Τριτοκοσμική η διασταύρωση της Πλαταριάς με τα Σύβοτα

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015

Μια τριτοκοσμική διασταύρωση συναντούν οι χιλιάδες επισκέπτες, που και αυτό το καλοκαίρι επισκέπτονται την Πλαταριά Θεσπρωτίας ή κατευθύνονται στα Σύβοτα, στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας. Σε ημερήσια βάση τα χιλιάδες οχήματα που διέρχονται από το σημείο, όχι μόνο δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη συγκεκριμένη ακατάλληλη διασταύρωση, αλλά κινδυνεύουν να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, σαν και αυτά που συμβαίνουν εκεί, σχεδόν σε καθημερινή σχεδόν βάση. Χωρίς υπερβολή, στο συγκεκριμένο σημείο, η ασφαλής διέλευση των οδηγών εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στις ικανότητες, την αντίληψη και τα έγκαιρα αντανακλαστικά τους. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, τι περιμένουν οι φορείς της περιοχής (δήμος Ηγουμενίτσας και Περιφέρεια Ηπείρου) και δεν δρομολογούν την κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού κόμβου, που θα διασφαλίζει ασφαλή διέλευση των οδηγών προς τα τουριστικά θέρετρα της Θεσπρωτίας. Κάτοικος της περιοχής που ανέδειξε με επιστολή του στο EpirusGate το ζήτημα, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μόνιμη παρουσία της τροχαίας στο σημείο -τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής- καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και νομίζουμε, πως έχει απόλυτα δίκιο.

Read More »
Τριτοκοσμική η διασταύρωση της Πλαταριάς με τα Σύβοτα Τριτοκοσμική η διασταύρωση της Πλαταριάς με τα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

Και στο νέο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προς πώληση, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015
Και στο νέο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προς πώληση, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Τις συμμετοχές του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, τα ακίνητα της ΕΤΑΔ και όλο το ενεργητικό που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ εκτός από ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco -τους διαγωνισμούς για τα οποία θα ολοκληρώσει σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης έως τον Φεβρουάριο το ΤΑΙΠΕΔ- θα αναλάβει άμεσα το νέο Ταμείο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που ιδρύεται στα πλαίσια της συμφωνίας Ελλάδας – ESM για τριετές πρόγραμμα. Αυτό αποκαλύπτουν κύκλοι του υπουργείου οικονομικών και του Μαξίμου προσθέτοντας πως μελλοντικά το Ταμείο θα μπορεί να αναλάβει και τα δικαιώματα από την παραχώρηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την εξόφληση του νέου δανείου του ESM και στοχεύει να αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. "Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων". Ο νόμος αναφέρουν πηγές του υπουργείου οικονομικών, " θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015". Πρόκειται, προσθέτουν, για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, "με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους".

Βέβαια στο μνημόνιο αναφέρεται πως για την ίδρυση του ταμείου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη "η πείρα φορέων όπως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η ΕΤΑΔ". Από την κυβέρνηση είναι εμφανής η προσπάθεια να επικοινωνήσει μια στρατηγική "αξιοποίησης" και όχι "ξεπουλήματος". Όμως στις Βρυξέλλες είναι σαφές πως το νέο Ταμείο αναμένεται να "πατήσει" πάνω στο ΤΑΙΠΕΔ που ήδη υπό τη νέα του διοίκηση λειτουργεί με άξονα τις παραπάνω θέσεις. Επίσης έγινε γνωστό πως στο Eurogroup "υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου".

Σε κάθε περίπτωση έως τον Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διορίσει ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης η οποία θα εντοπίσει εναλλακτικές δυνατότητες και θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου ανεξάρτητου Ταμείου. Η εντολή και η σύνθεση της Ομάδας Δράσης θα καταρτισθούν από τις αρχές σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε διαβούλευση με το Eurogroup. Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα τελεί υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών υπό την εποπτεία όμως των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Βουλή ψήφισε επίσης με το μνημόνιο και την δέσμευση πως θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αποβλέπει σε ετήσια έσοδα (εξαιρουμένων των τραπεζικών μετοχών) ύψους 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες κρατικές δράσεις που θα επιτρέπουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαγωνισμών υποβολής προσφορών. Σημειώνεται πως το ADP θα επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση και θα εγκρίνεται από ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποιεί πως προβλέπεται προσδιορισμός ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ εντός Οκτωβρίου, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Rosco εντός του Δεκεμβρίου και για τον ΟΛΘ εντός του Φεβρουαρίου 2016. Οι εν λόγο ιδιωτικοποιήσεις εγκρίθηκαν και από το υπουργικό συμβούλιο με απόφαση (υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη και τον ΥΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη) η οποία δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται πως στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2014 βρίσκονταν σε εξέλιξη, ολοκληρωμένοι ή σε προετοιμασία οι εξής μεταξύ άλλων διαγωνισμοί: Το Ελληνικό, τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ, οι συμμετοχές του δημοσίου στην ΔΕΠΑ και στα ΕΛΠΕ, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος (Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου), οι μαρίνες Λαυρίου, Αλίμου, Πύλου και Χίου, τα ΕΛΤΑ, η Εγνατία οδός, η συμμετοχή του δημοσίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και πολλά ακίνητα όπως και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
Read More »
Και στο νέο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προς πώληση, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Και στο νέο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προς πώληση, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

«Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015
«Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών
Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιέχει η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κι αφορά στο 2014.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι δρόμοι των ναρκωτικών και ο τρόπος δράσης των συμμοριών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου οι μισές ποσότητες χασίς από το σύνολο που κατασχέθηκαν, έχουν εντοπιστεί από τις αστυνομικές και τις λιμενικές αρχές της Ηπείρου.

Χαρακτηριστικό είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, οι κατασχέσεις μειώθηκαν, γεγονός που αποδίδεται στην καταστροφή των χασισοφυτειών στο Λαζαράτι της Αλβανίας, ενώ καταγράφεται αύξηση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων, τάση που συνεχίζεται πιο έντονα το 2015.

Η χώρα μας, όπως τονίζεται στην έκθεση, βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης που καταναλώνουν, κατά κύριο λόγο, τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες.

Παράλληλα, γειτνιάζει με χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία, όπου η δράση εγκληματικών ομάδων είναι ιδιαίτερα έντονη, σε όλες τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, με προεξάρχουσα δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Τέλος, η ύπαρξη πολλών διεθνών λιμένων και αερολιμένων στην επικράτειά της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, ευνοούν την εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης, που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Αξιοσημείωτη είναι η εφευρετικότητα και η εξέλιξη στους τρόπους απόκρυψης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακίνησης.
Συχνά οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν είναι αρκετές και απαιτείται υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός ή και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για τον εντοπισμό των ναρκωτικών ουσιών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η απόκρυψη εντός φορτίων/εμπορευμάτων ή εντός ειδικά διαμορφωμένων κατασκευών σε οχήματα (Φ/Γ, ΙΧΕ κ.α.) και σε πλοία/σκάφη, σε εμπορευματοκιβώτια, εντός αποσκευών, εντός συσκευασιών (τροφίμων, απορρυπαντικών, καλλυντικών κ..α.) κ.λπ.  

Η κατάσχεση ηρωίνης

Το 2014, καταγράφεται αύξηση στην διακίνηση ηρωίνης. Η Ήπειρος κατέχει τη δεύτερη θέση, μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας, στις ποσότητες που κατασχέθηκαν, με την περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στην πρώτη.


Στην Ήπειρο κατασχέθηκαν την προηγούμενη χρονιά 112 κιλά ηρωίνης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα κυκλώματα επιχειρούν μέσω της θαλάσσιας οδού να οδηγήσουν μεγάλες ποσότητες προς την Ευρώπη.

- Την 05-09-2014 στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, στελέχη του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας, διότι επιχείρησαν να μεταφέρουν με Φ/Γ όχημα μεταφοράς ζώων, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο σασί, συνολικά 100.230 γραμμάρια ηρωίνης συσκευασμένη σε 190 πακέτα. Χώρα προέλευσης των ναρκωτικών ήταν η Τουρκία και προορισμός, χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

- Την 11-06-2014 στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, στελέχη Κ.Λ. Ηγουμενίτσας συνέλαβαν 1 υπήκοο Αλβανίας, διότι επιχείρησε να μεταφέρει με ΙΧΕ όχημα σε ειδικά διασκευασμένη κρύπτη μεταξύ ντεπόζιτου βενζίνης και χώρου αποσκευών, συνολικά 10.840 γραμμάρια ηρωίνης συσκευασμένη σε 20 πακέτα.

Η διακίνηση του χασίς

Από τα στοιχεία της έκθεσης για το 2014, προκύπτει ότι η Αλβανία, παραμένει η χώρα από όπου διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης. Σχεδόν το 60% των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, προέρχονταν από την Αλβανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από τους 19,6 τόνους κάνναβης που κατασχέθηκαν συνολικά το 2014, το 47% περίπου (8,764 τόνοι) κατασχέθηκε στην Ήπειρο.


