Πέτρος Μπελέρης: «Αυτό που κάνουν στη Χειμάρρα είναι πραξικόπημα»

Πέτρος Μπελέρης: «Αυτό που κάνουν στη Χειμάρρα είναι πραξικόπημα»
Ο Πέτρος Μπελέρης, αδερφός του εκλεγμένου αλλά καθαιρεμένου πια δημάρχου Χειμάρρας, υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουν στη Χειμάρρα είναι πραξικόπημα».

Θυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης καθαιρέθηκε από τον δημαρχιακό θώκο, και με μια ανακοίνωση «ποταμό», τα βάζει με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, μιλώντας για «παζλ μεθοδεύσεων». Στην ίδια γραμμή απάντησε στις αρχές της Αλβανίας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας να καθαιρέσει τον Φρέντι Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου Χειμάρρας.

«Χθες δυστυχώς είχαμε τους τίτλους τέλους μιας προδιαγεγραμμένης υπόθεσης. Έδωσαν στον πατέρα μου άδεια για να τον καθαιρέσουν από κάτι που δεν του έδωσαν ποτέ, ενώ δεν του έδωσαν άδεια για να ορκιστεί! Ο στόχος ήταν να μην ορκιστεί ποτέ. Λειτούργησαν με δυο μέτρα και δυο σταθμά για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε», σχολίασε ο Πέτρος Μπελέρης τις εξελίξεις.

Ο γιος του Φρέντι σημείωσε ότι στις 4 Αυγούστου θα γίνουν νέες εκλογές στη Χειμάρρα, όπως ορίστηκε, οπότε «ούτε το δικαίωμα της έφεσης δεν έχει νόημα».

«Υπάρχουν πολλές φωνές στην Αλβανία που καταγγέλλουν αυτή την υπόθεση, αλλά δυστυχώς όλα είναι ελεγχόμενα από το καθεστώς Ράμα. Ο χρόνος μετράει αρνητικά όμως για αυτόν, εμείς ανεβήκαμε ήδη τον Γολγοθά. Προσδοκάμε να μπούμε σε μια κανονικότητα και να ξεφύγουμε από αυτή τη δίνη», κατέληξε ο Πέτρος Μπελέρης.

Παιχνίδια Ράμα με την ελληνική μειονότητα

Η απόφαση των Αλβανών να καθαιρέσουν τον Μπελέρη έρχεται λίγες ημέρες μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τις καταγγελίες για τη διαβλητή διαδικασία της απογραφής πληθυσμού, που στόχο είχε την τεχνητή συρρίκνωση του μεγέθους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Θυμίζουμε ότι πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Αθήνας για την «ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία». Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα» και προειδοποίησε ότι αποτελεί «προαπαιτούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών».

Μετά από τα παραπάνω το καθεστώς Έντι Ράμα κλιμακώνει την κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας κάτι που συνιστά καινοφανη πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Το ΥΠΕΞ διαμηνύει δε πως, οι αλβανικές αρχές «έχουν την υποχρέωση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας Μπαϊράμ Μπεγκάι να ορίσει ημερομηνία για την πραγματοποίηση δημοτικών εκλογών στο δήμο της Χειμάρρας.

Σύμφωνα με το himara.gr, στην επιστολή του ο Ράμα καλεί η διενέργεια των εκλογών να πραγματοποιηθεί «οπωσδήποτε» εντός 30 ημερών, ήτοι εντός του Αυγούστου, σχεδόν δύο μήνες πριν την απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη, δηλαδή τον Οκτώβριο, οπότε ολοκληρώνεται και η ποινή φυλάκισή του.

Και αυτό, παρότι δεν έχει περάσει η προθεσμία προσφυγής των 30 ημερών της σημερινής απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να διακόψει τη θητεία του εκλεγμένου δημάρχου, Φρέντη Μπελέρη.

Να σημειωθεί ότι ο Κώδικας ορίζει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός 30 έως 45 ημερών από την κήρυξη της κενής θέσης και η ενέργεια του πρωθυπουργού της Αλβανίας κρίνεται βιαστική, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν αφήνει εύλογα χρονικά περιθώρια να υπάρξει προσφυγή κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής από τον θιγόμενο, στην προκειμένη περίπτωση Μπελέρη.
Πέτρος Μπελέρης: «Αυτό που κάνουν στη Χειμάρρα είναι πραξικόπημα» Πέτρος Μπελέρης: «Αυτό που κάνουν στη Χειμάρρα είναι πραξικόπημα» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 06, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες