Ξεκίνησε τους ελέγχους στα στρατόπεδα ο Χαρδαλιάς μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του προσωπικού

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Ξεκίνησε τους ελέγχους στα στρατόπεδα ο Χαρδαλιάς μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του προσωπικού


Μπαράζ έκτακτων επιθεωρήσεων πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έως και την Τετάρτη σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια με φόντο τις εκρήξεις μετά τη φωτιά στην 111 ΠΜ στην Νέα Αγχιάλο στο Βόλο.
Χαρδαλιάς: Θέλουμε να εγγυηθούμε τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του προσωπικού

«Ως πολιτική ηγεσία θέλουμε να εγγυηθούμε τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του προσωπικού μας και του υλικού μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. «Είμαστε σήμερα μαζί με τους επιτελάρχες, ώστε να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια ασφαλείας και πυρασφάλειας», πρόσθεσε.

Οι συγκεκριμένες έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων ασφαλείας και πυρασφάλειας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023. Θα πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, ενώ θα διεξαχθούν και έκτακτες ασκήσεις πυρασφάλειας.

Σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκληρώνει τον έλεγχο της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής με την 873 Αποθήκη Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πρόγραμμα των επιτόπιων ελέγχων του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας να συνεχίζεται με την 110 Πτέρυγας Μάχης και την 1η Διοίκηση Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.
Read More »
Ξεκίνησε τους ελέγχους στα στρατόπεδα ο Χαρδαλιάς μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του προσωπικού Ξεκίνησε τους ελέγχους στα στρατόπεδα ο Χαρδαλιάς μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του προσωπικού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Οι 3 προτεραιότητες του Φθινοπώρου για την οικονομία

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Οι 3 προτεραιότητες του Φθινοπώρου για την οικονομία


Τρεις κύριες προτεραιότητες θέτει για το φθινόπωρο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ προεξάρχουσα είναι πάντα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, στη νομοθετική ρύθμιση για τους servicers και στην ενίσχυση της υγείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Παράπλευρα, το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω της ΕΤΑΔ.

-Το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, δρομολογούνται έως και τους πρώτους μήνες του 2024:

*Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

*Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.

*Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Παράλληλα, συνεχίζονται εντός του επόμενου έτους τα ψηφιακά μέτρα, όπως:

*Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, και

*Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Ενώ, προχωρούν:

*Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

*Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

*Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

-Η νομοθετική ρύθμιση για τους servicers, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

-Στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον υπουργό, μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Μια άλλη πρόκληση, είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων. Ενώ, μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε, μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος τελικά της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Φυσικά, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, στόχος παραμένει και η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, έσοδα για το Δημόσιο και ανάπτυξη για τη χώρα. Εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, ιδρύθηκε και χωριστή Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα επιδιωχθεί ο ριζικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.


Read More »
Οι 3 προτεραιότητες του Φθινοπώρου για την οικονομία Οι 3 προτεραιότητες του Φθινοπώρου για την οικονομία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Β. Κικίλιας: Πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Β. Κικίλιας: Πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστώνΣτις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας το επόμενο διάστημα αναφέρεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα « Το Βήμα της Κυριακής».

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Κικίλιας και στη συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τις τρεις προτεραιότητες και κινήσεις του επόμενου διαστήματος.

«Οι κινήσεις που θα γίνουν είναι ενισχυτικές. Τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης.

Τρίτον η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «η κλιματική κρίση έχει μεταβάλλει δραματικά και τα μοντέλα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ρόδο χαρακτηρίζοντάς την ‘’mega πυρκαγιά”: «Όλο το βράδυ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς να διανοίξουν και να καθαρίσουν την 200 μέτρων πλάτους κοίτη ξεροπόταμου για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και το επόμενο πρωί όταν η φωτιά έφτασε εκεί τα 200 μέτρα κενού δεν στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν! Οι φλόγες εκτινάχθηκαν από το ένα σημείο στο άλλο διανύοντας πάνω από 500 μέτρα απόσταση στον αέρα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «’Αρα βλέπουμε να ανατρέπονται σχεδιασμοί και παράμετροι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς και σαν πρόληψη και επιχειρησιακά».

