https://picasion.com/
https://picasion.com/

Χαιρετίζει η ΕΛΟΠΥ τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Χαιρετίζει η ΕΛΟΠΥ τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας


Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συγχαίρει τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου, και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τη Δευτέρα 12/9/2022, με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας μέσω της απασχόλησής τους στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια.

Ο κ. Νίκος Λυμπέρης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, δήλωσε σχετικά:
“Συγχαίρουμε τους κκ. Σίμο Κεδίκογλου, Σοφία Βούλτεψη και Τζιανλούκα Ρόκο για την πρωτοβουλία και χαιρετίζουμε το μνημόνιο. Τα 22 Μέλη της ΕΛΟΠΥ θα υποστηρίξουν δυναμικά αυτή τη δέσμευση προσφέροντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας - έναν σταθερά αναπτυσσόμενο κλάδο που συμβάλει ενεργά στην εθνική οικονομία. Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και η εργασία σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον είναι βασικοί πυλώνες για την ένταξη των νέων μεταναστών στην πατρίδα μας. Θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι σε αυτή την καινοτόμα κίνηση.»

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.
Read More »
Χαιρετίζει η ΕΛΟΠΥ τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας Χαιρετίζει η ΕΛΟΠΥ τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Εργαστήριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Εργαστήριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου

O Σύλλογος μας, σας περιμένει και φέτος στην παρέα του, υποσχόμενος να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας στην διδασκαλία και παρουσίαση του παραδοσιακού χορού από όλες τις περιοχές της Ελλάδος!
Εκτός από τη σωματική ευεξία και την κοινωνικοποίηση που προσφέρει, σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εκτιμήσεις ένα πολιτιστικό μας στοιχείο για το οποίο έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ακόμα περήφανοι.
Είμαστε μια παρέα, μια οικογένεια με πάθος για την παράδοση, τον χορό, το τραγούδι και με όρεξη να τα ζήσουμε και να τα μεταδώσουμε.
Καλώς ν ανταμωθούμε!!
Read More »
Εργαστήριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου Εργαστήριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γραικοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Έκθεση ιστορικού υλικού και συμπόσιο στην Παραμυθιά αφιερωμένο στον Σπύρο Μουσελίμη

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Έκθεση ιστορικού υλικού και συμπόσιο στην Παραμυθιά αφιερωμένο στον Σπύρο Μουσελίμη


ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 9-16 Οκτωβρίου 2022, ΕΓΚΑΙΝΙΑ 9 Οκτωβρίου2022, ώρα 17:00\

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Αφιέρωμα στον Σπύρο Μουσελίμη

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίσι», Παραμυθιά

09-10 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Αφιέρωμα στον Σπύρο Μουσελίμη

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Οκτωβρίου 2022
17:00-17:30
Χαιρετισμοί
17:30-17:40
Εισαγωγή-Παρουσίαση
Άλκης Φάτσιος, Δικηγόρος – Νομικός, Αντιπρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ
17:40-18:00
Παναγιώτης Τσαμάτος, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Οι άνθρωποι, η εποχή και η Θεσπρωτία, μέσα από το λογοτεχνικό έργο του Σπύρου Μουσελίμη»
18:00-18:20
Σπύρος Εργολάβος, Φιλόλογος-Συγγραφέας. «Ο Σπύρος Μουσελίμης ως ιστορικός και αρχαιολόγος»
18:20-18:40
Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Ο Σπύρος Μουσελίμης, το Πόποβο και η Λάκκα του Μπότσαρη»
18:40-19:00
Μαρίνα Μπέση, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου. «Ο πολύπλευρος και πολυσήμαντος ρόλος του δασκάλου Σπύρου Μουσελίμη»
19:00-19:20
Καθηγητές-Μαθητές/ιες Γυμνασίου/Λυκείου/ΕΠΑΛ Παραμυθιάς

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
17:00-17:20
Ιωάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Μαρία Νούση, Πτυχιούχος της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Βρυξελλών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια. «Παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα και βυζαντινοί ναοί της Θεσπρωτίας με τη ματιά του Σπύρου Μουσελίμη»
17:200-17:40
Παντελής Κυπριανός, Καθηγητής, Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των πολιτικών ιδεών, Τμήμα Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Πάτρας. «Τοπική ιστορία, καθημερινότητα και μνήμη»
17:40-18:00
Μπάμπης Νούτσος, πρώην Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Ο Σπύρος Μουσελίμης ως τοπικός διανοούμενος»
18:00-18:20
Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ, «Ο αντιστασιακός Σπύρος Μουσελίμης»
18:20-18:40
Γιάννης Ζαρκάδης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πάτρας. «Σπύρος Μουσελίμης, ο απάνω και ο κάτω κόσμος του»
18:40-19:00
Αλέκος Μουσελίμης, Φιλόλογος. «Σπύρος Μουσελίμης, μια πολυσχιδής δημιουργική προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας αλάρωτος άνθρωπος»

Οργανωτική Επιτροπή
Γιάννης Ζαρκάδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Παντελής Κυπριανός, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Αλέξανδρος Λαμπρίδης, «Κυρατζής» του Πολυφωνικού Καραβανιού
Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ
Άλκης Φάτσιος, Δικηγόρος – Νομικός, Αντιπρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ
Read More »
Έκθεση ιστορικού υλικού και συμπόσιο στην Παραμυθιά αφιερωμένο στον Σπύρο Μουσελίμη Έκθεση ιστορικού υλικού και συμπόσιο στην Παραμυθιά αφιερωμένο στον Σπύρο Μουσελίμη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη φυγόποινος με ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Συνελήφθη φυγόποινος με ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία


Συνελήφθη σήμερα (15-09-2022) πρώτες πρωινές ώρες στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εξέλθει από την χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πρέβεζας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη φυγόποινος με ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία Συνελήφθη φυγόποινος με ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα


Κέρδη άνω των 2,3 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 5 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 τα συνολικά κέρδη του παιχνιδιού ανήλθαν σε 2.383.395 ευρώ.
Ανάμεσα στους νικητές ήταν ένας τυχερός στη Φλώρινα, ο οποίος κέρδισε 10.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ».
Τέσσερις παίκτες σε Ρέθυμνο, Ναύπλιο, Κόνιτσα και Καλαμάτα κέρδισαν έπαθλα των 3.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ», ενώ ένας τυχερός στη Θεσσαλονίκη κέρδισε 2.000 ευρώ στο παιχνίδι «ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ». Επιπλέον, συνολικά 39 παίκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.
Το ΣΚΡΑΤΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επάθλων για τους παίκτες, μεταξύ αυτών μεγάλα ποσά από 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ.
Διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ΕΛΤΑ και επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.
H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη, που εκτείνεται έως το 2026. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ δύο κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε. και Scientific Games Int'l.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.
Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.
Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Σχετικά με την Scientific Games Int’l
Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Η SGI είναι η εταιρεία που δημιούργησε το 1974 την κατηγορία του ΣΤΙΓΜΙΑΊΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ, διαθέτοντας εμπειρία σχεδόν 50 χρόνων στη συγκεκριμένη κατηγορία που η ίδια δημιούργησε, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια και επαγγελματισμό, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, η SGI εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, όπου σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία και με τo ολοκληρωμένο, καινοτόμοo και ασφαλές σύστημα παραγωγής παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε λοτταρίας.
Έτσι και πάντα με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια μέσα από μια πελατοκεντρική προσέγγιση η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζονται από υψηλή τεχνολογία και αποτελούν πρότυπα στην αγορά.
Read More »
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Ταλαιπωρία για 105 επιβάτες του “ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ”

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Ταλαιπωρία για 105 επιβάτες του “ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ”


Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ” Ν. Πειραιά 11173, για βλάβη στο ελικοπηδάλιο, κατά την διάρκεια εκτέλεσης προγραμματισμένου δρομολογίου από τον λιμένα Κέρκυρας με προορισμό τον λιμένα Ηγουμενίτσας.

Το “ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ”, κατέπλευσε με ασφάλεια στον λιμένα Ηγουμενίτσας με 105 επιβάτες, 35 Ι/Χ, 13 Φ/Γ και 1 Δ/Κ, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, μέχρι τη διαπίστωση αποκατάστασης της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.
Read More »
Ταλαιπωρία για 105 επιβάτες του “ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ” Ταλαιπωρία για 105 επιβάτες του “ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Αύριο Παρασκευή η έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Αύριο Παρασκευή η έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για έκτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Ο θεσμός δίνει την ευκαιρία στους Δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μαζί με τους πολίτες στοχευμένες δράσεις και να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν μέσα στις πόλεις τους, νέους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, προωθώντας τη Βιώσιμη Κινητικότητα.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με θέμα «Καλύτερες συνδέσεις» και σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι», επιδιώκει να τονίσει και να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ ανθρώπων και τόπων που προσφέρουν την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς υπέρ της ενεργού κινητικότητας. Στον πυρήνα των δράσεών μας, βρίσκεται το περπάτημα και η σωματική άσκηση, το ποδήλατο, η ασφάλεια στη μετακίνηση, αλλά και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς, ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν τα ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων.

