Θεσπρωτία: Οι παιδικές φωνές σώπασαν… - Της Άννας Στεργίου

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


Ήμουν στο Μορφάτι Θεσπρωτίας στις αρχές Ιουλίου. Ένα χωριό, που όταν πρωτοπήγα, προτού γνωρίσω τον άντρα μου, αφού εκεί έκανε στάση το λεωφορείο, όπως και σήμερα, έσφυζε από ζωή. Το καμάρωνα. Γιατί στα δικά μας χωριά της Μουργκάνας μαθητές στο σχολείο έβλεπα μόνο από φωτογραφίες. Ο τελευταίος μαθητής ήταν ο Κώστας, παιδικός μου φίλος. Μετά τέλος. Έκλεισε το μαγαζί.

Καμάρωνα λοιπόν, στο Μορφάτι αυτές τις παιδικές φωνούλες παντού και μάτωνε η ψυχή μου, που στη δική μας περιοχή, σπάνια ακούγονταν, προτού φτάσει Αύγουστος. Οι παιδικές χαρές γέμιζαν το καλοκαίρι. Φέτος, μόλις 4-5 παιδιά από την περιοχή, στις αρχές Ιουλίου. Το παιδί μου είχε την ιδέα να με βάλει να δω το σχολείο, που πήγε ο μπαμπάς του και που τώρα παίζουν μπάλα. Κόντεψαν να μας πέσουν, τα μαδέρια στο κεφάλι.

Το σχολείο έχει χρόνια να λειτουργήσει αλλά πλέον είναι ελάχιστα τα παιδιά που έχουν απομείνει στο Μορφάτι. Κανείς αυτό το οίκημα, δεν σκέφτηκε να το αξιοποιήσει, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος. Ένα σχολείο, που αν έμπαινε σε ένα πρόγραμμα ν΄ ανακαινιστεί θα μπορούσε να φέρνει κόσμο κι από άλλες περιοχές, να συναντιούνται παιδιά για αθλητικές δραστηριότητες. Ή έστω να το εκμεταλλευθεί τουριστικά, να μισθώσει το κτήριο και να φτιαχτεί μια τουριστική δομή, που θα έδινε δουλειά. Έγγραφα και ντοκουμέντα σχολικά πεταμένα, να κλαις. Και με άμεσο κίνδυνο για τα παιδιά, που ανοίγουν τις πόρτες.

Εσωτερική κι εξωτερική μετανάστευση

Η εσωτερική κι εξωτερική μετανάστευση έχει κάνει κι εδώ το θαύμα της. Παιδιά φίλων έχουν φύγει, κάποιοι έχουν πάει στην Ηγουμενίτσα, άλλοι που επανήλθαν, αλλά έφυγαν πάλι για τη Γερμανία, άλλοι Γιάννινα κ.ά. Αυτή τη φορά με καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς που πήγαν εργάτες αλλά ως εκεί.

Το αξιοπερίεργο είναι πως το Μορφάτι δεν έχει τα προβλήματα που έχουν άλλα χωριά της Ηπείρου. Θα έπρεπε να είναι ένας παράδεισος. Έχει δίπλα του τον θαυμαστό κόσμο της λίμνης με τα νούφαρα, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Πάργα, είναι κοντά στην πανέμορφη παραλία του Άι-Γιαννάκη και της Αμμουδιάς, και πολλοί περνούν από εκεί για να πάνε Αχέροντα, Παραμυθιά, Νεκρομαντείο. Το Καλοδίκι, που ο βασιλιάς Οδυσσέας παντρεύτηκε την βασίλισσά του. Καμιά ταμπέλα δεν σε ειδοποιεί. Το Μορφάτι, που είναι το χωριό του Μορφέα βιώνει κι αυτό το δικό του ιδιότυπο λήθαργο της ξενιτειάς.

Έχει εξαιρετικό αγουρέλαιο, παράγει φανταστική πατάτα, που θα μπορούσε αν υπήρχε μια ομάδα παραγωγών να είναι ΠΟΠ, έχει μοσχαράκια μικρά, έχει γάλα κι όμως οι κάτοικοι αναρωτιούνται τι να κάνουν για να ζήσουν και πως θα ανταποκριθούν, αφού και τα παιδιά τους ξέρουν ότι θα φύγουν. Όπως έφυγε ο παππούς μου, για να δουλέψει εκτός Ηπείρου, ο πατέρας μου και ο πατέρας του παιδιού μου.