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και προσέθεσε ότι τα Canadair σταμάτησαν να παράγονται το 2015 και βρίσκονται σε αναμονή να επανεκκινήσει η γραμμή παραγωγής των νέων DHC- 515.

«Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια. Δυστυχώς πέραν της ενοικίασης παλιότερων αεροσκαφών δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και στα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία μπορούν να επιχειρούν πιο στοχευμένα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη διεθνώς αλλά και εκεί εξετάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση του στόλου μας», σημείωσε.

Σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα είπε ότι διαθέτει 16.580 ένστολους εκ των οποίων οι 14.040 υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ οι εθελοντές φέτος είναι 4.185 άτομα. «Ο αριθμός είναι επαρκής, πολύ υψηλός σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε, ωστόσο όπως είπε το «μόνο σημείο προβληματισμού, το οποίο εξετάζουν, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών που είναι στα 48 -49 χρόνια».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που είναι σε εξέλιξη και μέσω του οποίου θα γίνει «η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς την αυστηροποίηση των ποινών όσων προκαλούν πυρκαγιές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια».

Σχετικά με τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι στο επιχειρησιακό κομμάτι «θα μπορούσε να γίνει μια επανεκτίμηση του υφισταμένου πλαισίου σε κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωσης» και προσέθεσε ότι «στόχος είναι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι ή οι σύνδεσμοι Δήμων να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη Πολιτική Προστασία. Και βέβαια να πράττουν τα δέοντα όσον αφορά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για τους καθαρισμούς οικοπέδων».


Read More »
Β. Κικίλιας: Πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών Β. Κικίλιας: Πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Εγνατία Οδός: Μέσω παράκαμψης η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα μετά από τροχαίο κοντά στο Ελευθεροχώρι

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Εγνατία Οδός: Μέσω παράκαμψης η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα μετά από τροχαίο κοντά στο ΕλευθεροχώριΔιακοπή κυκλοφορίας υπάρχει στην Εγνατία Οδό , στο ρεύμα από Γιάννενα προς Ηγουμενίτσα στο ύψος του Ελευθεροχωρίου, λόγω τροχαίου ατυχήματος που συνέβη όταν Ι.Χ. έπεσε σε προπορευόμενη νταλίκα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οδηγός ΙΧ, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και χωρίς να προσκρούσει πουθενά, ακινητοποιήθηκε στη μέση του οδοστρώματος. Την ίδια ώρα κατάφερε και ακινητοποιήθηκε φορτηγό όχημα που ακολουθούσε το ΙΧ.

Δεν συνέβη το ίδιο όμως με τον οδηγό τρίτου οχήματος που ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω στην ακινητοποιημένη νταλίκα.

Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρώς ο οδηγός και ο συνοδηγός του Ι.Χ.

Η κυκλοφορία γίνεται μέσω παράκαμψης κοντά στη Παραμυθιά.


Read More »
Εγνατία Οδός: Μέσω παράκαμψης η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα μετά από τροχαίο κοντά στο Ελευθεροχώρι Εγνατία Οδός: Μέσω παράκαμψης η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα μετά από τροχαίο κοντά στο Ελευθεροχώρι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Σύνταξη και για όσους χρωστούν άνω των 20.000 προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Σύνταξη και για όσους χρωστούν άνω των 20.000 προανήγγειλε ο Γεωργιάδης


Σύνταξη σε όσους χρωστούν και πάνω από 20.000 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

“Ναι, ο στόχος μου είναι να μπορούν να βγουν στη σύνταξη και όσοι χρωστούν πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ, με κάποια κριτήρια προφανώς, που θα αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για ανθρώπους που έχουν πράγματι καταστραφεί οικονομικά και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη σύνταξη.Γνώμονας των αποφάσεων πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να έχει πληρώσει 27 χρόνια ένσημα και να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξή του“, ανάφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε οτι ήδη ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση που οδηγεί στην πλήρη εκκαθάριση των κυρίων συντάξεων. “Για να βγουν τα εφάπαξ και για να βγουν οι επικουρικές πρέπει να βγουν οι κύριες συντάξεις. Τώρα που οι κύριες συντάξεις είναι πια σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο και πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα έχουμε βάλει ως στόχο να μειώσουμε τις επικουρικές μέχρι τέλος του χρόνου τουλάχιστον στο μισό από ότι είμαστε σήμερα. Φυσικά και τα εφάπαξ θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο ερώτημα αν για τις ελλείψεις προσωπικού φταίνε οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίες σε κάποιες περιπτώσεις σημείωσε ότι “είναι πολύ σύνθετο το φαινόμενο της ανεργίας στην Ελλάδα. Από τη μια ακούς 11% ανεργία και από την άλλη όποιος κλάδος οικονομίας επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας μας ζητάει να του βρούμε εργαζόμενους, είτε είναι τουρισμός, είτε είναι εστίαση, είτε είναι οικοδομή, είτε είναι πρωτογενής τομέας, είτε είναι βιομηχανία.

