Με κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021
Με κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο



Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 2
ΠΕ Ιωαννίνων 50
ΠΕ Πρέβεζας 3






Read More »
Με κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο Με κρούσματα και σήμερα η Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021
Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας



Το ΔΣ και τα μέλη του συλλόγου μας, εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια για τον απρόσμενο θάνατο του εκλεκτού μας συνασθενή και μέλος του συλλόγου μας Κωνσταντίνο Χαρίση. Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους οικείους του. 
Αντί στεφάνων ο σύλλογος μας θα συνδράμει με χρηματικό ποσό στο σύλλογο Γονέων Φίλων Παιδιών με ειδικές ανάγκες Ν. Θεσπρωτίας. 

ΤΟ ΔΣ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΠΑΠΑΖΩΗ ΑΓΛΑΙΑ



Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτίο του φορτηγού 4 παράνομους μετανάστες

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021
Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτίο του φορτηγού 4 παράνομους μετανάστες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών καθώς και του 52χρονου ημεδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων X (X-RAY VAN) με την συνδρομή των στελεχών του γραφείου ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε εντός του φορτίου, στο χώρο του επικαθήμενου, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτίο του φορτηγού 4 παράνομους μετανάστες Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει στο φορτίο του φορτηγού 4 παράνομους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

Διαμαρτυρήθηκαν για το λουκέτο της τράπεζας Πειραιώς Παραμυθιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021
Διαμαρτυρήθηκαν για το λουκέτο της τράπεζας Πειραιώς Παραμυθιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) 


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η παράσταση διαμαρτυρίας στην τράπεζας Πειραιώς Παραμυθιάς, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος και μετά από σχετικό κάλεσμα του δήμου Σουλίου.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι φορέων, υπάλληλοι του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκος Πάσχος, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Παραμυθιάς Νικος Κώτσης, εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ καθώς και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών τραπεζικών φορέων.

“Να διαμαρτυρηθούμε αλλά και να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους της Τράπεζας, τονίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην τοπική κοινωνία της Παραμυθιάς αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους της” ήταν η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των παρευρισκομένων.

Ομιλία πραγματοποίησε ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ενω χαιρετισμό απευθύναν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων.

Δειτε στο βίντεο που ακολουθεί, τις δηλώσεις και χαρακτηριστικές εικόνες από την σημερινή κινητοποίηση:

Read More »
Διαμαρτυρήθηκαν για το λουκέτο της τράπεζας Πειραιώς Παραμυθιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Διαμαρτυρήθηκαν για το λουκέτο της τράπεζας Πειραιώς Παραμυθιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο 61χρονο

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021

Ηγουμενίτσα: Δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο 61χρονο

Δεν κατάφεραν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας, παρά την πολύωρη προσπάθειά τους, να επαναφέρουν στη ζωή τον άτυχο 61χρονο, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του κολυμπώντας στην παραλία του Δρεπάνου το πρωί της Παρασκευής.

Απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου του 61χρονου αναμένεται να δώσει η νεκροτομή, ενώ προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ο άτυχος 61χρονος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη της Ηγουμενίτσας και η είδηση του θανάτου του έχει βυθίσει στην θλίψη την μικρή μας κοινωνία και πρωτίστως την οικογένειά του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο 61χρονο Ηγουμενίτσα: Δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο 61χρονο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

Η "οπερέτα" των Γιτάνων - Γράφει ο Βασίλης Κονταξής

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021
Η "οπερέτα" των Γιτάνων - Γράφει ο Βασίλης Κονταξής



Για όσες και όσους δεν γνωρίζουν τα αρχαία Γίτανα ή Γιτάνη, ήταν μια αρχαία πόλη στην Θεσπρωτία που σήμερα ανήκει στο Δήμο Φιλιατών. Εκεί, στα ερείπια της αρχαίας πόλης δεσπόζει το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων το οποίο από πέρσι μετά από φιλότιμες προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και του σωματείου «Διάζωμα» του μοναδικού Σταύρου Μπένου κατάφερε να ξαναλειτουργήσει και να μας χαρίσει τον ήχο του μετά από αιώνες. Μόνο χαρά κι ευγνωμοσύνη μπορεί να νοιώσει κανείς όταν ένα αρχαίο θέατρο ξαναβρίσκει την λαλιά του και μπορεί να έχει παράσταση και θεατές.
Για όσους επίσης δεν γνωρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φέτος στο περιβόητο πρόγραμμά του «Ελλάδα, ένας πολιτισμός» επέλεξε να επιχορηγήσει την παράσταση «Αχιλλεύς (Ελλάς Εκλιπαρούσα)» του Αθανασίου Χριστόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη από την καλλιτεχνική εταιρία: “bijoux de kant” με 60.000,00 ευρώ και να την παρουσιάσει εκεί. Μέχρις εδώ τίποτε κακό. Το έργο δεν το γνωρίζω, ούτε τον σκηνοθέτη, ούτε την ομάδα αυτή, ούτε την παράσταση που ετοιμάζουν. Δεν είμαι κριτικός και δεν θα έλεγα ποτέ δημόσια την γνώμη μου και ειδικά για κάτι που δεν έχω δει.
Διάβασα όμως μια συνέντευξη του κυρίου Σκουρλέτη ο οποίος μεταξύ άλλων μας λέγει: «Αναρωτιέμαι αν θα έρθει κανείς να μας δει στην ερημιά, στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων πάνω από την Ηγουμενίτσα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Αυτό το κάνει τρομερά γοητευτικό, το ότι θα παίξουμε σε κάτι αρχαίες πέτρες. Τόσο ρομαντική κίνηση, ακόμα και εκ μέρους του υπουργείου.»
Κι αρχίζω να αναρωτιέμαι. Γιατί να έρθει να σας δει κανείς στην ερημιά που περιγράφεται; Πόσο τελικά σας ενοχλεί που το μνημείο αυτό βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία; Κι αν έχετε τέτοιους ενδοιασμούς, γιατί το δεχτήκατε; Γιατί δεν ζητήσατε πιο «κυριλέ» τόπους, ένα Ηρώδειο ρε αδερφέ, μια μικρή Επίδαυρο …κάτι ! Πώς δεχτήκατε μια τέτοια έκπτωση ειλικρινά απορώ. Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι: αυτό το «κάτι αρχαίες πέτρες» είναι ο χαρακτηρισμός σας για ένα αρχαίο θέατρο; Επίσης το ΥΠΠΟΑ, χίλια συγνώμη που θα σας στεναχωρήσω, δεν είναι καθόλου ρομαντικό. Δεν κάνει ρομαντικές κινήσεις και επίσης δεν πίνει υπέροχα κοκτέιλ σε παραλίες με ηλιοβασιλέματα. Είναι κρατικός φορέας που ανάμεσα στους σκοπούς του είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σας ανέθεσε μια παράσταση σε ένα μάλαμα της χώρας και οφείλατε πριν το βαφτίζετε σε κάτι …πέτρες να γνωρίζετε τι λέτε!
Αφήνω όμως τον σκηνοθέτη και τις δηλώσεις του και απλά θα πω πως ο καθένας κρίνεται σε ό,τι λέει και ειδικά από εμάς που ανεβαίνουμε στην σκηνή. Το ΥΠ.ΠΟ.Α; Τι ακριβώς έχει να μας πει; Η αρχαιολόγος Υπουργός του Πολιτισμού τι μας απαντά στις …κάτι αρχαίες πέτρες; Έψαξα και δεν άκουσα πουθενά την θέση της. Κατανοώ. Ίσως σοκαρίστηκε… εξαπατήθηκε ακόμη μια φορά από «επικινδύνους» ανθρώπους του θεάτρου. Δεν είναι Υπουργός αυτή. Εξαπατημένη κόρη είναι που επικίνδυνοι μνηστήρες της τάζουν γάμο, την αρραβωνιάζονται και στο τέλος μένει μόνη στα σκαλιά της Εκκλησίας. Μπορεί άραγε κανείς να της μιλήσει; Να της πει πως η δουλειά της είναι άλλου αντικειμένου; Πως ένα μνημείο όταν προσβάλλεται οφείλει να το προστατεύει; Πως όταν κάποιος καλλιτέχνης προσβάλει το κοινό το οποίο τον επιχορηγεί να του βάζει φρένο; Οι φορείς της Θεσπρωτίας που είναι; Ακούει κανείς;;
Δεν με ενοχλεί καθόλου που, παρόλο που υπέβαλα πρόταση στο Πρόγραμμα αυτό, δεν επιχορηγήθηκα. Καλύτερα. Είμαι ελεύθερος. Και δεν αναρωτιέμαι καθόλου! Μακάρι να μου παραχωρούσαν αυτό το θέατρο χωρίς ούτε ένα ευρώ και θα πήγαινα με όλο μου το σώμα και όλη μου την ψυχή. Αχ! και να πάταγα εκεί που έπαιξαν οι αρχαίοι ηθοποιοί. Αχ! και να καθόμουν στις θέσεις των αρχαίων θεατών. Δίπλα στην Αλβανία; Ναι! Μπορεί κάποιος γείτονας να περάσει τα σύνορα και να έρθει να δει τι γίνεται δίπλα. Για τέτοιο λόγο; Μόνο αγκαλιές ανοιχτές και μόνο καλωσορίσματα. Η τέχνη, αγαπητέ μου, δεν έχει σύνορα. Το κοινό δεν μπαίνει σε καμία κατηγορία. Και η Θεσπρωτία έχει ένα υπέροχο κοινό. Αξιαγάπητο θα έλεγα, που μόνο να αναρωτιέσαι δεν σε κάνει.
Δεν θυμάμαι αν ήταν η Παξινού ή η Συνοδινού ειλικρινά. Κάποια γυναίκα προχωρημένης ηλικίας μετά από μια παράσταση πήγε και της φίλησε το στρίφωμα του κοστουμιού. Ίσως στην Επίδαυρο, ίσως και στους Δελφούς. «Δεν κατάλαβα, κόρη μου, τι έκλαιγες… με έκανες όμως κι εμένα να κλάψω κι αλάφρωσε η ψυχή μου». Τα Γίτανα λαλούν! Κανένα Υπουργείο και κανένας δεν θα σωπάσει τη φωνή τους!

