Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου

Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου


Οι Αμερικανοί δια στόματος Trump έκαναν λόγω για ''κινέζικο ιό'' από την άλλη οι Κινέζοι κατηγόρησαν ότι οι Αμερικανοί ευθύνονται για την ιό και την εξάπλωση του. Και οι μεν και οι δε, μιλούν για κατασκευασμένο ιό. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν φωνές που είτε ισχυρίζονται ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος είτε ότι δεν είναι, προερχόμενος από την φύση.

Όταν με το καλό τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζούμε, θα πρέπει να αναζητήσουμε το αίτιο όλου αυτού. Κάτι παρόμοιο ισχύει με τα αεροπορικά δυστυχήματα. Πρώτα συμβαίνει το δυστύχημα και αμέσως μόλις καθαρίσει ο χώρος επεμβαίνει η ανάλογη επιτροπή διερεύνησης όπου θα βγάλει το πόρισμα. Με βάση το πόρισμα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες παγκοσμίως ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί.

Προσπαθώντας να βρω τι στοιχεία (αξιόλογα και αξιόπιστα) κυκλοφορούσαν έπεσα σε ένα άρθρο της Jef Akst ερευνήτριας στο έγκυρο περιοδικό Τhescientist. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν το οποίο δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2015 κάνει αναφορά στον Ralph Baric. O Ralph λοιπόν ο οποίος είναι ένας ερευνητής-λοιμωξιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, προχώρησε σε πειράματα προσπαθώντας να κατασκευάσει έναν ιό από την πρωτεΐνη του SHC014 κορωνοϊού ο οποίος βρίσκεται σε ένα είδος νυχτερίδας που ανήκει στις ρινολοφίδες.

Αυτά στο άρθρο, ερευνώντας λοιπόν την ορθότητα του άρθρου αναζήτησα την δημοσίευση της μελέτης. H μελέτη αυτή λοιπόν είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature. Εδώ απλά να αναφέρω για όσους γνωρίζουν το περιοδικό Nature θεωρείται ως το γνωστότερο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο ενώ καθίσταται ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά από το 1869. Στην δημοσίευση που έκαναν λοιπόν, ο Ralph Baric (ήταν co-author), αναφέρει ότι όντως μπόρεσαν να κατασκευάσουν έναν ''ιό χίμαιρα'' από την πρωτεΐνη του SHC014 κορωνοϊού τον οποίο τον καλλιέργησαν σε ποντίκια και το προσομοίωσαν σε ανθρώπινο περιβάλλον. Ο νέος υβριδικός ιός μόλυνε τα ανθρώπινα κύτταρα αποδεικνύοντας ότι ο SHC014 έχει την απαραίτητη δομή ώστε να δεθεί με τους υποδοχείς κλειδιά των κυττάρων και να τους μολύνει. Τα ποντίκια μολύνθηκαν αλλά δεν πέθαναν. Αυτά για το πείραμα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 17 Οκτωβρίου του 2014 ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά κάθε χρηματοδότηση που σχετίζεται με νέες μελέτες που δημιουργούν πιο θανατηφόρους αλλά και μεταδοτικότερους ιούς. Και εδώ όμως υπάρχει η ειρωνεία της τύχης αν μου επιτρέπεται, όπου στον απόηχο αυτής της μελέτης ο Simon Wain-Hobson λοιμωξιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι αναφέρει τα εξής: ''Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο ιό ο οποίος αναπτύσσεται καλά στα ανθρώπινα κύτταρα. Εάν αυτός ο ιός δραπετεύσει κανένας δεν θα μπορέσει να προβλέψει την έκταση που θα πάρει''. 

Δεν ξέρω ειλικρινά ποιος έχει την ευθύνη για αυτόν τον παγκόσμιο κίνδυνο που μέχρι πρότινος βλέπαμε σε κινηματογραφικές ταινίες. Ελπίζω κάποτε να μάθουμε την αλήθεια, παρόλο που δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Είναι ευθύνη όμως των πολιτικών και των κυβερνήσεων να φροντίσουν ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί, όχι για εμάς αλλά για τα παιδιά μας. Την επόμενη φορά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Μιττάκος Ιωάννης
Μέλος της Δημοκρατικής Ευθύνης, Ιχθυολόγος T.E MSc και εκπαιδευτής προσωπικού σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου Αμερική εναντίον Κίνας και στην μέση ο Πλανήτης - Του Γιάννη Μιττάκου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.