Κρήτη – Θεσπρωτία, η μέρα με τη νύχτα…Η ουσία είναι πως ενώ η Θεσπρωτία έχει τόσες ομορφιές ουδέποτε τις εκμεταλλεύθηκε σωστά. Όχι διαλύοντας τις ομορφιές της, φτιάχνοντας μαμούθ δομές αλλά αναδεικνύοντάς τες. Ζώντας ως φοιτήτρια στην Κρήτη πήγα σε πολλά μέρη και κάθε φορά αναρωτιόμουν πως το ίδιο πράγμα στη μεγαλόνησο γινόταν ανάρπαστο και στην Ήπειρο δεν έβγαινε μεροκάματο. Πως ήταν δυνατόν λιγότερο όμορφες παραλίες να βουλιάζουν από κόσμο και να δίνουν δουλειά και οι δικές μας να είναι μισοάδειες κι ο κόσμος να μην έχει να ζήσει.

Στο Πανεπιστήμιο με ρωτούσαν που είναι η Θεσπρωτία και πολλοί αναρωτιούνταν αν ήταν στα …Γιάννινα! Έβλεπα πως αξιοποιούσαν τις πίτες τους στην Κρήτη κι οι ξένοι ενθουσιάζονταν, κι εμείς που ακόμη έχω στον ουρανίσκο μου τις φοβερές γαλατόπιτες της γιαγιάς Σοφίας, δεν τις σέρβιραν πουθενά. Τα τελευταία χρόνια έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, να μπει επιτέλους η Ήπειρος στον τουριστικό χάρτη. Κάπως προχώρησε το πράγμα.

Τι λείπει όμως;

Λιμάνι υπάρχει, πανέμορφα ακρογιάλια υπάρχουν, αρχαιολογικό μουσείο υπάρχει, λιμανάκι για μικρά σκάφη υπάρχει. Τι λείπει όμως; Λείπει το branding, λείπουν οι τουριστικές υποδομές, λείπει η αγροτική ανάπτυξη, λείπει ένα οργανωμένο σχέδιο, που θα δημιουργήσει τουρισμό πολυτελείας αλλά θα δώσει χέρι βοηθείας και στις περιοχές που είναι ορεινές αλλά όμορφες. Λείπει ακόμη κι αυτό το μικρό λεωφορείο, που θα πάρει τον τουρίστα για να τον γυρίσει. Λείπει η διάθεση να βρούμε τι έχουμε. Λείπει το χέρι που θα ενώσει αυτούς τους κρίκους της αλυσίδας. Με δυο μήνες το καλοκαίρι ή με κάποιες εκδρομές από ΚΑΠΗ, δεν βγαίνει η σεζόν. Δεν υπάρχουν βιώσιμες μονάδες, όταν 8-10 μήνες το χρόνο οι τουριστικές μονάδες είναι κενές.

Η Θεσπρωτία έχει μείνει πίσω. Κι αν δεν ήταν η Ιταλία δίπλα ίσως ν΄ αναζητούσαμε ακόμη τουρίστες με το κιάλι. Ανεβαίνει η Αλβανία ως τουριστική δύναμη κι εμείς ακόμη δεν έχουμε καταλάβει που κάνουμε λάθος. Κι ενώ οι Θεσπρωτοί ευημερούν όπου πάνε, γιατί είναι εργατικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ευημερήσουν στον τόπο τους. Και δεν μιλάμε μόνο για τη φέτα. Γιατί πόσοι γνωρίζουν, εκτός Ηπείρου, ότι η Θεσπρωτία έχει εξαιρετικό φασόλι; Πόσοι ζητούν στην Αθήνα, το πορτοκάλι Σαγιάδας; Πόσοι ξέρουν ότι η Θεσπρωτία είχε από παλαιά αμπελώνες και έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες, οι οποίες όμως είναι ατομικές κι όχι ομαδικές;

