπές κομμάτι στο παζλ της αναμόρφωσης τους εθνικού οδικού δικτύου. Η αποστολή του θα είναι μια κανονική επανάσταση στην οδική επικοινωνία στον άξονα ανατολικής Θεσσαλίας και Αττικής προς ΒΔ Θεσσαλία και Ηπειρο.

Είναι μια αρτηρία που θα οργώσει την κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Η Αθήνα θα έρθει πιο κοντά στα Τρίκαλα, τα Μετέωρα και την Ηγουμενίτσα, όπως επίσης και ο Βόλος. Πρακτικά μιλώντας, η κίνηση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Αθηνών και Θεσσαλίας δεν θα χρειάζεται την Πάτρα.

Τι μπορεί να σημαίνει για τις προοπτικές των μεταφορικών δικτύων της περιοχής μας αυτή η εξέλιξη; Αποταθήκαμε σε έναν «νέστορα» του αντικειμένου, τον Νίκο Κοντοέ, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα της Πάτρας αλλά και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας. Συμμερίζεται τις ανησυχίες για κίνδυνο να υπερφαλαγγιστεί καταδικαστικά η Πάτρα ως κόμβος μεταφορών, όχι τόσο ως προς την επιβατική κίνηση, που δεν θεωρεί ότι είναι μείζων υπόθεση, αλλά ως προς την εμπορευματική προοπτική. Θεωρεί αναπόδραστες τις δυσμενείς εξελίξεις εφόσον η περιοχή δεν αποκτά ολοκληρωμένη σύνδεση του νέου λιμανιού με τον σύγχρονο σιδηρόδρομο.

«Τα εμπορικά φορτία είναι το μέλλον» αποφαίνεται. Ελλείψει σιδηροδρομικής σύνδεσης, αποδυναμώνεται αποκαρδιωτικά μια τέτοια προοπτική. Και αναγνωρίζει ότι ο Ε65 θα δώσει μια εναλλακτική δυνατότητα διεκπεραίωσης αγαθών από την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, η οποία δεν ευνοεί την Πάτρα.

Κατά τον κ. Κοντοέ, η Πάτρα έχει δύο αντίβαρα στα οποία έπρεπε να επενδύει. Το ένα είναι η επέκταση του σιδηροδρόμου, που θα καθιστούσε την πόλη μοναδικό κόμβο με σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση, και θα της επέτρεπε να αξιοποιήσει παραλλήλως και τον σκανδιναβικό μεταφορικό άξονα.

Το δεύτερο είναι η εκμετάλλευση του διαγώνιου μεταφορικού άξονα από Αντίρριο προς Ιτέα και Λαμία, ο οποίος επιτρέπει την παράκαμψη της Αθήνας, τα επιβαρημένα δίκτυα της οποίας επιβραδύνουν τις μεταφορές.

Παράλληλα, η Πάτρα μπορεί να αποτελέσει κόμβο του ανατολικού βαλκανικού άξονα, και να διεκδικήσει τον ρόλο του σημείου σύνδεσης των μεγάλων αξόνων.

Αλλά όλα προϋποθέτουν μια δημιουργική ανησυχία εκ μέρους των πολιτικών στελεχών της περιοχής. Αν αυτή δεν εκδηλωθεί «θα απομένουν για μας μάχες οπισθοφυλακής» σχολιάζει με πικρό χιούμορ ο κ. Κοντοές, που πάντως έχει την αίσθηση ότι το πολιτικό προσωπικό της περιοχής δεν έχει εκτιμήσει μέχρι σήμερα τις παραμέτρους αυτές και δεν έχει παλέψει προς την πραγμάτωση ενός τέτοιου συνδυαστικού σχεδίου. Απλώς παρακολουθούμε (;) τις εξελίξεις παθητικά.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Κοντοές δεν κρύβει ότι η πολιτική που έχει ασκηθεί στη σιδηροδρομική υπόθεση διακρίθηκε από μια «πλειοδοσία» υπερβάλλουσα στο μέτωπο της υπογειοποίησης. Δεν εξαιρεί και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος ποτέ δεν ευνόησε τη διεκδίκηση υπογειοποίησης στο διάστημα από Ρίο μέχρι την είσοδο στην Πάτρα και ότι πρόβαλε ενστάσεις, έστω και όχι δημοσίως.

Οι γενικότερες διεργασίες πάντως δείχνουν ότι η πόλη πρέπει να ενεργοποιηθεί ως προς τον εμπορικό της ρόλο και να ενισχύσει, παράλληλα, τον χαρακτήρα της ως προορισμός με ενεργητικές πρωτοβουλίες.
Read More »
Ο Ε65 δίνει προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα - Κίνδυνος απομόνωσης της Πάτρας Ο Ε65 δίνει προβάδισμα στην Ηγουμενίτσα - Κίνδυνος απομόνωσης της Πάτρας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024 Rating: 5

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΑΚΚΑ & ΤΟ Δ.Σ.

Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024
ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΑΚΚΑ
 & ΤΟ Δ.Σ.


Read More »
ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΑΚΚΑ & ΤΟ Δ.Σ. ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΑΚΚΑ  & ΤΟ Δ.Σ. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024 Rating: 5

Γέμισε το Ιόνιο βάρκες και κωπηλάτες την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε!

Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024

Γέμισε το Ιόνιο βάρκες και κωπηλάτες την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε! 


Το νέο μας τμήμα παράκτιας κωπηλασίας ενηλίκων @coastal_rowing_igoumenitsa παρέα με το @coastal_rowing_thessaloniki του @rowing_academy_thessaloniki Ομίλου Φίλων Θαλάσσης οργάνωσαν κωπηλατικό ταξίδι και έδωσαν την ευκαιρία σε 62 κωπηλάτες να βρεθούν στα μαγευτικά νερά των Συβότων,γνωρίζοντας από κοντά τις πιο κρυφές παραλίες τους αλλά και την δυνατότητα να κωπηλατήσουν σε πορεία.

Η μεγάλη αυτή ομάδα σκαφών παράκτιας κωπηλασίας ξεκίνησε από τα Σύβοτα φθάνοντας ως την Πλαταριά και από εκεί στην Ηγουμενίτσα με τελικό προορισμό τον @nautical_club_of_igoumenitsa Ναυταθλητικός Όμιλο Ηγουμενίτσας!


Το ψαρομπάμπεκιου στον προαύλιο χώρο μας ήταν υπέροχο και ο χορός και τα χαμόγελα περίσσευαν!

Μια μεγάλη αγκαλιά από ανθρώπους που αγαπούν την κωπηλασία όχι μόνο για το ταξίδι αλλά γιατί ενώνει ανθρώπους!


Και του χρόνου με υγεία!

"Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα..."







Read More »
Γέμισε το Ιόνιο βάρκες και κωπηλάτες την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε! Γέμισε το Ιόνιο βάρκες και κωπηλάτες την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.