Σε λειτουργία το νέο ευρωπαϊκό σύστημα εισόδου–εξόδου | Στα Ελληνοαλβανικά εγκαταστάθηκε ήδη το σύστημα
Σε λειτουργία το νέο ευρωπαϊκό σύστημα εισόδου–εξόδου | Στα Ελληνοαλβανικά εγκαταστάθηκε ήδη το σύστημα
Από σήμερα, 12 Οκτωβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το νέο Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντικαθιστά τη σφράγιση των διαβατηρίων με ψηφιακή και βιομετρική καταγραφή για ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία ξεκινά πιλοτικά την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θα επεκταθεί σε όλα τα κράτη της ζώνης Σένγκεν έως το 2026. Το σύστημα θα καταγράφει ηλεκτρονικά τις εισόδους και εξόδους των ταξιδιωτών, μαζί με δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφία και στοιχεία διαβατηρίου, διευκολύνοντας τον αυτόματο έλεγχο του ορίου παραμονής των 90 ημερών.
Στην Ελλάδα, οι νέες συσκευές βιομετρικού ελέγχου έχουν ήδη εγκατασταθεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διελεύσεις τις πρώτες ημέρες λειτουργίας.


.gif)
.gif)

.gif)