Χρειάζονται κίνητρα…

Η Θεσπρωτία δεν είναι μόνο κλαρίνα, βιολιά και πανηγύρια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Χρειάζεται 2-3 κρατικές δομές που θα την θωρακίσουν κοντά στα σύνορα απέναντι σε όσους κακούς γείτονες, που βλέπουν το δημογραφικό πρόβλημα. Χωριό αποδήμων κοντά στα σύνορα, Φεστιβάλ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, σε περίοδο χαμηλής σεζόν, ένα Ζωντανό Μουσείο – Ιχθυοπάρκο επισκέψιμο και μία επιστημονική δομή, που θα το στηρίζει, έστω ως παράρτημα του ΙΝΑΛΕ ή του ΕΛΚΕΘΕ, αφού υπάρχει η τεχνογνωσία από τους κατοίκους. Αθλητικές διοργανώσεις, που θ΄ αλλάξουν το χάρτη, ακόμη κι εκκλησιαστικά συνέδρια, τη στιγμή που υπάρχει ο Άγιος Μηνάς, τα μοναστήρια. Τα Γιάννινα έχουν μπει στη διαδικασία του συνεδριακού τουρισμού και θα μπορούσε κι η Θεσπρωτία να κάνει ένα σχεδιασμό ώστε ν΄ αναπτύξει περισσότερο τον θρησκευτικό τουρισμό και τα παράγωγά του. Να βάλει στο χάρτη κρουαζιέρα, αντί να τρελαίνεται ο κόσμος όποτε βγαίνει στο λιμάνι. Η Θεσπρωτία έχει πιο ήπιο κλίμα είναι δίπλα στην Ιταλία και μπορεί εύκολα να δει ποια είναι, και μπορεί ν΄ αναπτύξει εκτός από τουρισμό παρατήρησης ορνιθοπανίδας και όλα τα είδη, που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό ή τον τουρισμό εσωτερικών υδάτων.

Λείπουν τα κίνητρα για να φτιαχτούν μεσαίου τύπου επενδύσεις αλλά με υψηλές υπηρεσίες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον, αλλά θα δίνουν θέσεις εργασίας. Χρειάζεται καλύτερη σήμανση. Λείπουν οι συνδέσεις των δυο αεροδρομίων με τη Θεσπρωτία. Ακόμη περισσότερο όμως και πάνω απ΄ όλα υπάρχει η φοβία κι η επιφύλαξη των Θεσπρωτών να ανοιχτούν, να ονειρευτούν και να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, όχι αλλού, αλλά στον τόπο τους. Κι είναι κρίμα μια περιοχή, με τόση Ιστορία, με τόσες ομορφιές και δυνατότητες, που έχει πια δρόμους, έναν τόπο, που όποιος και να έρθει, τον ερωτεύεται, ακριβώς γι΄ αυτήν την αυθεντικότητά του, να μην μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του.


Read More »
Θεσπρωτία: Οι παιδικές φωνές σώπασαν… - Της Άννας Στεργίου Θεσπρωτία: Οι παιδικές φωνές σώπασαν… - Της Άννας Στεργίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Εβδομάδα Μουσικής από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018

Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2018 η Φιλαρμονική του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνει εβδομάδα μουσικής από 16 ως 22 Ιουλίου 2018 

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα, που εκπροσωπούν όλα τα είδη της μουσικής - κλασική, τζαζ, έντεχνη, ροκ, λαική, και παραδοσιακή - παίρνουν μέρος σε αυτή τη μουσική συνάντηση με μια διαχρονική και παγκόσμια γλώσσα που δεν είναι άλλη από τη μουσική, και γιορτάζουν μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Όραμα μας είναι η εβδομάδα να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Ηγουμενίτσας και να ενισχύσει την εξωστρέφειά της.

Η προσπάθεια μας αναπτύσσει την συμμετοχή, την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και την κριτική σκέψη. Επιπρόσθετα καλλιεργεί στον άνθρωπο την προοδευτική σκέψη και την αγωνιστικότητα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο.


 
Read More »
Εβδομάδα Μουσικής από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας Εβδομάδα Μουσικής από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Επιχείρηση στην Γκαμήλα για την διάσωση νεαρού ορειβάτη

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση από την ΕΜΑΚ και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κόνιτσας, για την διάσωση νεαρού Έλληνα ορειβάτη. Ο 21χρονος έχει ακινητοποιηθεί στο όρος Γκαμήλα και σε υψόμετρο δύο χιλιάδων μέτρων, όταν από βράχια που αποκολλήθηκαν από το βουνό, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Μαζί του βρίσκονται φίλοι του, με τους οποίους έκανε ορειβασία. Ο νεαρός δεν κινδυνεύει όμως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ωσότου μεταφερθεί από το βουνό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να ζητήσουν και την συνδρομή ελικοπτέρου στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Φαίνεται όμως πως η εμπειρία των ορειβατών της Κόνιτσας και των ανδρών της ΕΜΑΚ θα αποτελέσει το σημαντικότερο όπλο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης χωρίς την συνδρομή εναέριων μέσων.


