Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας ΥγείαςΜε την θετική ψήφο από τη ΝΔ ψηφίσθηκε και επί της Αρχής το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.


Το απόγευμα ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή και η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Αύριο το πρωί έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η β’ ανάγνωσή του, ώστε την Τετάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί από την ΔτΠ, να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, κατά την ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Γεώργιος Ζωγράφος σχετικά με την διάταξη της δημιουργίας της ενιαίας λίστα χειρουργείων την χαρακτήρισε θετική, καθώς «το μέχρι τώρα σύστημα δε βοήθησε στην καταγραφή της πραγματικότητας». Επισήμανε, πάντως, ότι «στην ενιαία λίστα σαφώς θα πρέπει να έχει κάποιο διαχωρισμό, δεν μπορεί να είναι απόλυτα ενιαία για όλους, πρέπει να έχει σκέλη. 
Πρότεινε «να εξεταστεί μια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός για τις καλοήθεις παθήσεις και για τις επεμβάσεις μικρής και μεσαίας βαρύτητας να μπορεί αυτές να επιτελούνται από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του Πανεπιστημίου, μιας και το Πανεπιστήμιο ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο νοσοκομείων σε ιδιωτικά ιδρύματα, χωρίς καμία επιβάρυνση όμως για τον ασθενή. Να πρόκειται δηλαδή για μια συμφωνία του κράτους, του Υπουργείου με τις κλινικές αυτές».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννακός ανέφερε πως «είναι θετικό βήμα η ανανέωση των συμβάσεων υγειονομικών καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εάν και το ενδεδειγμένο θα ήταν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου όπως ήταν η σχετική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας την περίοδο της πανδημίας».
 Υπογράμμισε πως είναι μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και εκτίμησε πως ενδέχεται να μην «μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα με τη σύνθεση αυτή σε προσωπικό με δεδομένο ότι θα υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων «εκτιμώντας ότι «και ράντζα θα αναπτύσσουμε και παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά θα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και οι λίστες χειρουργείων θα αυξηθούν». Συμφώνησε με την ενιαία λίστα χειρουργείου, καθώς όπως είπε «πολλά νοσοκομεία δεν έχουν αγγίξει τις λίστες χειρουργείων από το 2015 και εμφανίζονται εκεί ασθενείς που κανείς δεν ξέρει τι έγινε. Όμως, για να μπορέσουμε να μην έχουμε λίστες αναμονής, τρία χρόνια και πλέον, θα πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε θετική την εξαγγελία του Υπουργού ότι «σταματούν οι εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης στα νοσοκομεία. Ζήτησε την εναπρόσληψη των όλων των υγειονομικών που ήρθαν για την αντικατάσταση των ανεμβολίαστων που τέθηκαν εκτός συστήματος.


Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Αφροδίτη Ρέτζιου διαφώνησε με τις ανανεώσεις των συμβάσεων λέγοντας πως «δεν πρόκειται για κάποιες έκτακτες ανάγκες» και χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις. Η πολιτική των ανανεώσεων είπε «έρχεται για να παγιώσει την πολιτική των μετακινήσεων, την εντατικοποίηση, την εργασιακή ομηρία, την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών και συνταξιούχων, αντί για προσλήψεις μόνιμων γιατρών» Διαφώνησε με την διάταξη της δυνατότητας υπέρβασης του 48ωρου γιατί στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Για την ενιαία λίστα χειρουργείου, εκτίμησε πως δεν θα λύσει τα προβλήματα , καθώς στα αίτια είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, σε χειρουργούς, σε γιατρούς ΜΕΘ, σε νοσηλευτές για να λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Γιώργος Τσόλας διαφώνησε με την διάταξη της παράτασης της δυνατότητας της υπέρβαση της 48ωρης εργασίας λέγοντας πως «αποτελεί αναμφίβολα μια πρακτική άκρως επικίνδυνη και επισφαλής, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση για τους λήπτες». Για την παράταση παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ζήτησε «ως ελάχιστη πράξη αναγνώρισης, να μονιμοποιηθούν και όχι να παρατείνονται μήνα με μήνα οι συμβάσεις τους. Τόνισε πως η Ομοσπονδία εμμένει στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόνοιας. Επισήμανε πως «θα πρέπει να παράξουμε περισσότερους νοσηλευτές στις σχολές μας και να δοθούν κίνητρα στο να επιλέξει κάποιος το επάγγελμα του νοσηλευτή και να παραμείνει στην Ελλάδα».

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Κατσαράκης συμφώνησε με την παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικά της παράτασης ισχύος των συνταγών, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς πενθήμερης εκτέλεσης, όπως προβλέπεται από το νόμο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Για το άρθρο που αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων είπε πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σύστημα πρέπει να παίρνει όλα τα δεδομένα των αποθεμάτων και των φαρμακαποθηκών και των εταιρειών. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ποσότητες των φαρμάκων που διακινούνται από τις εταιρείες προς τις φαρμακαποθήκες και προς τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Αναστάσιος Σαμουηλίδης, ζήτησε, λόγω της χειμερινής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, πως θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας οι οποίοι για ιατρικούς λόγους δεν δύνανται να εμβολιαστούν, οπότε θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία τους τόσο με μέτρα πρόληψης όσο και με τυχόν φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων, εάν και εκτίμησε πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής των ασθενών για τα χειρουργεία, όσο δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, οι χειρουργικές αίθουσες δεν είναι πλήρως λειτουργικές και δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια υλικών». Ζήτησε επέκταση της διανομής φαρμάκων, ενώ για την Αρχή της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ζήτησε την διεύρυνση της σύνθεσης ώστε να περιλαμβάνονται και άλλοι κοινωνικοί εταίροι, όπως οι ασθενείς και οι ωφελούμενοι.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας ζήτησε την συμμετοχή στην Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκου. Για την ενιαία λίστα χειρουργείων παρατήρησε πως «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προτεραιότητα στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες».

Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια – «Φλόγα» Γεωργιά Κοκκίνου εστίασε στην διάταξη για την παρακολούθηση του φαρμάκου, με το οποία όπως είπε «είμαστε σύμφωνοι και θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί σημειώνονται ελλείψεις. Και μάλιστα, πρόσφατα, υπήρχαν και ελλείψεις σε βασικά χημειοθεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε στα παιδιά». Για το Μητρώο Νεοπλασιών, ζήτησε να είναι χωριστό για τα παιδιά καθώς όπως τόνισε «ο καρκίνος στα παιδιά είναι μια άλλη νόσος, έχει άλλα αίτια, έχει άλλες ανάγκες, χρειάζεται διαφορετική παρακολούθηση και σε επιδημιολογικό επίπεδο, για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Read More »
Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Την άνοιξη η επίσημη τελετή εγγραφής του Ζαγορίου στην Unesco

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Την άνοιξη η επίσημη τελετή εγγραφής του Ζαγορίου στην Unesco


Στην έδρα Ζαγορίου, στους Αρχαγγέλους, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Oικογένειας Μαρίας Κεφάλα, συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο, τα μέλη της δημοτικής αρχής και εντόπιους πολίτες για να τους ενημερώσει, μετά την ομόφωνα δεκτή υποψηφιότητα του Ζαγορίου και την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην 45η Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού, στο Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Δήμο, την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες, κεντρικές και αποκεντρωμένες, του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην UNESCO, για τη δημιουργική συνεργασία τους και την καθοριστική συμβολή τους, ώστε η υποψηφιότητα του Ζαγορίου να ανταποκριθεί στα «αυστηρά κριτήρια που θέτει- και σωστά- ο διεθνής οργανισμός. Κριτήρια αυξημένα, σύνθετα, πολύπλοκα και πολυεπίπεδα. Η εγγραφή δεν είναι επιτυχία ούτε του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας, ούτε της Κυβέρνησης, αλλά λογίζεται ως εθνική επιτυχία».

Αναφερόμενη στη σημασία της εγγραφής η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «Η εγγραφή στον κατάλογο Πολιτιστικού Τοπίου της Unesco, είναι μια τεράστια ευκαιρία για το Ζαγόρι, καθώς μετά την εγγραφή του, αποκτά μία οικουμενική διάσταση για να αναδείξει και να εκμεταλλευθεί σωστά την παγκόσμια φήμη την οποία αποκτά. Παύει το Ζαγόρι να είναι κτήμα ημών, των Ελλήνων. Τώρα, γίνεται κτήμα της οικουμένης». Πρόκειται «για μια εγγραφή, στον κατάλογο για το πολιτιστικό τοπίο, η οποία είναι η πρώτη της Ελλάδας. Μέχρι τη σύνοδο του Ριάντ, η χώρα μας είχε εγγράψει δεκαοκτώ αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας που εγγράφεται στον κατάλογο του πολιτιστικού τοπίου, επειδή το περιβάλλον κρατήθηκε αλώβητο και συνταίριασε αρμονικά με την ανθρώπινη παρέμβαση».

Η Υπουργός Πολιτισμού αναλύοντας τις προοπτικές που διανοίγονται για το οικιστικό σύμπλεγμα του Ζαγορίου, υπογράμμισε ότι «το Ζαγόρι αποκτά ένα πολύ σημαντικό σήμα, ένα brand, για την οικονομική ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή ολόκληρης της περιοχής. Στα πλαίσια της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, από τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους μπορούμε να έχουμε οικονομική απολαβή, ώστε να πούμε ότι η δική μας γενιά θα παραδώσει στα παιδιά μας όχι μόνον αυτό το οποίο παρέλαβε από την προηγούμενη αλλά κάτι περισσότερο και βελτιωμένο».

