Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ

Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ

Η εναλλαγή της ευρύτερης περιοχής της Παραμυθιάς από λίμνες, ποτάμια, ανθισμένα λιβάδια, μοναδικά δάση άφθαστης ομορφιάς, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό, παρέχοντας εμπειρίες στους επισκέπτες της, οι οποίοι μπορούν να ακολουθήσουν πολλά απο τα είδη του σύγχρονου εναλλακτικού τουρισμού.

Ένα σημείο αδικημένο, είναι η λίμνη Προντάνη στα όρια των κοινοτήτων Αμπελιάς και Ψάκας. Μια λίμνη με επιφάνια 4 χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 1.400 μέτρα και μέγιστο πλάτος 400 μέτρα, κατέχει την δική της θέση στο φυσικό πλούτο της περιοχής και εχει την δική της ιστορία συνυφασμένη με την ζωή των κατοίκων των 2 κοινοτήτων και όχι μόνο.

Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές – μνημεία της φύσης στην ζώνη ειδικής προστασίας (SPA) με κωδικό GR2120006.

Στην λίμνη Προντάνη εκτος απο τα δεκάδες ειδη πανιδας που συναντούμε συχνά, εντοπίστηκαν τα είδη σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) που είναι ο μεγαλύτερος και κοινότερος ευρωπαϊκός ερωδιός και νυχτοκόρακα (Nycticorax nycticorax) που είναι ένας ερωδιός με κοσμοπολίτικη εξάπλωση. Ξεχειμωνιάζουν τα πουλιά και από εδώ γίνεται η μετανάστευση για τις θερμές και στην επιστροφή είναι τα μέρη όπου θα ξεκουραστούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις ψυχρές χώρες του βορρά.

Οι μυημένοι στις φωτογραφίες φύσης, επισκέπτονται το σημείο για παρατήρηση και φωτογράφιση της πανίδας, ενώ δεν είναι λίγοι οσοι ψαρεύουν Κυπρίνους.

Η ανάπτυξη του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας αλλά και η κατασκευή της Εγνατίας οδού που βρίσκονται πολύ κοντά, δεν επηρέασαν την μορφολογία της λίμνης ούτε την εικόνα του τοπίου.










Βίντεο: DroneworX TS – Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζάνης, Γιώργος Μαλαμίδης, Κώστας Δρίμιτζιας
Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ Στην λίμνη Προντάνη της Αμπελιάς Παραμυθιάς +ΒΙΝΤΕΟ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.