Πισώπλατη μαχαιριά στον τουρισμό της Θεσπρωτίας
Το αρμόδιο Υπουργείο γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 24 MW στη Δ.Ε. Συβότων (θέσεις «Γουρούνι», «Λούτσα», «Χοιρονήσι 1», «Χοιρονήσι 2») του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Η θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου Υπουργείου για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών σταθμών στη Δημοτική Ενότητα Συβότων συνιστά πολιτική επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τα τεκμηριωμένα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Την ώρα που ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της Θεσπρωτίας, η απόφαση αυτή λειτουργεί ως πισώπλατη μαχαιριά στην εικόνα και την οικονομία του τόπου.
Οι ανεμογεννήτριες από την Πλαταριά
Η κυβέρνηση επικαλείται την «πράσινη μετάβαση» με όρους και προϋποθέσεις, αλλά στην πράξη ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τουριστικές ζώνες της Ηπείρου. Η ομόθυμη στάση του Δήμου Ηγουμενίτσας και των φορέων –που μιλούν για «καθολική αντίδραση»– δείχνει το μέγεθος της απόστασης ανάμεσα σε κεντρικές αποφάσεις και τοπικές ανάγκες.
Εδώ δεν πρόκειται για ισορροπία ενέργειας και τουρισμού. Πρόκειται για επιλογή που απειλεί να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και το τουριστικό προϊόν, με συνέπειες στις τοπικές επιχειρήσεις και στις θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι απλό: σε ποιον δίνεται προτεραιότητα – στους πολίτες και την τοπική οικονομία ή στα εταιρικά σχέδια;
Η θετική γνωμοδότηση συνοδεύεται από όρους, μεταξύ των οποίων η τήρηση αποστάσεων από τουριστικές εγκαταστάσεις και υφιστάμενα σχέδια ανάπτυξης.
Η πραγματικότητα, όμως, δεν κρύβεται πίσω από τεχνικές λεπτομέρειες. Για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, η απόφαση μοιάζει με προειδοποίηση πως το τουριστικό brand της Θεσπρωτίας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Οι ανεμογεννήτριες από την παραλία Πισίνα στα Σύβοτα
Οι ανεμογεννήτριες από την παραλία του Δρεπάνου - Μακρυγιαλίου

.gif)
.gif)

.gif)