Σε συνέχεια των επί σειρά ετών επιτυχημένων και βραβευμένων δράσεών μας για την Ε.Ε.Κ., σας καλούμε όλους, να συμμετάσχετε στις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, οι οποίες αποτελούν ομαδική προσπάθεια Δήμου, φορέων και πολιτών, με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου μας.

Οι συμμετέχοντες στις δράσεις μπαίνουν στην κλήρωση δύο ποδηλάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της Ε.Ε.Κ., λαμβάνοντας ένα κουπόνι συμμετοχής ανά δράση.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων παρακάτω:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022
10:30 Ενημέρωση και Δράση. Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
17:30 Βόλτα με VR στην Κοπεγχάγη! Ποδηλατικές δράσεις και επιδείξεις. Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022
17:00 Κάστρο στο δάσος: Τόπος συνάντησης για όλους!
Ξενάγηση στο Κάστρο, ανάγνωση παραμυθιού και δημιουργικές δράσεις για παιδιά.
Γήπεδο μπάσκετ στο δασάκι

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022
10:30 Έναρξη σχολικής χρονιάς.
Πεζόδρομος Γρ. Λαμπράκη

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022
17:00 Συνδυάζω και μετακινούμαι στον χώρο και τον χρόνο!
Συνδυάζω βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και μεταφέρομαι από το παρόν στο παρελθόν: Επίσκεψη στον Πύργο Ραγίου με ποδήλατο και αστικό λεωφορείο.

Παιδική χαρά Ηγουμενίτσας

Τρίτη 20 Σεπτέμβριου 2022
10:30
Θεραπευτική γυμναστική & ενημέρωση, για τα οφέλη στην υγεία.
Γήπεδο μπάσκετ στο δασάκι
19:00
Birdog mobility Yoga & pilates στο ηλιοβασίλεμα, δίπλα στη θάλασσα!

Πάνθεον

Τετάρτη 21 Σεπτέμβριου 2022
17:00 Παλιά μονοπάτια ζωντανεύουν. Γηπεδάκια Γράμμου
19:00 Pop art - Υπαίθριο θερινό σινεμά. Γηπεδάκια Γράμμου

Πέμπτη 22 Σεπτέμβριου 2022 “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”
10:00 Το ΚΔΑΠμεΑ “το εργαστήρι” κάνει βόλτα στο Κάστρο Ηγουμενίτσας.
15:00 - 24:00 Κλείσιμο της οδού Δαγκλή.
15:30 Συνάντηση στην οδό Δαγκλή: δρόμος μόνο για πεζούς και ποδηλάτες. Χαλαρή βόλτα - ποδηλατικές δράσεις - επιδείξεις.
19:00 Εκκίνηση της μικρής και μεγάλης βραδινής ποδηλατοβόλτας. Λήξη της ΕΕΚ με DJ Party και χρωματοπόλεμο στο παραλιακό πάρκο.

Παράλληλες δράσεις
* Περισσότερο πράσινο, καλύτερη ζωή. Δενδροφύτευση σε σχολεία & Κ.Χ. με τη συμμετοχή μαθητών.
* Πολύχρωμοι δρόμοι - mural streets. Οι μικροί μαθητές δημιουργούν πολύχρωμες εικόνες στις άχαρες περιφράξεις των σχολείων τους, δίνοντας χρώμα στη ζωή μας.
* Στη γειτονιά με τα παιδιά. Δημιουργούμε ασφαλείς διαδρομές δίπλα στα σχολεία και στους αθλητικούς χώρους. Ζωγραφίζω και εμποδίζω την κατάληψη όλου του δρόμου από τα αυτοκίνητα. Σήμανση πεζοδρομίου - δημιουργία σχολικής διαδρομής.
* Η γνώση είναι δύναμη. Επίσκεψη στα σχολεία και ενημέρωση των μικρών μαθητών για τα οφέλη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
* Σήμανση ραμπών ΑΜΕΑ - διαγράμμιση
* Το ΚΔΑΠμεΑ “το εργαστήρι” βελτιώνει τη ράμπα πρόσβασής του.