Στα μέσα Ιουνίου του έτους 2014 πραγματοποιήθηκε από τις Αλβανικές Αρχές στο χωριό Λαζαράτι εκτεταμένη επιχείρηση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, κατά την οποία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (κυρίως κάνναβη) και εκριζώθηκε μεγάλος αριθμός δενδρυλλίων.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής, είναι οι κατασχέσεις κάνναβης των Διωκτικών Αρχών της χώρας κατά το β΄ εξάμηνο του έτους 2014, να παρουσιάζουν σημαντική μείωση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, της τάξης του 77%.

Επιπρόσθετα, προκύπτει σημαντική μείωση στις περιφέρειες που επηρεάζονται από την διακίνηση μέσω Αλβανίας.

Συγκεκριμένα εμφανίζεται μείωση 71,08% στην Ήπειρο, 84,37% στη Δυτική Μακεδονία, 98,26% στη Δυτική Ελλάδα, 40,25% στα Ιόνια Νησιά, 91,95% στην Πελοπόννησο και 78,24% στην Αττική.

Η μέθοδος δράσης των εγκληματικών ομάδων

 
 
Κυρίαρχο ρόλο στη διακίνηση της κάνναβης, διαδραματίζουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες από Έλληνες, Αλβανούς, καθώς και Βούλγαρους υπηκόους, οι οποίοι οργανώνουν την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία και εν συνεχεία την εξαγωγή αυτών, από τη χώρα μας.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα ηγετικά μέλη των Οργανώσεων αυτών, συνήθως, αποφεύγουν την άμεση συμμετοχή τους στη διακίνηση, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός και η σύλληψή τους, να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος και να εξακολουθούν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Χαρακτηριστικό της δράσης των ομάδων αυτών είναι η χρήση όπλων, είτε για την αποφυγή της σύλληψης και τον εκφοβισμό των Αρχών, είτε για την αντιμετώπιση εσωτερικών διαφορών και την εξασφάλιση της πειθαρχίας στην πυραμίδα της οργάνωσης.

Τέλος στην έκθεση καταγράφεται αύξηση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, τάση η οποία συνεχίζεται. Άλλωστε κατά τους τελευταίους μήνες και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, εντοπίζονται στην Ήπειρο, κυρίως σε ορεινά σημεία, φυτείες τις οποίες καλλιεργούν είτε Έλληνες, είτε σε συνεργασία με Αλβανούς.

Βάσω Σκουλίκα - EpirusPost
Read More »
«Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο  «Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

Διαγωνισμός 100.000€ για τον δρόμο της Πέστανης

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015
Διαγωνισμός 100.000€ για τον δρόμο της Πέστανης


Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, έχοντας υπόψη της την από 17- 08 - 2015 Διακήρυξη του έργου, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ηπείρου, προκηρύσσει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό με το σύστημα, με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3669/08 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων», για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου:

«Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο δρόμο προς Κρυόβρυση Δήμου Ηγουμενίτσας Π. Ε. Θεσπρωτίας» με προϋπολογισμό 100.000,00€ (με ΦΠΑ)

Το έργο συντίθεται από μια κατηγορία εργασιών, ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ, με προϋπολογισμό 81.300,81 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ , απρόβλεπτα και αναθεώρηση.)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν το έντυπο της Οικονομικής Προσφοράς και τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων κλπ), να πάρουν πληροφορίες για τα σχετικά με τον διαγωνισμό και να λάβουν γνώση της μελέτης από την έδρα της υπηρεσίας (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου, Π. Τσαλδάρη 18α - 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2665 3 60131, FAX 2665 3 60227, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Φερεντίνος Λάμπρος), μέχρι την Πέμπτη 03 - 09 - 2015.

Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 08 - 09 - 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π. μ.

(λήξη παράδοσης προσφορών) στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου, Π. Τσαλδάρη 18α - 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν διεξαχθεί η δημοπρασία την προαναφερθείσα ημερομηνία ή αν διεξαχθεί μεν αλλά δεν κατατεθεί καμιά προσφορά, θα διενεργηθεί σε νέα ημερομηνία που θα καθορίσει με πράξη της η Προϊσταμένη Αρχή και η οποία θα γνωστοποιηθεί με φαξ πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν τη νέα ημερομηνία, σε όσους έλαβαν τεύχη του διαγωνισμού και την ίδια ώρα (10:00 π.μ.).

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί :

Α) Ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία και πιο συγκεκριμένα:

Επιχειρήσεις γραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ. Ε. Ε. Π.) που τηρείται στη Γ. Γ. Δ. Ε και εφόσον ανήκουν στην A1 τάξη και άνω για έργα κατηγορίας ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ.

Β) Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι και πιο συγκεκριμένα :

1. Επιχειρήσεις προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε. Ο. Χ.) ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ. Δ. Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π. Ο. Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.

