Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας


Οι τίτλοι τέλους στο κακοπαιγμένο σήριαλ ξεπουλήματος του κερδοφόρου λιμανιού της Ηγουμενίτσας, παίχτηκαν με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να περάσει η ΟΛΗΓ ΑΕ σε Ιταλικά χέρια μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού.

Μια απόφαση που προσφέρει στον όμιλο Grimaldi ένα κερδοφόρο λιμάνι στην τιμή των 84ων εκ. ευρώ, μια προίκα που θα στερήσει από το Ελληνικό κράτος, πολλαπλάσιο κέρδος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά του ιταλικού ακτοπλοϊκού ομίλου, αποτιμά το 100% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στα 126 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ούτε κουβέντα για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία, όπως υποσχόταν άπαντες μέχρι πρόσφατα. Μόνο που οι υποσχέσεις, μετατράπηκαν σε ύμνους για την "εξαιρετική τιμή" που "έπιασε" το λιμάνι και ως δια μαγιάς ξεχάστηκε κάθε αναφορά για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Στην πραγματικότητα, ο όμιλος Grimaldi εκτός από το λιμάνι αγοράζει "πακέτο" και τις υφιστάμενες μαρίνες Συβότων Πλαταριάς Σαγιάδας και της σχεδιαζόμενης μαρίνας Ηγουμενίτσας, και έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον μονοπωλιακής εκμετάλλευσης με τίμημα πολύ χαμηλότερο από αυτά που κόστισαν στους φορολογούμενους για να κατασκευαστούν αυτές οι υποδομές.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο πώλησης των βασικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, όπως είναι τα λιμάνια της, συνεχίζεται με προχειρότητα, αποσπασματικά, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Το μοντέλο αξιοποίησης των λιμένων της χώρας που εμείς, ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουμε με συνέπεια και τεκμηριωμένα να προτείνουμε είναι αυτό που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Βασίζεται στη διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών των οργανισμών λιμένων στο ελληνικό δημόσιο, με παράλληλη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα στρατηγικών επενδυτών και με παραχώρηση χρήσης των επί μέρους λιμενικών υπηρεσιών με διαφανείς διαδικασίες, κανόνες, έλεγχο και λογοδοσία, ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη των λιμανιών και των ευρύτερων περιοχών που τα περιβάλλουν, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και την ισονομία και αποφεύγοντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Ένα μοντέλο που διασφαλίζει την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή. Ένα μοντέλο που δεν στηρίζεται στην αφαίμαξη της Ελληνικής ακίνητης περιουσίας.

Καλούμε ολους τους εμπλεκόμενους, να αποδώσουν έστω και την τελευταία στιγμή, την χερσαία ζώνη στην τοπική κοινωνία. Το άναρχο ξεπούλημα της Ελληνικής Ακίνητης Περιουσίας, να σταματήσει εδώ.

Ν.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.