Read More »
Αύριο Παρασκευή η έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας Αύριο Παρασκευή η έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 στο Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Πέρα απ’ το ποτάμι - Του Λεωνίδα Τζάνη

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022
Θεσπρωτία: Πέρα απ’ το ποτάμι - Του Λεωνίδα Τζάνη


Οι Ηπειρώτες είμαστε άρρηκτα συνδεμένοι με τα ποτάμια μας, το νερό και την ροή τους. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε δίπλα τους. Χαρές, λύπες, αγωνίες,  τις πλέξαμε με το μουρμουρητό του ρέματος και τις κάναμε τραγούδι της Ηπείρου, Μοιρολόι. Αργό συρτό σκοπό στο ρυθμό του ποταμού, μα συνάμα ρυθμός που έχει μέσα του την απίστευτη δύναμη, το όγκο της ροής του ποταμού, φουσκωμένου από τα νερά που έχουν κατηφορίσει από της περήφανες πλαγιές των βουνών της Ηπείρου
Ηπειρώτικο μοιρολόι για την αγάπη τον πόνο την λησμονιά, ο ήχος του ποταμού που περνά  από κάτω μου. Σιγοτραγουδά σκοπό για την διαδρομή μου πέρα απ’ το Ποτάμι. Τον Καλαμά περνώ κι αυτός γίνεται Πάρτης στο  Πολυφωνικό τραγούδι. Κλώστης ο αναστεναγμός η αγκούσα και τα πλατάνια Ισοκράτες. Μου τραγουδούν για το πόθο της επιστροφής τ' αντάμωμα, μα και την λύπη του μισεμού που κουβαλούσαν οι διαβάτες που διέσχιζαν την Γέφυρα λίγα μέτρα έξω από την  Βροσίνα. Πέρα από το ποτάμι κινούσαν σαν κι εμένα και κουβαλούσαν μαζί τους αυτό τον ρυθμό.
Πέρα από το ποτάμι διαβαίνω και για ένα άλλο ποτάμι κινώ. Πάω προς την Λαγκάβιτσα ένα τάμα να εκπληρώσω «τάμα για το γυρισμό, στην παρθένα ομορφιά μιας απο τις Νύμφες της Μουργκάνας, τη Λαγκάβιτσα.....» Παίρνω τη στράτα δίπλα στον Καλαμά για την Ραβενή και δεν μένουν παρά μερικές ανάσες δρόμος για να βρεθώ στην Σμίξη.
  Δυο ποταμιά σμίξαν το ‘να ο Καλαμάς, τ’ άλλο η Λαγκάβιτσα Με την Λαγκάβιτσα να έχει πάρει την ανάσα του Βουνού, την ανάσα της Μουργκάνας από κει ψηλά την έχει κατεβάσει εδώ καταγής  για την δώσει στον πολύπαθο Καλαμά. Φιλί ζωής, αναζωογόνηση. Κάτω από την γέφυρα της σμίξης, την βλέπεις, στα καθαρά κρυστάλλινα νερά της Λαγκάβιτσας που ενώνονται με την ροή του Καλαμά. Κρυστάλλινα νερά που προσπαθούν να δώσουν αυτή την χροιά ξανά στο ποτάμι που γεννιέται από την Πίνδο. Τον Καλαμά που ο αδηφάγος άνθρωπος προσπαθεί να θαμπώσει, να του φορτώσει τα «άπλυτα» του, να τον Ρυπάνει.
  Παίρνω  πια το μονοπάτι για να ανέβω την Λαγκάβιτσα και αυτή με αγκαλιάζει  με το 'να χέρι με νερό με τ’ άλλο κλώνους, δέντρα. Διαβαίνω ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια που έχω περπατήσει και το κάνει ακόμα πιο υπέροχο αυτός ο φθινοπωρινός τόνος που έχει απλωθεί γύρω μου. Και δω νερό λοιπόν , ροή σιγοτραγουδά μαζί με τα την ανάσα και τα βήματα μου πάνω στα πεσμένα φύλλα. Ρυθμός σε παραμυθένιο τοπίο... και να σου οι νεράιδες!!  Δίπλα στο ποτάμι, νύμφες και νεράιδες έχουν την φωλιά τους.  Τις αντικρίζεις μπροστά, πίσω, γύρω σου, βρίσκεσαι σε ένα δάσος που θαρρείς οι κορμοί των δέντρων είναι ποτισμένοι μύθους. Πράσινο ντυμένοι, χνάρια από την αφέντρα τους την νύμφη Λαγκάβιτσα.  