Η Λίνα Μενδώνη προανήγγειλε την ημερομηνία επισημοποίησης της εγγραφής του Ζαγορίου, δηλώνοντας ότι «την Άνοιξη θα γίνει εδώ, στο Ζαγόρι, η επίσημη διαδικασία της εγγραφής. Θα κληθούν στελέχη από την UNESCO, το ICOMOS και τα Ηνωμένα Έθνη να παραβρεθούν στην τυπική διαδικασία ανάρτησης της σχετικής πινακίδας, όπως απαιτεί η UNESCO, από τα κράτη- μέλη που εγγράφονται στους καταλόγους της».

Απαντώντας η Υπουργός σε ερώτηση «αν στην εγγραφή περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου ή μόνον ο πυρήνας του συμπλέγματός τους», διευκρίνισε ότι «το Ζαγόρι έχουν εγγραφεί ως σύνολο οικιστικό. Το Ζαγόρι αποτελεί ένα πολιτιστικό σύνολο. Δεν εγγράφονται χωριά στον κατάλογο της Unesco αλλά το πολιτιστικό τοπίο όπως ορίζεται από την Σύμβαση της UNESCO, το 2005, για τα πολιτιστικά τοπία».

Κατά την εκδήλωση υπήρξε μικρή παρέμβαση από την Προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνια Μπενίσση, που συμμετείχε στη Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Ριάντ. Αναφέρθηκε στην σκληρή και συστηματική προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας του Ζαγορίου, με την καθοδήγηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αλλά και την υπερηφάνεια της ελληνικής αποστολής, μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης ψήφισής της.
Read More »
Την άνοιξη η επίσημη τελετή εγγραφής του Ζαγορίου στην Unesco Την άνοιξη η επίσημη τελετή εγγραφής του Ζαγορίου στην Unesco Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Ιωάννινα: Διαπληκτίστηκαν έξω από σούπερ μάρκετ και τον μαχαίρωσε

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Ιωάννινα: Διαπληκτίστηκαν έξω από σούπερ μάρκετ και τον μαχαίρωσε


Πανικός επικράτησε σε σούπερ μάρκετ σε κεντρική οδό της πόλης των Ιωαννίνων όταν δύο άνδρες για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο μετά από διαπληκτισμό που είχαν στην είσοδο του καταστήματος ο ένας τραυμάτισε τον άλλον με μαχαίρι .

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε και διακόμισε τον τραυματία στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του epirus-tv-news.gr ο δράστης έχει συλληφθεί ενώ και οι δύο εμπλεκόμενοι είναι γνώριμοι στις Αρχές.

Read More »
Ιωάννινα: Διαπληκτίστηκαν έξω από σούπερ μάρκετ και τον μαχαίρωσε Ιωάννινα: Διαπληκτίστηκαν έξω από σούπερ μάρκετ και τον μαχαίρωσε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Στις 18 Οκτωβρίου περνά στον Grimaldi το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Στις 18 Οκτωβρίου περνά στον Grimaldi το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στις 18 Οκτωβρίου, αναμένεται να αλλάξει… χέρια ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, αφού τότε έχει προσδιοριστεί η καταβολή του τιμήματος των 84,1 εκ. ευρώ που πρέπει να καταθέσει ο όμιλος Grimaldi για να αποκτήσει το 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Ήδη με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχει προχωρήσει η έκδοση δύο τίτλων μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε, συνολικής ονομαστικής αξίας 9.780.000,00€, εκ των οποίων 3.227.400 (τρία εκατομμύρια διακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες τετρακόσιες) μετοχές, θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και 6.552.600 (έξι εκατομμύρια πεντακόσιες πενήντα δύο χιλιάδες εξακόσιες) μετοχές, θα περιέλθουν στην κυριότητα του επενδυτικού σχήματος.

Αποκτώντας την Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο, ο όμιλος Grimaldi δημιουργεί για τις εταιρείες του έναν θαλάσσιο «διάδρομο» που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο, ενισχύοντας τη σφαίρα επιρροής του.

Ωστόσο, οι κινήσεις του Grimaldi εκτιμάται ότι θα έχουν… άμεση επίδραση και σε ένα άλλο λιμάνι: αυτό της Πάτρας.

Ως γνωστόν, Ηγουμενίτσα και Πάτρα είναι ανταγωνιστικά λιμάνια στις μεταφορές (επιβατικές + εμπορευματικές) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Μάλιστα, η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο – Ιωάννινα), σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό έχουν προσδώσει δυναμική στην Ηγουμενίτσα, κυρίως στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Ειδικά στην Ηγουμενίτσα τα σχέδιά του, όπως έχουν αποτυπωθεί σε διάφορες δηλώσεις του, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου γύρω από τον άξονα της Εγνατίας. Η θέση του λιμένα στο Ιόνιο και την Αδριατική, σε συνδυασμό με την προώθηση στην περιοχή σημαντικών υποδομών (οδικές κ.α.) αναβαθμίσουν τον διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, ιδίως αν στην περιοχή συνδυαστούν και άλλα projects (Logistics, σιδηρόδρομος κ.α.).​
Read More »
Στις 18 Οκτωβρίου περνά στον Grimaldi το λιμάνι Ηγουμενίτσας Στις 18 Οκτωβρίου περνά στον Grimaldi το λιμάνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. ΣκρέκαςΣταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

· Tο Υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

· Ζητήθηκε, επίσης, να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές.

· Συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.


Read More »
Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο Κ. Σκρέκας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Μία κωμόπολη σε έναν χρόνο έχασε η Ήπειρος..

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Μία κωμόπολη σε έναν χρόνο έχασε η Ήπειρος..Δραματικές είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό το οποίο καθίσταται πλέον κυρίαρχο πρόβλημα για την πόλη.

Η Ήπειρος σε μία δεκαετία, από το 2011 μέχρι το 2021 έχασε μία μικρή πόλη καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε περίπου κατά δεκαεφτά χιλιάδες.

Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι εξελίσσονται ακόμη χειρότερα.

Μέσα σε έναν χρόνο, κι αυτός ήταν το 2022, έχασε μία κανονική κωμόπολη.

Το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων, οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Οι Ηπειρώτες είναι λιγότεροι μόνο για αυτή την χρονιά κατά δυόμισι περίπου χιλιάδες.

Για την ακρίβεια 2.581 καθώς οι γεννήσεις ήταν μόλις 1.972 και οι θάνατοι 4.553.


Τα χωριά έχουν ερημώσει. Ακόμη και τα κεφαλοχώρια. Οι άλλοτε ακμάζουσες κωμοπόλεις έχουν σβήσει από τον χάρτη.

Πέρα όμως από αυτά, ο πληθυσμός και στα αστικά κέντρα γηράσκει και φθίνει.

Η στήριξη της υπαίθρου αποτελεί μία μεγάλη συζήτηση που για χρόνια δεν γίνεται. Η στήριξη της ορεινής Ελλάδας εξαγγέλλεται όμως στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα.

Όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών θα πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγα χρόνια και με ελάχιστες ελπίδες ανάταξης της κατάστασης.

Το δημογραφικό, η ερήμωση, η εγκατάλειψη είναι από τα ζητήματα που ελάχιστα απασχόλησαν κι αυτή την προεκλογική περίοδο.
Read More »
Μία κωμόπολη σε έναν χρόνο έχασε η Ήπειρος.. Μία κωμόπολη σε έναν χρόνο έχασε η Ήπειρος.. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Νέες ταυτότητες: Από Νοέμβριο προστίθεται ο μοναδικός αριθμός

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Νέες ταυτότητες: Από Νοέμβριο προστίθεται ο μοναδικός αριθμός πολίτη

  

Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει να εγγράφεται στις νέες ταυτότητες ο μοναδικός αριθμός πολίτη, ο οποίος θα αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές του με τον δημόσιο τομέα.


Ο μοναδικός Προσωπικός Αριθμός, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό ταυτότητας, δεν καταργεί τον ΑΦΜ, ούτε τον ΑΜΚΑ.

«Όταν θα έρθει μοναδικός αριθμός πολίτη τον επόμενο μήνα, θα είναι ένας ξεχωριστός αριθμός. Αυτός είτε θα εκτυπώνεται σε κάθε δελτίο ταυτότητας, θα εκδίδεται μετά τον Νοέμβριο ή θα μας έρθει με μία ειδοποίηση με mail από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 Τον Νοέμβριο θα έχουμε τον αριθμό πολίτη πάνω στην ταυτότητα, πιο πριν δεν θα το έχουμε καθότι δεν είναι διαθέσιμος. Τώρα υπάρχει μόνο ένα κενό που λέει αριθμός πολίτη αλλά δεν αναγράφεται γιατί δεν τον έχετε ακόμα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης μιλώντας στην ΕΡΤ.


Ο κ. Λογοθέτης, εξήγησε πως οι σύγχρονες ταυτότητες έχουν πάρα πολλά στοιχεία ασφάλειας τα οποία «καθιστούν σχεδόν αδύνατη την όποια πλαστογράφηση». Για τις παλαιές ταυτότητες ανέφερε πως πρόκειται για έγγραφο που δημιουργήθηκε πριν 60 χρόνια και πλέον «είναι ελάχιστα αξιόπιστο».

Ανοίγουν νέα ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να προστεθούν και νέα ραντεβού για να ικανοποιηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον.


