Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου

Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου


« Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους απογόνους μας, αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Μια φράση που τα λέει όλα. Μια φράση που θα έπρεπε να μας κάνει να νιώθουμε ένοχοι απέναντι στις επόμενες γενιές.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι απλά πολυσέλιδες νομοθεσίες που δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ. Είναι η συμπεριφορά μας στην καθημερινότητα. Η συλλογή και η ανακύκλωση των απορριμμάτων, οι καθαρές θάλασσες κι ακρογιαλιές, η βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα με πράσινο πρόσημο, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), η πυροπροστασία και γενικότερα η προστασία από φυσικές καταστροφές, είναι ορισμένες παράμετροι της προστασίας του περιβάλλοντος.
Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε τον ίδιο εφιάλτη. Τα χωριά μας και η πρωτεύουσα του Νομού μας μετατρέπονται σε τεράστιους σκουπιδότοπους. Πέραν της αντιαισθητικής εικόνας που δημιουργούν σε οποιονδήποτε επισκέπτη, αποτελούν κυρίως εστία μικροβίων και μολύνσεων. Επιπλέον, οι υπερχειλισμένοι κάδοι οδηγούν σε ρύπανση του εδάφους αφού τα σκουπίδια παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας, παράλληλα, έντονη δυσωδία.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον «Συνδυασμό Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση. Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης και η προώθηση της ορθής λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης μας εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα ανακύκλωσης συγκεκριμένων υλικών με αντάλλαγμα χρηματικό αντίτιμο.
Η αύξηση του αριθμού των απορριμματοφόρων οχημάτων κρίνεται επιβεβλημένη εφόσον όπως φαίνεται δεν επαρκούν. Επίσης η προμήθεια απορριμματοφόρων με δυνατότητα κίνησης σε μικρότερους δρόμους. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίζουμε περισσότερα οχήματα και αντίστοιχα να πραγματοποιήσουμε προσλήψεις προσωπικού ώστε να είναι αποτελεσματικότερη και διαρκής η διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων. Συναφές με το παραπάνω είναι και το ζήτημα της απόρριψης μπάζων σε χωριά και γκρεμούς. Πέραν της επικινδυνότητας αυτής της δραστηριότητας για την ανθρώπινη ζωή, η ρύπανση του περιβάλλοντος, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Γιατί να μην έχει ο ίδιος ο Δήμος κάδους που να εξυπηρετούν άμεσα και γρήγορα τους πολίτες;
Επιπλέον, η καθαριότητα των δρόμων και οδών αποτελούν ένα μείζον θέμα. Στα πλάνα μας είναι, σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς, αφενός να υπάρχει προσωπικό με αρμοδιότητα την συλλογή των σκουπιδιών από τους δρόμους και αφετέρου η δημιουργία ειδικών σημείων στις οδούς ,ώστε να μπορούν οι διερχόμενοι οδηγοί να σταματούν για να πετάξουν τα σκουπίδια τους και όχι να ανοίγουν απλά το παράθυρό τους. Η καθαριότητα, κυρίες και κύριοι, είναι δείγμα πολιτισμού.
Ένας ακόμα ιδιαίτερος στόχος μας είναι να προωθήσουμε ουσιαστικά την πράσινη ενέργεια. Η λειτουργία των βασικών κτιρίων του Δήμου με φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ένας φιλόδοξος μα όχι αδύνατος στόχος μας προκειμένου να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αποσυμφόρηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Τέλος, τα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές μας έχουν συγκλονίσει όλους. Η μη τήρηση αντιπυρικών ζωνών και η αδιαφορία για την καθαριότητα περιοχών που θα ήταν ευάλωτες σε περίπτωση φωτιάς είναι πολύ σοβαρά ζητήματα. Οι Δήμοι όλης της χώρας χρηματοδοτούνται για να υλοποιούν προγράμματα καθαριότητας και αυτά ακριβώς τα κονδύλια σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να προστατεύσουμε όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων. Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη.

Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου Η φύση δεν μας χρειάζεται, εμείς την έχουμε ανάγκη | Γράφει η Μαρία Σπυριδώνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.