Κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά

Κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά


Ήταν το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2023, όταν τις κοινότητες Αγοράς, Σκανδάλου, Γλυκής και Ποταμιάς, σάρωσε η κακοκαιρία, με αποκορύφωμα τον ανεμοστρόβιλο που ξήλωσε στέγες και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολλά σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών και στις 26 Ιανουαρίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου, "κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Κοινότητα Γαρδικίου της Δημοτικής Ενότητας Αχέροντα του Δήμου Σουλίου της Π.Ε. Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, ανεμοστρόβιλος, χαλαζόπτωση) που εκδηλώθηκαν από τις 19- 01-2023 στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για δύο (2) μήνες, ήτοι έως και 20 Μαρτίου 2023."

Λίγες ημέρες μετά, υπήρξε συνάντηση του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γλυκής Παναγιώτη Παππά και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Γιάννη Παπαγιάννη, με θέμα την αποζημίωση των παραγωγών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν . 
Έγινε επίσκεψη σε σημεία που επλήγησαν από τη θεομηνία και ενημέρωση παραγωγών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ενώ ο βουλευτής δεσμεύτηκε για γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων.

Συνάντηση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε στις 23/01/2023 και μεταξύ του Δημάρχου Σουλίου Ιωάννη Καραγιάννη και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, παρουσία του Αντιδημάρχου Σουλίου κ. Γεωργίου Ντάγκα, όπου και πάλι υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για άμεση αποζημίωση, ενώ δεσμεύτηκε και για την έκτακτη επιχορήγηση με 50.000€ για τις πρώτες ανάγκες του Δήμου.

Τι από όλα τα παραπάνω όμως έχουν υλοποιηθεί και γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος οι πληγέντες να μην αποζημιωθούν;

Ξεκινώντας θα πρέπει να σημειώσουμε πως από την πλευρά της δημοτικής αρχής Σουλίου και του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, έχουν σταλεί στο Υπουργείο όσα έγγραφα και καταγραφές τους ζητήθηκαν.
Όπως προαναφέραμε, η κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει διάρκεια 2 μηνών από την εκδήλωση των φαινομένων και καταληκτική ημερομηνία την 20η Μαρτίου, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και κυρίως να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα οριοθετούνται οι περιοχές του Δήμου Σουλίου που επλήγησαν από τη θεομηνία της 19ης Ιανουαρίου, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως προκύπτει όμως από την απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Μάριος Κάτσης στις 23 Ιανουαρίου 2023, η ΚΥΑ δεν έχει ακόμα εκδοθεί, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία της απάντησης του Υπουργού Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας η ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί ακόμα και σήμερα, αλλά ούτε και τα 50.000€ που έταξε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, για τις πρώτες ανάγκες της δημοτικής αρχής, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο ταμείο του Δήμου.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, απομένουν μόνο 10 ακόμα ημέρες μέχρι την 20 Μαρτίου για την έκδοση της ΚΥΑ. 
Και γνωρίζοντας πολύ καλά τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται ο κρατικός μηχανισμός, θα στοιχηματίζαμε πως οι άτυχοι πληγέντες αλλά και η δημοτική αρχή Σουλίου, θα μείνουν με αφελείς ελπίδες, από τις φρούδες υποσχέσεις των πολιτικάντηδων. 
Κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά Κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 09, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.