«Είναι μια δυναμική διαδικασία. Σήμερα που μιλάμε έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα και για τον Δεκέμβριο, άρα έχουν προστεθεί άλλα 50.000 ραντεβού και μέσα σε αυτή την βδομάδα θα γυρίσουμε πίσω και στον Οκτώβρη και στον Νοέμβρη και θα προσθέσουμε καινούργια ραντεβού».


Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, παρότι φαίνεται να υπάρχουν ακόμη 35.000 διαθέσιμα ραντεβού, στην πλειοψηφία τους αφορούν την επαρχία και όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Εξήγησε ακόμη πως πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα έκτακτα περιστατικά, δηλαδή την έκδοση ταυτότητας περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής.

«Λίγα είναι τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης, τα τμήματα ασφαλείας που δίνουν ταυτότητα, που έχουν ακόμα διαθέσιμο ραντεβού, εάν υπάρχει σήμερα που μιλάμε κάποιο για τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη», τόνισε ο γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Read More »
Νέες ταυτότητες: Από Νοέμβριο προστίθεται ο μοναδικός αριθμός Νέες ταυτότητες: Από Νοέμβριο προστίθεται ο μοναδικός αριθμός Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Μέτρα για την διεύρυνση του αποθέματος κατοικιών και την μείωση των ενοικίων

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Μέτρα για την διεύρυνση του αποθέματος κατοικιών και την μείωση των ενοικίων

Με την υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ώστε να αναγερθούν κοινωνικές κατοικίες, αλλά και με την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων, θα επιχειρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να αμβλύνει το πρόβλημα στέγασης.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου για την αύξηση των ενοικίων και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης με τα μέτρα αυτά είναι να διευρυνθεί το απόθεμα των κατοικιών και να μειωθούν τα ενοίκια.

Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση γνωστοποίησε η κυρία Ζαχαράκη και χαρακτήρισε “υπαρκτό” το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων. Μάλιστα ανέφερε πως η μέση αύξηση των ενοικίων υπολογίζεται στη χώρα μας στο 9,9% έναντι 7,3 % που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες της ΕΕ.

Η υπουργός, επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία κατά την περίοδο 2018 – 2022, η ποσοστιαία αύξηση των δαπανών για τη στέγαση, υπολογίστηκε στο 26,2%.

Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, με δικαιούχους νέους 25 έως 39 ετών, ενημέρωσε το Σώμα ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις εκ των οποίων προκρίθηκαν 23.875 και 9.378 βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης.


Ο ερωτών βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα ποσά που διαθέτουν οι πολίτες από το εισόδημά τους για να καλύψουν το ενοίκιό τους και κάλεσε την την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία πρόσθετων κατοικιών.
Read More »
Μέτρα για την διεύρυνση του αποθέματος κατοικιών και την μείωση των ενοικίων Μέτρα για την διεύρυνση του αποθέματος κατοικιών και την μείωση των ενοικίων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις


Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2023, ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος Dentist Pass.

Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος (https://vouchers.gov.gr/dentistpass) ή μέσω Κ.Ε.Π, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται σε 40 ευρώ, ανά ωφελούμενο παιδί.

Το Dentist Pass, το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκίνησε στις 23 Μαΐου και αναμένεται να καλύψει 660.000 παιδιά.

Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής, καθώς και της σωστής ενημέρωσης γονέων και παιδιών και περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, φθορίωση και παροχή σχετικών οδηγιών.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο γονέα ή κηδεμόνα σε μορφή άυλης χρεωστικής κάρτας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξι (6) πλήρεις ημερολογιακούς μήνες μετά το μήνα έκδοσής της, σε οδοντιατρεία/ορθοδοντικά ιατρεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν POS με σχετικό κωδικό. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος.

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
Read More »
Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή σημαντικού χρηματικού ποσού

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Εξιχνιάστηκε κλοπή σημαντικού χρηματικού ποσού

Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν φάκελο με 16.000 ευρώ μέσα από αυτοκίνητο

Στην ταυτοποίηση δύο ημεδαπών προχώρησαν ύστερα από μεθοδική έρευνα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι κατηγορούνται για διάπραξη διακεκριμένης κλοπής κατά συναυτουργία, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της 31/08/2023 στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι, εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη στάση και απουσία ημεδαπού, αφαίρεσαν μέσα από το αυτοκίνητό του φάκελο με χρηματικό ποσό 16.000 ευρώ, που είχε αναλάβει εκείνος νωρίτερα από τράπεζα, τους χώρους της οποίας κατόπτευαν οι κατηγορούμενοι, ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαδρομή του παθόντα με το αυτοκίνητό τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή σημαντικού χρηματικού ποσού Εξιχνιάστηκε κλοπή σημαντικού χρηματικού ποσού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου :Πρόγραμμα περιοδειών (από Δευτέρα 2/10 ως & Πέμπτη 5/10/23)

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου :Πρόγραμμα περιοδειών (από Δευτέρα 2/10 ως & Πέμπτη 5/10/23)

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» από σήμερα Δευτέρα το απόγευμα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί διαδοχικά τις εξής περιοχές:

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απόγευμα: 5:00 μ.μ. Υποδοχή Τίμιας Ζώνης στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Παϊσίου

Ακολουθούν επισκέψεις: Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Ανατολή, Νεοκαισάρεια, Μπάφρα

ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωί: 11:30 π.μ. Ραδοβίζι, Γρανίτσα, Βουτσαράς, Παλιουρή
Απόγευμα: (από 6:30 μ.μ.) Πεδινή, Κοσμηρά, Κόντσικα, Ασβεστοχώρι,

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Π.Ε.ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Πρωί: (από 10 π.μ.) Λούρος, Κανάλι – (πέρασμα Λυγιά -Λούτσα) – Αμμουδιά – Μεσσοπόταμος –Καναλάκι Απόγευμα: 7 μ.μ. Αγ. Κυριακή – Ανθούσα - Πάργα

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Π.Ε.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωί: (Από 10 π.μ.) Μπαλντούμα, Περιστέρι, Ανθοχώρι, Χρυσοβίτσα, Ανήλιο, Μηλιά
Aπόγευμα: 8:30 μ.μ. Ομιλία στο Μέτσοβο (Κεντρική Πλατεία)

Read More »
Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου :Πρόγραμμα περιοδειών (από Δευτέρα 2/10 ως & Πέμπτη 5/10/23) Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου :Πρόγραμμα περιοδειών (από Δευτέρα 2/10 ως & Πέμπτη 5/10/23) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Έφη Λιοπιάρη: Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ηγουμενίτσα μας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Έφη Λιοπιάρη: Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ηγουμενίτσα μας


Αγαπητοί συμπολίτες,
Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια για μένα να επικοινωνήσω σήμερα μαζί σας ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές με τον συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής," με υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Λώλο.
Η πρώτη μου εμπειρία σε αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για αυτήν την πρόκληση. Στηρίζομαι στο συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" με υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Λώλο και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τους λόγους που με οδήγησαν να αγωνιστώ για ένα καλύτερο μέλλον της πόλης μας, στο πλευρό του Γιάννη Λώλου.
Ως μάχιμη δικηγόρος στη Θεσπρωτία, έχω αφιερώσει χρόνια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην ορθή απόδοση της δικαιοσύνης.
Αισθάνομαι ότι ήρθε η στιγμή να ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης μας, προκειμένου να επηρεάσω θετικά τις εξελίξεις σε αυτήν.
Αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε στην κοινωνία και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Σε αυτές τις εκλογές, ο συνδυασμός "Δύναμη Προοπτικής" προσφέρει μια ισχυρή ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες και ιδέες.
Μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Ιωάννη Λώλο και την πολύτιμη εμπειρία του, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια πόλη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών της. Αυτός ο συνδυασμός φέρνει τη σοφία της εμπειρίας και τη φρεσκάδα της νεολαίας σε έναν κοινό στόχο: τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηγουμενίτσας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν με εμποδίζει από το να αφιερώσω τον χρόνο και την ενέργειά μου για να μάθω να εξυπηρετώ την κοινότητά μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ.
Η αφοσίωσή μου αυτή θα είναι αληθινή και ειλικρινής και είμαι αποφασισμένη να εργαστώ σκληρά για την πόλη μας.
Σε αυτές τις εκλογές σας καλώ να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια για μια καλύτερη και δικαιότερη πόλη.
Είμαι εδώ για να ακούσω τις ανησυχίες και τις ιδέες σας και να εργαστώ μαζί σας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνεται, ώστε να υπηρετήσω την κοινότητά μας και από αυτό το μετερίζι.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και τη στήριξή σας καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου.
Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ηγουμενίτσα μας.

Ευγενία (Έφη) Λιοπιάρη - Δικηγόρος
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
Έφη Λιοπιάρη: Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ηγουμενίτσα μας Έφη Λιοπιάρη: Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ηγουμενίτσα μας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

127.266 τροχονομικοί έλεγχοι και 32.504 παραβάσεις το διάστημα από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
127.266 τροχονομικοί έλεγχοι και 32.504 παραβάσεις το διάστημα από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023


Το 76% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, διενεργήθηκαν 127.266 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 32.504 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

· 13.172 στην Αττική,

· 3.639 στη Θεσσαλονίκη,

· 2.389 στην Κρήτη,

· 2.334 στη Δυτική Ελλάδα,

· 2.092 στην Κεντρική Μακεδονία,

· 1.472 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

· 1.468 στην Πελοπόννησο,

· 1.217 στην Ήπειρο,

· 1.196 στη Θεσσαλία,

· 978 στη Στερεά Ελλάδα,

· 771 στο Νότιο Αιγαίο,

· 726 στα Ιόνια Νησιά,

· 576 στο Βόρειο Αιγαίο και

· 486 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

· 12.603 για παράνομη στάθμευση,

· 5.578 για υπερβολική ταχύτητα,

· 3.098 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

· 2.072 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

· 1.316 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 819 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

· 608 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

· 574 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

· 535 για ανασφάλιστα οχήματα,

· 370 για παραβίαση σηματοδότη,

· 234 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,

· 211 για θορύβους,

· 174 για αντικανονικούς ελιγμούς,

· 171 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

· 121 για φθαρμένα ελαστικά,

· 109 για αντικανονικό προσπέρασμα,

· 98 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

· 63 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,

· 45 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

· 34 για παραβίαση προτεραιότητας,

· 29 για καυσαέρια,

· 26 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

· 26 για αντικανονική χρήση φώτων,

· 26 για μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού,

· 25 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,

· 8 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,

· 6 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,

· 4 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και

· 3.529 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 25 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 575 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, ενώ βεβαιώθηκαν 400 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

· 60 για μη χρήση κράνους,

· 45 για υπερβολική ταχύτητα,

· 32 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 17 για χρήση κινητών τηλεφώνων,

· 14 για παραβάσεις θορύβων,

· 13 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

· 8 για επίδειξη ικανοτήτων,

· 7 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

· 6 για αυτοσχέδιους αγώνες.

· 4 για μέθη,

· 3 για αντικανονικούς ελιγμούς και

· 191 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 48 ζεύγη πινακίδων, 97 άδειες κυκλοφορίας, 96 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 16 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.


Read More »
127.266 τροχονομικοί έλεγχοι και 32.504 παραβάσεις το διάστημα από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023 127.266 τροχονομικοί έλεγχοι και 32.504 παραβάσεις το διάστημα από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

3η Βραδιά Γευσιγνωσίας: Το γαστρονομικό γεγονός της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
3η Βραδιά Γευσιγνωσίας: Το γαστρονομικό γεγονός της ΘεσπρωτίαςΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, η 3η Βραδιά Γευσιγνωσίας στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το γαστρονομικό γεγονός της περιοχής μας, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον πλούτο της τοπικής μας γεύσης και παραγωγής.

Η βραδιά Γευσιγνωσίας, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, τα μέλη του οποίου προσέφεραν τα προϊόντα παραγωγής τους, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αποτελεί πλέον ένα σημαντικό θεσμό στην περιοχή μας.

Το γεγονός προσέλκυσε δεκάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πλούσια ποικιλία από εκλεκτά θαλασσινά εδέσματα, όλα παραγωγής της Θεσπρωτίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονταν τσιπούρες, λαυράκια, γαρίδες και στρείδια, πλαισιωμένα από κρασί επίσης τοπικής παραγωγής, που δημιούργησαν μια γευστική απόλαυση για τους παρευρισκομένους.

Η ποιότητα και η φρεσκάδα των θαλασσινών προϊόντων ήταν εμφανείς, αναδεικνύοντας την εξαιρετική δουλειά των τοπικών παραγωγών. Ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ, έχει καταφέρει να καλλιεργήσει περαιτέρω την τοπική κουλτούρα της θαλασσινής παραγωγής και να προωθήσει την ποιότητα των προϊόντων του.

Ένα ιδιαίτερο μπράβο αξίζει στους σπουδαστές Μαγειρικής Τέχνης, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της εκδήλωσης. Οι ταλαντούχοι σεφ του ΙΕΚ παρουσίασαν δημιουργικά πιάτα με τα τοπικά θαλασσινά, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη γευστική αξία στο γεγονός. Ο συνδυασμός της τοπικής παραγωγής με τον επαγγελματισμό των μαγείρων δημιούργησε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία για όλους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση αποδείχθηκε επιτυχημένη όχι μόνο από πλευράς γευστικής ικανοποίησης αλλά και από πλευράς κοινωνικής συνάντησης και προώθησης της τοπικής παραγωγής. Αυτές οι εκδηλώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού ιστού και στην προώθηση της τοπικής παραγωγής, ενθαρρύνοντας περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τον θησαυρό των γεύσεων που έχουμε στη διάθεσή μας και ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας Ρεγγίνα Δηλαβέρη, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο πρώην βουλευτής Μάριος Κάτσης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας και Παναγιώτης Νταής και πλήθος κόσμου.

Θερμές ευχαριστίες στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας που παραχώρησε την αίθουσα του σταθμού επιβατών Τ1 για τη διοργάνωση.

Read More »
3η Βραδιά Γευσιγνωσίας: Το γαστρονομικό γεγονός της Θεσπρωτίας 3η Βραδιά Γευσιγνωσίας: Το γαστρονομικό γεγονός της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

‘’ Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ‘’ … … ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΑΠΟΤΟΚΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ … του Άλκη Φάτσιου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
‘’ Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ‘’ …
… ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ,
ΑΠΟΤΟΚΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ …
του Άλκη Φάτσιου


Πριν λίγες ημέρες παρακολούθησα στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) στα Γιάννενα, μία θεατρική παράσταση που είχε ως τίτλο ‘’ Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ’’.


Πρόκειται για μία διασκευή, η οποία όμως ΣΕΒΕΤΑΙ απολύτως την ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ του πρωτότυπου κειμένου, που είναι έργο του κορυφαίου ΙΤΑΛΟΥ συγγραφέα ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ … Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ, - να θυμίσω, βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας, - έχει αναφέρει για το έργο του αυτό (αλλά και άλλα), ότι είναι … « ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις, αφού το υλικό των έργων του το θεωρεί ΡΕΥΣΤΟ, και μπορεί αυτός που θα ασχοληθεί με αυτό να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές στην δική του ιστορική πραγματικότητα ». Εδώ ο Ντάριο Φο εννοεί ότι αυτό θα γίνεται, χωρίς να πληγεί η ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ του έργου…


Ήταν λοιπόν μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, σε σκηνοθεσία και διασκευή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΛΕΑ, και βασικό πρωταγωνιστή έναν χειμαρρώδη και καταπληκτικό υποκριτή, ΠΑΝΟ ΒΛΑΧΟ. Αισθάνομαι, οφείλω να πω, ΤΥΧΕΡΟΣ που την παρακολούθησα.


Επρόκειτο για μια παράσταση δοσμένη με εντελώς σατυρικό τρόπο, που θυμίζει έντονα, όσον αφορά την εκφορά λόγου αλλά και την κίνηση, το είδος της Ιταλικής λαϊκής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας ΚΟΜΕΝΤΙΑ ΝΤΕΛ ΑΡΤΕ, η οποία με τη σειρά της έχει πάμπολλα στοιχεία από το είδος της σατυρικής κωμωδίας της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας… Αφορά δε ( θεματολογικά ) την ΔΙΑΦΘΟΡΑ της κάθε ΕΞΟΥΣΙΑΣ, την ΒΙΑ της κάθε ΕΞΟΥΣΙΑΣ, την ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ της κάθε ΕΞΟΥΣΙΑΣ… Η διαχρονικότητα της παραπάνω θεματολογίας, αυτονόητη και στο ΣΗΜΕΡΑ, και στο ΑΥΡΙΟ….


Με την ευκαιρία αυτής της καταπληκτικής παραστάσεως ( ήταν ΘΕΑΤΡΟ με την κυριολεξία της λέξεως…) αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω κάποιες απόψεις μου, σχετικά με την δημιουργία της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ και τη σχέση της με το ΚΟΙΝΟ …


Αναφορικά λοιπόν με την θέαση μιας θεατρικής παραστάσεως, πάντα πίστευα και πιστεύω, πάντα διαισθάνομαι, ότι βρίσκομαι μπροστά σε μια ‘’ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ’’ στην διάρκεια της οποίας, αναμετρώνται δύο (2) πρωταγωνιστές, από τη μια ο ΘΕΑΤΗΣ (δηλ. το ΚΟΙΝΟ), και από την άλλη ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ή οι ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ( κείμενο- σκηνοθέτης- υποκριτές κ.λ.π. ), με επιδιωκόμενο στόχο (νομίζω πως έτσι πρέπει..) την πολιτιστική άρα και κοινωνική μέθεξη, μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας και συμμετοχής και με απώτερο στόχο να συμβάλλουν και οι δύο πλευρές, έστω και σε κάποιο βαθμό, στη δημιουργία του κοινωνικού ατόμου, του σκεπτόμενου πολίτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την κοινωνία … Χαρακτηρίζω δε μια θεατρική παράσταση, σαν μια ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, γιατί σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη - οποιασδήποτε μορφής- αναμέτρηση, εδώ στο τέλος θα υπάρξουν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ή και οι ΔΥΟ νικητές , ή και οι ΔΥΟ ηττημένοι…

Και εξηγούμαι :

ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΘΕΑΤΗ ( ΚΟΙΝΟ ): Αν ο θεατής φεύγοντας, μετά το τέλος μιας θεατρικής παράστασης, διαπιστώσει ότι συνεπεία αυτής, ξεκίνησε μέσα του, μία διανοητική διεργασία ατομικού και κοινωνικού προβληματισμού· διαπιστώσει ότι τα νοήματα του έργου και τα μηνύματα της ΟΛΗΣ παραστάσεως, ανεξαρτήτως ποσοτικού βαθμού, του δημιούργησαν ερείσματα, για να νιώσει περισσότερο όχι μόνο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αλλά ανθρώπινος, περισσότερο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, υπό την έννοια ότι είναι ΜΕΡΟΣ ενός ΟΛΟΥ· αν φεύγοντας αντιληφθεί, ότι αισθάνθηκε μια ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ και ταυτόχρονα ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΗ φόρτιση…, ε τότε αυτός, (θεατής, κοινό), έχει ΚΕΡΔΙΣΕΙ, έχει ΝΙΚΗΣΕΙ. Είναι δε βέβαιον ότι η ΝΙΚΗ του αυτή, οφείλεται στον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ και τους λοιπούς συντελεστές της παραστάσεως ( υποκριτές κ.λ.π.), οι οποίοι με αυτή την έννοια, ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι και αυτοί ΝΙΚΗΤΕΣ…


ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : Κατ ’αρχήν, ο βασικός συντελεστής μιας παραστάσεως ( σκηνοθέτης ), πέραν των ειδικότερων και όχι μόνο, γνώσεων περί της Θεατρικής Πράξεως, θα πρέπει να διαθέτει ένα ιδιαίτερο κριτήριο ΕΠΙΛΟΓΗΣ έργων και ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, αφού το στοιχείο αυτό, κατά την άποψή μου, αποτελεί το βασικό, το γενεσιουργό κύτταρο της υπό δημιουργίας Θ.Π….


Όμως προκειμένου να υπάρχει στον δημιουργό το παραπάνω στοιχείο, θα πρέπει να συντρέχει στο πρόσωπό του μια ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ- σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό- και στα ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ και ΤΟΜΕΙΣ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ... Επιπλέον θα πρέπει επίσης να διαθέτει ένα- σε μεγάλο βαθμό- κατασταλαγμένο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ( αφού όλες οι ανθρώπινες εκδηλώσεις συνάπτονται με την πολιτική, υπό την ευρεία έννοια… ) που να στοχεύει σε μία ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, σε ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ … και συνεπώς σε μία ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…, μιας ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗΣ προς το ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ…


Περαιτέρω, οι συντελεστές που ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ, για να υποδυθούν τους ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, εννοείται ότι θα πρέπει όχι απλά να διαθέτουν σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό το σχετικό χάρισμα ( ταλέντο), αλλά θα πρέπει παράλληλα να έχουν και ΙΚΑΝΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, ώστε να αντιληφθούν το ΕΥΡΟΣ του ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ που υποδύονται…


Αναφέρομαι παραπάνω, και ΕΠΙΜΕΝΩ, στην αναγκαιότητα γνώσης μίας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΑΣ στο πρόσωπο των δημιουργών, γιατί είμαι και εγώ, από αυτούς που πιστεύουν, ότι Ο ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ ΓΝΩΣΤΗΣ και ΕΙΔΙΚΟΣ, γνωρίζει κάποια ή πολλά, πάνω σε ένα ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, αλλά για τα υπόλοιπα πεδία, έχει σημαντική έως ΓΕΝΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ και ΑΓΝΟΙΑ, στερούμενος έτσι, ΟΛΩΝ των ιδιοτήτων ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, και κατά συνέπεια στερείται κατ ’αυτόν τον τρόπο, των ιδιοτήτων ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ… Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι, ο χώρος, το έδαφος του ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΟΥ ειδικού είναι το πλέον ιδανικό για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΒΛΑΚΑΣ ( υφίσταται στην κοινωνία και αυτό το είδος…), ο οποίος ναρκοθετεί με την γενικότερη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ του ΤΥΦΛΑ και ΑΓΝΟΙΑ, όχι μόνο αυτό που υποτίθεται υπηρετεί, αλλά και την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας…. Ασπάζομαι δε απολύτως τις σχετικές απόψεις περί του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΒΛΑΚΑ (μονοσήμαντα ειδικού…), όπως αυτές αναπτύσσονται από γνωστούς διανοητές και συγγραφείς, όπως του ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΣΟ, του Δ. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, του Ε. ΛΕΜΠΕΣΗ κ.λ.π.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ : όταν, κατά την άποψή μου, συντρέχουν τα παραπάνω στοιχεία στους δημιουργούς μιας θεατρικής παραστάσεως, αφ ’ενός, και στον θεατή ( κοινό), αφ ’ετέρου, τότε, δεν μπορεί παρά να είναι ΕΥΤΥΧΕΣ το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, με ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ… αφού το πραγματικό ΘΕΑΤΡΟ, είναι ΠΑΝΤΑ μία ΑΛΗΘΕΙΑ !!!!


ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΟΥ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ του μεγάλου θεατρανθρώπου ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ :

« Το Θέατρο δίνει την δυνατότητα, να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε
Να αγγίξουμε ο ένας τον άλλο, να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια.
Να γιατί διαλέξαμε το Θέατρο, σαν μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου.
Η Τέχνη είναι μεγάλη. Θα την πλησιάσουμε με ευλάβεια και σεβασμό.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ…

Η αφετηρία και η βάση του Θεάτρου, όπως και κάθε μορφή τέχνης, είναι η ΠΟΙΗΣΗ και η ΜΑΓΕΙΑ…
Αν λείψουν αυτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΑΤΡΟ.
Δεν κάνουμε Θέατρο για να ζήσουμε.
Κάνουμε Θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί.


ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΠΛΑΤΥΣ, ΨΥΧΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ».


… Και συμπληρώνω, … ο ασεβώς παρεμβαίνων …, με ότι αυτό συνεπάγεται, για το προχώρημα της κοινωνίας μας…Read More »
‘’ Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ‘’ … … ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΑΠΟΤΟΚΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ … του Άλκη Φάτσιου ‘’ Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ‘’ … … ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΑΠΟΤΟΚΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ … του Άλκη Φάτσιου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Την Τετάρτη η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Παναγιώτη Νταή

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Την Τετάρτη η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Παναγιώτη Νταή


Read More »
Την Τετάρτη η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Παναγιώτη Νταή Την Τετάρτη η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Παναγιώτη Νταή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Εναέρια ρίψη εμβολίων κατά ης λύσσας από 3 έως 9 Οκτωβρίου 2023

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Εναέρια ρίψη εμβολίων κατά ης λύσσας από 3 έως 9 Οκτωβρίου 2023

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Η, με αφορμή την έναρξη της Φθινοπωρινής Εμβολιαστικής Περιόδου κατά της Λύσσας, έτους 2023, ανακοινώνει τα παρακάτω:

 Ο εμβολιασμός για την Περιφέρεια Ηπείρου θα υλοποιηθεί με εναέρια ρίψη δολωμάτων από τις 3-10-23 έως τις 9-10-2023 (με κάθε επιφύλαξη αλλαγής σχεδίων τελευταίας στιγμής λόγω απρόβλεπτων συνθηκών π. χ. καιρικές συνθήκες).

Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας

Όταν τα ζώα της άγριας πανίδας καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου

 H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα εφαρμοστεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες

Το εμβόλιο δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού:

 περιέχει εσωτερικά μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σε ένα περίβλημα, ελκυστικό για την αλεπού, που περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου)

 εξωτερικά φέρει αυτοκόλλητο με εμφανή προειδοποίηση, ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ και το τηλέφωνο 210-5212054 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ)

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ

Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:

· Να ενημερώσετε άμεσα την Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να τα διαχειριστεί με ασφάλεια.
Read More »
Εναέρια ρίψη εμβολίων κατά ης λύσσας από 3 έως 9 Οκτωβρίου 2023 Εναέρια ρίψη εμβολίων κατά ης λύσσας από 3 έως 9 Οκτωβρίου 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

OTA AWARDS: Το αποτύπωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική πραγματικότητα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
OTA AWARDS: Το αποτύπωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική πραγματικότητα


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λαμπρή εκδήλωση της Τελετή Απονομής των «Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023» το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Είχα την τιμή, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Οικονομικών Διευθυντών , να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής καθώς και να συμμετάσχω στην διαδικασία των βραβεύσεων.
Πλήθος Δημάρχων και Περιφερειαρχών από ολόκληρη την Ελλάδα έδωσαν τον παρών στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, που φέρει την αιγίδα των Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Αττικής, και απευθύνεται αποκλειστικά στους Πρωτοβάθμιους & Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της τετραετίας.
Εξήντα έξι (66) δήμοι από ολόκληρη την Ελλάδα και πέντε Περιφέρειες διακρίθηκαν για τα έργα που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας.
Με το βραβείο του «Δημάρχου της Τετραετίας», τιμήθηκε ο κ. Ευάγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένεια του και τους συνεργάτες του και τόνισε πως με σκληρή δουλειά, αλλά και με αγάπη για τον τόπο του κατάφερε με μια σειρά από σπουδαία έργα να καταστήσει τη Χάλκη πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό την ριζική βελτίωση της ζωής των κάτοικων και των επισκεπτών της.
Στη λαμπρή γιορτή των βραβείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το παρών έδωσαν, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, η οποία απένειμε όλα τα βραβεία στην κατηγορία του Πολιτισμού/Τουρισμού/Αθλητισμού καθώς και το Μεγάλο Βραβείο «Περιφέρεια της Τετραετίας». Η Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σπύρος Κίντζιος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνιος Αυγερινός, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κα Νίκη Δανδόλου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και πολλοί άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του Πολιτικού και Ακαδημαϊκού κόσμου.
Όλοι οι νικητές των Βραβείων έδωσαν ραντεβού για το 2025 με την υπόσχεση για μεγαλύτερα έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στους Δήμους και στις Περιφέρειές τους.
Τι είναι τα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023
Αναδεικνύουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μέσα στην τετραετία, κατέφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους και δημιουργησαν Δήμους & Περιφέρειες Πρότυπα.
Επιβραβεύουν τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με σκληρή δουλειά καταφέρνουν να βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών τους με ταυτόχρονη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, αφήνοντας το δικό τους ξεκάθαρο αποτύπωμα στη κοινωνία.
Προβάλλουν τις καινοτόμες λύσεις, έργα και δράσεις των Δήμων/Περιφερειών που θα διακριθούν,ως παραδείγματα προς μίμηση, ενθαρρύνοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Συμβάλλουν περαιτέρω στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Read More »
OTA AWARDS: Το αποτύπωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική πραγματικότητα OTA AWARDS: Το αποτύπωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική πραγματικότητα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας, τι απαγορεύεται

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας, τι απαγορεύεται


Από την 1η Οκτωβρίου άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας. Η αλλαγή αυτή έγινε, όπως κάθε χρόνο, λόγω της χειμερινής περιόδου στην οποία μπαίνουμε.