 
Read More »
Επιχείρηση στην Γκαμήλα για την διάσωση νεαρού ορειβάτη Επιχείρηση στην Γκαμήλα για την διάσωση νεαρού ορειβάτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Κούρνιες στην λιμνοπούλα Παραμυθιάς

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα κατά την απογευματινή τους βάρδια πραγματοποίησαν μετρήσεις στην θέση λιμνοπούλα Παραμυθιάς ή λίμνη χότκοβα κατά τις οποίες παρατηρήθηκε φωλεοποίηση διαφόρων είδων ορνιθοπανίδας όπως στακτοτσικνιά, λευκοτσικνιά, κρυπτοτσικνιά καθώς και φαλαρίδας. Εντοπίστηκαν επίσης νεοσσοί από σκουφοβουτηχτάρι και νανοβουτηχτάρι. 

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται ο στακτοτσικνιάς να ταΐζει τους νεοσσούς του και η φαλαρίδα να ξεκουράζεται στη φωλιά της. 

Η Λιμνοπούλα βρίσκεται 0,7 χλμ νοτιοδυτικά των χωριών Κρυσταλλοπηγή και Κεφαλόβρυσο κοντά στην πόλη Παραμυθιά της Ηπείρου και καλύπτει έκταση 579,50 εκτάρια. Χαρακτηρίζεται ως ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΚ με κωδικό GR212003. 


 
Read More »
Κούρνιες στην λιμνοπούλα Παραμυθιάς  Κούρνιες στην λιμνοπούλα Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Διαγωνισμός για τη μίσθωση του κυλικείου στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας έχοντας υπόψη:

1. Την με αριθ. Φ2/1553/129578/Δ1/04-08-2016 Απόφαση ΥΠ. ΕΣ. και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας –Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 2646Β/25-08-2016) «Τροποποίηση της αριθ. 64321/Δ4/16-05-2008 κοινής υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αρ. 111526/Δ4/10-09-2010 κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «Λειτουργία κυλικείων δημοσίων σχολείων».

2. Την με αριθ. 64321/Δ4/16-05-2008 Απόφαση ΥΠ.ΕΣ., Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ.Ε.Κ. 1003/30-05-2008/τ. Β΄) «Λειτουργία κυλικείων δημοσίων σχολείων», όπως τροποποιήθηκε με την με αριθ. 111526/Δ4/10-09-2010 Απόφαση ΥΠ.ΕΣ., Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΥΠ. Π.Δ.Β.Μ.Θ. (Φ.Ε.Κ.1541/15-09-2010/τ. Β΄) «Τροποποίηση της αριθ. 64321/Δ4/16-05-2008 Κ.Υ.Α. Λειτουργία κυλικείων δημοσίων σχολείων».

3. Την με αριθ. 20/10-07-2018 απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, για τη συγκρότηση της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού.

4. Την με αριθ. 20/10-07-2018 απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης του κυλικείου του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ηγουμενίτσας.

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ

Ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές για την ανάθεση δικαιώματος λειτουργίας και εκμετάλλευσης (εκμίσθωση) του κυλικείου του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ηγουμενίτσας.

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-προσφορών από τους ενδιαφερόμενους είναι από 16/07/2018 μέχρι και 14/08/2018 (και ώρα 13:30΄ ) στο ισόγειο του Δημαρχείου Ηγουμενίτσας (Σουλίου 3 – Ηγουμενίτσα) στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής.

