https://picasion.com/

Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των ΙωαννίνωνTo ζήτημα της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ως προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής, τον ενδιαφέρει η ομαλή πορεία του Προγράμματος 2014-2020, στο οποίο το έργο (του μεγάλου δακτυλίου) είναι ένα από τα βασικά που υπάρχουν τον τομέα των Υποδομών.

Ο Περιφερειάρχης με αφορμή και την ανακοίνωση που έχει εκδώσει για το ζήτημα ο «Συνήγορος του Πολίτη», ανέφερε και τα εξής:

«Ζούμε σε μια κοινωνία, που αν μη τι άλλο έχει νόμους και κανόνες. Όταν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι εγκεκριμένη, όπως είναι της οδού Βογιάννου, της οδού Μεσαρέ, όταν δεν υπάρχει καμία ακύρωση από το ΣτΕ, τότε αυτές είναι νόμος του Κράτους και δεν μπορεί κανείς, είτε υπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι αυτές είναι υπό αμφισβήτηση. Όποιος τις αμφισβητεί., κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε κάποια εμπλοκή που να προκαλεί θέμα νομιμότητας και των δύο δρόμων αυτών στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αναφερόμενος στη λειτουργικότητα του μεγάλου δακτυλίου, ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι «αν μη τι άλλο, (αυτός) θα πάρει το βάρος από άλλους εσωτερικούς δρόμους της περιοχής μας. Ο πρώτος που θα ανακουφιστεί είναι ο τομέας είναι οι Βογιάνου- Κενάν Μεσαρέ. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε και προβληματισμούς γιατί θα γίνει ένας δρόμος που θα μας ανακουφίσει. Αυτό δεν αντέχει στην κοινή λογική, δεν αντέχει σε εχέφρονες ανθρώπους. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως: «Θεωρώ ότι μαζί με το Δήμο πρέπει να διεκδικηθεί αυτό το έργο και ο κάθε φορέας, όποιος και να είναι, να ασχοληθεί με τα πρέποντα. Είχε το δικαίωμα ο καθένας να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης στο ΣτΕ. Δεν έγινε ποτέ αυτό ώστε να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα. Αν αυτό δεν ισχύει στο Ελληνικό κράτος να μας το πουν. Σεβασμός λοιπόν στις αποφάσεις που ισχύουν και δεσμεύουν τους πάντες. Η νομιμότητα είναι πάνω από άλλα. Είναι άστοχες και οι ενέργειες του Υπουργείου και του Συνηγόρου του Πολίτη, που δεν σέβεται τη νομιμότητα με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Σε επικοινωνία μας, του επεσήμανα ότι κάνει λάθος. Αν είχε προσβληθεί η απόφαση και είχε καταπέσει, τότε είχαν δικαίωμα να ζητήσουν (στη ΜΠΕ) να περιληφθούν και οι δύο δρόμοι».

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε τα εξής:

Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή σαν δημοτική αρχή τις εξελίξεις με την υλοποίηση του έργου του μεγάλου δακτυλίου της πόλης. Είναι ένα έργο το οποίο επέλεξε ο Δήμος Ιωαννιτών να εντάξει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου για να υλοποιήσουμε έναν πολύ σημαντικό οδικό άξονα της πόλης. Ένας σημαντικός οδικός άξονας που προβλέπεται από όλους τους Πολεοδομικούς Σχεδιασμούς της πόλης, άρα με απόλυτο σεβασμό στον υπερκείμενο σχεδιασμό. Και με μεγάλη προσοχή και διάθεση έχει σχεδιαστεί ο δρόμος όσο γίνεται πιο φιλικά στο περιβάλλον. Θεωρώ ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή διότι η απλή λογική, η οποία κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη, είναι ότι καταρχήν ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος ο οποίος αποφορτίζει τη μοναδική είσοδο της πόλης, η οποία είναι η λεωφόρος Δωδώνης και στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο σημείο της παραλίμνιας περιοχής μέσω των δρόμων Κενάν Μεσαρέ και Βογιάννου. Είναι ξεκάθαρο σχεδιαστικά, μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ότι με το συγκεκριμένο σχεδιασμό οι δρόμοι αυτοί αποφορτίζονται.

Σε χθεσινές μου δηλώσεις ξεκαθάρισα ότι επιστημονικά - και πιστεύω ότι επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα τοποθετηθεί και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου – και τεχνικά, η μελέτη έχει επιλύσει και έχει προχωρήσει την διαδικασία των αδειοδοτήσεων ορθώς μέχρι τώρα. Άρα νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής και ανάπτυξης για τον τόπο. Ανέφερα δε και θα το επαναλάβω ότι η σύγχρονη ορθή αντίληψη του πως μελετάμε μια πόλη εφαρμόζεται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών. Μέσα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιούμε ουσιαστικά εξετάζουμε τα πιθανά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην κυκλοφορία της πόλης συνολικά και όχι αποσπασματικά. Το να απασχολούμαστε εμμονικά, αποσπασματικά με ένα μόνο δρόμο της πόλης θεωρώ ότι επιστημονικά είναι λάθος. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα έργο που είναι ανεξάρτητο επιστημονικά από τους άλλους δύο δρόμους, τη Βογιάννου και την Κενάν Μεσαρέ. Η περιβαλλοντική αδειοδότησή του είναι ανεξάρτητη. Και στη συνέχεια εξετάζοντας μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τη γενική λειτουργία της κυκλοφορίας της πόλης, εάν και εφόσον προκύψουν ανάγκες να διορθωθούν κάποια πράγματα στην Κενάν Μεσαρέ και πιθανά και σε άλλους δρόμους της πόλης θα το δούμε και θα το υλοποιήσουμε.

Είναι πολύ κρίσιμη και ουσιαστική η πολιτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, διότι είμαστε δύο φορείς που πραγματικά ζούμε εδώ, αγαπάμε τον τόπο και ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι για το καλό του τόπου.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε για να μπορέσουμε να σώσουμε το έργο αυτό, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο.

Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των Ιωαννίνων Συνεργασία Περιφερειάρχη – Δημάρχου Ιωαννίνων για το «μεγάλο δακτύλιο» της πόλης των Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: