«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στην Ηγουμενίτσα - 2o Τμήμα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον τομέα της δια βίου μάθησης οργανώνει και υλοποιεί στην Ηγουμενίτσα νέο τμήμα εκπαίδευσης στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» διάρκειας 160 ωρών.
Οι εναρκτήριες δια ζώσεις συναντήσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ι.Ε.Κ Ηγουμενίτσα, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Υποστήριξη Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Δια Βίου Μάθησης» με κωδικό έρευνας 12728.
 1. Τα δίδακτρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» είναι 350,00 €. Έκπτωση δικαιούνται οι κάτωθι κατηγορίες εκπαιδευόμενων:
 2. Οι Εκπαιδευτές του Ι.Ε.Κ Ηγουμενίτσας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δικαιούνται έκπτωσης ύψους 30% επί του συνολικού ποσού των διδάκτρων.
 3. Οι εκπαιδευόμενοι που επιθυμούν να προκαταβάλουν το ποσό με την έναρξη των σεμιναρίων, θα λαμβάνουν έκπτωση 10%
 4. Οι άνεργοι, φοιτητές, υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δύνανται να αιτηθούν την χορήγηση έκπτωσης ύψους 25% επί του συνολικού ποσού διδάκτρων.
 5. Όσοι αποτελούν προσωπικό που εργάζεται στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ της ημεδαπής δύναται να αιτηθούν τη χορήγηση έκπτωσης ύψους 50% επί του συνολικού ποσού των διδάκτρων
 6. Σε περίπτωση συμμετοχής στον ίδιο κύκλο σπουδών δύο ή περισσοτέρων ατόμων που συνδέονται με πρώτου βαθμού συγγένεια, δύναται να χορηγηθεί έκπτωση διδάκτρων ύψους 10%
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δια ζώσεις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ένα Σαββατοκύριακο, και μια δια ζώσης συνάντηση στο τέλος του προγράμματος, στην οποία υλοποιείται το εργαστήριο μικροδιδασκαλίας. Οι δύο πρώτες δια ζώσεις συναντήσεις έχουν διάρκεια τεσσάρων (4) ωρών και η τρίτη στην οποία υλοποιούνται και οι μικροδιδασκαλίες έχει διάρκεια οκτώ (8) ωρών.
Η μεθοδολογία υλοποίησης του Προγράμματος θα ακολουθήσει το μοντέλο της «Μεικτής Μάθησης». Το Μοντέλο αυτό έχει δύο ουσιαστικά διαστάσεις, την Φυσική παρουσία (Physical) και την Τεχνολογική – Εικονική (Virtual). Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων περιλαμβάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μέθοδο ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (140 ώρες – Virtual) και δια ζώσης συναντήσεις για τις βιωματικές δράσεις (20 ώρες- Physical), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Λήξη υποβολής αιτήσεων 3 Μαρτίου 2017
Έναρξη μαθημάτων 6Μαρτίου 2017
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε αντίστοιχα
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» για την υπόλοιπη Ελλάδα

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος
Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Δρ. Ευθύμιος Λέκκας
Για λοιπές πληροφορίες:
Σοφία Κρουσανιωτάκη
Διοικητική Υποστήριξη ADET
E – Mail: adet@admin.uoa.gr
Web: www.adet-uoa.gr
τηλ.: 210 3689653Read More »
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στην Ηγουμενίτσα - 2o Τμήμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στην Ηγουμενίτσα - 2o Τμήμα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη 36χρονος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Συνελήφθη, χθες (08-02-2017) τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, ένας 36χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης καταστήματος, κατηγορούμενος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος και αντίσταση. 

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε ο δράστης, ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είχε παραβιάσει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος.


Read More »
Συνελήφθη 36χρονος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος Συνελήφθη 36χρονος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας καταστήματος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Συλλήψεις τριών ατόμων, στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία, για καταδικαστικές αποφάσεις

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, στον Κατσικά, στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, τρία άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις. 

Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν: 
 • Σήμερα το πρωί στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης τριάντα μηνών και τριάντα ημερών, για υπεξαίρεση, απάτη και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. 
 • Χθες το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας, συνολικής ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
 • Χθες το απόγευμα στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Μαυροματίου Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι είχε παραβιάσει περιορισμούς διαμονής στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών, για κλοπή. 
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.


Read More »
Συλλήψεις τριών ατόμων, στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία, για καταδικαστικές αποφάσεις Συλλήψεις τριών ατόμων, στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία, για καταδικαστικές αποφάσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από αγροικία στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από αγροικία στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας. 

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σε βάρος 48χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε την 02/03-06-2016 σε αγροικία στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν είδη ρουχισμού και τρόφιμα. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από αγροικία στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από αγροικία στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επιτέλους απομάκρυναν σκουπίδια και μπάζα από το Καστρί

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Χρειάστηκε να ασχοληθούμε δύο φορές με ρεπορτάζ μας, αλλά και αρκετές καταγγελίες των κατοίκων του Καστρίου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας και να απομακρύνει σκουπίδια και μπάζα που ήταν διάσπαρτα σε σημείο του χωριού.

Εχτές τελικά, (μία ημέρα μετά από το νέο δημοσίευμά μας) η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου πήγε στο σημείο και μετέφεραν τα σκουπίδια και τα μπάζα.

Συγχαρητήρια ... στον Δήμο Ηγουμενίτσας που έστω και με καθυστέρηση ενός μηνός, απομάκρυναν τα σκουπίδια.

Ελπίζουμε , κυρίως οι κάτοικοι, να επιστρέψουν και οι κάδοι.Read More »
Ηγουμενίτσα: Επιτέλους απομάκρυναν σκουπίδια και μπάζα από το Καστρί Ηγουμενίτσα: Επιτέλους απομάκρυναν σκουπίδια και μπάζα από το Καστρί Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

15.000€ στο Δήμο Φιλιατών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων μηνών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017


Έκτακτη χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ χορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών σε 28 δήμους της χώρας που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τις επιχορηγήσεις ενέκρινε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και προορίζονται αποκλειστικά για τα απαραίτητα έργα υποδομής, προκειμένου οι ΟΤΑ να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων μηνών.

Η κατανομή των χρημάτων ανά δήμο είναι η εξής:

Αγιάς 45.000, Αμπελοκήπων – Μενεμένης 80.000, Αριστοτέλη 60.000, Βοΐου 55.000, Βόρειων Τζουμέρκων 150.000, Γρεβενών 105.000, Δεσκάτης Γρεβενών 35.000, Διδυμοτείχου 100.000, Διρφύων – Μεσσαπίων 90.000, Εορδαίας 70.000, Ζαγοράς – Μουρεσίου 140.000, Θέρμου 150.000, Καβάλας 90.000, Καλαβρύτων 80.000, Καλαμπάκας 80.000, Καρδίτσας 80.000, Καρπενησίου 40.000, Καρύστου 60.000, Κεφαλληνίας 100.000, Λίμνης Πλαστήρα 60.000, Μακρακώμης 65.000, Ναυπακτίας 100.000, Ορεστιάδας 100.000, Ρήγα Φεραίου 40.000, Σουφλίου 70.000, Τρικκαίων 70.000, Τρίπολης 70.000 και Φιλιατών 15.000.


Read More »
15.000€ στο Δήμο Φιλιατών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων μηνών 15.000€ στο Δήμο Φιλιατών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων μηνών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ & ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Σας ενημερώνουμε ότι, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:30 π.. μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Φιλιατών σε συνεργασία με την Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών & υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας διοργάνωσε ημερίδα, για την μαθητιώσα και αθλούμενη νεολαία του Δήμου μας, σε θέματα Αθλητικής Υγείας, με τίτλο: Αθλητικές Κακώσεις & Διατροφή Αθλητών. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα: "ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ", με ομιλητή τον Ιατρό κ. Γιώργο Γεωργιάδη

Tην εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς και απεύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΓΝΦ κ. Θανάσης Μποροδήμος και ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Δημήτριος Τσαμπάς. 

Ευχαριστούμε την ιατρική, την μαθητική και την αθλητική κοινότητα του Δήμου μας καθώς και όλους τους συμπολίτες μας που παρευρέθησαν στην σημαντική για θέματα Υγείας εκδήλωση.


Read More »
ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ & ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ & ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Φιλιάτες: Ημερίδα με θέμα "Το Επάγγελμα του Λιμενικού και του Πυροσβέστη"

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017
Read More »
Φιλιάτες: Ημερίδα με θέμα "Το Επάγγελμα του Λιμενικού και του Πυροσβέστη" Φιλιάτες: Ημερίδα με θέμα "Το Επάγγελμα του Λιμενικού και του Πυροσβέστη" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Έγγραφο του bankingnews αποκαλύπτει την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017«Καζάνι που βράζει» θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πλειονότητα των μελών, των κομματικών στελεχών και των απλών ψηφοφόρων να διακατέχονται από απογοήτευση κι έντονη δυσαρέσκεια σε σημείο που, πλέον, διατυπώνουν ανοικτά τη διαφωνία και την αντίθεσή τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αυτό προκύπτει από κομματικό ενημερωτικό σημείωμα το οποίο δημοσιεύει το bankingnews.gr.

Το ενημερωτικό σημείωμα έχει τίτλο: «Εκτιμήσεις από τις Συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Οργανώσεων» και «μεταφέρει» τα «δυσάρεστα μαντάτα» από επτά Νόμους της χώρας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πλ. Κουμουνδούρου, αλλά και στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Ως «Γενική εικόνα» η εκτίμηση των «Οργανώσεων Μελών» σε επτά Νόμους για τον μήνα Ιανουάριο (2017) όπου είχαν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι κομματικές «φιέστες» για την συμπλήρωση δύο ετών του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας αναφέρεται: «Οι συνδιασκέψεις έγιναν χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στις Ο.Μ. (Οργανώσεις Μελών)».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως στο κομματικό ενημερωτικό έγγραφο είναι οι «δυσάρεστες» διαπιστώσεις των κομματικών οργάνων για την εικόνα που επικρατεί στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κομματικό έγγραφο διαπιστώνεται ότι:

1. «Αγωνία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και απαίτηση για τη μη λήψη μέτρων.
Είναι σαφές ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις στα μέλη του κόμματος από τις τοπικές κοινωνίες.»

2. «Η αδυναμία του κόμματος να επικοινωνήσει το κυβερνητικό έργο στους πολίτες.
Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα Οργανώσεων Μελών που τα μέλη τους δεν γνώριζαν νομοσχέδια της κυβέρνησης.»

3. «Επισημάνθηκε η ανάγκη πρωτοβουλιών για την επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων από τον φιλικό περίγυρο του κόμματος που δεν αξιοποιήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα.»

4. «Γενικά η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου παρά τα ελλείμματα πληροφόρησης εκτιμήθηκε θετικά στις περισσότερες διασκέψεις.»

5. «Κορυφαίο θέμα η οργανωτική κατάσταση του κόμματος με κοινό παρονομαστή τη χαμηλή συμμετοχή των μελών, την αδυναμία παρέμβασης στο χώρο τους και το γεγονός ότι το κόμμα τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως παρατηρητής των αποφάσεων.»

6. «Αποδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού λόγω της συμμετοχής πολλών συντρόφων στον κυβερνητικό μηχανισμό που ωστόσο δεν αντικαταστάθηκε από άλλα στελέχη. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει εδώ η δυστοκία του κόμματος στην αύξηση των μελών.»

Όπως αναφέρει στο σημείο -7- το κομματικό έγγραφο «το δείγμα αναφέρεται σε 402 αντιπροσώπους σε 7 νομαρχιακές». Πρόκειται για Οργανώσεις Νόμων όπου το κυβερνών κόμμα είχε αποσπάσει σημαντικά υψηλά εκλογικά ποσοστά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα οι Νομοί είναι: Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ηλεία, Άρτα, Λάρισα.

Μέσα σε αυτό το εσωκομματικό κλίμα το κυβερνών κόμμα πραγματοποιεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο Κεντρική Επιτροπή τις εργασίες της οποία θα ανοίξει με εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Το κομματικό έγγραφο που δημοσιεύει το bankingnews.gr, αποτελεί προπομπό που προμηνύει ότι η συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου θα είναι τουλάχιστο «θερμή».

Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλούν συγκεκριμένες αναφορές και διαπιστώσεις για «χαμηλή συμμετοχή μελών», «κόμμα που τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως παρατηρητής των αποφάσεων» και «δυστοκία του κόμματος στην αύξηση των μελών».

Όσο για την αναφορά περί «αποδυνάμωσης του στελεχικού δυναμικού λόγω της συμμετοχής πολλών συντρόφων στον κυβερνητικό μηχανισμό» θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει κάποιοι «βολεύουν τα δικά τους κομματικά παιδιά» σε κυβερνητικές θέσεις «αδειάζοντας τα τοπικά κομματικά γραφεία και τις οργανώσεις». 
Read More »
Έγγραφο του bankingnews αποκαλύπτει την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στη Θεσπρωτία Έγγραφο του bankingnews αποκαλύπτει την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Δείτε πως ξετρύπωσαν τα 383 κιλά κάνναβης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017
Read More »
Δείτε πως ξετρύπωσαν τα 383 κιλά κάνναβης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε πως ξετρύπωσαν τα 383 κιλά κάνναβης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΤΣΙΔΑΣ: Ένας μεγάλος Θεσπρωτός Ευεργέτης

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Μέγα ευεργέτη της πατρίδας τον χαρακτήριζαν οι εφημερίδες της εποχής τον αείμνηστο Ευάγγελο Κωτσίδα, και άξιο συνεχιστή του έργου και του αθάνατου πνεύματος των Ηπειρωτών ευεργετών- παρακαταθήκη τιμής για τους επίγονους.

Αυτός είν’ ο λόγος που γράφτηκαν τούτες οι γραμμές. Με δυσκολία είν’ αλήθεια γιατί δεν είναι καταγραμμένο το αγαθοεργό του έργο, αφού ο ίδιος από ιδιοσυγκρασία δεν ήθελε την προβολή- το ‘δειχνε και στους ευεργετούμενους.

Ο Ευάγγελος Κωτσίδας γεννήθηκε το 1892 στην ιστορική Πλεσίβιτσα Φιλιατών και απεβίωσε στο Γούστερ σε ηλικία 96 ετών. Το 1920, έφηβος ακόμη έφυγε για την Αμερική- όπως και πολλοί άλλοι από την επαρχία Φιλιατών. Εγκαταστάθηκε στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης και εργάστηκε, τα πρώτα χρόνια ως ανειδίκευτος εργάτης. Με οδηγό της ζωής του την έντιμη εργασία και σύντροφο τη συντηρητική ηπειρώτικη διαβίωση, πάλεψε σκληρά τα πρώτα χρόνια της ξενιτιάς. Προικισμένος όμως με επιμονή και έφεση στη δημιουργία και κουβαλώντας το πατροπαράδοτο Πλεσιβιτσιώτικο εμπορικό πνεύμα γρήγορα ξεπέρασε τις δυσκολίες. Έτσι τον Αύγουστο του 1924, με συνέταιρο τον έντιμο και προοδευτικό Έλληνα Θεόδωρο Τώνα- από το Μοναστήρι της Μακεδονίας- ιδρύουν στο Γούστερ μικρή βιοτεχνία παρασκευής γλυκισμάτων. Τα μοναδικά στο είδος τους προϊόντα δεν άργησαν να κατακτήσουν την Αμερικάνικη αγορά και να κάνουν τους συνεταίρους υπολογίσιμους οικονομικούς παράγοντες του Αμερικανικού Κράτους.