Η αποσφράγιση των κλειστών προσφορών, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού στις 16/08/2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00΄ π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Διαγωνισμός για τη μίσθωση του κυλικείου στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Διαγωνισμός για τη μίσθωση του κυλικείου στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι: "ΔΕ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018

«Δε θα παίξουμε το παιγνίδι της πολιτικής σας επιβίωσης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της πολιτικής αστάθειας που θέλετε να βυθίσετε τη χώρα», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι». Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση παραδίδει τους δήμους και τις περιφέρειες στην ακυβερνησία, το αλισβερίσι και τη διαφθορά, ενώ δεν επιλύει τα σοβαρά θέματα των αρμοδιοτήτων και της αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης. 
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς προερχόμενος από την ακριτική Θεσπρωτία, θα μου επιτρέψετε και μένα, όπως έκανε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και ο συνάδελφός μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, να πω για τις απαράδεκτες δηλώσεις με πολλούς υπαινιγμούς του κυρίου Χαν, όσον αφορά τα σύνορα με τους φίλους γείτονες Αλβανούς.

Θα ήθελα να τονίσω ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης στο Σκοπιανό και την υπογραφή των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πανέτοιμος να λύσει και το Ελληνοαλβανικό. Καλά θα κάνει, λοιπόν, και εφόσον έχουν δημιουργηθεί τέτοια τεράστια προβλήματα, τονίζοντας ότι θα πάει διακοπές εφόσον έχει λύσει και το Ελληνοαλβανικό, να πάει διακοπές για να γλιτώσουμε από ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να περιγράψω τώρα τι προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο θα καταφύγω σε μια αγαπημένη φράση που έχει δανειστεί ο Πρωθυπουργός: «Πολύ μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Αυτό θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, στους δήμους και στις περιφέρειες με αυτό το νομοσχέδιο και όχι να αντιμετωπίσει τα σημαντικά και ουσιαστικά ζητήματα με αιχμή την απλή αναλογική στη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Όμως, με αυτήν την πρόταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και πολλών από εμάς που έχουμε υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις. Την υποτιμά γιατί; Σωστά, όπως έχει ειπωθεί, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Ασχολείται με το σύστημα αντιπροσώπευσης πριν καταπιαστεί με την αποκέντρωση και τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Όμως, πέρα από αυτό το πρωθύστερο σχήμα, έχουμε κι ένα οξύμωρο. Λέει η Κυβέρνηση ή καλύτερα εύχεται, γιατί για ευχολόγιο πρόκειται, ότι η αλλαγή εκλογικού συστήματος θα συμβάλλει στη συνεννόηση, στη συνεργασία, στη σύνθεση απόψεων, ενώ είναι μια Κυβέρνηση που σε όλη τη θητεία της επιδιώκει τον διχασμό, την πόλωση και τη ρήξη.

Αν αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι; Όμως, ας γνωρίζει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τις προθέσεις της. Η απλή αναλογική, έτσι όπως εισάγεται, δεν έχει σκοπό ένα δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Το μόνο που υπηρετεί είναι η δημιουργία θυλάκων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, αυτήν τη φορά στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δίνοντας ρόλο σε περιθωριακές μειοψηφίες και αποδυναμώνοντας τις πιο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις.

Με αυτόν τον σκοπό δεν διστάζει να παραδώσει τους δήμους και τις περιφέρειες στην ακυβερνησία, το αλισβερίσι και τη διαφθορά. Αυτό το κάνει με διάφορους τρόπους: με την ευκολία να αλλάζουν παράταξη ή να ανεξαρτητοποιούνται οι διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειακοί, με τη δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχου και αντιπεριφερειαρχών από μειοψηφίες, με την υπονόμευση των προγραμμάτων τεχνικών έργων και των συνολικών προϋπολογισμών, με την ακύρωση των προεκλογικών προγραμμάτων και της εφαρμογής τους, με την ομηρία των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών από τα αποτελέσματα της κάλπης την πρώτη Κυριακή, με την επανίδρυση κοινοτήτων δύο ταχυτήτων χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες που να μπορούν να ασκήσουν πράξη.

Πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πολιτική αυτή και η διαχειριστική εμπλοκή θα είναι τελικά και αντιαναπτυξιακή και είναι μια εμπλοκή που θα κουβαλάει ένα ακόμα αχρείαστο βαρίδι, ένα γραφειοκρατικό και χρονοβόρο σύστημα ασφυκτικού ελέγχου των ΟΤΑ από την κεντρική διοίκηση και με το Υπουργείο να αποφασίζει μέχρι και το πώς θα ασκούνται οι διάφορες αρμοδιότητες των ΟΤΑ, αλλά και το πώς θα εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο που τους αφορά.