* Ο Βασίλης Κονταξής είναι σκηνοθέτης
Read More »
Η "οπερέτα" των Γιτάνων - Γράφει ο Βασίλης Κονταξής Η "οπερέτα" των Γιτάνων - Γράφει ο Βασίλης Κονταξής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2021

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2021


Ολοκληρώθηκε για το 2021 η απογραφή των λευκών πελαργών σε 40 περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας και 5 περιοχές του Νομού Πρέβεζας.

Η διαδικασία της απογραφής ξεκινάει με τη συγκρότηση μιας ομάδας πεδίου η οποία μέσω οχήματος 4Χ4 εποπτεύει τις χαρτογραφημένες περιοχές παρουσίας φωλιών παρατηρώντας και καταγράφοντας απευθείας τους πελαργούς. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ο αριθμός των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών. Στα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί σε παλαιότερες καταγραφές (συντεταγμένες, είδος φωλιάς κ.α.) και εφόσον η θέση της κάθε φωλιάς δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, προστίθενται περαιτέρω στοιχεία όπως τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές, κατάσταση φωλιάς (ύπαρξη στερεών υλικών, αιχμηρών αντικειμένων κ.α.).

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά σε διάφορα γραφήματα τα αποτελέσματα τόσο της φετινής απογραφής όσο και η σύγκρισή τους με τις δυο προηγούμενες χρονιές (2019, 2020) δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του επισκεπτόμενου πληθυσμού των λευκών πελαργών για την τελευταία τριετία (2019-2021) στην περιοχή μας.

Στον πίνακα 1 φαίνεται για την τελευταία τριετία το σύνολο των φωλιών των πελαργών, οι άδειες φωλιές, πόσα ζευγάρια πελαργών αναπαράχθηκαν και πόσοι νεοσσοί και ενήλικες πελαργοί συνολικά παρατηρήθηκαν.
Πίνακας 1. Σύγκριση τριετίας 2019-2021


Συμπερασματικά, σε σχέση με το 2020 παρατηρείται μια σταθερή κατάσταση στις ενεργές φωλιές πελαργών, ωστόσο προκύπτει μείωση των νεοσσών (19%) (Γράφημα 1) αλλά και μικρή μείωση στον συνολικό πληθυσμό (νεοσσοί και ενήλικα) (11%).