Το χρήμα και δύναμη που απέκτησε ο Ευάγγελος Κωτσίδας ανέδειξαν τον αλτρουισμό και τον πατριωτισμό του. Από τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας διέθετε σε κάθε έναν που είχε ανάγκη βοήθεια και ενίσχυσης, στην Αμερική και στην Ελλάδα. Στους 5.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που εργάστηκαν κατά καιρούς στην επιχείρηση του, που είχε γίνει παρήγορο καταφύγιο κάθε βασανισμένου.

Σε εκατοντάδας χιλιάδες δολάρια ανέρχονται οι δωρεές του και επάξια κατέκτησε τον τιμητικό τίτλο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ της Αμερικής & ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗ της Ελλάδας. Το όνομα Κωτσίδας εκείνο τον καιρό δονούσε τις καρδιές των Θεσπρωτών, σε Αμερική κι Ελλάδα. Στο έργο του τον ενθάρρυνε η ισάξια σε ψυχικά χαρίσματα σύζυγος του Ίβα Κωτσίδα, καθώς και τα παιδιά του Νίκος και Βασιλική- αφού έχασε από ατύχημα το τρίτο του παιδί, την πολύκλαυστη Αλεξάνδρα.

Πέρα και πάνω από τις επαγγελματικές κατακτήσεις και ευεργετικές προσφορές ο Ευάγγελος Κωτσίδας υπήρξε σημαίνον στέλεχος της Πανηπειρωτικής για πάνω από 33 χρόνια, σαν ύπατος Σύμβουλος, Γενικός Γραμματέας και το 1953 ο 5ος Πρόεδρος της- όπως σημειώνει στο βιβλίο του ο Ηλίας Μπέτζιος ¨ΠΑΝΗΠΕΙΡΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ¨ που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 2010.


Και συμπληρώνει ό ίδιος: Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης στην Αμερική και στην Ελλάδα. Μετανάστης από τη Θεσπρωτία της Ηπείρου, ήρθε στην Αμερική και ξεκίνησε την επιχείρησή του Table Talk το 1924. Η εταιρία του παρασκευής γλυκισμάτων (pies) ξεκίνησε από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στο Γούστερ και εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολική Ακτή με παραγωγή εκατομμυρίων δολαρίων πωλήσεων.

Στο Γούστερ, την δεύτερη πατρίδα του, ο Ευάγγελος Κωτσίδας μαζί με τον συνέταιρό του Θεόδωρο Τώνα χρηματοδότησαν την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη, αναλαμβάνοντας υπό την προστασία τους το Νοσοκομείο της, τις Σχολές της και γενικώς όλα τα Ιδρύματα της, των οποίων και την ίδρυση την απρόκοπη λειτουργία χρηματοδότησε απλόχερα. Ήταν μέλος και για πολλά χρόνια διευθυντής της Ορθόδοξης Καθεδρικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Worchester και υπηρέτησε στην επιτροπή για τη συλλογή δωρεών με σκοπό την ανέγερσή της. Η επιτροπή αυτή οργάνωνε και επέβλεπε την κατασκευή του ναού, όπως είναι η σημερινή του μορφή. Με το έργο του τίμησε την ενορία του. Είχε τον τίτλο του «Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Είχε τιμηθεί από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Επίσκοπο Μιχαήλ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Έλαβε το «Πιστοποιητικό Αξίας» (Certificate of Merit) από τον Πατριάρχη της Βορείου και Νοτίου Αμερικής για την ηγετικότητα και τις υπηρεσίες του στην Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο και το Πιστοποιητικό Μέλους της «Συμμαχία των Ορθοδόξων Ελληνικών Φροντιστών» (Ελεύθερη μετάφραση) (League of Greek Orthodox Stewards) από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Είχε τιμηθεί από το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ. Είχε λάβει το μετάλλιο του Αγ. Παύλου και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Phoenix και μια διάκριση από τον Βασιλιά Παύλο της Ελλάδας. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του πρώτου Ελληνικού Ορθόδοξου Σχολείου Κληρικών στο Pomfret και του Ελληνικού Κολεγίου και Ιερού Σταυρού Σχολείου Κληρικών στο Μπρούκλιν και η συμβολή του στην κατασκευή της βιβλιοθήκης του Κολεγίου ήταν μέγιστη. Ως τέτοιος ευεργέτης, ονομάστηκε ισόβιο μέλος των αποφοίτων και έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Doctor στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες από το Ελληνικό Κολέγιο. Ήταν ευεργέτης του Σχολείου του Bancroff, του οποίου το δώρο ήταν καταλυτικό για την κατασκευή του θεάτρου. Ο κος Κωτσίδας είχε τιμηθεί από τον ΑΗΕΡΑ- Αμερικανο Ελληνικός Εκπαιδευτικός & Αναπτυξιακός Οργανισμός – για τις υπηρεσίες του στην χριστιανική ομάδα του George Jarvis και το πρόγραμμα υποτροφιών του District 8. Είχε τιμηθεί από την Παν Ηπειρωτική Ένωση του Worcester και τον Παν Ηπειρωτικό Οργανισμό Αμερικής & Καναδά. Το 1978 ο κος Κωτσίδας έλαβε το Εθνικό Βραβείο Αδελφότητας από το Εθνικό Συμβούλιο Χριστιανών και Εβραίων. Είχε επίσης τιμηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. για τη συμβολή του στο πρόγραμμα Ομολογιών Πολέμου (ελεύθερη μετάφραση) (wartime savings bonds program). Διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του συμβουλίου του Κυβερνητικού Αποταμιευτικού και Δανειοδοτικού Τμήματος του Worcester και ήταν μέλος της εταιρείας Hahnemann .