Κανένας δεν βρίσκει εργαζομένους και ταυτόχρονα έχουμε 11% ανεργία. Αυτό καταλαβαίνετε είναι οξύμωρο. Οπότε, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση στο πρόβλημα. Μία απάντηση είναι σίγουρα οι χαμηλοί μισθοί. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι μισθοί να αυξηθούν και να βάλουν οι επιχειρήσεις το χέρι στην τσέπη. Πρέπει η αξία της μισθωτής εργασίας να απεικονίζει την πραγματική αξία στον σημερινό κόσμο.

Δεύτερον, οι συνθήκες εργασίας. Δεν μπορεί ένας που έχει ένα ξενοδοχείο να αναρωτιέται γιατί δεν βρίσκει εργαζομένους, όταν ο εργαζόμενος πρέπει να ζήσει σε ένα κοτέτσι. Κάθε εργαζόμενος έχει ψυχή και θέλει να ζει αξιοπρεπώς.

Τρίτον, είναι η μαύρη εργασία που προφανώς υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα.

Τέταρτον, είναι η έλλειψη κατάρτισης σε κρίσιμα επαγγέλματα τα οποία μας λείπουν και αυτό θα το διορθώσουμε με τα προγράμματα reskilling και upskilling μέσω της ΔΥΠΑ.

Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, όμως πιστεύω ότι με τις πολιτικές μας η ανεργία σε βάθος τετραετίας θα πέσει αρκετά”, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Για τη μαύρη εργασία ο υπουργός ανάφερε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και υπενθύμισε ότι αυτοί είναι αυξημένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

“Η μαύρη εργασία έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η πρωτοβουλία του Γιάννη Βρούτση να επιβάλει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ αν μια επιχείρηση έχει ανασφάλιστο εργαζόμενο έχει αποδώσει, αλλά τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υποδηλωμένη εργασία. Τους δηλώνουν 4ωρο και τους έχουν να δουλεύουν 10ωρο. Αυτό πιστεύω θα το αντιμετωπίσουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και τα κίνητρα που θα θεσπίσουμε θα είναι τέτοια και για να την έχει η επιχείρηση αλλά και για να θέλει να τη χτυπάει ο εργαζόμενος”, είπε ο υπουργός.


Read More »
Σύνταξη και για όσους χρωστούν άνω των 20.000 προανήγγειλε ο Γεωργιάδης Σύνταξη και για όσους χρωστούν άνω των 20.000 προανήγγειλε ο Γεωργιάδης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Ρολόι Ιωαννίνων: Το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Ρολόι Ιωαννίνων: Το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο


Το Ρολόι της πόλης των Ιωαννίνων κατασκευάστηκε το 1905 επί τουρκοκρατίας. Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της κάτω πλατείας, στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ, κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά Κούρδου.
 Ύστερα, όμως, από ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, το Ρολόι υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.

 Ο Π. Μελίρρυτος, που επέβλεπε τις εργασίες μερίμνησε για την αποκατάσταση του μνημείου ακριβώς με την μορφή που είχε στην αρχική του θέση, αριθμώντας προσεκτικά τους λίθους, τους οποίους συνέλεξε στον περίβολο του σημερινού Δημαρχείου. 

