Πραγματοποίηση ημερίδας για την παρουσίαση της δράσης: «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης διατήρησης του είδους «Chorthippus lacustris»

Πραγματοποίηση ημερίδας για την παρουσίαση της δράσης: «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης διατήρησης του είδους «Chorthippus lacustris»Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου – Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. πραγματοποίησε με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση της δράσης: «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης διατήρησης του είδους «Chorthippus lacustris» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 στο συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου “Angelika Pallas”.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες έθεσε το πλαίσιο και το στόχο της ημερίδας. Τον συντονισμό είχε η κα Αλεξάνδρα Ράπτη, υπεύθυνη έργου του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στόχο της ημερίδας αποτέλεσε η προβολή και ανάδειξη της δράσης, για την ενημέρωση / ευαισθητοποίηση του κοινού, των εμπλεκόμενων φορέων και χρηστών των περιοχών (stakeholders), των κοινωνικών φορέων και συναρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, τη δράση που υλοποιήθηκε προς όφελος του συγκεκριμένου είδους / στόχου, για τη σημασία και την ανάγκη προστασίας και διατήρησής του καθώς και σχετικά με τις προτάσεις διαχείρισης (μέτρα) για την βελτίωση της κατάστασης διατήρησης και του ενδιαιτήματος του είδους.

Για το σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν σχετικές εισηγήσεις. Η κ. Ευαγγελία Συντιχάκη, Βιολόγος ΜSc, από την ΜΔΠΠ Ηπείρου – Παράρτημα Ηγουμενίτσας, παρουσίασε το θέμα: «Οι Προστατευόμενες περιοχές Θεσπρωτίας & Πρέβεζας υπό τη χωρική αρμοδιότητα της ΜΔΠΠ Ηπείρου». Η κα Κωνσταντίνα Νάσιου Βιολόγος ΜSc, του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασε το θέμα: « Έντομα: η βάση της ζωής στον πλανήτη μας. Η Δρ. Βασιλική Κατή, Καθηγήτρια Διατήρησης & Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: « Χορεύτρια ακρίδα της Ηπείρου: έρευνα, δράσεις, προστασία» και ο Δρ. Ιωάννης Καζόγλου Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το θέμα: «Διαχείριση υγρών λιβαδιών: γεωργο - κτηνοτροφικές πρακτικές και βιοποικιλότητα». Η τελευταία εισήγηση έγινε από τον κ. Παύλο Αλεξίου, Πολιτικό Μηχανικό, Αναπληρωτή Δ/ντή της Δ/νσης Τεχν. Έργων της Π.Ε Θεσπρωτίας με θέμα: «Έργο Χότχοβας ( Λίμνη Λιμνοπούλα) – Αρδευτικό, περιβαλλοντικό, αντιπλημμυρικό: Η σωστή λειτουργία του».

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση όλων των συμμετεχόντων και αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων τον εμπλεκόμενων φορέων για την ορθολογική διαχείριση και την ισόρροπη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών που απαντάτε το είδος, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, του συγκεκριμένου είδους και της βιοποικιλότητας εν γένει.


Πραγματοποίηση ημερίδας για την παρουσίαση της δράσης: «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης διατήρησης του είδους «Chorthippus lacustris» Πραγματοποίηση ημερίδας για την παρουσίαση της δράσης: «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης διατήρησης του είδους «Chorthippus lacustris» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες