Δείτε τώρα ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Δείτε τώρα ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο

Read More »
Δείτε τώρα ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο Δείτε τώρα ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε*

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε*


Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών επιφανειών του γόνατος με ειδικές προθέσεις, η οποία έχει ως σκοπό να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και την αναπηρία της αρθρίτιδας, επιτρέποντας του να ανακτήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. 

Η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής επηρεάζει τη λειτουργία της καθώς και την επιβίωση της στο χρόνο. Επίσης μελέτες έχουν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της σωστής εξατομικευμένης τοποθέτησης των προθέσεων του γόνατος με την μετεγχειρητική ικανοποίηση του ασθενούς. 

Με την παραδοσιακή μέθοδο, η σωστή τοποθέτηση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενδομυελικών ή και εξωμυελικών ράβδων, καθώς και με υπολογισμό, βάσει στατιστικών μελετών, γωνιών από ανατομικές δομές, οι οποίες αρκετές φορές είναι δυσδιάκριτες. Η μέθοδος της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. 

Ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική υποβάλλεται σε ειδική αξονική τομογραφία τριών σημείων: ισχίου γόνατος και ποδοκνημικής. Ακολουθεί, με βάση ειδικού λογισμικού η τρισδιάστατη ανακατασκευή της πάσχουσας άρθρωσης, καθώς και των προπλασμάτων μελέτης με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. 

Με βάση αυτή την ανακατασκευή ο χειρουργός ορθοπεδικός έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει εικονικά το χειρουργείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιλέγοντας το μέγεθος των προθέσεων καθώς και τον βέλτιστο προσανατολισμό τους στους τρεις άξονες κίνησης του γόνατος (μετωπιαίο, εγκάρσιο και οβελιαίο), έχοντας ως γνώμονα την επιθυμητή διόρθωση του μηχανικού άξονα εξατομικεύοντας το χειρουργείο στις ανάγκες του κάθε ασθενή. 

Ακολουθεί με την βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή η κατασκευή των ειδικών εργαλείων κοπής, μοναδικά για κάθε αρθριτικό γόνατο, τα όποια εφάπτονται τέλεια στην επιφάνεια των προπλασμάτων του ασθενούς. 

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός τοποθετεί τους εξατομικευμένους οδηγούς κοπής στο μηρό και στην κνήμη του ασθενούς πραγματοποιώντας τις προσχεδιασμένες ιστοτομίες. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιστή ευθυγράμμιση των προθέσεων βάση του εξατομικευμένου προεγχειρητικού πλάνου μελέτης. 

Έτσι η ολική αρθροπλαστική εφαρμόζεται με εξατομικευμένο και προβλέψιμο για κάθε ασθενή τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανατομικές ιδιαιτερότητες του. 

Ιατρικό Ψυχικού: 
Άντερσεν 1, Νέο Ψυχικό 
Τ: 210 6974000 Κ: 6944 395879 

Ιατρικό Κέντρο MediOne Day Clinic: 
Σοφίας Βέμπο 35 & Ανδρέα Παπανδρέου 115, Γλυφάδα 
Τ: 210 9632396 / 210 9611043 

Λέλες Σωτήριος 
Ορθοπεδικός Χειρουργός 

* Ο Σωτήριος Λέλες γεννήθηκε το 1978 στα Ιωάννινα. 
Μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα από όπου και αποφοίτησε από το 2ο Γενικο Λύκειο.  
Το 2003 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ινσουβριας Varese Italy. Εκπλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και προχώρησε σε έναρξη της ιατρικής του ειδικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Ακολούθησε την ειδικότητα του στο Πανεπιστήμιακο Γενικο Νοσοκομείο Αττικον καθώς και στο Κέντρο Ατυχημάτων Αθηνών ΚΑΤ.
Read More »
Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε* Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε* Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, με πρωτοβουλία Πιτούλη

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, με πρωτοβουλία Πιτούλη


Ο συντονισμός των φορέων για την αντιπυρική περίοδο, ήταν το αντικείμενο της ευρείας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιηθηκε το πρωί της Πέμπτης, μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριος Μαυρογιώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών αντιπύραρχος Λεωνίδας Γκιόκας, η δασάρχης Σουλτάνα Γιαννακοπούλου, από το δήμο Σουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών Γρηγόρης Παππάς, από τον δήμο Ηγουμενίτσας ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Γεράσιμος Φουσέκης, από τον δήμο Φιλιατών ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Πέτρος Κατσαρης, ο διοικητής του Α.Τ Ηγουμενίτσας Θεόδωρος Παπακώστας καθώς και εκπρόσωπος του λιμεναρχείου Ηγουμενιτσας.

Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ άλλων αναλύθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια επέμβασης όσον αφορά την εμπλοκή των αρμοδίων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η ασφάλεια των υπαλλήλων και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Read More »
Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, με πρωτοβουλία Πιτούλη Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, με πρωτοβουλία Πιτούλη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Θεσπρωτία - 11 νέα δείγματα

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Θεσπρωτία - 11 νέα δείγματα


Από την 14η έως και την 17η Μαΐου, εστάλησαν 10 δείγματα προς διερεύνηση τα οποία ήταν όλα αρνητικά. 
Σήμερα 18/5 εστάλησαν 11 νέα δείγματα (τα 5 εκ των οποίων για προεγχειρητικό έλεγχο). 
Από την πρώτη ημέρα έχουν ληφθεί 142 δείγματα εκ των οποίων τα 131 αρνητικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις των παραπάνω 11 δειγμάτων. 
Επίσης σήμερα βρίσκονται υπό παρακολούθηση 7 άτομα (για προληπτικούς λόγους) βάσει των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. 

Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες !! 
Μένουμε υγιείς !!
Read More »
Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Θεσπρωτία - 11 νέα δείγματα Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Θεσπρωτία - 11 νέα δείγματα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης Παραμυθιάς

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης Παραμυθιάς


Στην επαναλειτουργία των γραφείων της προχώρησε η Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Η προσέλευση θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα αποφυγής συνωστισμού και της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοιού Coveid-19.

H εξυπηρέτηση των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, θα γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλέφωνο 2666022377, εσωτερικό 3, και κλείνοντας το απαραίτητο ραντεβού.
Read More »
Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης Παραμυθιάς Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Multirama και Nova Ηγουμενίτσας δώρισαν υπολογιστή και μικροφωνική στον ΔΝΟΗ

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Multirama και Nova Ηγουμενίτσας δώρισαν υπολογιστή και μικροφωνική στον ΔΝΟΗ


Το Σάββατο 16/5/20 οι κωπηλάτες του ΔΝΟΗ βρέθηκαν και πάλι στον αγαπημένο τους χώρο σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ με στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση του συλλόγου μας.... Παρούσα στο "νέο" αυτό ξεκίνημα ήταν η εταιρεία Multirama και Nova Ηγουμενίτσας .... που έμπρακτα απέδειξε την εταιρική κοινωνική ευθύνη που χαρακτηρίζει την εταιρεία καθώς σε μια τόσο σημαντική περίοδο στέκεται τόσο γενναιόδωρα στο πλευρό μας! Τους ευχαριστούμε θερμά για το πολύτιμο αυτό υλικό που μας χορήγησε και ελπίζουμε το παράδειγμά της να το ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις του τόπου μας.
Το μήνυμα μας προς τους συμπολίτες μας είναι: "στηρίζω τις τοπικές επιχειρήσεις για να ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο".


Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Multirama και Nova Ηγουμενίτσας
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των εταιρειών Multirama και Nova Ηγουμενίτσας. Είναι το αποτέλεσμα της βασικής πεποίθησης ότι αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας στην οποία λειτουργούμε, της Θεσπρωτίας, γεγονός που μας δημιουργεί ευθύνες για την βελτίωση και την εξέλιξή της, με συστηματική και έμπρακτη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ειδικών δράσεων στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το περιβάλλον κ.α.
Στα πλαίσια αυτά μια ακόμη πρωτοβουλία είναι η δωρεά στον Δημοτικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας – ξεκίνησε πάλι τις προπονήσεις – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού απαραίτητου για την λειτουργία του ομίλου που περιλαμβάνει:
• Ένα σετ Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (μονάδα Η/Υ, οθόνη 24”, ηχεία)
• Έναν Εκτυπωτή-Πολυμηχάνημα-Φαξ Laser
• Τέσσερα φορητά μεγάφωνα
• Ένα σετ μικροφωνικής εγκατάστασης
• Ένα Ηλεκτρονικό θερμόμετρο υπερύθρων με οθόνη
Δεν είναι επιλογή αλλά ευθύνη μας, το ευχαριστώ σε εσάς τους πελάτες που στηρίζουν εμάς και όλες τις τοπικές επιχειρήσεις του Νομού, να μετουσιώνεται έμπρακτα με δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Όλες αυτές οι δράσεις γίνονται πραγματικότητα χάρη σε εσάς, σαν ένα Μωσαϊκό που κάθε κομμάτι του απαρτίζεται από τον καθένα σας!
Κύκλος είναι . . .
Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η εξάλειψη των διακρίσεων και η αξιοκρατία αποτελούν βασικές αρχές μας! Η δημιουργικότητα, η αφοσίωση και η παραγωγικότητα ανταμείβονται!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συνεχίζουμε !