 Ακολουθώ το διάβα της σκύβω στην όχθη  την φιλώ, την γεύομαι, αυτή την καθαρότητα του νερού, της ανάσα της. Με την Δροσιά στα χείλη θα κοντοσταθώ λίγο πιο πάνω Η Ανάσα εδώ θα μου κοπεί μπροστα στην ομορφιά του χώρου, στα Αναβρυτικά της Λεπτοκαρυάς Στο τέλειο σμίξιμο Φύσης και ανθρώπου. Εδώ στην πηγή που με απόλυτη αρμονία έφτιαξαν με μεράκι οι κάτοικοι της Λεπτοκαρυάς. 
Καθισμένος στο πεζούλι απολαμβάνοντας την τελειότητα μπήκα σε δίλημμα. Παρέα να συνεχίζω με την Λαγκάβιτσα ή πέρα από το ποτάμι να ανέβω προς το χωριό της Λεπτοκαρυάς.  Τελικά διάλεξα το δεύτερο και η επιλογή με αντάμειψε με το παραπάνω. Δεν πρόλαβα καν να μπω στο οροπέδιο της Μποντίζντας και ένα μικρό μονοπάτι με πήρε απ’ το χέρι και μ’ έφερε στο χείλος του γκρεμού  …ακριβώς πάνω απ΄ την Λαγκάβιτσα, να αγναντεύω το φιδίσιο της κορμί καθώς περνά για να πάει να σμίξει με τον Καλαμά. Τέλειο σημείο να σταθεί κανείς και για ‘μένα ένας λόγος παραπάνω.
  Για λίγο πήρα το βλέμμα από κάτω και κοίταξα το Μαλούνι το βουνό απέναντι. Γύρισα μερικούς μήνες πίσω, όταν καθισμένος σ’ ένα βράχο στην βορινή κορφή του (Ρέβελα 990μ ) κοιτούσα εδώ κάτω. Μέσα από την Αντάρα, πέρα από την Ραβενή, αναρωτιόμουν πόσο ομορφιά  τα σύννεφα κι ο τόπος μου κρύβουν ακόμα. Και να σου εδώ βρέθηκα, την ομορφιά αντάμωσα, την βρήκα. Περπατώ πια στο οροπέδιο, πίσω μου έχω και  την Βελούνα που στα πόδια της ένα σύννεφο έχει. Ένα σύννεφο η Ραβενή  ντυμένη πάντα. Το βάστα κοντά ως το μεσημέρι, σα νύφη που δεν λέει να αποχωριστεί το πέπλο της.
Μπροστα και γύρω μου φθινοπωρινό τοπίο και πάω να συναντήσω τον Αϊ Νικόλα. Το Ξωκλήσι του είχα δει να ξεγλιστρά μέσα από τα νέφη καθώς κατηφόριζα πρωί πρωί προς την Αγία Παρασκευή και του έταξα ότι θα το επισκεφτώ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στην ουσία είναι το στολίδι του Οροπεδίου της Μποντίζντας.  Εκεί ψηλά με καρτερούσε και δώσαμε υπόσχεση κι δυο μια άνοιξη να ανταμώσουμε ξανά  όταν το οροπέδιο θα έχει γιομίσει  λογιών λουλούδια και από πάνω τους θα στέκει η χάρη του, ο Αι Νικόλας. 
Πηγαίνω πια για την Λεπτοκαρυά, ένα από τα πιο μακρινά χωριά της Θεσπρωτίας που με δένει ένας παράξενος δεσμός.  Μας δένει ένα δέντρο και δύο παγκάκια στην άκρη του Χωριού. 
 Στιγμή που μ έχει σημαδέψει κοντά δυο χρόνια, έχει γίνει η σημαία, το κίνητρο μου. Για κάτι τέτοιες στιγμές γυρνώ τους τόπους σαν αυτόν που τώρα αντικρίζω ανάμεσα από τα κλαδιά τον μεγάλων βελανιδιών. Την Λεπτοκαρυά  κοιτώ που μην ξέροντας ακόμα μου φίλαγε και άλλη έκπληξη!!! Αυτή ήδη είχε διατυπωθεί σε μορφή διαταγής!!  Ο Θανάσης μόλις αντιλήφθηκε ότι είμαι στο χωριού του την συνέταξε και την μετέδωσε …. Να πάρω ένα κέρασμα στο καφενείο ..και την εκτέλεση της ανέλαβε ο Σταύρος ….Λοιπόν μόλις πέρασα από τον Ναό της Αγίας Μαρίνας και διάβηκα τους δρόμους του χωριού πέρασα από το Καφενείο και εκεί έπεσα στον έλεγχο του Σταύρου.  Ότι  αντιρρήσεις και αν υπήρχαν μόνο με το βλέμμα του ήταν αρκετό να εξαφανιστουν. Καθήκον του ήταν η διαταγή του Θανάση που μεταδόθηκε από την Αθήνα. Μα  όσο σοβαρότητα και πειθώ είχε αυτό το βλέμμα άλλο τόσο καλοσύνη έκρυβε και φανερώθηκε μαζι μ αυτό που εδώ σε φιλεύουν απλόχερα, Ηπειρώτικη Φιλοξενία.
