Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά τον Αντώνη Νούσια

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά τον Αντώνη Νούσια


Με μεγάλη λύπη η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), αποχαιρετά τον Αντώνη Νούσια, που έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 89 ετών στις 10 Απρίλη 2024. Υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της ηπειρωτικής αποδημίας, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Αδελφότητας Κουρέντων πάνω από μια δεκαετία, ενώ υπήρξε ταμίας (1983-1986), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1986-1989) και μέλος του προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.).
Ο Αντώνης Νούσιας γεννήθηκε στα Κούρεντα των Ιωαννίνων το 1935, και έζησε τα παιδικά χρόνια στο χωριό του. Γνώρισε την Ιταλική και Γερμανική Κατοχή, ενώ ο τόπος καταγωγής του ήταν στο επίκεντρο των συγκρούσεων του εμφυλίου. Η περιοχή του έγινε το πεδίο βολής, όπου για πρώτη φορά οι Αμερικανοί έκαναν μαζική χρήση των βομβών ναπάλμ.
Το 1950 ο Αντώνης Νούσιας ακολούθησε το δρομολόϊ των Ηπειρωτών μεταναστών στη μεταπολεμική περίοδο. Έφτασε στην Αθήνα και δούλεψε σερβιτόρος στο καφενείο του μπάρμπα του. Ταυτόχρονα ο «Βλάχος», όπως τον φώναζαν στην αρχή, φοίτησε στο νυχτερινό γυμνάσιο. Έγινε ο «Δάσκαλος» καθώς διάβαζε τα μαθήματα την ώρα που ανακάτευε τους καφέδες.
Η οδός Χαριλάου Τρικούπη 7, όπου ήταν το καφενείο, ήταν και η «Μεγάλη Σχολή» για τον Αντώνη. Εκεί κατάλαβε, όπως έλεγε ο ίδιος, τι θα πει ανθρωπιά και επικοινωνία με τον κόσμο. Σπούδασε στην Πάντειο, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του και μετά το στρατό οργάνωσε δικό του λογιστικό γραφείο. Διετέλεσε οικονομικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ υπήρξε αναπληρωτής προέδρου του Λαϊκού νοσοκομείου (1993).
Συμμετείχε στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της δεκαετίας του 1960 μέσα απ’ τις γραμμές της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (αρχικά της ΟΝΕΚ και μετέπειτα της ΕΔΗΝ), στις γραμμές της οποίας συμπορεύτηκε με ασυμβίβαστες μορφές, όπως ο Αλέκος Παναγούλης.
Απέκτησε μια ιδιαίτερη σχέση αλληλοεκτίμησης με το Γεώργιο Μυλωνά, υφυπουργό στις προδικτατορικές κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου, υπουργό Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 1974 και υπουργό Πολιτισμού στις κυβερνήσεις συνεργασίας του 1989 -1990.Ο Αντ. Νούσιας υπηρέτησε στο γραφείο του Γ. Μυλωνά. Γνώρισε από πρώτο χέρι τα «σούρτα-φέρτα» και έμαθε για τα μπαξίσια –που πολέμησε με σθεναρότητα– στα γραφεία των υπουργών. Ήταν παρών και κατέγραψε τις …προετοιμασίες, για την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απ΄ τον Γιώργο Μυλωνά.
Το 1977 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Αργότερα διαφώνησε και αποχώρησε. Συνεργάστηκε με το ΚΚΕ, ως υποψήφιος βουλευτής στα Ιωάννινα στις εκλογές του 1985. Επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Όμως διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ το 1997, που ψήφισε τον νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Καποδίστριας», σχέδιο με το οποίο διαφώνησε.
Το 2019 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του με τίτλο: «ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΟΥΣΙΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» (Εκδόσεις «Πέτρα»).
Ήταν παντρεμένος με την Αθανασία Κουνάβη, που έφυγε απ’ τη ζωή πρίν σαράντα μέρες, και είχαν δυό γιούς και πέντε εγγόνια.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.) εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Αντώνη Νούσια.

Η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 13 Απρίλη 2024, ώρα 11 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίων Ασωμάτων ενώ θα ακολουθήσει αποτέφρωση στη Ριτσώνα.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά τον Αντώνη Νούσια Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποχαιρετά τον Αντώνη Νούσια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 14, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.