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ανάμεσα σε άλλα, απαγορεύονται οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί ή η χρήση μουσικών οργάνων

Πιο συγκεκριμένα, από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30 οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τους κανόνες κοινής ησυχίας.

Τι απαγορεύεται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας

-Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

-Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

-Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

-Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

-Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

-Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.
Read More »
Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας, τι απαγορεύεται Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας, τι απαγορεύεται Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Σχολεία 2023: Ποιες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά λόγω εκλογών

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Σχολεία 2023: Ποιες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά λόγω εκλογών


Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 θα κλείσουν για δύο μέρες τα σχολεία. Συνεπώς τα δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια θα είναι κλειστά την Παρασκευή 6 και την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου

Σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 
Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.


Read More »
Σχολεία 2023: Ποιες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά λόγω εκλογών Σχολεία 2023: Ποιες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά λόγω εκλογών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Ηγουμενίτσας

Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Ηγουμενίτσας Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Επίσκεψη της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο στην Ηγουμενιτσα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Επίσκεψη της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο στην ΗγουμενιτσαΤην Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο» επισκέφτηκε το δημαρχείο της πόλης τους εργαζόμενους/ες στην καθαριότητα επίσης και την εφορία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το συσκευαστήριο των ιχθυοκαλλιεργητών όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους/ες.

Παρόντες του κλιμακίου ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ζώης Γαλατάς και ο προηγούμενος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ζηκος καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Θεσπρωτίας Ιουλία Κούρτη, Κωσταντίνος Σούρλας και Λιαμπότης Σωτήρης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Αριστερής παρέμβασης στην Ήπειρο-Αγωνιστικό μέτωπο» στο “Πάνθεον” Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι θέσεις του περιφερειακού σχήματος και τα στοιχεία που διαφοροποιούν την συγκεκριμένη παράταξη από τις άλλες δυνάμεις. Ομιλητές ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο-Αγωνιστικό μέτωπο Ζώης Γαλατάς και η Όλγα τσιλιμπαρη μέλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια. Τόσο από τους Ομιλητές όσο και από τις τοποθετήσεις του κοινού δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης μιας δύναμης που θα συγκρούεται με την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ως τοπικό κράτος, μακρύ χέρι της κερδοφορίας του κεφαλαίου και κανάλι αναδιανομής του πλούτου προς τα πάνω. Μιας αυτοδιοίκησης που προωθεί λυσσαλέα ιδιωτικοποιήσεις, κερδοσκοπικές εργολαβίες και μπαλώματα ντροπής, μέσω ΣΔΙΤ και ΕΣΠΑ, καθιερώνοντας τα τρύπια καλάθια του νοικοκυριού σε τοπικό επίπεδο.


Εμείς είμαστε εδώ να βάλουμε φρένο σε αυτή την επίθεση. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση θέλουμε με τις παρεμβάσεις μας " να τους κάνουμε να χάνουν τον ύπνο τους ".

Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, έως τη συνολική ανατροπή της κοινωνίας του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα απευθυνόμενοι σε όλους τους αγωνιστές, τις αγωνίστριες και τα πολιτικά ρεύματα που συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά πραγματική δύναμη αυτοοργάνωσης, ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Στις 8 Οκτωβρίου στηρίζουμε ψηφίζουμε την «Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο-Αγωνιστικό μέτωπο»
Read More »
Επίσκεψη της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο στην Ηγουμενιτσα Επίσκεψη της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο στην Ηγουμενιτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στο Μαργαρίτι

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στο Μαργαρίτι

Σε μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση, μίλησε σήμερα Κυριακή 1/10 στην κεντρική πλατεία του Μαργαριτίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας , παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τους υποψήφιους του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» στη Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου και τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Μπέζας τόνισε ότι κατεβαίνει υποψήφιος Δήμαρχος για να αναλάβει ευθύνες και όχι για να κρυφτεί από αυτές και για να λύσει προβλήματα και όχι να τα κρύψει κάτω από το χαλί, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η προσπάθεια που κάνω δεν είναι για να αποκτήσω κάποια καρέκλα, ούτε η καρέκλα είναι για μένα αυτοσκοπός. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από εδώ. Εγώ όμως αποφάσισα να γυρίσω στην Αυτοδιοίκηση, για να τους ξαναφέρω πίσω. Γιατί αισθάνομαι πως έχω ακόμη να προσφέρω. Γιατί αισθάνομαι ότι μπορώ να βοηθήσω, όσο κανείς άλλος με την εμπειρία, τις γνώσεις, τις γνωριμίες, τη δυνατότητά μου να ασκώ διοίκηση και το όραμα που έχει ο Συνδυασμός μας για το μεγάλο άλμα της Ηγουμενίτσας στο μέλλον.

Δεν μπορεί το αρδευτικό του κάμπου του Μαργαριτίου να μην έχει δοθεί ακόμη σε χρήση. Ο Δήμος όφειλε να συνεργαστεί και να συνδράμει την Περιφέρεια, ιδιαίτερα για τον αναδασμό, ώστε να παραδοθεί το έργο στους καλλιεργητές. Ο Δήμαρχος στον τόπο του είναι πολιτικά υπεύθυνος για ατ πάντα.

Δεν μπορεί το κτήριο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου να παραμένει αναξιοποίητο και να μεθοδεύεται η χρήση του ερήμην των κατοίκων.

Δεν μπορεί να μην έχει αναδειχθεί ο μοναδικός βιότοπος του Καλοδικίου με την κατασκευή υπαίθριου μουσείου και περιμετρικού πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου.

Όλα αυτά, και πολλά άλλα, εμείς η ομάδα των αξιόλογων ανθρώπων που αποτελούν το Συνδυασμό μας μπορούμε να τα προχωρήσουμε. Η αλλαγή στην Ηγουμενίτσα είναι ανάγκη των καιρών, μόνο εμείς μπορούμε να τη φέρουμε και με τη δική σας ψήφο αυτή η αλλαγή θα γίνει πραγματικότητα».

Read More »
Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στο Μαργαρίτι Προεκλογική ομιλία του Αντώνη Μπέζα στο Μαργαρίτι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Ως τις 10 Οκτωβρίου το «Εξοικονομώ»

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Ως τις 10 Οκτωβρίου το «Εξοικονομώ»Παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, έως και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου του 2023, η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η προηγούμενη παράταση ήταν η τελευταία που θα δινόταν (έως 15/9, με δυνατότητα επέκτασης έως 30/9 λόγω ανωτέρας βίας), βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) του προγράμματος.

Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της προθεσμίας έως τις 10.10.2023.
Read More »
Ως τις 10 Οκτωβρίου το «Εξοικονομώ» Ως τις 10 Οκτωβρίου το «Εξοικονομώ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Διαβάστε το πρόγραμμα του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής"

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Διαβάστε το πρόγραμμα του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής"Ενσωματωμένο περιοδικό Heyzine
Read More »
Διαβάστε το πρόγραμμα του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής" Διαβάστε το πρόγραμμα του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις
Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως το τέλος του έτους, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Αυτά είναι το «Εξοικονομώ Επιχειρώ», το «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για Επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

«Μια φράση που μας αρέσει να λέμε για την ενεργειακή εξοικονόμηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι “η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ”. Είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει τόση μεγάλη βαρύτητα στα προγράμματα εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων», υπογραμμίζει συγκεκριμένα η κυρία Σδούκου και προσθέτει:

«Τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήθηκαν μια σειρά από προγράμματα που απευθύνονταν στα νοικοκυριά και ειδικές ομάδες όπως τους νέους, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πλέον για το επόμενο διάστημα στρέφουμε την προσοχή μας στις επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύουμε να βγάλουμε τρία προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το “Εξοικονομώ Επιχειρώ” για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων των επιχειρήσεων, το “Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις” για την αντικατάσταση του παλαιού και ενεργοβόρου εξοπλισμού και το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για Επιχειρήσεις” που θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες υπηρετούν τον στόχο για την ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία που θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, η οποία θα προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές. Αυξάνουμε έτσι την ανθεκτικότητά μας στις κρίσεις, ενισχύουμε την ενεργειακή μας αυτονομία και προστατεύουμε το περιβάλλον με την μεγάλη μείωση των ρύπων».