  Ξέρετε ο οδοιπόρος που σαν μιλά όταν κάνει αυτές τις εξορμήσεις είναι συνήθως μόνος. Ίσως αυτή την μοναξιά  αποζητά, θέλει με μια δόση εγωισμού πρώτος να νιώσει την αγκάλη της φύσης, να την γευτεί, να την δοκιμάσει  σαν ένα σπάνιο Παλιό κρασί και μετά να την προσφέρει σ όλους τους άλλους, σαν στιγμές με χρώμα και λέξεις. Όμως εδώ όλα άλλαξαν έζησα μια στιγμή όπου μια μικρή παρέα ανθρώπων την μοιράστηκε μαζί μου. Καθισμένοι στο καφενείο της Λεπτοκαρυάς με τον Σταύρο, τη Γιαννούλα και μερικές ψυχές ακόμα μοιραστήκαμε την αγάπη μα και τις αγωνίες για αυτόν τον τόπο. Μαζί σηκώσαμε τα ποτήρια μας προς την κατεύθυνση της Αθήνας, στην υγειά του Θανάση για την στιγμή που οργάνωσε και μας πρόσφερε
 …ομολογώ πως η σχέση μου με ότι έχει αλκοόλ είναι πολύ μακρινή, περιορίζεται σε μερικές γουλιές κρασί. Εδώ όμως, αυτήν την μοναδική στιγμή, ντόπιο τσίπουρο γεύτηκα και ομολογώ ήταν εξαιρετικό. Στην ζεστασιά της Ψυχής ήρθε κι έδεσε η ζεστασιά του καθώς γέμιζε τον ουρανίσκο και κυλούσε μέσα μου. Ευχαρίστησα την καλή παρέα και φόρεσα τον σάκο μου που ο Σταύρος φρόντισε να γίνει κατά περίπου ένα κιλό βαρύτερος. Μου έβαλε λίγο υγρό για να ξεδιψώ, λίγο από το «ειδικό» νερό που γευτήκαμε πριν λίγο.
 Σιγά σιγά πήρα τον κατήφορο αποχαιρετώντας την Λεπτοκαρυά πίσω μου, βουτηγμένη στα χρώματα του φθινοπώρου. Είχα ακόμα να κάνω κάτι.
 Τόσο καιρό απολαμβάνω την προσπάθεια του Αποστόλη να αναδείξει τις ομορφιές του τόπου. Εδώ σε αυτή τη γωνιά προσφέρει την χαρά στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ότι όμορφο έχει  αυτός ο τόπος. Ξεναγώντας τον από τα μονοπάτια που τόσο καλά γνωρίζει αυτός και ο Λουκάς.  Καβάλα στα όμορφά τους άλογα θα σας κατεβάσουν να «ξεδιψάσετε» στον Καλαμά και την Λαγκάβιτσα και αν το λέει η καρδιά σας ανεβείτε μαζί τους σ ένα Καγιάκ και το έμπειρο κουπί τους θα σας δείξει τα ποτάμια όπως δεν τα έχετε νιώσει ποτέ!!!! 
Στο Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς λοιπόν βρέθηκα για να τους γνωρίσω, στο δικό τους μετερίζι. Εκεί στην προσπάθεια που κάνουν να γνωρίσει όλος ο κόσμος μαζί τους την άγρια ομορφιά της Θεσπρωτικής Γης. Μα εδώ στην άκρη αυτής της Γης βρήκα και κάτι άλλο …..καράβια…. βγήκαν στην στεριά ….και αναπάντεχα εδώ που η θάλασσα απέχει μίλια μακριά… Ναυτικός βρήκε Ναυτικό. Συμπολεμιστές, με το Αποστόλη να έχει υπηρετήσει σε αντιτορπιλικό. Έτσι οι «παλιοσειρές» …λόγια της πλώρης πρόσθεσαν στην κουβέντα τους.  Μέχρι που ήρθε η ώρα να συνεχίσω αφήνοντας μια υπόσχεση κι εδώ, σαν γνήσιοι ναυτικοί είπαμε κάποια στιγμή, ο καθένας να πάρει το κουπί του, μαζί να ξεκινήσουμε και να αφήσουμε το πλεούμενό μας να το παρασύρει η μαγεία της Λαγκάβιτσας, να μας παραδώσει στην αγκάλη του Καλαμά και να μπούμε μέσα στο όνειρο  των Στενών του.
Πέρα απ το ποτάμι έφυγα κι εκεί γυρίζω Το βλέπω ξανά να βγαίνει ανάμεσα από την Βρυσούλα και το Γκρίποβο. Στην εκκλησιά της Αγίας Βαρβάρας, πιο κάτω ακούω τον σκοπό του και να σου πάλι στην Γέφυρα του, ξανανταμώνουμε…. στο πέρασμα, όπου μερικές δεκάδες μέτρα τσιμέντου ενώνουν τις δύο όχθες, τους ανθρώπους. Τσιμέντο που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό το γκρίζο που αντικρίζεις στην πόλη. Αυτό εδώ έχει βαφτιστεί με την ομορφιά του ποταμού που περνά από κάτω του, έχει πάρει και λίγο από τα καρδιοχτύπια αυτών που το διασχίζουν. Έτσι  το χρώμα της κορμοστασιάς το τσιμεντένιου γεφυριού έχουν γίνει ένα με το τοπίο. Είναι από αυτά τα επιτεύγματα του ανθρώπου που η φύση τα αγκαλιάζει και τα σκεπάζει με την αίγλη των χρωμάτων  της.