Για τις προσφορές του στην Ελλάδα γενικά γνωρίζουμε για τις ετήσιες σεβαστές ενισχύσεις της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και τις ετήσιες προσφορές προς την ΑΧΕΠΑ- για το τμήμα των άπορων μαθητών της.

Για τη γενέτειρα του το Πλαίσιο γνωρίζουμε πως το είχε μόνιμα στην καρδιά και στην σκέψη του. Γι’ αυτό και όποτε το επισκέπτονταν έβγαινε όλο το χωριό να τον υποδεχθεί. Γνωρίζουμε πως ενθάρρυνε και ενίσχυσε κάθε πρωτοβουλία των τοπικών αρχών της και διέθεσε σημαντικά ποσά σε έργα κοινής ωφέλειας και για την ανακούφιση των εναπομεινάντων κατοίκων της και κυρίως για την δημιουργία μονίμων εσόδων της Κοινότητας και των κατοίκων. Τη δεκαετία του 1950 κατέθεσε στην τράπεζα ποσό Χιλίων Δολαρίων, ως κληροδότημα, των τόκων κάθε χρόνο, να δίνονται στα άπορα κορίτσια που θα έρχονταν σε γάμο κι ήταν κάτοικοι Πλεσιβίτσης.

Στην παρακάτω προπολεμική φωτογραφία διακρίνονται σε πανηγύρι στην Πλεσίβιτσα, πρώτος ο Θύμιο Ζήσης, δεύτερος ο Βαγγέλη Κωτσίδας, τρίτος ο Κώστας Θάνος-πρόεδρος του χωριού τότε, κι ο φημισμένος Φάκος με το βιολί


Για τους Φιλιάτες, όπου ζούσαν συγγενείς του, τα αδέλφια του Πέτρο και Γιάννης κλπ, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Και πρώτα πρώτα για το Νοσοκομείο Φιλιατών, για το οποίο υπήρξε στήριγμα του Πέτρου Μπέμπη- ιδρυτή του Νοσοκομείου στις οικονομικές εξορμήσεις του στην Αμερική προπολεμικά. Μεταπολεμικά συνέχισε ως επικεφαλής κάθε κινήσεως των Φιλιαταίων Αμερικής, με στόχο τον εφοδιασμό του Νοσοκομείου με Επιστημονικά Εργαλεία, Ασθενοφόρα, Υδροφόρες, φάρμακα κλπ. Τιμώντας τον το τότε Δ. Σ. του Νοσοκομείου εντοίχισε αναμνηστική μαρμάρινη πλακέτα σε θάλαμο με το όνομα ¨Ευάγγελος Κωτσίδας¨.

Με μέλη της οικογένειας του που διέμεναν στο Φιλιάτι, στο μπαλκόνι του Μηνά Κόντη

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και η συνδρομή του για τη λειτουργία του Γυμνάσιου Φιλιατών, από την έναρξη λειτουργίας του το 1953-4 ως τη θεμελίωση του νέου κτιρίου το 1959. Κι ακόμη συνέδραμε οικονομικά στη ιδέα υλοποίησης του Κέντρου Νεότητας και στις προσπάθειες του Συλλόγου που πρωτοστατούσε ο Λευτέρης Τσώνης. Πέρα από αυτά και άλλα πολλά Θεσπρωτικά Ιδρύματα είχαν την τύχη και την βοήθειά του, όπως το Μητροπολιτικό Οικοτροφείο Παραμυθιάς και Πωγωνιανής. Δεν ήταν μικρή και η οικονομική του συνδρομή σε διάφορες Εκκλησίες και Σχολεία της Επαρχίας Φιλιατών. Σε όλες τις δωρεές που έκανε ο Κωτσίδας, ο τύπος του καιρού αναφέρει το γεγονός, αλλά δεν αναγράφει τα ποσά, με εντολή του ίδιου προφανώς.

Από όλα όσα έκανε, από τις δωρεές, τις προσφορές και τις ευεργεσίες του εκείνο που τιμά ιδιαίτερα τη μνήμη του είναι το ενδιαφέρον και η αγάπη που έδειξε για τον συνάνθρωπο- για όλους όσους τον χρειάστηκαν είχε την πόρτα ορθάνοιχτη.