Η καμπάνα που τοποθετήθηκε στο κτήριο, βρισκόταν αρχικά στον πύργο του ρολογιού, επάνω από την κεντρική πύλη του κάστρου. Η καμπάνα αυτή είχε σταλεί στα τέλη του 17ου αιώνα από το δόγη της Βενετίας Αλ. Σεμετιέπολο, ως δώρο στην πόλη της Πρέβεζας.
 Περίπου έναν αιώνα αργότερα, ο Αλή Πασάς, αφού κατέλαβε την Πρέβεζα από τους Γάλλους, μετέφερε την καμπάνα στα Ιωάννινα.

Αποτελείται από έναν κομψό διάτρητο πυργίσκο που είναι μείγμα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού. Στο πάνω μέρος του υπάρχει ένα πέτρινο ωραίο κιγκλίδωμα, ενώ οι μικρές κολώνες του, που στηρίζουν το θόλο, είναι από χυτό σίδηρο και φέρουν πολυγωνικά κιονόκρανα.

 Η καμπάνα του είναι βενετσιάνικη. Στις τέσσερις πλευρές του υπάρχουν εντοιχισμένες πλάκες με οθωμανικά σύμβολα, καθώς και κρήνες. Εν γένει, πρόκειται για μία άρτια κατασκευή που είναι κράμα τριών πολιτισμών, και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται υπόδειγμα νεοκλασικού κτίσματος.

Από το 1926 υπήρχε ο παλιός μηχανισμός, με βαρίδια ολλανδικής καταγωγής. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 το ρολόι το κούρδιζαν με μανιβέλα. Το 1963 η τότε δημοτική αρχή τοποθέτησε μοτέρ. Μετά από 85 χρόνια λειτουργίας όμως το μοτέρ χάλασε και ήταν αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά και να επισκευαστεί ο μηχανισμός, καθώς το εργοστάσιο έχει κλείσει από τη δεκαετία του ’80. 

Από το 2000 την επισκευή και συντήρηση του Ρολογιού είχε αναλάβει ένας από τους ελάχιστους ωρολογοποιούς της πόλης, ο Σπύρος Φανίτσιος, που εισηγήθηκε την αντικατάσταση του μηχανισμού στη δημοτική αρχή.
 Ο νέος μηχανισμός που τοποθετήθηκε το 2012 είναι πιστό αντίγραφο των κλασικών μηχανικών ρολογιών, και αγοράστηκε από την Ελβετία αντί του ποσού των 5.000 ευρώ.

Η βενετσιάνικη καμπάνα και τα οθωμανικά σύμβολα στις τέσσερις εντοιχισμένες πλάκες του μαρτυρούν πως πρόκειται για ιστορικό και πολιτιστικό διατηρητέο μνημείο. Εκεί Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.

Το ρολόι των Ιωαννίνων έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, ενώ σχετικά πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε εκ νέου από την 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Σήμερα το Ρολόι αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Γιαννιώτες, αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης. Το ξεχωριστό στο είδος του αυτό κτίσμα έχει γίνει στις μέρες μας σήμα κατατεθέν της παραλίμνιας πόλης, κι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπόσημα της Ηπείρου.Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μία σπάνια φωτογραφία του 1905, που απεικονίζει το Ρολόι κατά την κατασκευή του, πριν υποστεί ζημιές και μεταφερθεί στη σημερινή του θέση. Κεντρικά τοποθετημένο, για να είναι ορατό από όλους, το Ρολόι διακρίνεται αισθητά από τα κτίρια που το περιβάλλουν, και δίνει μία κομψότητα στο σκληρό και ορεινό σκηνικό της Ηπείρου. Ακούραστα λοιπόν, εξακολουθεί να μετράει τις ώρες, βλέποντας τον χρόνο να κυλάει, την ζωή να εξελίσσεται, την πόλη και τους ανθρώπους της ν’ αλλάζουν.Read More »
Ρολόι Ιωαννίνων: Το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο Ρολόι Ιωαννίνων: Το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία στο Θέατρο Καρκαμίσι απο το Κ.Υ. Παραμυθιάς

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Εθελοντική αιμοδοσία στο Θέατρο Καρκαμίσι απο το Κ.Υ. ΠαραμυθιάςΑπό την Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς ενημερωνόμαστε πως:

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, κινητή μονάδα αιμοδοσίας, θα βρίσκεται στο Θέατρο Καρκαμίσι από τις 09:30 έως τις 14:00, στα πλαίσια των δράσεων της εθελοντικής αιμοδοσίας

