Ανάσα για τον Δήμο Ηγουμενίτσας από την αύξηση της χρηματοδότησης για τους ναυαγοσώστες
Σημαντική οικονομική ανάσα για τον Δήμο Ηγουμενίτσας και συνολικά για τους παράκτιους δήμους της χώρας φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου έγινε γνωστό ότι η κρατική χρηματοδότηση για τη ναυαγοσωστική κάλυψη αυξάνεται κατά επιπλέον 5 εκατ. ευρώ. Έτσι, από τα 15 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εξασφαλιστεί, η συνολική ενίσχυση ανεβαίνει πλέον στα 20 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος κάθε καλοκαίρι καλείται να καλύψει οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες, όπως το Δρέπανο, το Μακρυγιάλι, τα Σύβοτα και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές με αυξημένη επισκεψιμότητα.
Μάλιστα, το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, καθώς και φέτος ο διαγωνισμός του Δήμου Ηγουμενίτσας για τη ναυαγοσωστική κάλυψη κηρύχθηκε άγονος, αφού καμία εταιρεία ναυαγοσωστικής δεν προσήλθε στη διαδικασία. Πρόκειται για εξέλιξη που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι δήμοι, όχι μόνο ως προς τη χρηματοδότηση, αλλά και ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης αναδόχων για μια υποχρέωση κρίσιμη για την ασφάλεια των λουόμενων.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ΚΕΔΕ, το συνολικό κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται περίπου στα 32 εκατ. ευρώ. Με τη νέα χρηματοδότηση, το ποσοστό κρατικής κάλυψης αυξάνεται από περίπου 48% πέρυσι σε περίπου 63% για το 2026.
Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν μόνοι τους με το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την πίεση στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ενόψει της θερινής περιόδου.
Για έναν τουριστικό και παραλιακό δήμο όπως η Ηγουμενίτσα, το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης δεν είναι μικρή υπόθεση. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και λειτουργική οργάνωση δημιουργούν κάθε χρόνο σημαντικό οικονομικό βάρος, την ώρα που οι ανάγκες στις παραλίες παραμένουν υψηλές.
Παράλληλα, θετική εξέλιξη θεωρείται και η προσωρινή αποτροπή νέων επιβαρύνσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την άμεση εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 71/2021. Το συγκεκριμένο πλαίσιο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους δήμους, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα αύξανε υπέρμετρα το κόστος σε εξοπλισμό και λειτουργικές υποχρεώσεις, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε αντίστοιχη ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας των λουόμενων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην ΚΕΔΕ, η άμεση εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος δεν θα προχωρήσει προς το παρόν, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι να υπάρξει νέα προσαρμογή, βασισμένη στις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.
Η εξέλιξη αυτή δίνει χρόνο στους δήμους, μεταξύ αυτών και στον Δήμο Ηγουμενίτσας, να οργανώσουν τη φετινή θερινή περίοδο χωρίς πρόσθετες αιφνιδιαστικές οικονομικές επιβαρύνσεις.
Το ζητούμενο πλέον είναι η χρηματοδότηση να φτάσει έγκαιρα στους δήμους και να υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα των άγονων διαγωνισμών, ώστε οι διαδικασίες για τη ναυαγοσωστική κάλυψη να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις και οι παραλίες να λειτουργήσουν με ασφάλεια από την έναρξη της θερινής περιόδου.