Γιώργος Κώτσης


Read More »
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΤΣΙΔΑΣ: Ένας μεγάλος Θεσπρωτός Ευεργέτης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΤΣΙΔΑΣ: Ένας μεγάλος Θεσπρωτός Ευεργέτης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Το Σάββατο η κοπή της πίτας, του Συλλόγου Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017
Με ιδιαίτερη χαρά το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11.00πμ στο γραφείο του συλλόγου μας (Χριστ. Περαΐβου 12, Ηγουμενιτσα) όπου θα τελεσθεί Αγιασμός και κατόπιν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΜΙΧΑΗΛ ΛΑΜΠΡΟΥ 

Read More »
Το Σάββατο η κοπή της πίτας, του Συλλόγου Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας Το Σάββατο η κοπή της πίτας, του Συλλόγου Πολυτέκνων Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Read More »
Ηγουμενίτσα: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Ηγουμενίτσα: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ποντιακή βραδιά με ζωντανή μουσική και χορευτές στο "ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ"

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017


Read More »
Ηγουμενίτσα: Ποντιακή βραδιά με ζωντανή μουσική και χορευτές στο "ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ" Ηγουμενίτσα: Ποντιακή βραδιά με ζωντανή μουσική και χορευτές στο "ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Ζητούνται υπάλληλοι για τουριστική μονάδα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017


Η τουριστική μονάδα karvouno villas στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αναζητάει προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, για τη τουριστική σεζόν του 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν βιογραφικό στο email: info@karvounovillas.gr


 
Read More »
Ζητούνται υπάλληλοι για τουριστική μονάδα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Ζητούνται υπάλληλοι για τουριστική μονάδα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στις 24 Φεβρουαρίου η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου "ΣΤΟΡΓΗ"

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017
Σας προσκαλούμε στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου "ΣΤΟΡΓΗ" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Selefkos Palace" στη Νέα Σελεύκεια.

Η παρουσία σας θα μα τιμήσει ιδιαίτερα
Read More »
Ηγουμενίτσα: Στις 24 Φεβρουαρίου η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου "ΣΤΟΡΓΗ" Ηγουμενίτσα: Στις 24 Φεβρουαρίου η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου "ΣΤΟΡΓΗ" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Ένοχος ο Παιδίατρος από τα Γιάννενα για κατοχή και διάθεση παιδικού πορνογραφικού υλικού

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 
Εκδικάστηκε εχτές Τετάρτη 8/2 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πρέβεζας το οποίο αποτελούνταν από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους, η υπόθεση με κατηγορούμενο τον Βούλγαρο Παιδίατρο, ο οποίος κατηγορούνταν για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και για 23 χρόνια διατηρούσε ιατρείο στη πόλη των Ιωαννίνων.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο, δίχως να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 6 ετών συν χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Μάλιστα στις παραλειπόμενες ποινές, στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν τρία χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων συν τρία χρόνια αφαίρεσης της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος. 
Η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, με περιορισμό απαγόρευσης του εξόδου από τη χώρα. 
Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος έως ότου γίνει το εφετείο


 
Read More »
Ένοχος ο Παιδίατρος από τα Γιάννενα για κατοχή και διάθεση παιδικού πορνογραφικού υλικού Ένοχος ο Παιδίατρος από τα Γιάννενα για κατοχή και διάθεση παιδικού πορνογραφικού υλικού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, αξιοποιώντας σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του σχετικά με την καταβολή των νέων εισφορών ΕΦΚΑ, διευκρινίζει τις υποχρεώσεις για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών και όλους όσοι ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΕ καθώς ΕΠΕ και ΙΚΕ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, ως μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι (Ελεύθεροι επαγγελματίες-Αυτοαπασχολούμενοι), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων, νοούνται και τα μέλη ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 3%. Πιο αναλυτικά:

➢ Επί μελών εταιρειών βάση υπολογισμού εισφορών αποτελεί το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία. Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται η κατώτατη μηνιαία βάση.

➢ Επί μη εκκαθαρισμένων και μη υποβληθεισών δηλώσεων, ως βάση υπολογισμού εισφορών θα λαμβάνεται το ΚΦΑ (καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα) από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος, ενώ η μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών καθορίζεται ως μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει από την διαίρεση του ετήσιου ΚΦΑ δια του δώδεκα (12). Διευκρινίζεται, δε, ότι για το 2017 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2015 και μόνον όταν καταστεί ευχερής η χρήση των εισοδημάτων του 2016, θα ακολουθήσει εκκαθαριστική διαδικασία και οριστικοποίηση των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών, στο τέλος του 2017.

➢ Πρόσωπα που για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016 (01/01/2017) και εφεξής αποκτούν ιδιότητα ή προβαίνουν σε έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων καταβάλλουν, από το μήνα έναρξης εργασιών έως τον τελευταίο μήνα του ιδίου έτους, εισφορές επί της κατώτατης βάσης.

Από τις παραπάνω διευκρινίσεις συνάγεται το συμπέρασμα πως το εισόδημα μέλους ΔΣ ΑΕ με συμμετοχή τουλάχιστον 3% ή τα μερίσματα που μπορεί να πάρει από την διανομή κερδών, υπάγονται σε ασφαλιστικές εισφορές. Αν δεν υπάρχουν τέτοια εισοδήματα θα πρέπει να καταβληθεί η ελάχιστη εισφορά.