Υπενθυμίζουμε πως οι εθελοντές αιμοδότες, θα πρέπει να προσκομίζουν τον αριθμό ΑΜΚΑ τους

Γιατί να δώσω αίμα; Τα οφέλη της αιμοδοσίας: Ο οργανισμός μας διαθέτει έξι λίτρα από εκείνη την κόκκινη ουσία που τρομάζει πολλούς, αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί το «υγρό της ζωής»…

Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές. Είναι η προφανής και κυριότερη αιτία για την οποία γινόμαστε αιμοδότες. Το αίμα μας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ιατρικών κέντρων της χώρας όταν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει ανάγκες μετάγγισης και βοηθούμε να υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα για αυτές τις περιπτώσεις.

Η αιμοδοσία μας γλιτώνει από ασθένειες. Κι όμως, δεν σώζουμε μόνο τους παραλήπτες από πιθανές επιπλοκές ασθενειών, αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, όταν δίνουμε αίμα αποβάλλονται μαζί του από τον οργανισμό οι αχρείαστες ποσότητες σιδήρου, οι οποίες όταν συσσωρεύονται και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στο αίμα μας, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων.
 Με την «αποσιδήρωση» που συντελείται κατά την αιμοδοσία, αμέσως βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ ο οργανισμός προστατεύεται μέχρι και από εγκεφαλικό, έμφραγμα ογκογενέσεις ή και επιτάχυνση της γήρανσης. Τα παραπάνω ευρήματα για την αιμοδοσία αφορούν κυρίως τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς μέχρι τότε ο περιττός σίδηρος αποβάλλεται ούτως ή άλλως μέσω της έμμηνης ρύσης.

Τα ψυχολογικά οφέλη της αιμοδοσίας. Καθόλου αμελητέα δεν είναι η αίσθηση ότι έχουμε βοηθήσει, ότι έχουμε συμβάλλει με το «κόκκινο λιθαράκι» μας στην βελτίωση της υγείας κάποιου συνανθρώπου μας. Ο αλτρουισμός αυτής της πράξης μας κάνει να αισθανόμαστε ηθικά υπερήφανοι και να περιμένουμε πως και οι υπόλοιποι θα έκαναν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης.

Ο συνεχής έλεγχος της υγείας μας. Όταν προχωρούμε τακτικά σε εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα μας υπόκειται συνεχώς σε εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο και έτσι μένουμε ενημερωμένοι για την αιματολογική μας υγεία.

Τα αποθέματα που σώζουν. Η εθελοντική αιμοδοσία όχι μόνο γλιτώνει τους κοντινούς συγγενείς των ασθενών που έχουν ανάγκη από την αγωνία της εύρεσης της κατάλληλης ομάδας αίματος, αλλά δημιουργεί αποθέματα που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους. Αφενός υπάρχει περισσότερο αίμα για περιόδους που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη στα νοσοκομεία (για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες) και αφετέρου τα ελληνικά ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος από ξένες χώρες επειδή δεν επαρκεί το διαθέσιμο ελληνικό.


Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία στο Θέατρο Καρκαμίσι απο το Κ.Υ. Παραμυθιάς Εθελοντική αιμοδοσία στο Θέατρο Καρκαμίσι απο το Κ.Υ. Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Περί φοιτητικών ενοικίων στα Ιωάννινα

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Περί φοιτητικών ενοικίων στα ΙωάννιναΤα Ιωάννινα τις μέρες αυτές έχουν την τιμητική τους.. Εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν σπίτια για την εγκατάσταση των νέων φοιτητών. Μία περίπτωση τέτοιας αναζήτησης έγινε… viral καθώς ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης μίλησε στο Mega για την προσωπική του εμπειρία.

«Πέρασε ο γιος μου στα Ιωάννινα στη φιλοσοφική και έψαξα να βρω ένα σπίτι.

Το θέμα είναι πως ένας άνθρωπος αποφάσισε ότι θέλει 2.500 ευρώ προκαταβολή για τα χρήματα που δε θα φαίνονταν στο συμβόλαιο.