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Read More »
Multirama και Nova Ηγουμενίτσας δώρισαν υπολογιστή και μικροφωνική στον ΔΝΟΗ Multirama και Nova Ηγουμενίτσας δώρισαν υπολογιστή και μικροφωνική στον ΔΝΟΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Επιχορήγηση 653.000 Ευρώ στους δήμους της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Επιχορήγηση 653.000 Ευρώ στους δήμους της Θεσπρωτίας


Το ΥΠΕΣ σύμφωνα με σχετική απόφαση, κατανέμει από τον λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», ποσό 106.536.079,94 €, το οποίο αποδίδεται ως πέμπτη (Ε΄) τακτική επιχορήγηση έτους 2020 σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

Η κατανομή στους 3 Δήμους του Νομού Θεσπρωτίας:
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 370.981,70
ΣΟΥΛΙΟΥ 135.485,82
ΦΙΛΙΑΤΩΝ 146.774,65
Read More »
Επιχορήγηση 653.000 Ευρώ στους δήμους της Θεσπρωτίας Επιχορήγηση 653.000 Ευρώ στους δήμους της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Στις… παραλίες του Αχέροντα

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Στις… παραλίες του Αχέροντα


Ωραία η θάλασσα, η άμμος και η ψάθα, αλλά αν ψάχνετε διαφορετικά μέρη να κάνετε τα μακροβούτια σας φέτος, ο Αχέροντας ποταμός είναι εδώ…. Αφήστε τις ρακέτες για τους άλλους και κάντε το μπάνιο σας σας σε μέρη μέσα στη φύση, όπου το νερό είναι άκρως παγωμένο και αναζωογονητικό και το μπάνιο σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

Φτάνουμε στην Γλυκή, στον παράδεισο του εναλλακτικού τουρισμού. Περπατάμε πρώτα παράλληλα με το Αχέροντα, όπου από ένα σημείο και πέρα δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.

Μετά ακολουθείτε το μονοπάτι ανάμεσα στα πλατάνια και πάνω από μικρά ξύλινα γεφυράκια. Ετσι φθάνουμε στο σημείο όπου το μονοπάτι γίνεται υδάτινο και προχωρεί μέσα στα νερά του ποταμού. Τώρα, τους μήνες του καλοκαιριού που τα νερά είναι ρηχά, ανεκτά στο σώμα και πεντακάθαρα, αισθάνεσαι να έρχεται από μια σπηλιά στην αριστερή όχθη ένα ψυχρό ρεύμα αέρα να σας χαϊδεύει και αμέσως νιώθετε την κρυάδα των ορμητικών νερών που αναβλύζουν πίσω από τα κλαδιά των δένδρων στα πόδια σας.

Αυτή είναι η πηγή που βγαίνει από τη Σπηλιά του Στοιχειού. Το νερό της είναι γλυκό και γάργαρο αλλά, σύμφωνα με τον θρύλο, δεν ήταν πάντα έτσι. Ο δράκος που ζούσε σε αυτή τη σπηλιά φαρμάκωνε το νερό. Τον σκότωσε κάποιος Αηδωνάτος (ή ήταν μήπως ο Αϊδωνέας, ένας από τους θεούς του Κάτω Κόσμου;) που έγινε Αϊ-Δονάτος, τοπικός άγιος και προστάτης της περιοχής, πολιούχος της Γλυκής. Ετσι τα νερά έγιναν ξανά γλυκά, όπως είναι σήμερα, και το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.

Καθώς προχωρείτε, το τοπίο γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό. Κατάφυτες ορθοπλαγιές κατεβαίνουν ως τα άσπρα χαλίκια και συνεχώς στενεύει το πέρασμα που αφήνουν στο ποτάμι να περάσει. Στα πιο στενά σημεία ορθώνονται γκρίζοι βράχοι, χωρίς καθόλου βλάστηση, που κρύβουν τον ήλιο ακόμη και το μεσημέρι. Αυτό το τοπίο έπεισε ίσως τους αρχαίους να τοποθετήσουν εδώ τις πύλες του Αδη.