1. Βάση υπολογισμού νέων Ασφαλιστικών Εισφορών ΕΦΚΑ

Ως κατώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 € (Ετήσιο 586,08*12 = 7.032,96 €). Η εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ανέρχεται στο 20% και στο 6,95% για υγειονομική περίθαλψη, ενώ ταυτόχρονα θα αποδίδεται και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, η οποία στην περίπτωση των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ είναι 10 €/μήνα. Συνεπώς η κατώτατη εισφορά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται στα 167,95 € (117,22 € για σύνταξη, 40,73 € για υγεία και 10 € υπέρ ΟΑΕΔ).

Ως ανώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών όπως ισχύει κάθε φορά. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 5.860,8 € (Ετήσιο 5.860,8 * 12=70.329,6 €). Ως εκ τούτου η ανώτατη εισφορά εκτιμάται στα 1.589,49 € (1.172,16 € για σύνταξη, 407,33 € για υγεία και 10 € υπέρ ΟΑΕΔ).

2. Ασφαλιστικές εισφορές επί αμοιβών μελών Δ.Σ. σε Α.Ε.

• Στο 34,10% (21,38% ο εργοδότης και 12,72% το μέλος) θα ανέρχονται οι εισφορές κλάδων: σύνταξης, επικούρησης, ασθένειας σε είδος και σε χρήμα για αμοιβές μελών Δ.Σ., που είτε αποτελούν δαπάνη για την εταιρεία, είτε προέρχονται από τα κέρδη, καθώς αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά ως εισόδημα από «μισθωτή απασχόληση». Για τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε., τα οποία λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση οποιασδήποτε μορφής για την ιδιότητά τους αυτή, οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές τόσο από την εταιρεία (εργοδότη) όσο και από τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ., όπως δηλαδή ισχύει στην περίπτωση των απλών μισθωτών. Εφόσον η ανωτέρω αμοιβή καταβάλλεται άπαξ κατ’ έτος, αυτή διαιρείται διά 12 και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται επί των μηνιαίων ποσών που προκύπτουν. Αν τα μέλη Δ.Σ. δε λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δεν ισχύει το κατώτατο πλαφόν των 586,08 ευρώ.

• Στη περίπτωση που τα μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. είναι και μέτοχοι της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνεπώς, βαρύνονται με το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών και μάλιστα ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται πάνω στο κατώτατο πλαφόν των 586,08 ευρώ, το οποίο ισχύει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους /ελεύθερους επαγγελματίες.

•Στη περίπτωση μέλους ΔΣ Α.Ε. και ταυτόχρονα μετόχου με ποσοστό πάνω από 3% στην ίδια ΑΕ με υποχρεωτική ασφάλιση μέχρι 31/12/2016 στον τ. ΟΑΕΕ, σε εταιρεία που δεν διανέμει μερίσματα, δεν έχει κέρδη, αλλά στα μέλη του ΔΣ δίνει αμοιβές με απόφαση της ΓΣ, η υποχρέωση ασφάλισης είναι σύμφωνα με το άρθρο 38 των μισθωτών/μελών ΔΣ με συμμετοχή στην ασφάλιση του μέλους συνολικά στο 34,1%.

3.Εισφορές για εμπορική δραστηριότητα σε εταιρείες ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και ατομικές επιχειρήσεις

Για κάθε έτος μετά το 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές (σύνταξης και υγείας με γενικό κανόνα 26,95% επί των καθαρών κερδών +10€/μήνα υπέρ ΟΑΕΔ) υπολογίζονται επί του εισοδήματος (καθαρά κέρδη) του προηγούμενου έτους, και στη συνέχεια μετά την εκκαθάριση του εισοδήματος του προηγούμενου έτους γίνεται ο απαραίτητος συμψηφισμός. Για τον υπολογισμό των εισφορών του 2017 λαμβάνεται υπόψη σαν βάση το εισόδημα του 2015 (καθαρά κέρδη) που αναλογούν στο ποσοστό κάθε ομόρρυθμου ή ετερόρρυθμου μέλους και όταν οριστικοποιηθεί το εισόδημα του 2016 (καθαρά κέρδη) θα γίνεται επανυπολογισμός. Τυχόν διαφορές θα συμψηφιστούν ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ("μπλοκάκι") διαφοροποιήθηκαν σύμφωνα με σχετική διορθωτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει:


1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος - εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί, μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού, δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%, μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.


2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους - εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος - εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Εκ της Διοικήσεως
του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Read More »
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το εργατικό δυστύχημα στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου εργάτη. 

Ο συνάδελφος καταπλακώθηκε από λάσπη και χώμα κατά τη διάρκεια διάνοιξης αρδευτικού αύλακα. 

Ο συνάδελφος δεν είναι η μοναδική περίπτωση εργατικού ατυχήματος και στην περιοχή μας. 

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς πάντα τέτοια αποτελέσματα έχει. 