Επειδή επικοινώνησα με πολλούς ανθρώπους και αυτό συμβαίνει, επειδή δεν πιστεύω στις ελεγκτικές υπηρεσίες ότι μπορούν να βάλουν μία τάξη γιατί ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά η οποία έχει γίνει εγκληματική, αλλά πιστεύω μόνο στον άνθρωπο, ήθελα να παρακαλέσω αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποκτήσει ένα σπίτι, να πάρουν τα χρήματά τους αλλά να σεβαστούν αυτά τα παιδιά.

Ας τα αντιμετωπίσουν σαν παιδιά τους γιατί μπορεί να τα βρουν μπροστά τους.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν τουρίστες. Βοηθήστε τα παιδιά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

Ανάλογες περιπτώσεις αναφέρονται και σε άλλες πόλεις όπου φιλοξενούνται πανεπιστήμια.

Γεγονός όμως είναι ότι από τη στιγμή που η βραχυχρόνια μίσθωση μπήκε στην καθημερινότητα των ιδιοκτητών τα ενοίκια είτε πρόκειται για φοιτητή, είτε για εργαζόμενο, είτε για οικογένεια έχουν εκτοξευθεί όπως και οι απαιτήσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Καλό θα είναι στα Γιάννινα να καταλάβουν όλοι ότι ο αριθμός των φοιτητών χρόνο με τον χρόνο μειώνεται. Ότι πρόκειται για παιδιά που έρχονται στην πόλη και οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τις σπουδές..

Ότι η αντιμετώπιση και η συμπεριφορά προς αυτά τα παιδιά αποτελούν μέρος της φήμης της πόλης.
Read More »
Περί φοιτητικών ενοικίων στα Ιωάννινα Περί φοιτητικών ενοικίων στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Τροχαίο ατύχημα με 2 τραυματίες στην Εγνατία Οδό

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Θεσπρωτία: Τροχαίο ατύχημα με 2 τραυματίες στην Εγνατία Οδό


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της γέφυρας Νεοχωρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οδηγός ΙΧ, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και χωρίς να προσκρούσει πουθενά, ακινητοποιήθηκε στη μέση του οδοστρώματος. Την ίδια ώρα κατάφερε και ακινητοποιήθηκε φορτηγό όχημα που ακολουθούσε το ΙΧ.


Δεν συνέβη το ίδιο όμως με τον οδηγό τρίτου οχήματος που ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω στην ακινητοποιημένη νταλίκα.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά οι δύο επιβαίνοντες του τρίτου οχήματος και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο ΤΕΠ για τις πρώτες βοήθειες.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Παραμυθιάς.

Read More »
Θεσπρωτία: Τροχαίο ατύχημα με 2 τραυματίες στην Εγνατία Οδό Θεσπρωτία: Τροχαίο ατύχημα με 2 τραυματίες στην Εγνατία Οδό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Εγκληματική αδιαφορία της Αντιδημάρχου Φιλιατών | Άναψε φωτιά σε προστατευόμενο δάσος (+ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Εγκληματική αδιαφορία της Αντιδημάρχου Φιλιατών | Άναψε φωτιά σε προστατευόμενο δάσος (+ΦΩΤΟ)


Οι πολιτικοί είναι αυτοί που θέτουν τους κανόνες και τις νομοθεσίες που προστατεύουν το περιβάλλον και επιβάλλουν αυστηρά μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Οι πολιτικοί δε του Α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, υποτίθεται πως έχουν επωμιστεί και την ευθύνη των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ίδιοι δεν θεωρούν τον εαυτό τους υπόχρεο στο να τηρούν αυτούς τους κανόνες.


Στις 15 Ιουλίου, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και με την Ελλάδα να φλέγεται, η Αντιδήμαρχος Φιλιατών κα Ράνια Παππά, κατασκήνωσε με την οικογένειά της μέσα στο δάσος του Νεστορίου στην Καστοριά, ανάβοντας φωτιά στην προστατευόμενη περιοχή λίμνες Αρέννας Γράμμου, για να ψήσουν λουκάνικα και σουβλάκια!!!

Μάλιστα το "κατόρθωμά" τους αυτό, το διαφήμισαν αναρτώντας φωτογραφίες στο facebook.


Υπενθυμίζουμε πως παρόμοιο κρούσμα αδιανόητης εγκληματικής ανευθυνότητας, σημειώθηκε και στο δάσος της Βάλια Κάλντα, με μια συντροφιά εκδρομέων σε ελεύθερη κατασκήνωση να έχει ανάψει φωτιά μέσα στο δάσος.

