Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολόφου - ΛΑΜΠΑΔΟΦΟΡΙΕΣ 2016



Ο Εκπολιτιστικός σύλλογος απανταχού Ξηρολοφιτών " Ο ΚΟΚΚΥΤΟΣ'' σας προσκαλεί στην αναβίωση του εθίμου των Λαμπαδοφοριών , την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 και ωρα 19:00 στο Δημοτικο σχολείο Ξηρολόφου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα απο τους :
Εκπολιτιστικό σύλλογο Γλυκής-Ποταμιάς
Εκπολιτιστικό σύλλογο Προδρομίου
Εκπολιτιστικό σύλλογο Καρβουναρίου
Φιλοπρόοδο όμιλο Παραμυθιάς

Το έθιμο χάνεται στα βάθη της τουρκοκρατίας και συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής. Κάθε 24 Μαρτίου παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού, δούλευαν μαζί για να κατασκευάσουν τα φαναράκια να μαζέψουν ξύλα για τις φωτιές, να βρουν κουδούνια και ηχηρά αντικείμενα. Μόλις έπεφτε το σούρουπο άρχιζαν παρέες παρέες να κατεβαίνουν από τους μαχαλάδες με αυτοσχέδια φανάρια και με προορισμό το σημείο όπου είχαν μαζευτεί τα ξύλα για τις φωτιές. Στο δρόμο χτυπούσαν δυνατά τα κουδούνια και φοβέριζαν τον υποτιθέμενο εχθρό με τραγούδια όπως:

Φευγάτε φίδια Φευγάτε γκουσταριτσες
Έρχεται ο Ευαγγελισμός
Να σας κόψει το κεφάλι
Με τσαπί και με το φτυάρι
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολόφου - ΛΑΜΠΑΔΟΦΟΡΙΕΣ 2016 Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολόφου - ΛΑΜΠΑΔΟΦΟΡΙΕΣ 2016 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.