 Μα πριν περάσετε απέναντι προτείνω να δείτε και κάτι άλλο, την Καλάθα  που βρίσκετε 200 μέτρα πιο δυτικά. Κατασκευή αλλοτινών καιρών. Άλλη μια προσπάθεια του ανθρώπου, με συρματόσχοινο να ενώσει ότι τον χωρίζει.
 Καιρός επιστροφής πια προς την Βροσίνα αλλά όχι δεν τελειώνω εδώ Το αγριοκάτσικο ξυπνά πάλι μέσα μου και καιρός να σκαρφαλώσω….. πάλι!!!!
 Βέβαια εσείς για να ανεβείτε το βράχο που δεσπόζει της Βροσίνας, ξεκινήστε είτε από το  δρόμο δίπλα στο παλιό στρατόπεδο έξω από το χωριό ή ανηφορίζοντας από τον Άγιο Γεώργιο που στέκει στο κέντρο του χωριού από το 1607. Απλώς εγώ σκαρφάλωσα κάθετα στον βράχο ….μου έλειπαν μερικά σκισίματα στα ρούχα και λίγες αμυχές για την συλλογή!!!  Όπως και να χει η θέα από κει ψηλά με αποζημίωσε με το παραπάνω. 
  Η Βροσίνα από κάτω μου, το χωριό, η στάση άλλοτε των ταξιδιωτών προς τα Γιάννενα …μια στάση που όμως κατά κάποιο τρόπο αδικούσε το τόπο. Το άγχος  του υπόλοιπου, της συνέχειας, άφηνε στον ταξιδιώτη να ρίξει μόνο κάτι κλεφτές βιαστικές ματιές στο πέτρινο γεφύρι της. Τώρα πια ήρθε η ώρα  την Βροσίνα να κάνετε προορισμό, να γνωρίσετε την πραγματική ομορφιά του χωριού. Τρία ποτάμια συναντιούνται εδώ Ζαλογγίτικος, Καλαμάς και η Λαγκάβιτσα πιο κάτω. Γραμμές νερού που με τα πλατάνια τους σαν κλωστές διαπερνούν τον τόπο φτιάχνοντας ένα εργόχειρο, κέντημα, με χρώματα άλλοτε καφέ, πορτοκαλί και πράσινο,  των εποχών.
  Μια απο αυτές τις κλωστές άφησα για το τέλος, τον μίτο του Ζαλογγίτικου μαζεύω μέχρι την Μονή της Παναγίας της  Ραϊδιώτισσας. Μοναστήρι γαντζωμένο στα βράχια, που αν και φαίνονται κάποιες προσπάθειες αναστήλωσης,  μόνο η εκκλησία σώζεται σε καλή κατάσταση. Σκυφτός μπήκα στον ναό και μέσα στην σκοτεινή ατμόσφαιρα ένιωσα εκατοντάδες μάτια να με κοιτούν, τοιχογραφίες που ζωντανεύουν στο παιγνίδισμα του λιγοστού φωτός, λες και βγαίνουν από τους καπνισμένους τοίχους και παίρνουν θέση τα στασίδια γύρω από το ψαλτήρι. 
  Σκυφτός βγαίνω πάλι στα χρώματα του φθινοπώρου και κατεβαίνω προς τα πλατάνια, πέρα από τον Ζαλογγίτικο περνώ. Γιόμισε η μέρα, απόγεμα έφερε και στο πέτρινο γεφύρι της Βροσίνας, μαζεύω τις τελευταίες μου Στιγμές.  Αυτές  που ο αστός συλλέγει για προμήθειες, παρηγοριά για τον «χειμώνα της πόλης», της ξενιτιάς. Αχ και η στερνή μου είναι η καλύτερη!! 
  Ακολούθησα  λίγο τον Ζαλογγίτικο και κει που συνάντησε τον Καλαμά σταμάτησα. Τα νερά τους με καρτερούσαν σε αυτήν την όχθη, στρώσαν ένα χάλι με πλατανόφυλλα του Νοέμβρη που μ’ αρέσουν και αφέθηκα πάνω τους. Με το λιγοστό φώς απλωμένο κοιτάζω την Βροσίνα που με φίλεψε τις ομορφιές της. Μα και πέρα απ΄τον Καλαμά, με την Λαγκάβιτσα ένα μεγάλο ευχαριστώ στέλνω στον τόπο και τους ανθρώπους της Λεπτοκαρυάς που  μ’ αγκάλιασαν. Εύχομαι πλάι μου να ήταν να μοιραστούν αυτή την στιγμή, τον ‘Ήχο
Εδώ δίπλα στο Νερό, Χαρά και Ευχαρίστηση για αυτά που έζησα, Λύπες για αυτά που θα αποχωριστώ,  όλα μαζί τα αγέρι  παίρνει…. θρόισμα τα κάνει ανάμεσα στους κλώνους των Πλατάνων και σαν φύλο φθινοπωρινό  κατεβαίνουν και βρίσκουν το ποτάμι. Με το μουρμουρητό του ρέματος   κάνουν τραγούδι του Νερού, τραγούδι της Ηπείρου, ΜΟΙΡΟΛΟΙ  