Όμως, πριν από αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έπρεπε να έχουν γίνει άλλα πράγματα, όπως να έχουν συσταθεί οι διυπουργικές επιτροπές για τις αρμοδιότητες και την αποκέντρωση ή ακόμα και να έχει υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο που θα βάζει στο κάδρο όλη τη δημόσια διοίκηση, τη σχέση και τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Αυτά δεν έχουν γίνει. Δεν έχει πρόταση ούτε για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, λειτουργική και οικονομική, ούτε για το ξεκαθάρισμα ρόλων και αρμοδιοτήτων, ούτε για το πώς θα προχωρήσει η αποκέντρωση, με σωστή εποπτεία και καθοδήγηση από την κεντρική διοίκηση. Αντί για μεταρρυθμίσεις, απορρυθμίζεται. Αντί να κοιτάξετε το αποτέλεσμα, κοιτάζετε τη διαδικασία. Αντί της αποκέντρωσης, επιλέγετε τη συγκέντρωση και την κηδεμονία, αντί της αυτονομίας. Δεν σας ενδιαφέρει η πολιτική, μόνο η μικροπολιτική. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Δεν πειστήκαμε από τις εξηγήσεις του κυρίου Υπουργού που την έκανε δεκτή, γιατί αυτή η τροπολογία είναι αντίθετη με το βασικό σκεπτικό της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Οκτώβρη -αυτό που τουλάχιστον αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση- που είναι να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές και σίγουρα, η διεξαγωγή τους πέντε μήνες νωρίτερα δεν βοηθά την ομαλή μετάβαση στο νέο εκλογικό σύστημα, όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοι.

Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι έχει συμβεί. Άλλαξε στο παρά πέντε ο εκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης και κάποιοι παίζουν τον ρόλο του λαγού ή μήπως και εδώ, όπως και στα περισσότερα, δεν υπάρχει σχεδιασμός παρά μόνο αυτοσχεδιασμός της στιγμής;

Όπως και να έχει, εμείς δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της πολιτικής σας επιβίωσης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της πολιτικής αστάθειας που θέλετε να βυθίζετε τη χώρα. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιό σας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
 
Read More »
Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι: "ΔΕ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι: "ΔΕ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Ημερίδα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Πρέβεζα

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


Το ερχόμενο Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, ώρα 11:00 στο χώρο εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Μαργαρώνα Royal, ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης Νικόπολη Πρέβεζας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου (Π.Ε. Πρέβεζας) και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διοργανώνει στην Πρέβεζα Ημερίδα με θέμα "Αθλητικός Τουρισμός στην Πρέβεζα: Ευκαιρία και Προοπτικές".

Η ημερίδα πραγματοποιείται στα πλαίσια της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην Πρέβεζα και γενικότερα στην Ήπειρο.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Ευστράτιος Ιωάννου, ενώ την διεύθυνση της ημερίδας θα έχει ο δημοσιογράφος κ. Βασίλειος Σκουντής.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα θα κάνουν φορείς, οργανώσεις και αθλητικά σωματεία της Ηπείρου.


 
Read More »
Ημερίδα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Πρέβεζα Ημερίδα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

9 πλοία που έχουν επιλέξει ως αφετήριο λιμάνι, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


Όπως μας κοινοποιήθηκε από τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Λιμένα Ηγουμενίτσας, κατά τους θερινούς μήνες θα εκτελούνται δρομολόγια από και προς Μπάρι, Μπρίντεζι και Ανκόνα με απευθείας σύνδεση με Ηγουμενίτσα.

Από την Κοινοπραξία ANEK-SUPERFAST για τρία στον αριθμό πλοία γραμμή Ηγουμενίτσα - Ανκόνα. Από την GRIMALDI ΜΙΝΟΑΝ LINES για τρία στον αριθμό πλοία γραμμές Ηγουμενίτσα – Ακνόνα και Ηγουμενίτσα – Πρίντεζι. Από την NOBEL MARITIME για δυο στον αριθμό πλοία γραμμή Ηγουμενίτσα – Μπάρι. Από την GALAXY MARITIME για ένα στον αριθμό πλοίο γραμμή Ηγουμενίτσα - Πρίντεζι.