Η εγκληματική αδιαφορία της κας Παππά κατά του περιβάλλοντος, αποκαλύπτει την υποκρισία που επικρατεί στον κόσμο της πολιτικής. 
Ενώ υποστηρίζουν δημόσια την ανάγκη για προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, είναι πρόθυμοι να παραβαίνουν αυτές τις αρχές όταν αφορά στον εαυτό τους ή στους δικούς τους.
Αναρωτιόμαστε, ποια είναι η πραγματική αξία της πολιτικής εξουσίας, αν οι ίδιοι που ζητούν την υποστήριξή μας δεν είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν τους νόμους που εκείνοι θεσπίζουν.
Αν οι πολιτικοί δεν δίνουν το παράδειγμα, πώς μπορούμε να περιμένουμε από τους πολίτες να συμμορφώνονται με τους νόμους και τις κανονιστικές απαιτήσεις;
Read More »
Εγκληματική αδιαφορία της Αντιδημάρχου Φιλιατών | Άναψε φωτιά σε προστατευόμενο δάσος (+ΦΩΤΟ) Εγκληματική αδιαφορία της Αντιδημάρχου Φιλιατών | Άναψε φωτιά σε προστατευόμενο δάσος (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν 5 άτομα στην Ήπειρο την τελευταία εβδομάδα για κατοχή ναρκωτικών

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Συνελήφθησαν 5 άτομα στην Ήπειρο την τελευταία εβδομάδα για κατοχή ναρκωτικών


Πέντε συνολικά άτομα συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα στην Ήπειρο, που κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, που στόχο έχουν την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:
· στην Πρέβεζα, 3 ημεδαποί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν, κατά περίπτωση, και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, ποσότητα 60 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και σουγιάς,
· στην Άρτα, ημεδαπός, που κατείχε μικροποσότητα ηρωίνης σε μορφή «βράχου» και
· στη Θεσπρωτία, αλλοδαπός, που κατείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Τονίζεται ότι, η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Read More »
Συνελήφθησαν 5 άτομα στην Ήπειρο την τελευταία εβδομάδα για κατοχή ναρκωτικών Συνελήφθησαν 5 άτομα στην Ήπειρο την τελευταία εβδομάδα για κατοχή ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπής για ηχορύπανση από κατάστημα διασκέδασης

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Σύλληψη ημεδαπής για ηχορύπανση από κατάστημα διασκέδασηςΣυνελήφθη εχτές (29-7-2023) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων ημεδαπή, διότι λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να γίνεται χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.


Read More »
Σύλληψη ημεδαπής για ηχορύπανση από κατάστημα διασκέδασης Σύλληψη ημεδαπής για ηχορύπανση από κατάστημα διασκέδασης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Σύλληψη 37χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Σύλληψη 37χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω στερούνταν σφραγίδας εισόδου σε έδαφος SCHENGEN σε ισχύ, επί του ταξιδιωτικού εγγράφου του, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 37χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 37χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Νέο τροχαίο ατύχημα με αγριογούρουνο

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023
Ηγουμενίτσα: Νέο τροχαίο ατύχημα με αγριογούρουνο


Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στο Βασιλικό Ηγουμενίτσας, όταν οδηγός ΙΧ συγκρούστηκε με διερχόμενο αγριογούρουνο.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, η νεαρή οδηγός του ΙΧ, δεν κατάφερε να αποφύγει το αγριογούρουνο, με αποτέλεσμα να το χτυπήσει και το ΙΧ της να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Τον τελευταίο χρόνο είναι συχνό φαινόμενο η σύγκρουση αγριογούρουνων με αυτοκίνητα αλλά και μηχανάκια.

Η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, οδηγεί τα αγριογούρουνα κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε συχνές επαφές με τους ανθρώπου.

Ευτυχώς η άτυχη οδηγός δεν τραυματίστηκε, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Νέο τροχαίο ατύχημα με αγριογούρουνο Ηγουμενίτσα: Νέο τροχαίο ατύχημα με αγριογούρουνο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 30, 2023 Rating: 5

Σελίδες