Γράφημα 1. Σύγκριση στις απογραφές πελαργών της τελευταίας τριετίας (2019-2021)


Όπως παρατηρείται στο γράφημα 1, παρόλο που οι ενεργές φωλιές και τα αναπαραγόμενα ζευγάρια δεν παρουσιάζουν μεταβολές στην τριετία, υπάρχει μια μικρή μείωση του αριθμού των νεοσσών για το 2021.
Γράφημα 2. Πόσοι νεοσσοί παρατηρήθηκαν στις φωλιές για το 2021


Όσον αφορά στην κατανομή των νεοσσών στις φωλιές (Γράφημα 2), το 44% πρόκειται φωλιές με 4 νεοσσούς (περισσότερο από το 2020 όπου ήταν 22%) και το 27% είναι φωλιές με 2 και 3 νεοσσούς, μεγαλύτερα ποσοστά από εκείνα που παρατηρήθηκαν το 2020 (10% και 22% αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι για το 2021, δεν παρατηρήθηκαν καθόλου φωλιές με 5 νεοσσούς όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Μετανάστευση πελαργών και ΧΥΤΑ
Αρχές Ιουλίου οι περισσότεροι πελαργοί ξεκινούν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, γυμνάζοντας τα φτερά τους και πηδώντας πάνω από τη φωλιά, πριν ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι προς την Ν. Αφρική, αν και στη πραγματικότητα οι περισσότεροι θα πάνε στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στο Τσαντ, στην Κένυα ή στην Αιθιοπία, όπου μετακινούνται διαρκώς. Οι πελαργοί που ζουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μεταναστεύουν στη Ν. Ευρώπη μέσω μιας ανατολικής και μιας δυτικής διαδρομής ακολουθώντας άλλους πελαργούς πιο έμπειρους στη μετανάστευση.
Στην επιστροφή τους στις περιοχές αναπαραγωγής, οι πιο ώριμοι πελαργοί πιθανώς θα καταφέρουν να αναπαραχθούν ενώ οι νεαροί, συνήθως δημιουργώντας τις λεγόμενες «συμμορίες» ή non-breeding fraction, μικρές ομάδες περιπλανώμενων πελαργών, τρέφονται μαζί με άλλους ή φτιάχνουν «ψευτοφωλιές» χωρίς απαραίτητα να είναι έτοιμοι να αναπαραχθούν. Οι πελαργοί είναι έτοιμοι για αναπαραγωγή μετά το 4ο έτος, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί πελαργοί 2ου έτους που βρίσκουν νωρίς το ταίρι τους, αλλά υπάρχει κίνδυνος για απρόοπτα γεγονότα όπως θα δούμε παρακάτω.
Νέες έρευνες έδειξαν ότι αλλαγές στα ανθρωπογενή ενδιαιτήματα που προτιμούν οι πελαργοί, όπως μη αρδευόμενες αρόσιμες εκτάσεις, λιβάδια και άλλες γεωργικές εκτάσεις, ωθούν τα πουλιά αυτά να αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά χρησιμοποιώντας τεχνητές πηγές τροφοληψίας, όπως οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Αυτή η τακτική, που αφορά κυρίως νεαρά, μη αναπαραγόμενα πουλιά, αλλά και ωριμότερα -στο τέλος όμως της αναπαραγωγής- οδηγεί ακόμη και σε αλλαγή μεταναστευτικής στρατηγικής. Έτσι, υφίσταται μια νέα, αναπτυσσόμενη συμπεριφορά του πληθυσμού του λευκού πελαργού της Δ. Ευρώπης που όμως δεν φαίνεται να καθορίζει το αποτέλεσμα της αναπαραγωγής, καθώς οι εναλλακτικοί πόροι από ΧΥΤΑ είναι ανεπαρκείς για να εξασφαλίσουν υψηλότερο επίπεδο αναπαραγωγικής επιτυχίας, λόγω έλλειψης φυσικών πόρων για την επιβίωση των νεοσσών σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (π.χ. αφθονία γαιοσκώληκων).
Επίσης, πρόκειται για μια ενεργοβόρα ενδεχομένως κατάσταση που θα προκύψει, λόγω μολύνσεων από διάφορα παθογόνα και τοξίνες που υπάρχουν στα υπολείμματα τροφών, καθώς οι πελαργοί πρέπει να αμυνθούν και χρειάζονται περισσότερους πόρους, οδηγώντας τελικά σε χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία.
Η σίτιση σε υπαίθριους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αποτελεί, ωστόσο ένα φαινόμενο που είναι αντικείμενο μελέτης της συμπεριφοράς όχι μόνο των λευκών πελαργών, αλλά και άλλων ευκαιριακά τρεφόμενων πουλιών (αρπακτικά, κορακοειδή κ.α.)