2. Επιχειρήσεις προερχόμενες από ως ανωτέρω β' κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 1.626,02 € (2% επί του προϋπολογισμού εκτός Φ.Π.Α.) και ισχύ τουλάχιστον Διακοσίων δέκα (210) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού και θα απευθύνεται προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι (6) μήνες.

Το έργο χρηματοδοτείται από από πιστώσεις της ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου, σύμφωνα με την με αριθμό 59488/2742/02-0602015 Απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου
 
Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Προϊσταμένη Αρχή (Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου).
Read More »
Διαγωνισμός 100.000€ για τον δρόμο της Πέστανης Διαγωνισμός 100.000€ για τον δρόμο της Πέστανης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια κάνναβης

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015
Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια κάνναβης


Συνελήφθη χθες (17-08-2015) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 50χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια κάνναβης.

Ειδικότερα, ο δράστης κατελήφθη επ΄ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς να καλλιεργεί μέσα στο Κάστρο της Άρτας, ένα φυτό κάνναβης, ύψους (0,90) μέτρων.

Το δενδρύλλιο εκριζώθηκε και κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια κάνναβης Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Ζοφερή οικονομική κατάσταση των δήμων

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015
Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Ζοφερή οικονομική κατάσταση των δήμων


Η νέα διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα της, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου, με σκοπό να καταγράψει τα πάγια και επιμέρους προβλήματα των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να τα μεταφέρει στο πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο την Κ.Ε.Δ.Ε., προκαλώντας παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο προς όφελος των Δήμων της Ηπείρου.

Η ζοφερή οικονομική κατάσταση των δήμων, εκφράστηκε από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου αρμοδίως τον Δεκέμβριο του 2014, στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015, διατυπώθηκε επίσης στο προσυνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στα Ιωάννινα καθώς και στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Χαλκιδική.

Παράλληλα το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σε κάθε του συνεδρίαση εξέφραζε την ανησυχία του για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων, ο οποίος δεν μειώθηκε με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ούτε με το δημοψήφισμα το οποίο και επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου εξέφρασε και θα συνεχίζει να εκφράζει τις θέσεις των Δήμων της Ηπείρου, πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες, γιατί ο θεσμικός της ρόλος είναι η συμβολή της, στην επίλυση των προβλημάτων των Δήμων της Ηπείρου.

Στην διαρκή αυτή μάχη για την επιβίωση των Δήμων, πολύτιμη είναι η συμβολή των εκλεγμένων μελών από όλους τους Δήμους της Ηπείρου που συμμετέχουν αδιαλείπτως στην προσπάθεια της Π.Ε.Δ. Ηπείρου. Αξίζει δε να σημειωθεί, η παντελής απουσία από όλα τα Διοικητικό Συμβούλια των εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι παραμένουν προσκολλημένοι στα παλαιοκομματικά και μικροπολιτικά τους τεχνάσματα, την ίδια στιγμή, που οι Δήμοι στενάζουν και αγωνιούν.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου, καλωσορίζει το ψήφισμα του Δήμου Ιωαννιτών και θέλει να ενημερώσει την Δημοτική Αρχή που το προκάλεσε, ότι οι σκέψεις που μας διαβιβάστηκαν για

1. την απόσυρση των διατάξεων του Ν 4172/2013, σύμφωνα με τις οποίες, τα έσοδα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που προκύπτουν από εισόδημα από την ακίνητη περιουσία τους φορολογούνται με συντελεστή 26%, θεωρούμενα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. την κατάργηση της διάταξη του ίδιου νόμου που ορίζει ότι «το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου», για την περίπτωση που παραχωρούνται δωρεάν ακίνητα στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς.

3. την απόσυρση των διατάξεων του Ν. 4316/2014 που προβλέπουν την παρακράτηση 4% των ΚΑΠ υπέρ του ταμείου εξυγίανσης των ΟΤΑ που θα οδηγήσει στην άμεση μείωση της τακτικής επιχορήγησης.

αποτελούν ήδη διατυπωμένες προτάσεις τόσο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου όσο και της ΚΕΔΕ με την οποία βρίσκεται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία.

Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα που θα προκύψουν από την νέα συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφού αυτή γίνει γνωστή στο σύνολο της, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και σε συνεργασία πάντα με την Κ.Ε.Δ.Ε και με τους Δήμους της Ηπείρου θα διαμορφώσει εκ νέου την στάση του.

Καλούμε τέλος, τα μέλη της μειοψηφίας να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, και να έρθουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος όσα οφείλει στους Δημότες μας.

Read More »
Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Ζοφερή οικονομική κατάσταση των δήμων Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Ζοφερή οικονομική κατάσταση των δήμων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

Σελίδες