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της ενεργειακής εξοικονόμησης στις κατοικίες σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα αλλαγή στάσης από την γερμανική κυβέρνηση ως προς τις υποχρεωτικές ενεργειακές ανακαινίσεις κτιρίων, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων στον κατασκευαστικό τομέα από την άνοδο του κόστους των υλικών.

Σχετική Κοινοτική Οδηγία, που βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει υποχρεωτικές ανακαινίσεις τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή κατά αρχήν τα μεμονωμένα κτίρια κατοικιών.

Η πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD, Energy performance of buildings directive), όπως εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει μέτρα για την αύξηση του ρυθμού των ανακαινίσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο να καταστήσει τον τομέα κλιματικά ουδέτερο έως το 2050.
Read More »
Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Αποζημίωση και για τα μέλη των Εφορευτικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Αποζημίωση και για τα μέλη των Εφορευτικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 είναι προ των πυλών και υπάρχει μια… ευχάριστη έκπληξη για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καθώς δικαιούνται αποζημίωσης.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και ίσως αποτελέσει κίνητρο για να βρίσκονται τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις θέσεις τους καθώς στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επισημάνθηκαν τεράστια κενά στα περισσότερα εκλογικά τμήματα.

Η αποζημίωση προβλέπεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορά στον «Καθορισμό του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων Εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κ.λπ. των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023, καθώς και του τρόπου καταβολής τους».

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 5725 (Τεύχος Δεύτερο), «στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό σαράντα ευρώ (40,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης».
Read More »
Αποζημίωση και για τα μέλη των Εφορευτικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές Αποζημίωση και για τα μέλη των Εφορευτικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Επιχείρηση της Π.Υ για 23χρονη που τραυματίστηκε

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Επιχείρηση της Π.Υ για 23χρονη που τραυματίστηκεΕπιχείρηση για την μεταφορά μιας 23χρονης που τραυματίστηκε στη διάρκεια πεζοπορίας έστησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ κινήθηκε και όχημα της 5ης ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα προκειμένου να συνδράμει.

Η νεαρή είχε ξεκινήσει με ομάδα οκτώ ακόμη ατόμων από τους Μελισσουργούς Άρτας με προορισμό τον Καταρράκτη.

Στο πεζοπορικό μονοπάτι όμως παραπάτησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Η παρέα της ζήτησε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και κινήθηκε άμεσα δύναμη από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κεντρικών Τζουμέρκων όπως και δύναμη της ΕΜΑΚ.

Η εικόνα που μεταφέρουν οι φίλοι της στην Πυροσβεστική δεν παραπέμπει σε σοβαρό τραυματισμό.

Παράλληλα με την Πυροσβεστική έχει κινηθεί και ασθενοφόρο το οποίο θα αναμείνει στους Μελισσουργούς για την παροχή άμεσης βοήθειας.
Read More »
Επιχείρηση της Π.Υ για 23χρονη που τραυματίστηκε Επιχείρηση της Π.Υ για 23χρονη που τραυματίστηκε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Με τον Θανάση Ντάνη ο Ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Χ. Φιλίππου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Με τον Θανάση Ντάνη ο Ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Χ. Φιλίππου


Φίλες και φίλοι είμαι ο Γεώργιος Χ. Φιλίππου Ανθυποπλοίαρχος στο Ε.Ν..
Η αγάπη για τον τόπο μου, αλλά και η ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί δυναμικά μπροστά, χωρίς άλλες αναβολές και αχρείαστα πισωγυρίσματα, με παρακίνησαν να είμαι υποψήφιος στο. Δ.Δ. Χρυσαυγής.
Ως ενεργός πολίτης αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση να θέσω την υποψηφιότητά μου με τον συνδυασμό «ΝΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Αθανάσιου Ζ. Ντάνη.
Ελεύθερος από εξαρτήσεις με το δημόσιο, τα κόμματα και πάντα με ελεύθερη γνώμη και άποψη και χωρίς καμία προσδοκία προσωπικού οφέλους συντάσσομαι με έναν ικανό και ξεχωριστό άνθρωπο που διακρίνεται για την επιστημονική του γνώση, το ήθος, την τεχνογνωσία και την άμεση ειλικρίνειά του.
Κατακλείω το κείμενο τούτο με κάποιους ενδεικτικούς στόχους για το Δ.Δ. Χρυσαυγής και είναι:
  • Ο περιορισμός του κόστους του δημόσιου ηλεκτροφωτισμού αντικαθιστώντας τους ενεργοβόρους λαμπτήρες με ηλιακούς,
  • Η ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθαρισμό, συντήρηση και βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλο το οδικό δίκτυο αλλά, και των κοινόχρηστων χώρων π.χ. παιδική χαρά, αύλειος Δημ. Σχολείου, κλπ,
  • Η πρόνοια ώστε, το δίκτυο παροχής πόσιμου νερού στο σύνολό του να έχει την αρμόζουσα συντήρηση και τον πρέπον υγειονομικό έλεγχο, ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν πιστοποιημένα ποιοτικό και καθαρό νερό,
  • Η πλήρης ανακαίνιση και ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Αγροτικού Ιατρείου.
  • Η μέριμνα για να αναδειχτούν περαιτέρω τόσο τα σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία του Δ.Δ. Χρυσαυγής , όσο και τα φυσικά μονοπάτια στο όρος Γκορίλας, ώστε, να γίνουν εναλλακτικοί τουριστικοί προορισμοί για τους λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος και του αθλητισμού.
Υ.Γ. Η μηνιαία αποζημίωση του προέδρου -εφόσον εκλεγώ- σε συνεργασία με τον δήμο Σουλίου, θα διατίθεται στο σύνολό της για έργα στο Δ.Δ. Χρυσαυγής.

Με τιμή
Γεώργιος Χ. Φιλίππου
Second Officer in the Merchant Navy
Read More »
Με τον Θανάση Ντάνη ο Ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Χ. Φιλίππου Με τον Θανάση Ντάνη ο Ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Χ. Φιλίππου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Στο συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών ο Σπύρος Φερεντίνος

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Στο συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών ο Σπύρος ΦερεντίνοςΣυνδημότισσες και Συνδημότες,
Σας ανακοινώνω σήμερα τη συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου στο Δήμο Φιλιατών με τον συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου-Σύγχρονος Δημος.
Η αγάπη μου για τον τόπο μας αλλά και η εμπειρία από την ενασχόληση μου με τα κοινά από το 2015, με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Όραμα μας είναι ένας Σύγχρονος Δήμος με επίκεντρο του δημότες, με ίση μεταχείριση, δίνοντας άμεσα λύση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Θέλουμε έναν διαφορετικό Δήμο όπου οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα είναι προς όφελος όλων και θα διαμορφώνουν ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές, για μια καλύτερη ζωή τόσο δική μας όσο και των παιδιών μας.
Με σεβασμό και εκτίμηση ζητώ τη στήριξη σας.
Πάντα κοντά σας,πάντα δίπλα σας.

Σας ευχαριστώ
Σπύρος Φερεντίνος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Φιλιατών
Read More »
Στο συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών ο Σπύρος Φερεντίνος Στο συνδυασμό του Βασίλη Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών ο Σπύρος Φερεντίνος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Στο συνδυασμό Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών η Λιάνα Σπανοπούλου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Στο συνδυασμό Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών η Λιάνα Σπανοπούλου


Συνδημότισσες και συνδημότες, μετά από τέσσερις τετραετίες προσφοράς, ως Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Περιφερειακή σύμβουλος και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ιχθυοκαλλιεργειών στο πλευρό του Αλέξανδρου Καχριμανη , με ανεξάντλητη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα,ζω και μεγαλώνω την οικογένεια μου, αλλά κυρίως με γνώση και εμπειρία στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, διεκδικώ στο πλευρό του Βασίλη Τζίγκου με την παράταξη "Σύγχρονος Δήμος ", την ψήφο σας για έναν βιώσιμο και σύγχρονο Δήμο,αντάξιο των προσδοκιών όλων μας!
Read More »
Στο συνδυασμό Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών η Λιάνα Σπανοπούλου Στο συνδυασμό Τζίγκου για το δήμο Φιλιατών η Λιάνα Σπανοπούλου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες

Άρρηκτα δεμένο με τα Σουλιωτοχώρια, προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία σε όσους πεζοπορούν στο βουνίσιο τοπίο πάνω από τον Αχέροντα.


Η Σκάλα Τζαβέλλαινας θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια στην ορεινή Θεσπρωτία. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

www.travel.gr
Το πεδινό κομμάτι της Θεσπρωτίας κοντά στα περιφερειακά σύνορα με την Πρέβεζα, αυτό που έχει στα ανατολικά του τα Όρη της Παραμυθιάς και στα δυτικά του τις πηγές του ποταμού Αχέροντα, είναι ένα τοπίο με υποβλητική φυσική ομορφιά και άφθονο πράσινο.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι ένας τόπος ιστορικής σημασίας, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Σουλιώτες και τα χωριά τους, ιδιαίτερα κατά το διάβα του 18ου και του 19ου αιώνα: δεν είναι τυχαίο, ας πούμε, ότι ήταν εδώ όπου υπογράφηκε η Συνθήκη της Γλυκής, λίγο αφότου είχε ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821: πήρε το όνομά της από το ομώνυμο θεσπρωτικό χωριό και σηματοδότησε μια περίοδο ανακωχής μεταξύ των Σουλιωτών και των Τουρκαλβανών μπέηδων της περιοχής, όσους υπάγονταν στις διαταγές του Αλή Πασά.