Η «πίστη» στη φωλιά και τα «διαζύγια»
Φέτος η μείωση των νεοσσών οφείλεται και σε διάφορα περιστατικά θνησιμότητας νεοσσών που προέκυψαν και καταγράφηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης, είτε από ηλεκτροπληξία στις πρώτες προσπάθειες πτήσης ή από εγκατάλειψη της φωλιάς από τους νεαρότερους και άπειρους γονείς τους. Κάποιοι νεοσσοί τα κατάφεραν και εστάλησαν σε κέντρα περίθαλψης, ενώ για άλλους η πτώση ήταν μοιραία. Ο θάνατος νεοσσών οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε παράγοντες όπως, η διεκδίκηση της φωλιάς από ωριμότερα άτομα που εκδιώχνουν τα άπειρα και νεαρότερα πουλιά και σπανιότερα στην ύπαρξη εκτοπαρασίτων εντός της φωλιάς.
Η αλλαγή φωλιάς κατά την αναπαραγωγική περίοδο μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία αναπαραγωγής, όμως σύμφωνα με έρευνες δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στον αριθμό νεοσσών μεταξύ ζευγαριών που άλλαξαν φωλιά και ζευγαριών που παρέμειναν «πιστά» στη φωλιά τους.
Οι λευκοί πελαργοί επαναχρησιμοποιούν συχνά τις φωλιές που έχτισαν τα προηγούμενα χρόνια, παρά όμως την "πίστη" τους για την τοποθεσία της φωλιάς τους οι πελαργοί που παρατηρούνται σε μια χρονιά δεν είναι απαραίτητα οι ίδιοι με του προηγούμενου έτους, απορρίπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον "μύθο" περί επιστροφής στην ίδια φωλιά. Πρόσφατες μελέτες όμως αναφέρουν ότι στους λευκούς πελαργούς η αλλαγή φωλιάς έχει σχετιστεί και με «διαζύγιο»! Το γεγονός αυτό έχει όμως ενεργειακό κόστος καθώς πρέπει να αναζητήσουν νέο σύντροφο οδηγώντας σε χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία. Κατά τον ίδιο τρόπο, προηγούμενη «εμπειρία» με τον ίδιο σύντροφο αυξάνει την αναπαραγωγική επιτυχία. Άρα, είναι πιθανότερο να δούμε το ίδιο ζευγάρι πελαργών την επόμενη χρονιά όχι όμως στην ίδια φωλιά!
Συμπερασματικά, η «πλαστικότητα» της συμπεριφοράς των λευκών πελαργών (behavioural plasticity) όσον αφορά στην επιλογή τοποθεσίας φωλεοποίησης για να αυξήσουν την επιτυχία αναπαραγωγής, αποτελεί στρατηγική προσαρμογής, θεωρείται ένα από τα καθοριστικά γνωρίσματα του κύκλου ζωής αυτού του είδους και είναι βασικός παράγοντας για την επιβίωσή του, καθώς αντιμετωπίζει μελλοντικές αλλαγές (χρήσεις γης, κλιματική αλλαγή κ.α.).




Read More »
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2021 ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2021 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.