«Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα

«Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα


Στον πάγο μπαίνουν τα σχέδια για την γεώτρηση των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε με απόφαση της τους περιβαλλοντικούς όρους για την πρώτη μετά από δεκαετίες ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Έτσι έδινε το πράσινο φως, μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια από τότε που παραχωρήθηκε η το block «Ιωάννινα» να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη γεώτρηση.

Όμως οι δικαστικές προσφυγές που ακολούθησαν, η γραφειοκρατία αλλά και οι κυβερνητικές παλινωδίες συνολικότερα για τις έρευνες υδρογονανθράκων οδηγούν σε πάγωμα την όλη διαδικασία.

Βάση του χρονοδιάγραμματος η Energean επρόκειτο να εκκινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας της γεώτρησης, για την οποία έχουν ταχθεί υπέρ όλοι οι τοπικοί φορείς, η περιφέρεια και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Και πράγματι ξεκίνησε την αναζήτηση λιμανιού, γεωτρύπανου την αδειοδοτική διαδικασία για το εργοτάξιο κλπ.

Μόλις τον Φεβρουάριο του 2024 ομάδα κατοίκων και άλλων συλλογικών φορέων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το ΣτΕ αποφάσισε να εκδικάσει την υπόθεση τον Οκτώβριο του 2024… Δηλαδή 8 μήνες μετά την προσφυγή και μία επένδυση της τάξης των 35 με 40 εκατ. ευρώ μόνο στη φάση της πρώτης γεώτρησης βρίσκεται στον αέρα…

Ο χρόνος εκδίκασης της προσφυγής και της έκδοσης της απόφασης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής αγοράς που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα.

Την άνοιξη του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση για την επίσπευση του ερευνητικού προγράμματος στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους καθώς και του χερσαίου στα «Ιωάννινα».

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έτρεξε σε συνεργασία με τις πετρελαϊκές ταχύτατα τις σεισμικές έρευνες.

Όμως, η νέα δικαστική προσφυγή στο χερσαίο μπλοκ στα Ιωάννινα, προβληματίζει. Και κυρίως προβληματίζει ο χρόνος της έκδοσης των αποφάσεων αλλά και η διάρκεια της υπομονής των επενδυτών, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς.

Πηγή  epiruspost,gr
«Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα «Παγώνουν» τα σχέδια για την ερευνητική γεώτρηση εντοπισμού φυσικού αερίου στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 30, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.