Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη


Μην έχετε εμπιστοσύνη στη γνώση του σοφέρ. Μην συγχέετε το φερέφωνο της επιχείρησης, τον σόουμαν, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή, τον αερολόγο, τον καλό ομιλητή ή τον διασπορέα κλισέ μ’ εκείνον που έχει πραγματικές γνώσεις.
Πώς θα τον αναγνωρίσετε; Έχει ένα χαρακτηριστικό που τον διακρίνει. Εκείνος που ξέρει πραγματικά, γνωρίζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Αν βρεθεί έξω από τον κύκλο της αρμοδιότητας του, είτε δε λέει τίποτα, είτε ομολογεί ότι δεν ξέρει. Ήρεμα, ακόμα και με κάποια υπερηφάνεια. Ενώ από το στόμα των "σοφέρ" θα ακούσετε τα πάντα, αλλά ποτέ το «δεν ξέρω».
Όταν πήρε το Νόμπελ Φυσικής το 1918, ο Μαξ Πλανκ άρχισε περιοδεία σε όλη τη Γερμανία. Οπουδήποτε τον καλούσαν, έδινε την ίδια διάλεξη πάνω στη νέα θεωρία της κβαντικής μηχανικής. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ο σοφέρ του είχε μάθει απέξω το περιεχόμενο της ομιλίας του. «Πρέπει να έχετε βαρεθεί, κύριε Πλανκ, να λέτε συνεχώς τα ίδια. Σας προτείνω, στην προσεχή διάλεξη στο Μόναχο, να αλλάξουμε ρόλους. Θα καθίσετε στην πρώτη σειρά, φορώντας το κασκέτο του σοφέρ. Θα είναι μια αλλαγή και για τους δυο μας. Τι λέτε;»
Ο Πλανκ το βρήκε διασκεδαστικό και δέχτηκε την πρόταση. Ο σοφέρ του εκφώνησε τον συνηθισμένο του λόγο πάνω στην κβαντική μηχανική μπροστά σ’ ένα κοινό υψηλής κατάρτισης στη φυσική. Κάποια στιγμή ένας καθηγητής φυσικής σήκωσε το χέρι για να κάνει μια ερώτηση. Ο σοφέρ απάντησε: «Δε φανταζόμουν ότι σε μια πόλη τόσο προηγμένη όσο το Μόναχο θα μου έκαναν μια τόσο απλή ερώτηση. Nα παρακαλέσω λοιπόν τον σοφέρ μου να απαντήσει».
Yπάρχουν δύο είδη γνώσης. Πρώτον, έχουμε την πραγματική γνώση. Την διακρίνουμε σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να κατανοήσουν ένα θέμα. Ο δεύτερος τύπος είναι η "γνώση του σοφέρ" – γνώση από ανθρώπους που έχουν μάθει απλά να κάνουν μια παράσταση
Κατά τον Τσαρλι Μάνγκερ, έναν από τους καλύτερους επενδυτές στον κόσμο υπάρχουν δυο είδη γνώσης. Η αληθινή γνώση που απαιτεί χρόνο και διανοητική εργασία, κι αυτό που αποκαλεί γνώση του σοφέρ. Για τον Μάνγκερ, οι σοφέρ είναι άνθρωποι που παριστάνουν τους γνώστες. Έχουν μάθει να κάνουν το νούμερο τους. Διαθέτουν καταπληκτική φωνή ή ξέρουν να γίνονται πιεστικοί. Αλλά η ευφράδειά τους είναι άδειο κέλυφος.
Συμπέρασμα:
Μην έχετε εμπιστοσύνη στη γνώση του σοφέρ. Μην συγχέετε το φερέφωνο της επιχείρησης, τον σόουμαν, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή, τον αερολόγο, τον καλό ομιλητή ή τον διασπορέα κλισέ μ’ εκείνον που έχει πραγματικές γνώσεις. Πώς θα τον αναγνωρίσετε; Έχει ένα χαρακτηριστικό που τον διακρίνει. Εκείνος που ξέρει πραγματικά, γνωρίζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Αν βρεθεί έξω από τον κύκλο της αρμοδιότητας του, είτε δε λέει τίποτα, είτε ομολογεί ότι δεν ξέρει. Ήρεμα, ακόμα και με κάποια υπερηφάνεια. Ενώ από το στόμα των "σοφέρ" θα ακούσετε τα πάντα, αλλά ποτέ το «δεν ξέρω».

Απόδοση
Γιάννης Στάθης

-Dobelli, Rolf. The Art of Thinking Clearly: Better Thinking, Better Decisions. Chapter 16. Chauffeur Knowledge.
-https://www.lecturesbureau.gr/1/chauffeur-kno. Η γνωση του Σωφερ.
-Photo. Businessman talking on the phone in a car. www.gograph.com.IOANNIS STATHIS
Gograph. (222643)
*Ο Rolf Dobelli γεννήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας, είναι Ελβετός συγγραφέας και επιχειρηματίας. Ο Ντόμπελι είναι ο συγγραφέας του The Art of Thinking Clearly
Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ. The Art of Thinking Clearly, Rolf Dobelli* ( Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ) | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.