Σε ότι αφορά λεπτομέρειες σχετικά με τις ημέρες και ώρες εκτέλεσης των δρομολογίων το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών και τα τοπικά πρακτορεία, καθώς και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Οι προσπάθειες για καθιέρωση του Λιμένα Ηγουμενίτσας ως αφετήριο Λιμάνι είναι και θα είναι εντατικές και σε άμεση συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι. Οι υποδομές που ολοκληρώθηκαν ή και βρίσκονται σε εξέλιξη σε ότι αφορά το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά και το ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο Εγνατίας και Ιόνιας Οδού, προσδίδουν στην Ηγουμενίτσα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο για κίνηση που αφορά την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια.


Read More »
9 πλοία που έχουν επιλέξει ως αφετήριο λιμάνι, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας 9 πλοία που έχουν επιλέξει ως αφετήριο λιμάνι, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

«Όταν πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, αυτή επιστρέφει πάντα στα μούτρα σου»

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018

« Όταν πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, αυτή επιστρέφει πάντα στα μούτρα σου.»

Και επειδή κύριε Αμερικάνε και κυρία Β.Γκ. «οικείο πρόσωπο» μπήκατε σε περιπέτεια να αναζητήσετε την «αλήθεια», θα σας βοηθήσουμε εμείς σ΄αυτό.

Πάμε για άλλες παραλίες…….

Με τιμή
Μιχαήλ Γουρνάρης 
Managing Director 


 
Read More »
«Όταν πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, αυτή επιστρέφει πάντα στα μούτρα σου» «Όταν πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, αυτή επιστρέφει πάντα στα μούτρα σου» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Σήμερα η 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


Την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου, η 1η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου.


Read More »
Σήμερα η 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Σήμερα η 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Την Παρασκευή η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας, στο θέατρο Καρκαμίσι

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018Read More »
Δήμος Σουλίου: Την Παρασκευή η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας, στο θέατρο Καρκαμίσι  Δήμος Σουλίου: Την Παρασκευή η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας, στο θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Τον Μάιο τελικά οι εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018


Τον Μάιο κι όχι τον Οκτώβριο, μαζί με τις ευρωεκλογές και όχι ξεχωριστά από αυτές, θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών. Η Κυβέρνηση, που μέχρι τώρα ισχυρίζονταν ότι ένας από τους στόχους του Κλεισθένη είναι η αποδέσμευση των αυτοδιοικητικών από τις ευρωεκλογές, τελικά το παίρνει πίσω καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Γιαννιώτης Γιάννης Στέφος και ο Αρτινός Βασίλης Τσίρκας για διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο.

Έτσι δεν θα υπάρξει καμία παράταση θητείας με τον Υπουργό να λέει από βήματος της Βουλής ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο.

«Θα πάμε όπως το γνωρίζαμε, σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή και ανατρέποντας επί της ουσίας όλους τους σχεδιασμούς των αυτοδιοικητικών.

Η βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή.

Με την έναρξη της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο του Κλεισθένη, ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε την επίμαχη τροπολογία κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έλεγε στους Δημάρχους πως θα καταργήσει την απλή αναλογική μόλις γίνει κυβέρνηση. Επίσης τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019.

Στην συνέχεια, τους τόνους ανέβασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος λέγοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία εξυπηρετεί τα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης κατηγορώντας ότι πίσω από την πρωτοφανή μεθόδευσει ενδεχομένως να κρύβεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Κοροϊδεύετε τον λαό. Πρέπει να παραιτηθείτε. Δεν μπορείτε να παίζετε με την συνταγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον Π. Σκουρλέτη.

Η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία που κατέθεσαν πρότειναν ο πρώτος γύρος των δημοτικών να γίνει μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος, όπου απαιτείται, την Κυριακή των ευρωεκλογών (δηλαδή, τον Μάιο του 2019 αντί για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους που προέβλεπε το υπουργείο Εσωτερικών).

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την κατάθεση τροπολογίας με την οποία οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν κατ’ εξαίρεση οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να γίνουν μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, επανήλθαν την Τετάρτη, με κατάθεση νέας τροπολογίας.

Συγκεκριμένα, με τη νέα τροπολογία πρότειναν τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές και όχι την προηγούμενη Κυριακή, όπως εισηγούνταν αρχικά.


 
Read More »
Τον Μάιο τελικά οι εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες Τον Μάιο τελικά οι εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018 Rating: 5

Σελίδες