Ακόμα πιο περίοπτο σημάδι της σχέσης αυτής με τους Σουλιώτες, όμως, ήταν κι ένα μονοπάτι σκαλισμένο στα βράχια που ορθώνονται πάνω από τη Γλυκή, το οποίο έγινε γνωστό ως Σκάλα Τζαβέλαινας. Για τους Σουλιώτες είχε σημαίνουσα πρακτική αξία, αποτελώντας συγκοινωνιακό κόμβο. Για τον σημερινό επισκέπτη της περιοχής, πάλι, είναι ένα όμορφο αξιοθέατο, το οποίο προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα προς το φαράγγι του Αχέροντα, αλλά και την ευκαιρία μιας ωραίας πεζοπορικής διαδρομής στα ημιορεινά της Θεσπρωτίας.


Από τα πιο όμορφα θεσπρωτικά μονοπάτια. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Όλα γύρω είναι καταπράσινα. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Ευρωκίνηση

Απαράμιλλη θέα, άνετη πεζοπορία και παλιές, Σουλιώτικες ιστορίες

Το όνομα και μόνο Σκάλα Τζαβέλαινας, μαρτυρεί κάτι από την παλαιότητα του συγκεκριμένου μονοπατιού, το οποίο μας μεταφέρει νοερά στα χρόνια που το διάβαιναν οι Σουλιώτες μετακινούμενοι από τα χωριά τους προς και από τα πεδινά της Παραμυθιάς.

Η Τζαβέλαινα, άλλωστε, δεν είναι τυχαία: πρόκειται για ευθεία αναφορά στη Μόσχω Τζαβέλλα (1760-1803), σύζυγο του Λάμπρου Τζαβέλλα και μητέρα του Φώτου, η οποία πολέμησε τον Αλή Πασά στη Μάχη της Κιάφας (1792), παίρνοντας έπειτα τον δρόμο της προσφυγιάς προς τα Επτάνησα, μετά την καταστροφή του Σουλίου από τους Τουρκαλβανούς. Λέγεται, λοιπόν, ότι κανείς Σουλιώτης δεν μπορούσε να διαβεί το μονοπάτι όντας καβάλα σε άλογο (ή σε άλλο ζώο μεταφοράς), μέχρι που το κατόρθωσε η Μόσχω. Γι’ αυτό και προς τιμήν της, από τότε, το είπαν Σκάλα της Τζαβέλαινας.


Το μονοπάτι το έπαιρναν παλιά οι Σουλιώτες. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Η περιοχή είναι πόλος έλξης για φυσιολάτρες. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Το μονοπάτι προβάλλει σκαλισμένο στον βράχο και αναδύεται κλιμακωτά, έχοντας γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή της Γλυκής, αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών –κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν αποφεύγονται και τα μεγάλα κρύα του χειμώνα, μα και οι ζέστες του καλοκαιριού. Αρχικά θα ξεκινήσετε από τη μεταλλική γέφυρα της Γλυκής στον κεντρικό δρόμο (θα δείτε και σχετική ταμπέλα, άλλωστε, που θα σας κατευθύνει αριστερά μετά τα πρώτα 500 μέτρα), ακολουθώντας την όχθη του Αχέροντα κι έπειτα θα διασχίσετε τα στενά των πηγών του διάσημου κατά τα αρχαία χρόνια ποταμού, πριν αρχίσετε να ανηφορίζετε. Εκεί στα πιο ψηλά και «φιδωτά» της διαδρομής είναι όπου θα βρίσκεστε, πλέον, στη Σκάλα Τζαβέλαινας.


Τα πάντα γύρω σας δείχνουν «πνιγμένα» στο πράσινο, ενώ το μάτι δεν χορταίνει τις φυσικές ομορφιές, αλλά και τη θέα που αποκαλύπτεται βαθμιαία, όσο ανεβαίνει κανείς. Η δε διαδρομή είναι πολύ εύκολη, απευθυνόμενη ακόμα και σε αρχάριους πεζοπόρους. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για να προσεγγίσετε στη Σαμονίβα, που είναι το πρώτο κατά σειρά από τα Σουλιωτοχώρια. Εδώ θα ξαποστάσετε, ατενίζοντας την απαράμιλλη θέα προς το φαράγγι του Αχέροντα. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στη Γλυκή, είτε από τη Σκάλα Τζαβέλαινας προς τα πίσω, είτε μέσω Σουλίου, αν έχετε κανονίσει να σας περιμένει αυτοκίνητο στη Σαμονίβα.


Από τη Σκάλα Τζαβέλλαινας ξεκινάνε κι άλλες πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, πέρα από τη βασική. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi


Η διαδρομή αυτή είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής στους επισκέπτες της περιοχής, όμως δεν είναι η μόνη. Από τη Σκάλα Τζαβέλαινας, δηλαδή, μέσα σε μόλις 30 λεπτά, μπορείτε να φτάσετε στη Γέφυρα Ντάλα, όπου θα θαυμάσετε το δάσος από φιλλύκια και αριές που την περιβάλλει. Επιπλέον, όντας στη Σκάλα Τζαβέλαινας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει κι άλλο μονοπάτι το οποίο φτάνει εδώ, έχοντας ξεκινήσει από το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή. Αν επιλέξετε να το εξερευνήσετε, λοιπόν, θα σας οδηγήσει κατηφορικά στην πλαγιά του τριγύρω ορεινού τοπίου, μέχρι που θα φτάσετε στην όχθη του Αχέροντα.

Εκεί, τώρα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να διαβείτε τα ρηχά νερά του ποταμού και να περάσετε απέναντι: αξίζει τον κόπο σας, γιατί έτσι θα βρείτε το σπήλαιο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σπηλιά του Δράκου» ή «Σπηλιά του Στοιχειού», απηχώντας παλιές λαϊκές δοξασίες για τα πλάσματα που κατοικούσαν σε τέτοιους βουνίσιους, απόμακρους τόπους της Θεσπρωτίας. Από εκεί, στη συνέχεια, θα πεζοπορήσετε άλλα 10 λεπτά ακολουθώντας την ροή των νερών κατά μήκος της παραποτάμιας όχθης, έως ότου βρεθείτε στο προαναφερθέν Περίπτερο Πληροφόρησης. Το τοπίο που θα δείτε γύρω σας θεωρείται από τα πιο μαγευτικά στα πέριξ της Γλυκής, όντας γεμάτο με αιωνόβια πλατάνια, φτέρες και διάφορα είδη υδρόφιλης βλάστησης.


Η Γλυκή βρίσκεται στη Θεσπρωτία, κοντά στα σύνορα με την Πρέβεζα και παραδοσιακά διατηρούσε σχέσεις με τους Σουλιώτες. Photo: Shutterstock

Πώς θα έρθετε εδώ

Για να πεζοπορήσετε στη Σκάλα Τζαβέλαινας θα πρέπει να φτάσετε στην ιστορική Γλυκή, στα πεδινά και ημιορεινά της νοτιοανατολικής Θεσπρωτίας, σε υψόμετρο 80 μέτρων. Πρόκειται για ένα γεωργικό χωριό 438 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο κι έχει αναδειχθεί και τουριστικά, λόγω της εγγύτητάς του στις πηγές του Αχέροντα –οι οποίες βρίσκονται γύρω στα 2 χιλιόμετρα έξω από τα νυν οικιστικά όρια.


Για να έρθετε στη Γλυκή, θα ξεκινήσετε ιδανικά από την Ηγουμενίτσα ή από την Πρέβεζα. Από την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας η απόσταση ανέρχεται σε 51 χιλιόμετρα, τα οποία και θα διανύσετε οδικώς μέσα σε περίπου 1 ώρα, ακολουθώντας τον δρόμο Παραμυθιάς-Πρέβεζας. Ανάλογο χρόνο οδήγησης υπολογίστε κι αν ξεκινήσετε από την Πρέβεζα, καθώς η απόσταση είναι ελάχιστα μεγαλύτερη (σχεδόν 56 χιλιόμετρα). Από εδώ θα διασχίσετε την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, έως ότου συναντήσετε το χωριό Μεσοπόταμος. Εκεί θα αλλάξετε πορεία και θα κινηθείτε όπως σας οδηγούν οι πινακίδες για τις Πηγές του Αχέροντα, μέχρι να φτάσετε στη Γλυκή.
Read More »
Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Οι προγραμματικοί άξονες δράσης του Γιάννη Καραγιάννη για το Δήμο Σουλίου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023
Οι προγραμματικοί άξονες δράσης του Γιάννη Καραγιάννη για το Δήμο Σουλίου


Τους προγραμματικούς άξονες δράσης για την τετραετία 2024-2028, παρουσίασε ο Δήμαρχος Σουλίου και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού “ΔΗΜ.Ο.Σ. Δημοτική Ομάδα Συνεργασίας”, χωρίζεται σε 4 άξονες δράσης (1. Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας, 2. Περιβάλλον Υποδομές, Ποιότητα Ζωής, 3. Κοινωνική Μέριμνα, Πολιτική Προστασία, Παιδεία, Αθλητισμός, 4. Τοπική Οικονομία, Τουρισμός Πολιτισμός) και αναλυτικά μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:


Read More »
Οι προγραμματικοί άξονες δράσης του Γιάννη Καραγιάννη για το Δήμο Σουλίου Οι προγραμματικοί άξονες δράσης του Γιάννη Καραγιάννη για το Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 Rating: 5

Σελίδες