Πάντως, αν και το τοπίο είναι τόσο επιβλητικό, σε καμία περίπτωση δεν πείθει τον σημερινό επισκέπτη ότι μπορεί να αποτελεί είσοδο στον κόσμο του ερέβους και της λύπης. Προχωρείτε και απολαμβάνετε τα νερά που τρέχουν από παντού – ακόμη και από μικρές τρύπες στους βράχους σαν σιντριβάνια -, τα φωτεινά γαλάζια χρώματα του νερού στα πιο βαθιά σημεία και όλες τις διαβαθμίσεις του πράσινου στις όχθες του φαραγγιού, ως το σημείο, το μοναδικό, όπου πρέπει να μπείτε – για τους θερινούς μήνες μιλάμε πάντα – ως τον λαιμό στο νερό, για να συνεχίσετε ως το γεφύρι του Ντάλα.

Αν δεν θέλετε να μπείτε στο νερό, μπορείτε να απολαύσετε τις Πηγές από ψηλά, πεζοπορώντας στη Σκάλα της Τζαβέλαινας, ως το γεφύρι του Ντάλα, απ’ όπου μπορείτε να μπείτε στο νερό και να επιστρέψετε από την κοίτη ως τη Γλυκή. Αλλά μπορείτε και να συνεχίσετε την κοπιαστική πεζοπορία ως το φημισμένο κάστρο της Κιάφας, ψηλά στα όρη του Σουλίου.

Η ιππασία στο φαράγγι των Πηγών του Αχέροντα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και μια από τις πιο δυνατές εικόνες που μπορεί να απολαύσει κανείς. Τα άλογα περπατούν πάνω στα άσπρα χαλίκια και συχνά μπαίνουν στο νερό ως τον λαιμό. Οταν καλπάζουν, εκτοξεύουν στον αέρα άπειρα μόρια νερού. Τα άλογα είναι εκπαιδευμένα να μεταφέρουν αναβάτες χωρίς άλλη εμπειρία και γι’ αυτό αυτή τη βόλτα μπορεί να την απολαύσει ο καθένας που μπορεί να ισορροπήσει στη σέλα τους. Αρκεί βέβαια να ανέχεται το κρύο νερό.

Το ράφτινγκ είναι ακόμη μία απόλαυση στον Αχέροντα, καθώς η διαδρομή που κάνουν, από τις Πηγές στη γέφυρα της Γλυκής, είναι σύντομη και πολύ εύκολη, ώστε ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει αυτό το σπορ

Το κάνεις μπάνιο στον Αχέροντα δεν είναι μια οποιαδήποτε βουτιά, είναι η βουτιά στο παρελθόν του αρχαίου κόσμου, η βουτιά στο τέλος της επίγειας ζωής σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.Το αρχαίο ποτάμι ήταν οι πύλες του κάτω κόσμου, εδώ έφερνε ο θεός Ερμής τις ψυχές για να οδηγηθούν από τον Χάροντα με το αντίτιμο της διαδρομής στο στόμα, απέναντι στην Αχερουσία Λίμνη και από εκεί στα έγκατα της γης στον Άδη όπου βασίλευε ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη.

Ο ποταμός διανύει μία διαδρομή 64 χλμ. και διασχίζει τρεις νομούς στην Ήπειρο. Οι πηγές του πολλές όμως οι πιο σημαντικές είναι στην Γλυκή

Έλληνες και τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων επισκέπτονται το σημείο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νερά του ποταμού σε αυτό το σημείο είναι ρηχά, καθαρά και τόσο κρύα σε σημείο να αναρωτιέσαι αν έχεις τα πόδια σου ή κάπου τα έχασες.

Το νερό που αναβλύζει από διάφορα σημεία του ποταμού είναι καθαρό και διάφανο που βλέπεις τα πάντα. Περπατώντας προς τα βουνά του Σουλίου κατά μήκος του φαραγγιού, μέσα στο ποτάμι τα νερά βαθαίνουν σε κάποια σημεία και γίνονται ζεστότερα. Οι όχθες του ποταμού είναι κυρίως αμμουδερές και περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση. Εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε, να κάνετε ηλιοθεραπεία και να αφήσετε το σώμα και το πνεύμα σας να αφεθεί στην παραμυθένια άγρια φύση.

Μία βουτιά στον ποταμό Αχέροντα είναι μία εμπειρία ανεπανάληπτη και δεν είναι ποτέ αρκετή, θέλεις να πας ξανά και ξανά.
Read More »
Στις… παραλίες του Αχέροντα Στις… παραλίες του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Οι ρυθμίσεις για πεζοδρομήσεις και κοινόχρηστο χώρο στην εστίαση

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Οι ρυθμίσεις για πεζοδρομήσεις και κοινόχρηστο χώρο στην εστίαση


Τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. 
Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του covid-19.
Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.

Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

Οι ρυθμίσεις που θα κατατεθούν είναι οι εξής:

1. Έως 31.12.2020, με απόφαση της αρμόδιας για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου υπηρεσίας του οικείου δήμου, υπό την επιφύλαξη του ν. 3028/2002 (Α’ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης κοινόχρηστο χώρο, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιουμένων της χρήσης αυτού. Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως όχι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Προκειμένου περί πλατειών, στις οποίες προβάλλονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ’ εφαρμογή των προβλεπομένων στην παρ. 5 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 β.δ.. Προκειμένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών. Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 13 του ως άνω β.δ. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στο χώρο που παραχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

2.Υπό την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 β.δ., για τη χορήγηση της αδείας χρήσης πρόσθετου χώρου λαμβάνεται υπόψη, ιδίως, η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και η προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων (ΑμεΑ), βάσει των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 52907/2009 Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 2621). Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους, η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50μ) πρέπει να εξασφαλίζεται και κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Δεν επιτρέπεται ο παραχωρημένος επιπρόσθετος χώρος που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να επικαλύπτει τυχόν κατασκευασμένο, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 52907/2009 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 2621), οδηγό όδευσης τυφλών. Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία εγκαταστάσεων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Σε καμία περίπτωση οι προσωρινές διαμορφώσεις δεν εμποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθμευσης των παρακείμενων χρήσεων, τις απορροές των ομβρίων και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

3. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κατά την παρ. 1 παραχώρηση πρόσθετου χώρου, με απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής επέρχεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του πενήντα τοις εκατό (50%).

4. Με απόφαση δημάρχου είναι δυνατή η συγκρότηση συνεργείων ελέγχου για την τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των ΚΥΕ, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ηχοστάθμης από τη χρήση μουσικής, αποτελούμενα από δημοτικούς υπαλλήλους και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, εφόσον λειτουργεί Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας στον οικείο δήμο. Ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών και Φορέων δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση συγκροτούνται συνεργεία από υπαλλήλους του οικείου δήμου για την αφαίρεση και περισυλλογή αντικειμένων πάσης φύσεως επί του αυθαιρέτως καταληφθέντος κοινόχρηστου χώρου. Στο προσωπικό των συνεργείων της παραγράφου αυτής καταβάλλεται αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης και απασχόλησης κατά τη νύχτα και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο άρθρο 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).

5. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης πέραν των με την παρ. 1 παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, επιβάλλεται με απόφαση του δημάρχου σε βάρος του παραβάτη πρόστιμο ίσο με το τέλος που αναλογεί στην παράνομη χρήση. Με μέριμνα του οικείου δήμου απομακρύνονται αμέσως τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα ή τυχόν άλλα αντικείμενα. Εφόσον βεβαιωθεί δεύτερη παράβαση εντός τριών (3) μηνών, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου και επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος για τρεις (3) μήνες.

6. Κατά το διάστημα προσωρινής διακοπής λειτουργίας ΚΥΕ για λόγους αναγόμενους σε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν είναι δυνατή η ίδρυση και έναρξη λειτουργίας άλλου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ίδια τοποθεσία.

7. Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου, η οποία εκδίδεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57) και του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) και ύστερα από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑΜΕΑ. Με όμοια απόφαση είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Οι αποφάσεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν μέχρι 31.12.2020.
Read More »
Οι ρυθμίσεις για πεζοδρομήσεις και κοινόχρηστο χώρο στην εστίαση Οι ρυθμίσεις για πεζοδρομήσεις και κοινόχρηστο χώρο στην εστίαση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για απόπειρα κλοπής από εμπορική επιχείρηση

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020
Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για απόπειρα κλοπής από εμπορική επιχείρηση Συνελήφθησαν προχθές (16-05-2020) αργά το βράδυ στον Κατσικά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο ανήλικοι αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία. 

Ειδικότερα, οι δύο ανήλικοι επιχείρησαν να αφαιρέσουν εμπορεύματα από τον εξωτερικό χώρο εμπορικής επιχείρησης, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη. 

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο τους συνέλαβαν ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 
Read More »
Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για απόπειρα κλοπής από εμπορική επιχείρηση Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για απόπειρα κλοπής από εμπορική επιχείρηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Σελίδες