Kαθαρόαιμοι Έλληνες οι Σουλιώτες, που μιλούσαν την αρβανίτικη και όχι την αλβανική γλώσσα...


 
 
Οι Σουλιώτες ουδέποτε είχαν διαφορετική συνείδηση από τους υπόλοιπους Έλληνες. 
 
Από το Άρβανον, τοπωνύμιο της Βορείου Ηπείρου, που απαντά ήδη από τον 11ο αιώνα στα κείμενα της Άννας Κομνηνής, δηλαδή από την Ελληνική Βόρειο Ήπειρο, κατέβηκαν ελληνικοί πληθυσμοί που μιλούσαν αρβανίτικα. 
 
Δηλαδή μία διάλεκτο ανάμικτη με αρχαία ελληνικά, λατινικά, τουρκικά και εντόπια βαλκανικά γλωσσικά στοιχεία. 
 
Στα Βαλκάνια κατά τους τελευταίους πέντε τουλάχιστον αιώνες η Ορθόδοξη πίστη - και γενικότερα η θρησκεία - διαμορφώνει την εθνική συνείδηση πολύ περισσότερο και από το γλωσσικό ιδίωμα. 
 
Η σύγχυση μεταξύ των λέξεων Αλβανός και Αρβανίτης δημιουργείται μόνον στην ελληνική γλώσσα, διότι φαίνονται να μοιάζουν οι δύο όροι ηχητικά. 
 
Η ομοιότης είναι μόνο επιφανειακή. 
 
Στην ουσία διαφέρουν κατά πολύ. Άλλωστε οι ίδιοι οι Αλβανοί αποκαλούν εαυτούς Σκιπετάρ και την χώρα τους Σκιπερία : χώρα των Αετών. 
 
Τι κοινό μπορούν να έχουν ένας Σκιπετάρ και ένας Έλλην αρβανιτόφωνος; 
 
Ίσως ο ένας να μπορεί να καταλαβαίνει κάποιες λέξεις από τον άλλο. 
 
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν η έχουν την ίδια εθνική συνείδηση... 
 

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.