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους, να προστατεύουν οι ίδιοι τη σωματική του ακεραιότητα γιατί αρκετές φορές εκτός από τον ιδρώτα τους έχουν δώσει και το αίμα τους για τα κέρδη των εργοδοτών. 

Τους καλούμε να συμπορευτούν με το Εργατικό Κέντρο και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη ζωή που μας αξίζει. 

Διεκδικούμε: 
 • Άμεσα μετρά υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να αποτελεί ασπίδα των δικαιωμάτων μας.


 
Read More »
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το εργατικό δυστύχημα στην Ηγουμενίτσα Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για το εργατικό δυστύχημα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Κατάσχεσαν 158 κιλά κάνναβης σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017
Την αποτροπή εισαγωγής και διοχέτευσης στο εσωτερικό της χώρας περισσοτέρων από 158 κιλών κάνναβης πέτυχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, με τις αυτόφωρες συλλήψεις, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, πέντε ατόμων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένων και παράλληλων επιχειρήσεων, πρωινές ώρες εχτές (08-02-2017), στις περιοχές του Δελβινακίου και του Γεροπλάτανου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, συνελήφθησαν, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί, ηλικίας 28 και 62 ετών καθώς και τρεις αλλοδαποί (δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 21 και 33 ετών και μία 47χρονη υπήκοος Ρωσίας), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εισαγωγής στη χώρα, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, εχτές το πρωί, στη διασταύρωση Γεροπλατάνου Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 28χρονο ημεδαπό και τον 33χρονο υπήκοο Αλβανίας, διότι εντόπισαν τον 28χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και να λειτουργεί ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και το οποίο ήταν έμφορτο με (128.200) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Στη δεύτερη περίπτωση, εχτές το πρωί, στη διασταύρωση Δελβινακίου Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 21χρονος υπήκοος Αλβανίας και μετά από έρευνα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βρέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (30.150) γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, συνελήφθησαν στην Παναγιά Πρεβέζης και άλλοι δύο δράστες (ο 62χρονος ημεδαπός και η 47χρονη υπήκοος Ρωσίας), οι οποίοι εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και εξακριβώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, λειτουργούσαν υποστηρικτικά ως προπομποί, προκειμένου να ενημερώνουν για πιθανό επικείμενο αστυνομικό έλεγχο.

Συνολικά, κατασχέθηκαν:
 • στην πρώτη περίπτωση, (90) δέματα με ποσότητα κάνναβης, βάρους (128.200) γραμμαρίων
 • στην δεύτερη περίπτωση, (30) δέματα με ποσότητα κάνναβης, βάρους (30.150) γραμμαρίων
 • τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
 • οκτώ κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. 


 
Read More »
Κατάσχεσαν 158 κιλά κάνναβης σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις Κατάσχεσαν 158 κιλά κάνναβης σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε 12 Διεθνείς Εκθέσεις

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε επίσης πρόγραμμα συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε Διεθνείς Εκθέσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για τις εξής:

Α) Τουριστικές εκθέσεις:
1. Έκθεση I.F.T. στο Βελιγράδι σε περίπτερο του ΕΟΤ το διάστημα 23-26/2/2017, στην οποία η Περιφέρεια ηπείρου συμμετέχει για 4 η χρονιά

2. Έκθεση Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο σε περίπτερο του ΕΟΤ. το διάστημα 8-12/3/2017, στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει για 7η χρονιά

3. Έκθεση MEDITERRANEAN PANORAMA στη Στοκχόλμη το διάστημα 17-19/3/2017, στην οποία η Περιφέρεια συμμετέχει για 3η χρονιά. Περιλαμβάνει και προβολή προϊόντων και γαστρονομίας.

4. Έκθεση Ταξίδι στην Κύπρο τον Απρίλιο, στην οποία η Περιφέρεια συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά.

5. Έκθεση εναλλακτικού τουρισμού.Tour Natur στο Ντίσελντορφ το Σεπτέμβριο.

6. Έκθεση W.T.M. στο Λονδίνο σε περίπτερο του ΕΟΤ. το διάστημα 7-9/11/2017, στην οποία επίσης η Περιφέρεια συμμετέχει για 7η χρονιά.

7. Έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 16-19/11/2017.

8. Έκθεση Grecka Panorama στη Βαρσοβία το Δεκέμβριο, στην οποία η Περιφέρεια θα συμμετάσχει για δεύτερη χρονιά. Περιλαμβάνει και προβολή προϊόντων και γαστρονομίας.

Β) Εκθέσεις προβολής προϊόντων:

1. Έκθεση Food Expo στην Αθήνα το διάστημα 18-20/3/207. Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει για 2 η συνεχή χρονιά.

2. Έκθεση Griechenland Festival σε κεντρική πλατεία του Ντίσελντορφ το διάστημα 30/3-2/4/2017.

3. Έκθεση Ελλάδος Γεύση στην Αθήνα το διάστημα 18-21/5/2017. Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει για 2 η συνεχή χρονιά.

4. Έκθεση ANUGA το διάστημα 7-11/10/2017, στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει για 2 η συνεχή χρονιά.Read More »
Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε 12 Διεθνείς Εκθέσεις Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε 12 Διεθνείς Εκθέσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Σελίδες