 "Αλησμονώ και χαίρομαι θυμιούμαι και δακρύζω
θυμήθηκα την ξενιτιά και θέλω να πηγαίνω."

Η Διαδρομή στο Wikiloc

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαγκάβιτσα


Δίπλα στο ποτάμι, νύμφες και νεράιδες έχουν την φωλιά τους.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναβρυτικά Λαγκάβιτσας
...τέλειο σμίξιμο Φύσης και ανθρώπου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οροπέδιο Μποντίζντα
Ένα σύννεφο η Ραβενή  ντυμένη πάντα.


.....αγναντεύω το φιδίσιο της κορμί καθώς περνά για να πάει να σμίξει με τον Καλαμά.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λεπτοκαρυά 
 


Μαλούνι, Ραβενή πάνω από το ...Φθινόπωρο


Ο Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας και του Σχολείο

Λεπτοκαρυά in greece
 


Το χωριό της Αγίας Μαρίνας
Ο Προφήτης Ηλίας (1020 μ) Μαλούνι


Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς


Στην εκκλησιά της Αγίας Βαρβάρας, πιο κάτω ακούω τον σκοπό του.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γέφυρα Καλαμά


Αυτό εδώ έχει βαφτιστεί με την ομορφιά του ποταμού που περνά από κάτω του, έχει πάρει και λίγο από τα καρδιοχτύπια αυτών που το διασχίζουν.


Η Γέφυρα απο τον βράχο της Βροσίνας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Καλάθα
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βροσύνα
 Ο Βράχος της Βροσίνας
Βροσίνα in greece

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παναγία  Ραϊδιώτισσα
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.......Γιόμισε η μέρα, απόγεμα έφερε και στο πέτρινο γεφύρι της Βροσίνας, μαζεύω τις τελευταίες μου Στιγμές.    ...Ακολούθησα  λίγο τον Ζαλογγίτικο και κει που συνάντησε τον Καλαμά σταμάτησα....
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Στιγμές συλλέγει ο αστός, προμήθειες παρηγοριάς για τον «χειμώνα της πόλης», της ξενιτιάς.
Read More »
Θεσπρωτία: Πέρα απ’ το ποτάμι - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Πέρα απ’ το ποτάμι - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2022 Rating: 5